Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 23:30 1 392 1

Важните новини във ФАКТИ на 29.11.2022 г.

  • лява българия-
  • гълъб донев-
  • теменужка петкова-
  • росен христов-
  • десислава атанасова-
  • отбрана-
  • пп-
  • бюджет-
  • лодка-
  • доходи-
  • николай нанков-
  • катастрофа-
  • ляв проект-
  • украинци-
  • бсп-
  • свръхпечалби-
  • иван хиновски-
  • мз

Соцпартията е свикнала тя да е слънцето, но времената вече са други

Важните новини във ФАКТИ на 29.11.2022 г. - 1

"Лява България" хвърли ръкавицата: БСП вече не е сила, а лесно заобиколим фактор

Кръгла маса "Лява България" събра в НДК политически фигури, свързани с левицата. Срещата бе инциирана от Костадин Паскалев. Още в началото инициаторът на събитието заяви, че това е просто разговор, а не учредително събрание на нов проект.

Гълъб Донев: Бизнесът и гражданите да са спокойни, че всички цени са под контрол на регулатора и са поносими

Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе проектобюджет. Ние ще предложим удължаване на държавния бюджет, докато има редовно правителство, което да реализира своите политики през финансовия план на държавата. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Теменужка Петкова: "Джемкорп" на практика олицетворява стила на управление на ПП, който не трябва да се допуска

Щетите, които бяха нанесени от управлението на "Продължаваме промяната", са наистина колосални. Това каза в предаването "Това е България" по Радио "Фокус" Теменужка Петкова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката.

Росен Христов: От самия меморандум не е ясно какво е трябвало да прави "Джемкорп", и аз се опитвам да разбера

Не е много ясно какво е трябвало да прави „Джемкорп” от самия меморандум, и аз се опитвам да разбера. Предметът на договора е да се извършват съвместни дейности с правителството ни за развитие и внедряване на технологии в на практика всички направления в сектор „Енергетика”. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV.
„Българската енергетика и всички обекти в нея са от стратегическо значение за страната. Самият достъп до тази сфера, до информация, до обектите вече представлява даване на нещо, което е свързано с националната сигурност. Хората имат нужда от заповед, достъп, специално разрешение до тях. Предоставянето на достъп и информация е критично. Компаниите, купили енергийни обекти в страната, са проверени. Счетено е, че присъствието им не нарушава националната сигурност. Не знам да има връзка с руснаци”, информира той, цитиран от novini.bg.
Той обяви, че няколко неща го притесняват: „Начинът на подписване на меморандума – не е минало нормалното съгласуване през службите на Министерството на енергетиката и останалите министерства. Това прескача цялата структура и се подписва – това е нарушение. Че се подписва от министъра на енергетиката от името на България, без да е упълномощен за това. Защо ни е необходима компания, която да развива енергетиката? Това е работа на министерството. Това също ме притеснява.”

Десислава Атанасова: Нелогичното е ДБ да подкрепя кабинет, в който участва БСП и това вече се случи

Готови сме да получим първия мандат. Ще предложим състав на правителство. Вчера изпратих нашата програма за управление на всички парламентарни групи. Вероятно ще предложим на колегите контактни групи по различните секторни политики.

Димитър Стоянов пред УниБИТ: Моите командири в армията са ме научили да се боря

Министърът на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция пред студенти и преподаватели от УниБИТ на тема "Модернизация на въоръжените сили", в която разкри любопитни подробности както за проектите за модернизация на армията, така и за тактиката, която прилага за прокарването им през парламента.

ПП отговориха на ГЕРБ: По тяхно време над 2 млрд.лв. са възложени за незаконни строежи. Ще има ли санкции?

Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка – относно случващото се с решението за текущия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-то НС бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лв. От тях се установи, че 2,4 млрд. от тези дейности всъщност не са текущ ремонт и поддръжка, а са основен ремонт – това са 15% вдигане на пенсиите за една година. Това заяви Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” на брифинг пред медиите.

Милен Велчев съветва депутатите: Заемете се с минималната работна заплата

"По-сериозни рискове щяха да се създадат, ако беше внесен бюджет за следващата година, който би бил обект на предизборни баталии на парламентарните сили. При липса на ясно парламентарно мнозинство, което да носи отговорност за изпълнението на този бюджет, а и в навечерието на предстоящи избори, каквито са предимно очакванията, всяка парламентарна формация ще има стимул да предложи неразумни политики, които галят слуха на избирателите и могат да им помогнат за конструирането на предизборната кампания. Някои го наричат "сватбарски бюджет", при който всеки наддава за все по-високо и по-високо харчене, без да мисли кой ще осигурява приходите".

Откриха лодката на рибарите, от тях няма следа

Окриха лодката / без видими нарушения/ заедно с греблата преди минути на брега на езерото “Мандра” на около 1,5 км. от предполагаемото място, където са влезли двамата рибари, съобщиха от МВР-Бургас .

За 2021 година: 23 119 българи са декларирали доходи над 10 000 лева месечно

Министерство на финансите изнесе данни за размера на доходите, които са декларирали българите през миналата година. 23 119 българи са декларирали доходи от над 120 000 лева, сочи справката. Или на месец тези хора са изкарвали по над 10 000 лева.

На тези доходи са начислени данъци в размер на 775 млн. лева, уточнява министърът на финансите Росица Велкова, цитирана от "Парите ни". Други 56 404 човека са декларирали, че са получили през предходната година от 60 000 до 120 000 лева, като начислените им данъци са за над 459 млн. лева.

Близо 107 000 души са получили доходи в размер от 36 000 лева до 60 000 лева и за това трябва да платят над 486 млн. лева данъци, а 211 740 човека са имали доход от 24 000 до 36 000 лева и дължат 611 млн. лева данъци.

Най-голяма сума трябва да платят 666 242-ма българи, които са декларирали доходи между 12 000 и 24 000 лева, и дължат 1,138 млрд. лева данък. Най-много хора – близо 1,5 милиона българи, са изкарали от 0 до 7800 лева за година, но са им начислени над 587 млн. лева данъци, сочи още справката на финансовото министерство.

Нинова нападна Донев: Да сключвате сделки до 2030 г. можете, а бюджет за 2023 г. не можете

"Господин министър председател, вие нарушихте Закона за публичните финанси, тук не пише служебен или редовен кабинет, който и да е, е длъжен да внесе проект за държавен Бюджет до 31 октомври. Вие твърдите, че сте заварили множество проблеми, но предлагате да се удължи този бюдже, който съдържа тези проблеми", атакува Гълъб Довен лидерът на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова.

Нинова се обърна към министрите в зала и ги попита защо е тази метаморфоза. Тя припомни, че някои от тях са били министри в предишното правителство, и тогава мнението им за Бюджета е било друго.

ГЕРБ: КС се произнесе за АПИ! ПП да се засрамят от решението си за парите на пътищарите

"Продължаваме промяната" трябва да се засрамят и да поемат своята политическа отговорност. Това поискаха от ГЕРБ във връзка с решението на КС, което постанови като противоконостутицонно решението на миналия парламент АПИ да плати само половината пари на пътните строители. Именно партията сезира тогава Конституционния съд.

"Много фирми вероятно ще претендират за загубени ползи назад във времето. Предупреждавахме ги, че тогава, че е противоконституционно решението и погазва законите. Как така през парламентарна комисия ще се решава за плащания по вече дължими суми към контрагенти на АПИ, с които тя има търговски решения. Потърпевши са българските граждани, които година и половина карат по разнебитените пътища заради подобни действия", заяви Николай Нанков, бивш зам.-министър на регионалното развитие.

"В игри и закачки 8 месеца са ни управлявали хора, които са били изключително некомпетентни. И които само на думи вярват в разделението на властите и в правовата държава. Това става все по-ясен факт. Конституционният съд казва, че има недопустима намеса и не може парламента не може да се меси в работата на изпълнителната власт как да регламентира спор между частни лица. И лишава компаниите от тяхното право да обжалват по съдебен ред отношенията си с МРРБ и АПИ. От оставеното от нашия кабинет нищо не е мръднало, само празни приказки", заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Тежка катастрофа с жертви край Стара Загора

Трима души са загинали в тежка катастрофа между две коли в Старозагорско, съобщи Нова телевизия. Пътният инцидент е станал на пътя между селата Средец и Тракия. Пътят е хлъзгав, след завял дъжд и това е една от възможните причини за трагедията.

Цончо Ганев: Ако влезем в Еврозоната, ще се изсипе апокалипсис

Продължаването на бюджета е силно неадекватно тъй като икономическата обстановка е изключително влошена, перспективите са още по-лоши като икономика и развитие. Ще гласуваме "въздържал се" на първо четене. Това заяви Цончо Ганев от "Възраждане" пред Нова телевизия.

Корнелия Нинова за новия ляв проект: Картинката е доста объркана

"В публичното пространство в момента има много противоречиви послания около новото ляво обединение. Георги Първанов казва: „Трябва обединение за промяна и за нови лица под формата на голяма лява коалиция”. Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект”. Тоест една обща партия. Костадин Паскалев: „Каним БСП в новото ляво обединение”. Въпреки че той е БСП като член на Националния съвет.

Заради липса на пари от държавата: Хотели гонят украинските бежанци

Част от хотелите по Южното Черноморие ще освободят от 1 декември настанените в тях по програмата за подпомагане украински бежанци. Това стана ясно след проведеното в "Слънчев бряг" заседание на Българска асоциация по туризъм, съобщи "Сега".

Костадин Паскалев: Общински съвети на БСП свалят доверието си от Нинова

"На последните избори БСП постигна най-слабия резултат от десетилетия насам и днес има едва 24 народни представители. Хора от лявото пространство коментирахме необходимостта от обединение, което да вдигне ясно представителността в парламента, респективно в изпълнителната власт. В НДК ще бъдем група хора от БСП, вътрешни формации като „Социализъм 21 век“, „Социалисти БГ“, кметове, общински партийни структури. Решихме, че е добре да предизвикаме подобен диалог, подчертавам, равнопоставен, без да има водещи личности или партии. Просто да седнем и да поговорим какви са левите идеи на България, какви са левите секторни политики. И възможно ли е да се стигне до организационно обединение на левите политически субекти. Това е първоначалната идея". Това казва пред "Марица" Костадин Паскален.

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Фалстарт на обсъждането на бюджета в парламента

С фалстарт започна разглеждането на бюджета в НС. Депутатите дадоха 30 минути почивка, за дойдат представители на служебното правителство в пленарната зала, съобщи БНТ.

Мая Манолова: Нинова просто осребрява хилядите честни, работливи леви хора

"БСП са хилядите честни, работливи, отдадени на левите идеи и ценности хора. Нинова и частният клуб около нея просто ги осребряват. Тази измишльотина, че Първанов организира днешното събиране, е непочтено внушение от страх, че хора с авторитет в левицата стават инициатори на тази среща". Това заяви по повод учредяването на нов ляв проект Мая Манолова, лидер на "Изправи се, България" пред Нова телевизия.

Иван Хиновски: Поскъпването на природния газ ще започне след Нова година

Цената на газа се определя от много фактори – цената на азерския газ, състоянието на „Чирен“, цената LNG и тогава КЕВР определя цената. Считам че трябва да се доверим на методиката на КЕВР за определяне на цената. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Денят започва“ по БНТ.

МЗ затрудни максимално достъпа до доклад за смъртността от COVID

Доклад за смъртността от COVID-19, поръчан от предишния екип на МЗ и платен с публичен ресурс, се държи далеч от обществеността и се предоставя единствено след заявление по закона за достъп до информация. Това е един от няколко тревожни примера за отстъпление от установени стандарти за прозрачно управление, които зачестяват при последното правителство на Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хоминид

    0 0 Отговор
    Мръсните тайни на био - храните. Въпреки, че има вероятност да е с 30% по-малко замърсена с пестициди, отколкото неорганичната храна, органичната също съдържа химикали, потвърждават американски учени от Станфордския университет, които проучват заключенията от 237 предишни проучвания. Въпреки общоприетото схващане, че органичната храна е по-здравословна от неорганичната, учените твърдят, че няма доказателства за това. Нито зеленчуците, нито плодовете, нито месото от биологично земеделие са по-богати на витамини и хранителни вещества от небиологичните храни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол