Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 17:31 2 037 44

България се интересува от дроновете "Байрактар"

  • дронове-
  • българска армия-
  • модернизация

Покупката на това оръжие е в плановете за модернизация на армията до 2026 година

България е проучвала възможности за придобиване на дронове „Байрактар“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР.

Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия. Служебният министър на отбраната уточни, че с турската страна е имало само среща.

„Направихме среща със СЕО-то на „Байрактар“. Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект“, обясни Стоянов.

Ясни са фирмите, с които може да се говори, каза Стоянов. И определи като водеща страна САЩ.

Проектът е в етап проучване на пазара уточни министърът на отбраната. Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева.

До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, каза Димитър Стоянов, сред които е и „Локхийд Мартин“.

Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители Ф-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарт Вейдър

    18 11 Отговор
    С парите за Ф16 на чертежи можехме да купим 300 000 ирански дрона и да превземем цялата Галактика.

    Коментиран от #14

  • 2 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 2 Отговор
    МИТКО (SMS) , ВЕДНАГА ЩЕ ......, ГИ ПОДАРИ НА ....... ПУТЛЕР ........ ФАКТ !
  • 3 честен ционист

    3 1 Отговор
    България с едно телефонно обаждане с код +1 703 и към самолетоносачи ще се заинтересува.
  • 4 Мене

    8 2 Отговор
    Да ги пращат към Украйна ли?
  • 5 херо

    9 3 Отговор
    Наредете се на опашката, чакащите са много
  • 6 Чикак

    13 5 Отговор
    От дроновете "Байрактар" по файда виждам от ефките.....

    Коментиран от #12

  • 7 Сандо

    6 19 Отговор
    След блестящото им представяне във войната,където бяха като беззащитни врабчета,сега турците ще си оправят финансите чрез нашите продажници.
  • 8 Румен

    4 7 Отговор
    Що с тех ли ще прекарваме имигранти?Взе вече да личи кой печели от тях
  • 9 Баба Вуна

    9 5 Отговор
    А не може ли да си произведем сами дронове? Дронове тъпанар!

    Коментиран от #43

  • 10 Ташко Топузаков

    3 11 Отговор
    И кого ще нападаме с тези дронове? Турция ли?
  • 11 Минувач

    11 9 Отговор
    За мен най-важното е да се сдобием с модерно ПВО с достатъчно ракети, противотанкови оръжия и дронове. Ако някой ни нападне, първо веднага ще завладее небето ни, въпрос на часове е. Затова ПВО-то е супер важно. После за наземна отбрана ни трябват противотанкови оръжия и ракети земя-земя с малка и средна далекобойност, вкл дронове за поддръжка и нанасяне на удари. Що се отнася до тези турските - не е добре да купуваме, каквото и да е оръжие от пряката ни заплаха - Турция, защото не можем да сме сигурни ,каква стока ще ни дадат, или със занижени параметри, или със скрити електроники за лено засичане, че защо не и самоунищожение при команда от турския производител. Всичко е възможно. Аз съм на мнение, че най-добре е да купуваме оръжие от Израел (правят супер качествено оръжие, особено за ракетна защита) и после от Европа.

    Коментиран от #17, #19, #23

  • 12 Последния Софиянец

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "Чикак":

    Руските зенитчици казват че Байрактарите са най лесните цели.Летят бавно и в права линия.

    Коментиран от #21, #44

  • 13 Лошо няма

    6 3 Отговор
    Само да не излязат и те "Блок 70" !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    12 2 Отговор
    Ами много по разумно е, вместо краварските коптори за милиарди долари.
  • 16 Бегето нали било голема сила😂😂😂

    5 7 Отговор
    Лъвове тигри на байряка немало пленено знами😂😂😂ама целата история е робия и сега ше купува оръжие от поробителя😂😂😂тоа бан за кво го хрантутат само старци да се правят на капацитети
  • 17 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Минувач":

    Турция взеха най доброто на пазара С400, нищо че са у натото.
  • 18 Пловдив 1912

    8 1 Отговор
    Абе то много работи ни трябват, ама то и хора трябват ве кауни...инвестиции в човешкия фактор първо направете ...
    Инак тия дронове добре, най важното е добро ПВО разберете това и модерни самоходни гаубици с висока далекобойност...разбира се и някой друг нов танк , както и бтр...
    Вместо тия хвърчила за толкова милиарди, можеше да опашим всичко в установки, които са модерни....както и 3д радари...

    Коментиран от #24

  • 19 Българските турци

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Минувач":

    Що за параноя е това ?!...Защо Турция да е пряка заплаха за България ?!...В България "Лаврион" няма, ПКК и гюленисти не се покровителстват,напълно толерантен съюзник в рамките на НАТО...не са лицемерни като шведите,гърците или френския "Лафарж"и САЩ ! Някой да обоснове логично защо Турция е заплаха за българите !?...

    Коментиран от #25

  • 20 Бря ти да видиш

    5 2 Отговор
    Що не си земеме още с300,с400,с500,и т.н поне до с1000,може и още малко мигове,ама сигурно вече са кът тез неща?Може поне т34 докато и тях не са ги подкарали руснаците към украинския полигон,че другото е на привършване?Може и музейни витлови мигове да си вземем,таман няма да се потят нашите "строители" като за ф,ките да им правят писти.Божееее..,..
  • 21 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Да прав си ...когато летят в обсега на руските зенитчици които пък трудно обстрелват стратосфера или йоносфера !!...
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Имате кадърни ИТ........Вместо да си пилеят енергията обработвайки........Съберете ги с ПАрата и да ви направят и по добри на база тези дет ги има сега.на вас ЩЕ ВИ трябват оператори,а това мисля,че ще имате бол.....желаещи!Ако имате дронове от класа на Великия Орел....Не ви трябват и много войници!Бъдещето е на Изкуствения Интелект!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пловдив 1912":

    Всичко което си изброил го има на турския щанд и то на сносни цени и изпитано в реална бойна обстановка ! Ама големият ви проблем е "😂😂😂 целата история е робия и сега ше купува оръжие от поробителя😂😂😂" !!!...
  • 25 Минувач

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    Ти сериозно ли? Ако България трябва да мисли за защита от някого, то това е само и единствено Турция към момента! Защо ли? Заради Кърджали и Делиормана, Разград и Търговище. Заради несъстоялия се план Баязид за атака над България малко преди 1989, заради турски партии и политици, говорещи за Велика Турция, заради публикуването дори на турски карти, където части от България са в Турция, заради желанието на не малко турци да се възвърне Османската империя. Ти да не си мислиш, че политиката и говоренето за пред медиите е всичко, цветя и рози навред. СССР ни пазеше от Турция, сега няма кой, защото и тъпото НАТО не може да вземе решение, ако 2 членки се запукат, както може да стане м/у Турция и Гърция. Ти ходил ли си в Кърджали? сядаш да обядваш и сервитьорката веднага те почва на турски, всички около теб говорят само на турски. Като заговориш на български, те гледат странно и едвам ти говорят на развален български. Това там е все едно Турция, държава в държавата. Нямат НИКАКВО българско самосъзнание, живеят изолирано от нас. Има 1000 предпоставки Турция един ден да каже - ами я направете референдум, искате ли да станете турска автономия. Нашето правителство ще откаже, онез ще кажат, че им нарушаваме правата на тези търци там и ето хоп. Виждаш, как Турция си навлиза в Сирия, в суверенна държава, като у тях си. Не и пука въобще и никой не смее дори да я съди. Така че, ако имаме заплаха, тя е Турция. Относно турското оръжие за износ, вкл. дроновете - просто мисля

    Коментиран от #34, #37

  • 26 Минувач

    3 3 Отговор
    .... просто мисля аналогично на американците, които изнасят оръжие със занижени характеристики. Примерно Ф35 за тяхната армия е по-добър от от Ф35 за износ и това не е тайна. Има само една държава в света, която получава американско оръжие на 100% характеристики и това е Израел. Вероятността да получим турско оръжие със скрити неща по електрониката е съвсем реална.
  • 27 Българите се интересуват

    3 0 Отговор
    Най вече да им се вдигнат заплатите и пенсиите а парламента да се закрива че и без това акъла им е от 6-ти век,файда ЙОК.
  • 28 Учете БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

    1 1 Отговор
    За да можете да живеете и работите във България и да имате бъдеще,и който е различен се изселва.
  • 29 Няма такива

    5 2 Отговор
    Термини Български турци,Японски африканци от.н.Или си Българин или си циганин няма друго.

    Коментиран от #33, #36

  • 30 Никой не е в състояние

    1 0 Отговор
    Да присвоява Българска територия,че ще се самоутрепа.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Във България

    2 4 Отговор
    Се говори единствено и само на Български език и като не ти харесва,СБОГОМ, СБОГОМ-КАЗАХ.
  • 33 Българските турци

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Няма такива":

    Този термин е български и е употребяван в България години наред съвсем нормално във всекидневния език на улицата и официалния по българското радио , телевизия и преса ... Защо вирите нос и сее правите на чувствителни демократи и интернационалисти !...Да правилно е че турчинът си е турчин където и да е по света...но в България са "Българските турци"...защото си имат причина за това !!!
  • 34 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Минувач":

    Ти ходил ли си в Диарбекир, в Мардин в Мараш или Антеп и Ширнак ?... Знаеш ли че по улиците на Истанбул се говори на 72 езика вече най малко от 2 хилядолетия ?...Чувал ли си че това с нещо да е променяло ежедневието в Турция или видял ли си някой да се безпокои от българския ти в Одрин и Лозенград ?!...
    И за какви турски партии и политици в България говориш?... То ДПСто е пародия на Партия от родоизменници които служат за САПУН за измиване на "катранения" възродителски ПОЗОР на България !...И докато има живи преименувани, ще им търпите зулумите и ще ги държите като щит срещу Световното общественно мнение и евентуалните опити за претенции за морални и материални обезщетения !!! Това че ги мислите за партия "зад която стои Турция" е показател за вашата малоазиатска параноя която ви надъхват всичките ви минали и сегашни покровители !
    Не си пръскай "зехира" на вятъра... старал си се да го събереш и съхраниш кой знае от колко време !?...Живеем вече в 21 век и никой не може да ви напада за щяло нещяло...Отърсете се от предразсъдъците и комплексите си и ще видите че и хората около вас не са с нищо по лоши или по добри от вас..Само слабите и жалките плюят или злобеят!

    Коментиран от #40

  • 35 11100

    0 0 Отговор
    Преди малко Тайпи се обадил и казал да приготвят за вас две колела. .. .I. ...
  • 36 По улиците постоянно виждам

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Няма такива":

    Българи които са същевременно и цигани и обратното. Тук таме виждам и някой турчин
  • 37 Че по думите ти излиза

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Минувач":

    Че Турция има пълното право да се прибере Кърджали
  • 38 Тъй тъй

    0 0 Отговор
    Правилна ориентация.С дронове по тая пришелска измет дето не се подчинява на полицията по магистралите и загиват ЗДРАВИ БЪЛГАРСКИ МОМЧЕТА!!!
  • 39 Райна

    0 0 Отговор
    И аз се интересувах от тях преди и за това уших знамето .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Минувач

    0 0 Отговор
    ...1 цял век не е било проблем. Странно е, нали?!?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 73737377

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Баба Вуна":

    Дронове да произведем Булгар или Бай Ганьо!
  • 44 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Доста руски зенитчици изгоряха живи в кабините на панцир, оса ,бук и тор ! Точно турските дронове направиха руските системи на безаналогова скрап !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове