Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 19:48 3 585 48

"Хартиената коалиция" пренаписа Избирателния кодекс

  • избирателен кодекс-
  • хартиена коалиция-
  • правна комисия

ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП променят правилата за гласуване

Под предлог, че обсъжда преди второ четене връщането на хартиената бюлетина, правната парламентарна комисия започна да изменя изборното законодателство извън първоначалните заявки и за час и половина успя да заличи изборния район "Чужбина" и да увеличи броя на заявленията, необходими за разкриване на секции зад граница. Това се случи по време на заседанието на комисията по правни въпроси, която разглежда промените в изборното законодателство, пише "Сега".

Предложенията, ограничаващи изборните права на българите в чужбина, бяха внесени от ГЕРБ в последния възможен срок и по тях няма становища на неправителствени организации и институции.

Закриването на район "Чужбина" се случи чрез наглед невинната редакция на Десислава Атанасова, гласяща, че "територията на страната се разделя на избирателни райони". Това предложение е извън обхвата на текстовете, които трябваше да са само за връщането на хартиената бюлетина. Въпреки това текстовете бяха допуснати за разглеждане от комисията след гласуване. Така с гласовете на коалицията, която на първо четене подкрепи връщането на хартиените бюлетини, ГЕРБ на практика заличи изборния район "Чужбина", още преди да бъде въведен.

Районът беше създаден от 46-ото Народно събрание с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се. БГ!Ние идваме!". ГЕРБ обаче успя да отложи въвеждането му за след излизането на резултатите от последното национално преброяване (което стана на 3 октомври т.г.) и така на изборите през ноември 2022 г. гласовете на живеещите в чужбина българи отново бяха преразпределени между районите в страната.

Парламентарната комисия прие, отново по предложение на ГЕРБ, че нови изборни секции ще бъдат откривани след подаването на 100 заявления, а не 40, както е сега. Това няма да се отрази драстично на изборния процес зад граница, тъй като в изборното законодателство е заложен текст, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.

Членовете на правната комисия одобриха предложенията на "Възраждане" и БСП съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се увеличи от 15 на 25 души. Аргументът на депутата от "Възраждане" Петър Петров бе, че по този начин ще се разпределят по-добре пропорциите в комисията, които трябва да отговарят на тежестта на партиите в Народното събрание. Единствено "Демократична България" не подкрепи предложението, повтаряйки тезата си, че ЦИК трябва да се деполитизира.

Последната промяна в състава и броя на членовете на изборната комисия беше направена от 45-тото Народно събрание по предложение на "Има такъв народ". Тогава съставът на ЦИК бе намален от 20 на 15 души, а съставът му бе обновен с представители на "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ!Ние идваме!"

Според предложението на "Възраждане" съставът на ЦИК може да бъде обновяван след всеки избор като целта е да отразява разпределението на парламентарните групи в Народното събрание. По сегашните правила съставът на изборната комисия е с мандатност от 5 години. Назначаването на нови членове на пък се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове.

По предложение на ГЕРБ правната комисия заличи Общественият съвет към Централната избирателна комисия, въпреки несъгласието както на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход", така и на представителите на самия съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    52 19 Отговор
    ПП и ДБ да сезират КС.

    Коментиран от #29

  • 2 Последния Софиянец

    70 17 Отговор
    Чувалите с бюлетини ги хвърляха в едно мазе, а протоколите ги подправяха уж са сгрешени.Така беше с хартиените бюлетини.
  • 3 доикли

    65 14 Отговор
    Нека всеки българин да гледа и да знае кои са лъжците в народното събрание, ГЕРБ, БСП и ДПС. Тези мошеници уж че за хората мислят а всъщност искат да лъжат на изборите. Да си оправят протоколите, да правят невалидни бюлетини и сиганите под строй да ходят в индианска нишка. Не вярвали на машините лъжците, ами махнете ги от магазините бре. Там софтуера кои го е писал? Тази мафия им харесва да доят българите с 10-на хиляди на месец и не искат да паднат от софрата, само тояги ще им оправи муцуните. Мафия.

    Коментиран от #16, #37

  • 4 Последния Софиянец

    66 13 Отговор
    ГЕРБ,БСП и ДПС зануляваха гласовете на малките партии и си ги деляха,а аз като член на комисията не можех нищо да направя.
  • 5 Ами да

    48 11 Отговор
    Ако някой не е разбрал, това са нагли престъпници! Вън партиите от властта в България! Мажоритарни избори и разделение на властите! Всички от властта през последните 33 години са за затвора!
  • 6 Афтора да не риве

    25 48 Отговор
    Така е справедливо. Сега харвардските моше ници ще се борят за четири процента.
  • 7 ха ха

    46 5 Отговор
    мутро милиционерските номера край нямат
  • 8 Боклук

    31 53 Отговор
    Няма да търпим повече шепа Софийски неонацисти от ДБ и ПП да подменят вота на Българите с машинното гласуване.Именно машините изплюха партийката на Стефан Янев да се намърда в НС.
    София не е България.

    Коментиран от #35

  • 9 Мнение

    35 31 Отговор
    Правилно.Извън България като не плащат данъци нямат право да определят нашата съдба.Ако са си тук нямам против да гласуват.

    Коментиран от #33

  • 10 Коалиция Магурата

    38 9 Отговор
    ГЕРБ+ДПС+БСП=??

    Коментиран от #18, #42

  • 11 Хохо Бохо

    46 4 Отговор
    БСП си отива като ИТН!!!
  • 12 Вампир

    65 11 Отговор
    ГЕРБ е чиста проба ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ, преоблечени като партия....
  • 13 чико

    35 2 Отговор
    По-ми-я-ри!
  • 14 ГЕРБ

    26 24 Отговор
    Тези извън България не трябва да гласуват
  • 15 нннн

    35 1 Отговор
    Абе, защо много се приказва как да се гласува и почти никак - как да се контролира. Без контрол всеки начин на гласуване е Пунта Мара.
  • 16 Мафията

    37 13 Отговор

    До коментар #3 от "доикли":

    Възраждане и Български възход също участват в хартиената коалиция. Гледай народе. Вижте ги мафиотите, какви издевателства извършват срещу държавността.
  • 17 Да се махат

    25 25 Отговор
    Така и трябва,който не живее в БГ няма нужда да решава как ще живеем ние!
    Да си го взимат Киро тъпото и оня обратния Кокор и да се махат!

    Коментиран от #43

  • 18 Аз..

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Коалиция Магурата":

    И възраждане
  • 19 Мамул

    32 2 Отговор
    По интересен начин започна да се управлява държавата. Със служебно правителство сме което има орязани правомощия, но докато се дава проучвателен мандат, депутатите приемат закони за които няма никой да носи отговорност защото няма излъчено редовно правителство. А служебното след това ще изпълнява приети закони от депутати без да са съставили правителство. Пълна васална и компрадорска БЕЗОТГОВОРНОСТ!
  • 20 Факултето

    34 5 Отговор
    Сега ще има радост и за махалата , че с машинките беше глад майкааа

    Коментиран от #27

  • 21 Мафия

    33 4 Отговор
    Така действа мафията, задкулисно, на тъмно и без предупреждение. Докато народа си трае, мафията ще управлява държавата. Това е голата истина.
  • 22 Пипи Чорапчето

    34 8 Отговор
    Тъй, тъй... най-големите "демократи" и адепти на "евроатлантическите ценности", дето от месеци ни проглушават ушите с тези брътвежи, изведнъж, без обществено обсъждане, решиха, че ще си вкарат пак тези поправки, които им дават предимството на чувалите, мъртвите души и преправяните и надраскани като халваджийски тефтери протоколи...
  • 23 Миролюб Бенатов

    24 3 Отговор
    Синдикатите кога излизат на протест , да отклоняват вниманието с автошествие
  • 24 Тия почнаха пак да си правят

    28 4 Отговор
    Каквото си искат.
  • 25 Иво

    25 6 Отговор
    Радев да наложи вето
  • 26 Гост

    24 4 Отговор
    Мафията удря..
  • 27 .......

    12 22 Отговор

    До коментар #20 от "Факултето":

    Тези машинки са опасни!На последните избори имаше странни резултати като например как са се разходили 70 000 да гласуват с "Не подкрепям никой",в Монтана пък станали фенове за един ден на ДПС и т.н.Били са манипулирани.В някои държави са забранени със закон!
    Всеки може да ни хакне.Могат да ни превземат от чужда държава и да ни заробят с тях.Трябва им само един IT с достъп до машинките и 1-2 политика за марионетки.
    Да ги махат тези машинки!

    Коментиран от #36

  • 28 Да да

    20 5 Отговор
    Ужас! Демокрацията е под заплаха! Арестувайте мафиотите от дпс-герб-бсп!
  • 29 Голем смях

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Може и арменския поп.
  • 30 Гост

    20 4 Отговор
    Баце бою повежда мафиотизираните продажни крадци напред, в името на кражбата и слугинажа
  • 31 призиф от факултето

    17 3 Отговор
    братчеди, подкрепете артията, че ни отидоха кифтетата
  • 32 нормален

    5 8 Отговор
    Всички политици са шарлатани и слугинаж на чужди държави само президентска република ще ни оправи пряк избор на президент той да назначава правителство и да носи цялата отговорност а народното събрание е само да кове закони
  • 33 Смех !

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Дори и да са неграмотни ли ?

    Коментиран от #34

  • 34 По-голям смех

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "Смех !":

    Едно време една шепа хора от аристокрацията така са мислели как народа е по-ниско образован,подценявали са,паразитирали са на гърба им и познай какво е станало с тях.Нещо като с Мария-Антоанета,която казала "Като нямате хляб ще ядете пасти".
    Народът ни е мъдър,не подценявайте хората.
  • 35 позеленял

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Боклук":

    но да търпим доказани престъпници и човекомразци да пишат закони , и не си от тия с розовите очила а ушак манипулатор на 5 цифрена заплата
  • 36 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от ".......":

    Те са ни превзели вече, братиньо, чрез бат бою мошенгията
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "доикли":

    .................... не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по монитора, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
  • 38 Тъй тъй

    7 10 Отговор
    Прекрасно , не виждам нищо лошо в промените , така трябваше да бъде още преди три избора .
  • 39 Кот и Вуар

    9 3 Отговор
    В Москва си гласуваме за ДПС, без да искаме - кот да пуснеш->се ща е за ДПС!
  • 40 Даниел

    9 1 Отговор
    Тези кога положиха клетва като управляващи ,че да имат право да взимат такива важни решения??
  • 41 Анонимен

    7 1 Отговор
    Е, бойкот на изборите ще получат и край на тези групировки наречени партии, няма нужда от протест, ще видят такъв когато му дойде времето.
  • 42 БСП+ДПС+ГЕРБ=ПОЗОР

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Коалиция Магурата":

    Продажници. Идете си с мир.
  • 43 Гениален Си

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да се махат":

    Не ми допадат нито Киро нито ДБ ,но поне се премахна купения вот. Но от твоята позиция ясно се виждат и твоите кумири: Да живвее Данчо Ментата, ПОЧетния Придсидател, Бате Бойко и Курнела лидер и в СДС и в БСП/едва ли СДС някога са си мечтали така да разпердушинят БСП, както тя успя/. Те са твоето бъдеще. За мен те са МИНАЛО. Искаш платения и контролирания вот да определя кой да ни управлява. Не знам, платен ли си .... какъв си ...Бъди здрав. :)
  • 44 ТоваНС

    4 0 Отговор
    ще направи един куп недемократичнипромени. ПП и ДБ разваляйте им седянката на мутрите от ОПГГЕРБ и ОПГДПС.Това е ВЪЗМУТИТЕЛНО!МАФИЯТА СИ ПРАВИ КАКВОТО си ИСКА.
  • 45 ПРЕДИ

    3 0 Отговор
    писах че същото ще направят в правната комисия начело с гербомутрака и със закона за КПКОМПИ.Ще го обърнат в тяхна полза.Хора няма те ли срама да гласувате за крадците от ОПГ ГЕРБ и ОПГ ДПС????
  • 46 Нинова

    6 0 Отговор
    продажна на следващите избори БСП-ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА,ВЪЗРАЖДАНЕ-СЪЩО.
  • 47 КОНСТИТУЦИЯ на РБ

    1 0 Отговор
    ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО НА ГЛАС И ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА МУ ГО ОСИГУРИ ПО НАЧИН ВЪЗМОЖЕН ЗА НЕГО! КОЙТО ПРЕЧИ НА ТОВА Е ПРЕСТЪПНИК! КОАЛИЦИЯ "МАДУРО" В ЗАТВОРА!
  • 48 Виктор Черноземски

    1 0 Отговор
    Пак ще има протести този път ще са по-кървави. Да благодарим на Герб БСП ДПС или децата на БКП
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове