3 Декември, 2022 10:25 2 586 59

Никола Стоянов: Отстъпката за горива няма да важи след 31 декември, но ще има мерки за най-бедните

  • никола стоянов-
  • министър на икономиката-
  • отстъпката за горива-
  • мерки

Министър Никола Стоянов обясни, че от фонда ще се финансират различни мерки за най-бедните, момента се правят разчети

Никола Стоянов: Отстъпката за горива няма да важи след 31 декември, но ще има мерки за най-бедните - 1
Снимка: Никола Стоянов / личен архив

Отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, но ще има различни мерки в подкрепа на най-бедните, каза в предаването „Денят започва“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Отстъпката от 25 стотинки ще важи до Нова година, тъй като „Лукойл“ са се ангажирали от 1 януари мястото на тяхната икономическа дейност да е в България, още тази година те са се ангажирали да внесат 100 млн. лева във фонд, който ще е за отнемане на свръхпечалбите“, посочи той.

Министър Никола Стоянов обясни, че от фонда ще се финансират различни мерки за най-бедните. В момента се правят разчети, помощите няма да са само за горива, а и под формата на ваучери за обществен транспорт, като идеята е да се намалява потреблението на горива, допълни той.

„Лукойл“ е голяма компания и в момента е във фокуса на много интереси, за нас като българско правителство смятам, че са важни няколко неща – от една страна да спазваме стриктно регламентите на Европейския съюз и българското законодателство, от друга - стриктно да се грижим за интересите на българските граждани и компании, заяви още министърът на икономиката.

За мярката с отстъпка от 25 стотинки от цените на горивата министърът посочи, че тя по-скоро подкрепя пазара и помага на „Лукойл“. „Така се връщаха парите обратно към тях на практика. В момента правителството има планове тези пари, които ще се съберат от свръхпечалбата на „Лукойл“, с които ще се финансира фонд, да не се дават за компенсации за горива. Ще има помощ за най-бедните слоеве от населението, но за транспорт, тъй като много от тях нямат автомобили. По-скоро, облягайки се на регламента, ние ще инвестираме тези пари в енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, подкрепа на компаниите в тази посока“, обясни Никола Стоянов. Облагаме, сериозна част от приходите се отнемат в полза на държавата и с тях вървим да разширим помощта, добави той.

БТА припомня, че след актуализация на бюджета депутатите решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър от най-масовите горива от 1 юли 2022 година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    71 10 Отговор
    Мутрата ни обеща 2 лв. бензина, пак излъга. Къде ще откраднете парите.

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    76 1 Отговор
    Идиоти..... че , те кои са богати в България.....???!!!
  • 3 Тото

    63 12 Отговор
    Веднага вън от парламента и каторга за всички евро атлантически подлоги
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    32 35 Отговор
    Престанете с подаръците за Лукойл. Крайно време е руската рафинерия да бъде под оперативно БЪЛГАРСКО управление и контрол. Крайно време е да отпадне концесията на единственото пристанище за танкери , дадена поак като дългосрочен подарък на Русия. В момента се оказва български съпорт на руския рекет над българите със завишени цени на горивата и нагло неплащане на данъци на държавата ни. Да се обмитява най-малко с 1 лев руския суров петрол, който влиза в Лукойл и натрупаните милиарди да се насочат към българския потребител

    Коментиран от #18

  • 6 Зевса

    42 3 Отговор
    Добра беше тая помощ и помогна на всички. Като говорим за бедни в България всички сме бедни и тия без автомобили и тия с по пет автомобила! Когато застана с най-новата си и скъпа кола пред някой колега от Дубай и Катар, изглеждам като последния сиромах.
  • 7 Дааааааа

    40 0 Отговор
    различни мерки за най-бедните, ......от бедните.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Божкеее, колко е умен тоя.....

    46 1 Отговор
    мярката с отстъпка от 25 стотинки от цените на горивата помагала на „Лукойл“.

    Коментиран от #14

  • 10 КОПЕЙКИН

    41 1 Отговор
    Половината България е бедна г-н министър и корумпирана затова няма да има ШЕНГЕН ...
  • 11 Българка

    43 1 Отговор
    Да се спрат всякакви компенсации за ТЕЦ-ве, ВЕЦ-ове, търговци на енергия . Те не само, че не се нуждаят от компенсации, но реализират свръх печалби от износ и търговия с енергия. В момента най-големите помощи са за най-богатите, които потребяват от всичко по много.
  • 12 средно Европейският праг на бедност

    27 1 Отговор
    Колко е бе Смотан ? Ще ви и скапаняците побъркани
  • 13 Ъхъъъ

    38 1 Отговор
    А субсидията и помощите за КЦМ за да изнася злато и сребро от България ще остане а?

    Коментиран от #28

  • 14 Зевса

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Божкеее, колко е умен тоя.....":

    Помогна на всички с пари и възможности, пари при пари отиват и парите трябва да се въртят при тия с парите.
    Парите са средство за едни и необходимост за други - това е положението.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сух

    33 0 Отговор
    "По-скоро, облягайки се на регламента, ние ще инвестираме тези пари в енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, подкрепа на компаниите в тази посока“, обясни Никола Стоянов" тоест ще захранваме богаташите.. ЩЕ ВЗЕМЕМ ПАРИ ОТ ЛИКОЙЛ И ЩЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАМЕ НЕ НАЯЛИТЕ СЕ..
  • 17 Боруна Лом

    21 0 Отговор
    МЕРКИТЕ СА ЯСНИ–––2 х 1 х 1 метра! ГАДНО НО ВЯРНО
  • 18 Хихихи..

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Да "глобяваш" Лукойл е като да се напъхаш в Меча бърлога - за влизане no problems,но забрави за излизането..

    Коментиран от #25

  • 19 Трак🇮🇹🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇺🇦🇧🇬

    36 7 Отговор
    РАДЕВАТА ЗИМА Е ФАКТ ! Тя дойде, стягайте отново за пореден път коланите! Отнемат ни вече и малкото от 25 стотинки за литър ! Щяло да се помага забележете на НАЙ БЕДНИТЕ ??????? Кои са НАЙ БЕДНИТЕ ? Дефинирай фразата НАЙ БЕДНИТЕ бе милиционер ? Да не са тези със САУНИТЕ И БАСЕЙНИТЕ които харчат повече от 800 киловата на МЕСЕЦ ? Колкото впрочем повече хабят двама пенсионери на климатик и бойлер за месец .?! Каква е дефиницията НАЙ БЕДНИТЕ— тези с кон и каруца които палят гуми и нямат кола? Тези които използвали обществен транспорт видиш ли ? Колко са те и каква пътна инфраструктура и мобилност ти имаш в България че да ползваш такъв транспорт бе ченге ? В провинцията обществения транспорт за последните 33 г е намалял с до 30% . Кой ти използва и кой може да ползва обществен транспорт между селата и градовете като такъв вече почти няма. Мръсни из-роди!! ПП се грижеха за народа и за малкото месеци направиха много- спряха ви кражбите спряха ви далаверите на капитан андреево увеличиха заплати и пенсии намалиха ти с 25 ст литър гориво изгониха мулиционерите от службите и институциите а сега ОПГ НА РАДЕВ ГЕРБ И ДПС върнаха всичко по старо му! Пак кражби пак далавери пак взимане от бедните и даване на богатите. БКП ( ГЕРБ ДПС БСП ) така действа- богатите по богати бедните по бедни

    Коментиран от #23, #24

  • 20 Ром ама кубински

    31 0 Отговор
    И как ще решите кои са бедните?Или само за братчедите ще има?
  • 21 Видими резултати

    36 0 Отговор
    От статията разбрах едно — отнемат ни отстъпката от 25 ст . Друго не разбрах! Щяло да се дава на най бедните?? Кои са те - загадка ! Каква им е дефиницията - загадка ! За къв обществен транспорт ще се спонсорирало - загадка ! В какви възобновяеми енергии ще се инвестирало - загадка! Как Лукойл печелил обратно от тези 25 ст - загадка ! Предстои поредния удар срещу МАСОВКАТА БЕДНИ БЪЛГАРИ които впрочем са 80% от населението .

    Коментиран от #46

  • 22 СЛОНА

    21 3 Отговор
    НАЙ-ДОБРЕ СЕ ГРИЖИ ЗА БЕДНИТЕ В МОМЕНТА ЛУКОЙЛ
    ПРИМЕР 2.81А95,-25 СТ.,-5СТ.ОТСТЪПКА-5СТОТИНКИ В КАРТАТА=35СТОТИНКИ ОБЩО2.81-0,35 =2. 46ЛВ.ЗА ЛИТЪР А 95
    ЕТО ЗАТОВА ГИ Е ЯТ ТЕЗИ МУШЕННИЦИ!!!
    Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В ЕС И ЗАТОВА АЗ ГЛЕДАМ С ИНТЕРЕС КАК СЕ РАЗЧЛЕНЯВА ЕС КОЙТО НЕ Е НАШ ИНТЕРЕС!!!
  • 23 Аршлох

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Трак🇮🇹🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇺🇦🇧🇬":

    Обикновено ти давам минус,но сега ти давам плюс,защото си написал реални неща.Ако махнеш жълто синия п....л ,получаваш автоматично още един плюс.Не,че ти пука или пък трябва да ти пука от моето мнение,но пък аз да си кажа.В конкретния случай си 100% прав.
  • 24 Съгласен съм до някъде с теб, но!

    12 7 Отговор

    До коментар #19 от "Трак🇮🇹🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇺🇦🇧🇬":

    ПП са протажета на Радев, той ги лансира! ПП спекулираха накрая на управлението си и раздаваха на калпак с цел да замият очите на гласуващите, че докараха такава инфлация в България. Те я докараха на това равнище.
  • 25 Българка

    13 8 Отговор

    До коментар #18 от "Хихихи..":

    Да не забравяме, че Лукойл е частна фирма на руснаци, но работеща, богатееща в България. Недопустимо е правилата, в която и да е държава, да се определят и диктуват от една частна фирма, па била тя и руски монополист. Държавата ни има златната акция там и досега не я е използвала. Е крайно време е държавата да се погрижи за интересите на народа си, а не да "кляка" пред мощна по богатство частна монополна рафинерия

    Коментиран от #29, #30, #40

  • 26 но ще има мерки за най-бедните

    12 0 Отговор
    миряни та пак да клъвнат да преизберат божествата си догодина
  • 27 Провинцията

    28 0 Отговор
    От моята къща до моята работа почти няма обществен транспорт а това е 35 км път. Няма как да ходя на работа ако не запаля колата всяка сутрин и да се примирам в къщи от работа с колата. Тези 25 ст бяха важни за мен защото моята заплата е 1000 лв . Питам този крадлив грозник никому неизвестен на снимката . Аз беден ли съм или не попадам в тази дефиниция? Кг сирене вече гони 20 лв , с моята заплата плащам само битивите данъци и гориво - само за това ми стига заплатата. Недай си Боже да се разболееш !! Беден ли съм господине

    Коментиран от #47

  • 28 Охооо

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ъхъъъ":

    Златото и среброто от КЦМ го изкупува БНБ.
  • 29 Хахаххах смешник

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    То хубаво вземат, но така като гледам вземат от бедния за да дадат на богатия. И това е благодарение на ПП, ДБ, ГЕРБ, БСП, ДПС, БВ!!!
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Не знам на колко години си, а и жена не се пита за това , но да ти припомня , че Лукол беше ДЪРЖАВНА фирма до 1999г , когато Мавъра ( И. Костов ) я превърна в ЧАСТНА ‼️
    Мантрата бе :
    "Държавата е лош собственик!"

    Коментиран от #37

  • 31 дядото

    11 3 Отговор
    започна се.променихте избирателния закон и започват обгрижванията на т.н.бедни,а всъщност неграмотни и мързеливи,но важни и послушни гласоподаватели.затова и няма за нас шенген.
  • 32 Макс

    11 0 Отговор
    Само в България на хората с обикновени , при това втора ръка автомобили се гледа като на заможни хора . Служебните подчинени на Радев направиха много поразии, време е да си ходят .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Или това ,
    че в Интернет все още НЕ е изтрит факта за 2008.г.

    Коментиран от #36

  • 35 1111

    14 0 Отговор
    Задръжте си отстъпката и намалете цените!
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бензинът поскъпна с 31 ст. и вече е 2.37 !
    Петролът стигна 140$/барел!
  • 37 Българка

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Прав си, но това не дава право на която и да е частна фирма да си разиграва коня в България и да се опитва да налага диктат над държавата и безнаказано, дори без да си плаща данъците да налага диктат. И за това са виновни продажните ни властници. Не е луд, който яде баницата, а този който му я дава

    Коментиран от #44

  • 38 Жоро

    13 0 Отговор
    Няма да има отстъпки а ще има бонуси за вас така ли да разбирам?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 чичо стамат шумков

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Тази златна акция в ЛУКОЙЛ която притежава държавата ни е едно нищо.Единствената и роля е възпираща например от рафинерия предприятието да се превърна в шивашка фабрика,сиреч да не може собственика на ЛУКОЙЛ да измени едностранно предмета и на дейност.От тази акция държавата получава една ГОЛЯМА НУЛА ДИВИДЕНТИ..ДОГОВОР КАКВО МОЖЕШ ДА КАЖЕШ,ИМА ЕДИН ,,ЛАФ,, НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА,ЛУД Е ТОЗИ КОЙТО МУ ГО ДАВА,,.
  • 41 Сусо

    1 8 Отговор
    Браво на служебното правителство!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Изглежда

    14 0 Отговор
    Ще се излиза по площадите в студа май....
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    "Кучето скача според тоягата!"
    е
    казал народът ❗
  • 45 Импийчмънт

    7 3 Отговор
    Радевото правителство нито пенсии нито заплати нито горива нито оръжие за Украйна Петата колона на Русия добре си върши работата

    Коментиран от #58

  • 46 Минго

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Видими резултати":

    На най-бедните ще дават любене(казано политкоректно) както обикновено.
  • 47 дбаси ти го кажа

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Провинцията":

    беден си !
  • 48 мда

    7 0 Отговор
    Най-бедните са тези без коли. За тях ще има отстъпка.
  • 49 1984

    7 1 Отговор
    Значи, ние, които не сме от "най-бедните" ще .... супата. Как ще определите кой е беден, и кой не??? Или пак някой ще запише майка си като социално слаба, инвалид и т.н. и ще ползва от нейно име отстъпка, а редовите граждани ще плащаме и неговата отстъпка??? Ами запишете направо, че отстъпка няма да има, освен за избраници. Нищо ново, родителите на днешните управници от служебното на радев, още от времето на НРБ разделят българите на "правоимащи" и останалите, за правоимащите имаше всичко, а останалите плащахме масрафа им.
  • 50 ехоотбалкана

    6 1 Отговор
    Сложете таван на цените на горивата, вече има световен опит. Сложете таван на цените на основни хранителни стоки- и за това имате примери. Мотивирайте бизнесмените си да ограничат печалбите си в солидарност с българскити граждани и нещастните украинци, за да опровергаете онези, които мислят, че войните се разпалват заради огромни печалби от финансовите и корпоративните владетели на света.
  • 51 дгдхш

    6 2 Отговор
    Алкохолика прави каквото му кажат от ЛукОйл., Няма да има отстъпка, щото харчат като обезумели. Крадлива комунистическа сган
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мишки Болшевишки

    3 2 Отговор
    Като гласувате за русофили така ще е
  • 54 Аршлох

    2 2 Отговор
    Дон Вито каза, машината за смазване работи.И всички са доволни.Кои са тези всички питате нервно вие,ние не сме от тях.Ами всички са определена група от хора в която вие никога не сте били,а и най вероятно няма да бъдете Как може да станем. Иска се дядо комунист от висшия ешелон,баща ви да е виден демократ,вие да сте постоянно раз кра че ни и винаги готовиНали искахте банани, имата ги,яжте сега и не ни занимавайте с глупости и собствените си проблеми.
  • 55 Уоу

    2 0 Отговор
    Ей смотаняк гробаджийки
  • 56 ПРОТЕСТИ

    6 0 Отговор
    А да почернеят жълтите павета от ПРОТЕСТИРАЩИ искате ли .Я ПАК СИ ПОМИСЛЕТЕ ЗА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА
  • 57 анонимен

    3 0 Отговор
    Е ЗАТОВА ЩЕ СЕ ПОГРИЖА ,ЧЕ НА ВАС НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА ЗА БЕДНИТЕ- ПОМОЩИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НЕ МОЖЕ ,ЧЕ СИ ОНАСЛЕДИЛ ДВА ИМОТА ПО 45КВАДРАТА И ГАРАЖ ,А ЧЕ СМЕ ОСТАНАЛИ НА ПО 30ГОДИНИ СИРАЦИ И ВСЪЩОТО ВРЕМЕ ИНВАЛИДИ ТОВА Е ДРУГА БИРА -ЗНАЧИ СТЕ БОГАТИ ,ЧЕ НЯМАМ И 100 КВАДРАТА ПЛОЩ ЗА ЖИВЕЕНЕ ,А НЯКОЙ СЕ ШИРАТ В 500КВАДРАТА И СА БЕДНИ И ПОЛУЧАВАТ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И СИ КАРАТ МЕРДЖАНИТЕ ,ЧЕ СА МЕРДЖААВИ ОДАТ НА ЛОВ И СИ ЗИМАТ И ИВАЛИДНИ ЗАТОВА НЕ НИ ТРЕБЕ ШЕНГЕН ,А ПОМОЩЕН ДА Е НОВИЯ ДЕН
  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Импийчмънт":

    Знаеш ли , че

    Радев за ОСЕМ години нямаше да може да състави НИТО ЕДИН кабинет , ако НС си вършеше работата и имаше законни правителства ‼️‼️‼️‼️
  • 59 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Значи пак за бедните(уж), многодетните и безработните(уж) и ужсамотните майки, тоест пак за циганите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол