17 Ноември, 2022 12:20 2 049 19

Предлагат въвеждането на 11 нови пътни знака

  • нови-
  • пътни знаци-
  • правилник-
  • движение-
  • пътища

Нормативният акт е публикуван за обществено обсъждане

Предлагат въвеждането на 11 нови пътни знака - 1
Снимка: БГНЕС

11 нови пътни знака ще помагат на участниците в движението и ще подобряват пътната безопасност в страната. Въвеждането им е залегнало в проект за промяна на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи. Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци, както и знаците с променящи се съобщения (ПЗПС) и другите средства за сигнализиране на пътищата, отворени за обществено ползване, е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства, съобщиха от МРРБ.

Предлагат се нови знаци от група „Г“ - Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“, Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“ и Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“.

Нови пътни табели ще има и в група „Д“ – Д13.2 „Начало на платена зона“ и Д14.2 „Край на платена зона“. Въвежда се нов знак – Д17а „Изкуствена неравност“, който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение. С нови указателни табели - Д28 „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта“ и Д29 „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта“, ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението. Предлага се и знак – Д30 „Паркирай и пътувай“, който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „Ж“ – Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“ и Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“, които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Наредбата предвижда и промяна във визуализацията на някои информационни табели. Така например се определя нова визуализация на пътен знак Д20 „Платен паркинг“, който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 „Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи съобщения с изискванията на стандарта БДС EN 12966 „Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с променящи се съобщения“ и въвеждат функциите и визуализацията на знаците.

Една от целите на промените в Наредбата е уеднаквяване на изискванията с разпоредби на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея, чрез което ще се унифицират знаците в държавите от ЕС. Очаква се постигането на по-добра информираност на водачите при промяна на средата, в която се движат.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    6 0 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 2 Агата Кристи

    18 0 Отговор
    Този знак Д17а "Изкуствена неравност" ще трябва да се слага през 50 м, НЕЗАВИСИМО ОТ КАТЕГОРИЯТА НА ПЪТЯ.
    Бюджета на държавата ще отиде само за направата на въпросния знак ...

    Коментиран от #19

  • 3 £€¥√

    4 2 Отговор
    Знака за споделена зона е възможно най-тъпия измислен!!!
    Щото ся като карам колело всички пешеходци са само по велоалетите...

    Коментиран от #4

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "£€¥√":

    А аз като вървя по тротоара , постоянно ми звънкат велосипедисти- ВЪПРЕКИ ЧЕ ПО ЗАКОН ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА КАРАТ ТАМ ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #16

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Не е ли крайно време някой ОРГАН да си размърда ОРГАНА и да види , че у нас има категория
    Ниско
    Летящи
    Отворковци
    които с ел.скутерите си са опасност за всички участници в движението
    ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 6 Сък Май Дик

    13 0 Отговор
    И 1000 знака да въведете, все тая.Олигофренията ще продължи
  • 7 защо

    11 0 Отговор
    Още 11 знака равни на определението "несъобразена скорост"!
  • 8 Гост

    13 0 Отговор
    А за тротонетки кога? Емилито я изпуснахме, ама другите "двойни"?
  • 9 Гост

    8 0 Отговор
    Те вместо да измислят нови, да вземат да поддържат тези по- пътищата да чистят храсталаците и клоните от тях, да ги оправят когато са бутнати . ....просто да ги поддържат в добро състояние.....иначе няма лошо нека измислят, стига да са полезни и да се спазват...
  • 10 ФЕЙК

    4 0 Отговор
    Велосипедисти, каруцари и тротинеткаджии могат да карат в насрещното и в никакъв случай с жълти жилетки и каски, а през ноща без дори светлоотразители. С това же увеличим броя на новините за катастрофи с фатален край и ще организираме протести, бдения и тем подобни !
  • 11 Към "политиците" и депутатите:

    4 0 Отговор
    Питам електрическите тротинетки, скутери, велосипеди и тем подобни МОТОРНИ превозни средства ли са или не са ??? Защото ако са за тях важи с пълна сила ЗДП и ППЗДП, ако не са тогава и електрическите автомобили трябва да не са МПС. Това да решат, а не да се занимават с неща изсмукани от пръстите!
  • 12 Перо

    5 0 Отговор
    Глупости на тракалета,по неща,които нямат нищо общо с безопасността на движението! Пак е нещо за събиране на пари! По-добре е да се усили контрола на КАТ с полицаи,които да се контролират от патрули.
  • 13 Бегай !

    4 0 Отговор
    Ежедневието показва,че селяците не познават знаците.

    Коментиран от #14

  • 14 пешеходецъ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бегай !":

    ми кък да ги познават? на село няма знаци !!!
  • 15 Мито

    4 0 Отговор
    Минавайки през Испания видях интересен син знак- запален фар с въпросителна до него. Мисля че е много добър, например излизайки от тунела си задаваш въпроса Да гася или не Ако е през деня, има добра видимост - гася. Ако е обратното оставам със запалени фарове.
    МВР обаче е решил да караме цяла година със запалени фарове- това намалявало броя на ПТП. Това си е още един повод да те глобят ако си забравил фаровете макар и посред бял ден. Да не говорим за повишената консумация на гориво и за удара в/у околната среда.

  • 16 Тошко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами сваляш го от колелото и го пребиваш до степен да не може да се изправи на краката си, като ти звънне следващия път.

    Коментиран от #18

  • 17 номер едно

    2 0 Отговор
    В класацията на мигновените съобщения вече сто и петдесет години си остава знакът "Среден пръст"
  • 18 Митев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тошко":

    Хаха и докато се освести, ще си духнал. Няма да може да обясни на имбeцилните ушанки кой го е нашамарил. Подкрепям!
  • 19 Шерлок Холмс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Агата Кристи":

    Бе как да е изкуствена, като е напълно естествена от качеството на строителството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове