Last news in Fakti

1 Декември, 2022 14:15 2 004 11

Минеков намекна за дисциплинарно освобождаване на директора на Народния театър

  • народен театър-
  • проверка-
  • дисциплинарно освобождаване

Ако той не извади сам себе си от блатото, то блатото ще бъде пресушено, заяви служебният министър на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков каза на пресконференция днес, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър - Васил Василев. Проф. Минеков допълни, че ще изчака резултата от назначената проверка. "Решението е в ръцете на директора. Ако той не извади сам себе си от блатото, то блатото ще бъде пресушено", каза още министърът, цитиран от БТА.

"Срокове не мога да поставя, но едва ли такава проверка става за един ден", каза още той. "Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето", обяви министърът.

"Има подписка, която само преди няколко дни беше от 600 човека, в подкрепа на Александър Морфов, Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, с ясно желание кой трябва да бъде освободен и с желание да бъдат освободени не само двете лица, които са началник на кабинета и шефката ПР, но и самият директор. Мисля, че тази подписка вече върви към 800 подписа", каза проф. Минеков.

На пресконференцията в Министерството на културата присъстваха актьорите от Народния театър - Албена Колева и Валери Йорданов, които обявиха, че протестират срещу хаоса в Народния театър.

"В антракта на спектакъл една от стените, по които трябва да се катеря, падна. Просто падна. Двама души пострадаха, извика се линейка и ги откараха. Казвам - може и да е случайно, но кой знае. След това изиграх още два спектакъла на "Хъшове" и вече не се катеря. Просто пипам стената, правя се, че ми е много студено на пръстите и не се катеря. Щом се стига дотам, че актьорът трябва да проверява декора и да проверява дали ще оцелее до края на спектакъл, значи май нещо не е наред", каза Валери Йорданов.

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", се казва в изпратено до медиите отворено писмо. То е подписано от близо 50 актьори от трупата на Народния театър.

В писмото те казват за Васил Василев: "Събра сериозен режисьорски екип; Отвори сцена за млади режисьори; Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата; Откри нови сценични пространства; Възстанови неправомерно свалени представления; Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата; Повиши актьорските възнаграждения; Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра; Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри".

"Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!", се казва още в писмото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 що дирят и в

    20 5 Отговор
    театъра дъ-пъ-съ? Те ли измислиха аскерите ?
  • 2 гадно

    18 2 Отговор
    Тези почнаха да се разправят и в театъра на ваши и на наши. Дойде отново комунизмът явно. Да не се гледат хората по постижения, а по конформизъм и кои са наши и ваши.
  • 3 плюс минус

    17 2 Отговор
    Когато някой стане началник в държавна институция,
    започва да се мисли и държи като че ли е негова собственост.
  • 4 Абе извинете, но

    7 9 Отговор
    Що за название е това - "Народен" театър ? Театърът може да бъде държавен или частен, но да се нарича "народен" е просто популизъм !
  • 5 гост

    4 3 Отговор
    Кой е този?

    Коментиран от #7

  • 6 Пърдел

    8 3 Отговор
    Кой си въобразяваш, че си ти, бе пръдльо?
    Нахлузихате на тоя стол и ми мислиш, че ти е позволено всичко!
    Каквото и да става в Народния театър, по- голям от този цирей , какъвто е в момента няма!
    Ти г- нчо си един никаквец и нямаш никакви права, а ДПС са се намърдали навсякъде и кървят, като гнойни рани!
  • 7 Човек на президента

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Тоя е един от недоклатенэите министри в служебното правителство на Радев!
    И какво е това служебно правителство????
    С тия служебните, Радко си прекара всички приятели !
    Щом и Марчето Павлова беше мин на правосюъдието ми е ясно какви « корифеи» са сегашните.
    Поздрав далечен от народа сърдечен! !!! Дотука беше любовьа ни
  • 8 НЯКОЙ

    5 1 Отговор
    И други лица имат сходни характеристики на поведението си - преди и в началото, когато вземат властта са народни любимци ! Но към тях се присламчват разни "специалисти", омайват ги с обещания и пари и хоп - капанът щраква и мишоците вече се мислят за велики и недосегаеми и се обръщат на 180 градуса. Гледаме и се чудим, какво им става ! Докато разберем, че една личност се е превърнала в мижитурка и подлога на чужди интереси ! Тъжно !
  • 9 Иван Вазов се върти в гроба !!!

    8 2 Отговор
    Тия потурнаци и По ...ми...яри са позор .Чисти Минеков , развърти сабята ! Изгуби от туй ДПСарско свърталище всичко така наречени потурнашки ЕНтЕ генти ,Кирияк Стефчовци и внуците Рачко ПръдлетоПредатели и отпадъци ,влязохте в черния списък на Българирчти.Марш в Сараите .Позорите името ИВАН ВАЗОВ от когото нищо не сте чели!
  • 10 Додо

    0 0 Отговор
    И в какво точно провинение ще обвиниш директора бе Минеков? Та той е жертвата в случая, на един наркомански мозък, който решил да драска и да се прави на патРеот и селски бек. Има други начини да покажеш позиция, не така бе Молфов ли си, изтрещелник ли си, какъв си точно?
  • 11 българин

    1 0 Отговор
    До сега не се знаеше, че Народния театър има пиар; Как така се откри тази длъжност и защо на нея е назначена точно въпросната госпожа? Какво общо има ДПС с БЪЛГАРСКИЯ НАРОДЕН ТЕАТЪР???????????????????
    Толкова ли няма в България друг човек за тази длъжност???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове