Last news in Fakti

3 Декември, 2022 12:34 2 345 63

Иван Гешев: Няма причина да не бъдем приети в Шенген

  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • прокурор

Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката, каза главният прокурор

Иван Гешев: Няма причина да не бъдем приети в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев коментира решението на Нидерландия да блокира присъединяването на България към Шенген като изтъкна, че не отстояваме заедно националните си интереси.

„Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси“ – изтъкна той.

Главният прокурор Иван Гешев изнесе лекция на тема „Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация“ пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Демокрацията в България е изключително крехка, лустрото ѝ е тънко, много лесно може да се пропука и то е започнало да се пропуква. За да не загубим това, което смятаме за дадено, трябва да спазваме правилата и да работим като общност, като екип“, обърна се към аудиторията той.

Гешев отговори на въпроси от студенти и преподаватели за проблемите в държавата, отношенията между властите и законодателството.

„Някой отново не чете Конституцията и законите в страната“, каза главният прокурор в отговор на въпрос как ще коментира внесени в 48-ото Народно събрание законопроекти, с които се иска ограничаване правомощията на президента при назначаване на ръководители на служби, отговорни за вътрешния ред и националната сигурност.

„Липсата на уважение и разбиране за институционалност е сериозен проблем. Концентрирането на твърде много правомощия в един орган или човек води до антидемократичност, до авторитарно управление, диктатура, тирания, както искате го наречете. Историята е показала, че това приключва с тъжни последици - каза главният прокурор - Не знам дали съзнават, че това руши устоите на демокрацията“.

Главният прокурор подчерта, че проектите за законови промени, насочени към прокуратурата, целят да се овладее съдебната система и така чрез нея да се упражнява политическа власт.

„Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е - защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа. В личен план аз бих живял по-добре, ако не съм главен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в стил „Троцки“. Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е реформа. Това е тъжно и опасно за България, за нас като общество и за гражданите“, коментира Иван Гешев.

Според него един от реалните проблеми в държавата е завръщането на различни видове престъпност, смятани доскоро за забравени - смърт по улиците, предизвикана от пияни и дрогирани шофьори, разпространение на наркотици, особено около училищата, организирана престъпност.

Пред пълната университетска зала главният прокурор изрази надежда за по-добро взаимодействие с МВР, защото проблемите няма да се решат, ако „то работи само и единствено за себе си“.

„За съжаление, върховенството на закона и разделението на властите се използват като клишета и за политическа употреба, без реално да се спазват като принципи. Ние (българите) имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени“, обясни Иван Гешев.

Той подчерта, че проблемите трябва да се решават, а не да се преекспонират с недемократични цели.

„За да промените страната, в която живеем, трябва да имате собствено мнение, и то не налагано от някой през интернет. С повече информация ще имате по-точна представа за ситуацията“, каза главният прокурор.

В почетната книга на университета той написа: „Заедно ще оставим една по-добра и велика страна на децата си“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    81 2 Отговор
    Хахаха, ей я първата причина на снимката, ама и другите ги знаем!
  • 2 Българка

    78 4 Отговор
    "Иван Гешев: Няма причина да не бъдем приети в Шенген" нагло заяви основната причина!!!!!!!!
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
  • 3 Няма ами

    69 4 Отговор
    Докато ТИ си главен пркурор , няма да има и върховенство на закона !
  • 4 Горд Българин

    27 37 Отговор
    Долу американското и натовско поклонничество на Велика България! Само Възраждане и Костадинов!🇧🇬
  • 5 !!!?

    42 2 Отговор
    Ловеца на "руски шпиони" се обади, ахахахха
  • 6 гост

    55 3 Отговор
    ТИ И ШАЙКАТА СТЕ ПРИЧИНАТА.........ТОЛКОВА ГОДИНИ.ДОБРЕ,ЧЕ ХОРАТА ОТВЪН ЗНАЯТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС...А,ТУК ПРОДЪЛЖАВАТ ,,ЗАБЛУДЕНИТЕ,,ДУШИДА ВИ ,,ВЕРВАТ,,...И,ВИЕ ДА ГИ ,,СТРИЖЕТЕ,,...И ДА ИЗМИРАТ КАТО МУХИ
  • 7 Българка

    49 3 Отговор
    Трябва категорично да бъде забранено на Гешев да произнася политически речи и нагли лъжи в политически неутрални университети. Предлагам ръководството на всеки университет, който дава политическа трибуна Гешев и КО ,да бъде отстранявано
  • 8 То е ясно

    48 2 Отговор
    Една от причините е Каскета и престъпните банди на Тиквоча ръководени от Стъки.
  • 9 Марис

    46 3 Отговор
    Ти си една от причините, другата е онзи дето ги такова с 200, а третата сме ние които ви търпим и избираме толкова време !!!
  • 10 Коко

    30 4 Отговор
    Имаха причина Гешев и тя е че народа не иска не ни е мястото там.
  • 11 комунистче

    46 1 Отговор
    ти Гешев, си не единствената, но една от сериозните причини да не сме в Шенген, западните държави не са наивни, те знаят че непреследваната и неконтролирана корупция и лакомия на елита в БГ, е врата за чужди интереси, и влияния в съюза, генерират се рискове и несигурност, така че не се прави че не разбираш за какво става въпрос
  • 12 дгсхш

    30 1 Отговор
    ...каза причината да не бъдем приети в Шенген.
  • 13 ПОЗНАТА

    39 1 Отговор
    ТОЗИ НАГЛЕЦ НА КОГОТА СА ПРИЯТЕЛИ ВСИЧКИ КРАДЦИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ МИСЛИ ЧЕ ЧУЖДИТЕ ПОСЛАНИЦИ ПАСАТ ТРЕВА
  • 14 Шенгенец

    42 1 Отговор
    Причината е на снимката !
  • 15 Няма

    18 2 Отговор
    нито една причина за приемането в Шенген , ни една едничка !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Реалист 6548

    34 0 Отговор
    Има Причини каскет, ето ги Нидерландия казва че сте корумпирани и че не сте Правова държава. Австрия казва че сте корумпирани и пускате имигранти в Европа, а иди да убедиш тия народи, че грешат в оценката си за нас
  • 18 Фффффф

    26 0 Отговор
    Има причина,и тя се казва Гешев и Радев,и Борисов....
  • 19 Поправи се

    30 0 Отговор
    Една от причините си ти с твоето бездействие или действия коита подкрепят другата причина Чекмедже бандита и т. н.....!
  • 20 Дрън дрън та пляс

    28 0 Отговор
    Ти си причината бе мамут, хората си го казаха, борба с корупцията и съдебна система...
  • 21 седи си на очите и си трай

    20 0 Отговор
    Има , ти си главен прокурор . Иванчо откога политиката стана предмет на прокуратурата , а всъщност отдавна трябваше да е , но в друг аспект .
  • 22 0% Обществена покрепа

    24 0 Отговор
    Тоз хрантутляк.
  • 23 Знам видях

    24 0 Отговор
    Причината е Репресивният апарат на нещото наречено Иван Гешев, Репресивен апарат който изнася ТЕРОРИЗЪМ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ!
  • 24 Пълен фалш

    23 0 Отговор
    Ами то само Полицаи и Военни ни управляват, това не е Демокрация за какъв Шенген говори този Симеонов ски възпитаник!
  • 25 Питам:

    31 0 Отговор
    Гешев, НАЛИ БЕШЕ БЕСЕН ЗАРАДИ ПУСКАНЕТО ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ НА ЖЕЧКО ОТ ШУМЕН ? И какво стана : Дойде в Шумен и завидя на шуменските прокурори, че ще вземат тлъсти пачки и прехвърли делото на софийските прокурори. Сега Жечко е на свобода срещу 25 000 лв. гаранция. ВСИЧКО ПРИ НАС Е ВЪПРОС НА ПАРИ! За това не ни пускат в Шенген!
  • 26 Перо

    23 0 Отговор
    Всеки ден,дават по ТВ гонки и инциденти с мигранти, всеки ден минават нелегално около 1100 престъпници, загиват полицаи, хващат отговорен началник от гранична полиция в корупция, назначена е една калинка, като паркетен паун,която не знае какво е зелена граница! Голяма част от мигрантите отиват в Нидерландия,където има арабска колония от 30 г.и Премиера им е информиран,от къде са минали мигрантите и колко и на кого са платили 50 €! Тези мигранти са бреме за Нидерландия и трябва тя да ги отглежда за сметка на нейните данъкоплатци! Какво им остава друго да направят? Те да ни пазят границата,а шефката е непричем! Тя не знае къде се намира и темата за нея е пълно табу,въпреки че тя е главния виновник! Тогава министърът на МВР да си понесе отговорността за Шенген и кривия макарон! Има виновни и те са от тази шефка до министъра,които не могат да си организират дейността и са абдикирали от служебните задължения,поради тотална некадърност!
  • 27 Чичак

    16 0 Отговор
    Гешев почвай да арестуваш нидерландци ! Те са шпиони ! Ква работа имат в България а?
  • 28 4827

    18 0 Отговор
    Ти си най голямата причина да не ни приемат.Корупция, огромна корупция е в БГ.
  • 29 Стършел

    21 0 Отговор
    „Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е - защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа..."

    Я кажи колко политици вкара в затвора?
  • 30 Гешо Каскета

    7 1 Отговор
    Къф е тоя, Рюте ли е, Мюте ли е, е сеа шида да го арестуват и ше опрайме работата, че за влизане не просто в БГ а в Шенген ше ги цакаме не 50 а 500 Евраци
  • 31 НЯКОЙ

    17 0 Отговор
    Гешев не вижда причина, защото една от ПРИЧИНИТЕ Е ГЕШЕВ !!! Другите явни "причини" са Борисов, Доган, Нинова, Радев и неявните "причини", които стоят зад тях !
  • 32 2398

    11 0 Отговор
    но има причина да влезеш в затвора
  • 33 Нали ви е ясно да питам, че:

    9 1 Отговор
    И без шенгенските правила и Шенген , можем да премахнем граничния контрол с Румъния, примерно, по всяко време ако поискаме, но не се прави !....... Цирк се играе и на луди ви правят.....Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн също прилагат шенгенските правила, въпреки че не са членове на ЕС....
  • 34 !!!?

    12 1 Отговор
    Всички каналджии се възмущават, че Шенген им ограничава далаверата !!!?

    Коментиран от #45

  • 35 Гечо

    13 0 Отговор
    Каскета и Каскетурата веднага да разследват и арестуват нахалниците, които не ни пускат в Шенген точно заради тях!
  • 36 Най голямата

    17 0 Отговор
    Причина се изказал по въпроса
  • 37 До Гешев

    12 0 Отговор
    Ако имаш огледало,погледни и ще видиш причината.
  • 38 Дядо николай

    12 0 Отговор
    Милиционерът се прави на луд. Нидерландия му казва в прав текст, оно рупа ли рупа!
  • 39 !!!?

    8 0 Отговор
    Рашков: Имигрантите не остават в България, а отиват за Германия !!! Пито - платено !!!?

  • 40 ууу

    7 0 Отговор
    ТОЯ ТУЛУП ,ИМАМНЕНИЕ??????????????????????
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Така ли бе?

    9 0 Отговор
    Мишок.Всилки сте за затвора.
  • 43 АЙ СТИГА БЕ

    8 1 Отговор
    Има много. Ти си едната. Другата е в Банкя. Третата в Бояна. Останалите са по населените места
  • 44 Истината

    6 1 Отговор
    "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата" ....
    Ние отдавна сме се примирили да сме послушни роби, и знайте, че промяната, която всички бленуват, няма да бъде постигната, защото в сърцата на хората има страх, от неизвестното, от смъртта.. Не можем да променим по нормален начин нещата, твърде късно е за нормална промяна след като нещата отдавна не са нормални.
    Промяна носи само Хан Крум с ятагана. Ние не сме наследници на великите българи от едно време, ние сме страхливци, които заслужават съдбата си.

    Коментиран от #62

  • 45 Чичак

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "!!!?":

    Друго е бре .....В момента 26 европейски държави издават шенгенски визи (като членове на Шенгенското пространство) Ти представяш ли си ако и ние почнем да издаваме шенгенски визи как Ганя ще забогатее за 24 ч....
  • 46 Удри нидерландцити

    3 3 Отговор
    Гешев ! Писна ни от тази нидерландска мафия .
  • 47 Макс

    6 2 Отговор
    Напротив, една от причините е Гешев .
  • 48 Има има

    6 1 Отговор
    Казва се Гешев

    Коментиран от #50

  • 49 Чичак

    2 2 Отговор
    че не отстояваме националните си интереси е прав Гешев. Категорично е прав ! Докато и ние не почнем да блокираме европейски решения никой няма да ни брои за слива. С този слугинаж безусловен може ли друго да се очаква ? С евроПодлоги няма да стане .
  • 50 И кво общо има Гешев

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "Има има":

    с външната граница? Той да не е граничар бре? Я прочетете какво е Шенген, структури и т.н и ми кажете в кой текс има "главен прокурор"

    Коментиран от #54

  • 51 Издават ни се

    0 5 Отговор
    шенгенски визи на другари от братски държави ! Ваши Киро и Ристю
  • 52 Цуца

    2 0 Отговор
    Едва когато този главен прокурор го няма, тогава може би ще настъпи по-добър живот за тях (за децата ни). А и като се смени цялото законодателство и има съд и присъда за краливата шайка, ограбила морала и детсвото им, може би няма да има навалица на Терминал 2
  • 53 Пловдив

    1 1 Отговор
    Една от многото причини,се натича Иванчо Гешев-тъп и нагъл, комунистически милиционер! Ако това същество и другите като него си вършеха съвестно работата,за която им плащаме заплатите,членството ни в Шенген щеше,да е факт!
  • 54 Пловдив

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "И кво общо има Гешев":

    Една от клаузите драги е правовата държава и върховенството на закона(нито едното не е налице в България!!!),а другаря Гешев и цялата шайка олигофрени в съдебната система съвсем умишлено пречат,да се извърши съдебна реформа! Ето това е отговора,на твоя въпрос!
  • 55 Макробиолог

    1 1 Отговор
    Това е знаково--Гешев чете лекции по демокрация,право,върховенство на закона.....още въпроси има ли защо ни шамаросват?
  • 56 господин главен чадържия на бандитите

    0 0 Отговор
    Ванка , я ги отвори тия по темата , как вие с Баци го можете да се праите на луди , над 13 години той ги балалайка , че ги пази от някакви несъществуващи комунисти , а междувременно им натресе все що имаше издънки от тях , олекоти хазната с милиарди , ама и те си взеха техното и накрая прецакани от всекъде се оказахме ние .
  • 57 Мнение

    0 1 Отговор
    Виновен е Кирчо с все тролската си фабрика.Непрекъснато пишат против България,българите,полицаите,военните...разпространяват долни клевети и манипулации без да представят абсолютно никакви доказателства в своя подкрепа.Всичко това с цел да имат политическа изгода.Поне малко трябва да се засрамят!
  • 58 любител

    3 0 Отговор
    само един тъп каскет не може да разбере че европа не ни иска заради такива като него боко тиквата и цялата им герберска мафия.
  • 59 Иво

    1 0 Отговор
    ИМА И ТОВА СИ ТИ !!!
  • 60 пенко

    1 0 Отговор
    НЕ СМЕ В ШЕНГЕН ---КОЕТО ОЗНАЧАВА , ЧЕ МОЖЕМ ПО ГРАНИЦИТЕ СИ ДА ПРАВИМ -ПЪЛНА ПРОВЕРКА НА ПРЕМИНАВАЩИТЕ СТОКИ И ХОРА ОТ НИДЕРЛАНДИЯ ; АВСТРИЯ И ШВЕЦИЯ С ЧАСОВЕ ДО ПОБЪРКВАНЕ !!!!!! НО МОЖЕ И ДА НЕ ПРЕЛИТАТ САМОЛЕТИ ОТ ТЕХНИ ЛЕТИЩА ---НИЕ НЕ СМЕ В ШЕНГЕН И МОЖЕМ ДА ГИ ПОБЪРКАМЕ !!!! НО КЪДЕ СА МЪЖЕТЕ НА БГ - НЕЗАВИСИМИ ОТ ЦРУ ?????
  • 61 Пешо

    0 1 Отговор
    Да оставим Гешев като главен прокурор е начин да отстояваме националния си интерес .
    Та той бил национална ценност .
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 другаря

    1 0 Отговор
    Гешев да се хване за ушото и да отива на Г.М Димитров.на почивка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове