6 Декември, 2022 06:46 7 441 58

Плевнелиев: Разочарован съм от Радев, дано ДБ излезе от сенките на своите зависимости

  • росен плевнелиев-
  • президент-
  • правителство-
  • парламент-
  • румен радев

Надявам се България да има работещ парламент и правителство, заяви бившият държавен глава

Плевнелиев: Разочарован съм от Радев, дано ДБ излезе от сенките на своите зависимости - 1
Снимка: БГНЕС

Много се надявам България да има работещ парламент и правителство. Виждате и всички дебати около драмата с Шенген показват точно това – че когато нямаме работещ парламент и правителство, които да коват важните закони, България остава сама, изолирана, бедна, някъде в периферията.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г. ).

Искрено пожелавам успех на номинирания за министър-председател проф. Габровски. Много ще се радвам да се намери каквато и да е формула на подкрепа от системните политически партии, извън популистките – „Възраждане“ и новата популистка партия, която е на път сама да се постави в изолация „Продължаваме промяната“ – да се намери каквото и да е решение, за да можем да вървим напред с редовно правителство и парламент.
Сигурен съм, че проф. Габровски и екипът, който ще преговаря ще търси широка подкрепа на експертна основа, с ясна програма, която поне да ни доведе до следващите комунални избори. Само по себе си, дори само това действие би било изключително национално отговорно, за да не вкараме България отново в поредица от ненужни кризи. Защо не, да имат и по-дългосрочна визия? Да се търси подкрепа от всички, които биха я дали. Тези, които няма да дадат очевидно към момента са ПП и „Възраждане“.

Много бих се радвал, ако ДБ излязат от сянката на своите зависимости, от крайно агресивния подход на разделяне и популизъм на ПП и наистина подкрепят едно правителство. Ако щете под егидата на ЕНП или на някаква форма на сътрудничество – експертно, програмно.
Когато дойдохме с идеята за контактна група, заедно със Соломон Паси идеята беше друга – да направим силно, реформаторско, евроатлантическо правителство с пълен мандат и ясна политическа подкрепа. Тя можеше да бъде дадена само от ПП и ДБ. Още от самото начало ГЕРБ изключи всякаква форма на политическо съвместно действие с ДПС и „Възраждане“. От тази гледна точка сега форматът е напълно променен. След като ПП блокираха нашите усилия да направим такова силно евроатлантическо правителство, сега се тръгва към друга форма на подкрепа.

Нашата група свърши страхотна работа, ние подготвихме много точни и ясни анализи. Включително подготвихме декларация за Народното събрание. Дори успяхме две неща да постигнем, с които много се гордея. Едното е, че декларацията, която бе приета в НС в подкрепа за даването на оръжия за смелия украински народ, който се бори за свободата и на България, беше донякъде и наше постижение. И изключително много се радваме, че бе взето политическо решение да се купи F-16, което означава геополитическо обвързване на България със Запада.

За съжаление съм много разочарован и от действията на президента Радев. Даде достатъчно много поводи да си мислим, че използва всяка възможност, за да разделя политическия елит, по начин, който обслужва популистите и геополитическата изолация на България от Запада.
Трябва да си даваме сметка, че Бойко Борисов е натрупал една много голяма мъдрост през годините във всичките битки, пък и грешките, които е допускал, но и безспорните успехи, които е имал. Другото важно е, че ГЕРБ се променя. Там вече виждам диалог на съвсем различно ниво. Екипна работа, която в първите години на премиера Борисов не беше толкова ясно изразена. Има идеи от много хора и съм сигурен, че така се е стигнало до кандидатурата на проф. Габровски. Борисов, за разлика от популистите от ПП, винаги има повече от един ход в ръкава си. Има различни стратегии как в критичния момент да тръгне в една или друга посока. Аз не знаех за проф. Габровски, ние сме обсъждали съвсем други кандидатури – 5-6, всяка една от тях изключително достойна, но във формат на политическо правителство.

Ситуацията е такава, че всички досега управлявали трябва да дадат една стъпка назад. Борисов е разбрал този урок и ние виждаме това в неговите конкретни действия. Ако проф. Габровски спаси България и ние към 1 януари 2024 г. успеем да влезем в еврозоната и Шенген, така както в момента го прави Хърватска, той би бил спасител. Откакто преди 3 г. Президентът Радев вдигна юмрука и насади популизъм, разрушение и разделение в обществото, ние виждаме, че България не е постигнала никакви резултати по цели с национална значимост.

Много е важно хората да разберат, че стратегията на ПП е изключително елементарна. Те искрено си вярват, че могат пак да бъдат първа политическа сила. Затова те се надяват, че ще се ходи на избори и работят за това. Същевременно знаят, че който бъде посочен като главния виновник да отидем към още повече хаос, той ще бъде наказан от гласоподавателите. Именно заради това се опитват да прехвърлят цялата отговорност към другите политически партии, основно ГЕРБ.

За третия мандат – и БСП, и „Български възход“ дават надежди. Особено „Български възход“ са много по-гъвкави.

Накрая президентът Плевнелиев заяви, че ще гласува с хартия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жасмина

    61 4 Отговор
    Значе ДБ да мине към други зависимости.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    79 8 Отговор
    ВИЕ кой БЯХТЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ мери ДВУЛИЧНО с двоен АРШИН
  • 3 Чехльо

    85 6 Отговор
    На всяка манджа мерудия е настъпения с домашна обувка
  • 4 Пак го е била с пантофлата

    81 5 Отговор
    И затова ръси глупости!
  • 5 Раданч Татлъту

    8 67 Отговор
    Росен Плевнелиев е най-великият българин и нашето национално съкровище!😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #10

  • 6 И ти ,

    41 3 Отговор
    и той - все разочароващи нормалния градивен свят , най - тъжно е , че и България и свестни те българи , понесли незаслужено всички гаври с тях ! Нула + нула = 00 .
  • 7 Мамуните на Прокопи

    51 9 Отговор
    Няма бъдеще, с тези натовски цървули.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 емо 73 канар

    60 6 Отговор
    Това на снимката е най жалкото мекотело.
    Радев се опитва да го догони.
  • 10 Моарейн

    51 2 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    И един мармот завива шоколад в станиол. Ако тоя е съкровище, аз съм мис Свят.

    Коментиран от #18

  • 11 ЧЕ ТИ

    52 6 Отговор
    РАЗОЧАРОВА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. РАДЕВ ПОЛУЧИ ВТОРИ МАНДАТ ПО ВОЛЯТА НА НАРОДА. ТАКА ЧЕ РАДВАЙ СЕ ЧЕ ТОЗИ НАРОД НЕ ТЕ ИЗХВЪРЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОТ ВЛАСТА.
  • 12 Какви

    48 2 Отговор
    Зависимости, Бе лъжкиньо мъжка - бойковица!?
  • 13 Деси Банова

    62 3 Отговор
    Росене стига плещи глупости ами изпери и простри прането след като сготвиш.
  • 14 Пръмов

    37 4 Отговор
    Готов съм г-н н Радев, Деси знае, че обичам мъжката любов, елате и ми откъснете цветето. Росен Плевнелиев лицето на ЛГБТ в България, горд съм!!!
  • 15 пешо

    44 1 Отговор
    тя цяла българия е разочарована от тебе , но си мълчи и ти слуша глупостите
  • 16 Орел

    40 2 Отговор
    А Чехлю е зависим само от прогнозата за времето.
  • 17 Бивш президент и настоящ предател!

    46 3 Отговор
    Плевньо е отново на линия за да го псуват и мразят всички, но пък ще получи похвала от господарите си от краварника, колко добра и старателна марионетка е бил!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Разочарован си

    23 2 Отговор
    Щото в този живот нямаш шанс да имаш топки като мего!
  • 20 Чехлиньо

    36 1 Отговор
    Разочароващо е, че такива като Чехльо Плевнелиев още шават и замърсяват околната среда.
  • 21 Къде е Меси

    27 2 Отговор
    Тая лелка кой я пита от какво е разочарована, не спират да се напъват да прикоткат дб в клопката на герп и после дб ще са при марешки валерката и москов
  • 22 Запознати

    19 1 Отговор
    Слугинските понятие вън! Един е на снимката.
  • 23 Механик

    33 1 Отговор
    До кога ще ни осведомявате за мозъчните напъни на това пихтиесто НИЩО?
    Не разбирате ли, че тоя никой не го обича и само предизвиква погнуса у хората?
  • 24 На този

    30 2 Отговор
    кой му зачита мнението? Бил разочарован от Радев... А защо не зададе въпроса за собствената си значимост? Може би знае отговора, за това не го задава! А отговорът е "нула", кръгла кристално чиста "нула"!
  • 25 Деската съм

    22 0 Отговор
    Я да мълчиш бе мульо...
  • 26 Стефан Стамболов

    13 2 Отговор
    Нито една "партия" няма да отстъпи !
    Причината - ТЕ СА НАЗНАЧЕНИ ЗА ПОЛИТИЦИ ОТ ОЛИГАРСИТЕ И БИВШАТА ДС ЗАД ТЯХ!
    Към момента Парламента е арена на борба между СИК И ВИС!
    ВСИЧКО СТАВАЩО СЕГА Е ПЛОД НА ЛЪЖАТА И МАНИПУЛАЦИЯТА ОТ 1989!
    ВЪРНАХМЕ ВРЕМЕНАТА НА БАЙ ГАНЯ, ГОЧООЛУ, ДОЧООЛУ И БОЧООЛУ В ПАРЛАМЕНА!
    ПОВЕЧЕ ДУМИ СА ИЗЛИШНИ!
  • 27 Анинимен

    24 1 Отговор
    Ти като се хилеше мислиш че хората те харесват за пари стана и посредник
  • 28 Софиянец

    27 1 Отговор
    Мекотелото били разочаровано! Пу, ти да видиш,хахах
  • 29 бягай бе

    27 1 Отговор
    пикльо ! Кой те брои даже за слива...
  • 30 Пипи

    22 1 Отговор
    Мунчо, ти пък излез от под полата на Деса Бананова!
  • 31 Деса

    19 1 Отговор
    Росене, прибирай се скоро, че от вчера си оставил неизмити чинии! Няма аз да ти върша домакинската работа, а ти да ходиш и да глаголиш врели некипели по студията... Май много съм ти отпуснала юздата...!
  • 32 Дядо ви Курти от село Пиперково

    17 2 Отговор
    Този пишман политик,дошъл от никъде и станал случайно държавна тиква,да си хваща полата и да се прибира в къщи да мие чинии и да готви,че десито ще му набие шута....
  • 33 Пламен

    10 3 Отговор
    Този заедно с Борисов и техния нов коалиционен партньор Минчо -радев,са най-голямото бедствие за България... Корнелия даже няма да я коментирам,тя милата за министерски пост ще продаде и майка си...
  • 34 симо

    16 1 Отговор
    жалък чехлю
  • 35 А ПО ЛЕКО

    13 2 Отговор
    КОЙ ТЕ БРЪСНЕ ЗА ЖИВ ТЕБЕ БЕ ,КЛОУН...???
  • 36 лекар

    13 2 Отговор
    Плевньо, прочети какво мислят хората за теб и ходи се гръмни. България няма нужда от такива като теб. Може и друго - хващай пушката и иди да спасяваш "героичния" украински народ. Боклук.
  • 37 АзСъм

    7 1 Отговор
    Тиквеник смотан!
  • 38 Тази пък змия,

    16 1 Отговор
    от къде изпълзя? По-некадърен, но дълбоко убеден в себе си некадърник, не съм виждал до сега!
  • 39 Димитър

    2 16 Отговор
    Бившия президент Росен Плевнелиев е един високо интелегентен и широко скроен политик истински евроатлантик. Само злобен и невеж човек би плюл по такъв човек. За разлика от него президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип е истинска руска марионетка на които му дърпат конците назначените от него кадри на бившата тоталитарна и репресивна Дс служба. Кукловода Дс от президенството в момента управлява и контролира цялата държавна власт. Най видния агент от Дс с псевдоним майстора е Александър Маринов които е главния стратег на президента Радев и временно командирован като специален съветник на служебния премиер другаря Гълъб Донев. Така, че Плевнелиев е с няколко класи над матрошката Радев. Единия ни дърпа към миналото и Русия и зависимостите от нея, съсипвайки икономиката на България, служебните правителства на другаря президент Радев през последните две години докараха висока инфлация, високи цени на стоки и услуги и поради своята некадърност не вкарват инвестиции тоест другаря Радев, а другия Плевнелиев мисли и работи за настоящето и бъдещето на европейска и натовска България и българите.

    Коментиран от #42, #44, #48

  • 40 Гого

    9 0 Отговор
    Щял да гласува с хартия, щото Боко тъй му е наредил! Има ли собствена воля този аналогов човек,уж, завършил сп."изчислителни машини" и би трябвало да е по-дигитален, но явно докато е бил студент повече с комсомолска работа се е занимавал, вместо да учи. Готвел се е за "номенклатурчик"! Плевнелиев нямаше авторитет като президент и то благодарение на своя патрон, който като го галеше по главата каза прочутата фраза, че магаре да беше сложил, щеше да бъде избран. Но казаното за Радев е вярно!
  • 41 Наистина

    9 0 Отговор
    Бившият президент се оказа едно самовлюбено недоразумение.
    В комплект със сюлейманчо показаха колко са далеч от действителноста.
  • 42 Съчуствие

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Димитър":

    Слава на бившия президент!
    В очите на слепите е гениален!
    Слава!
  • 43 бсфн

    9 0 Отговор
    Кой беше ти бе ид--- ,а оная пародия на президент
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Минева

    2 3 Отговор
    ДБ не са зависими за разлика от плевньо
  • 46 Джордже Балашевич

    9 0 Отговор
    Щом това недоразумение беше Президент на РБългария и Боко управляваше над дванадесет години чрез такива чехльовци-лизачи, значи деградацията е пълна и нищо добро не ни чака!
  • 47 Анти

    6 0 Отговор
    Точно това нещо да не дава мнения.
  • 48 Джордже Балашевич

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Димитър":

    Димитре, ти сляп ли си или високо подплатен? Това падение на Европа, и в частност България, не е ли достатъчно показателно, че наречната от теб, натовска Европа, няма никакво бъдеще! И кой нормален човек би се гордял с постигнатата разруха, ниво на корупция, прахосване на огромни средства, кражби и некомпетентност на управление, на "любимата" ти Европа? Невежество и слепота, или висш англосаксонски слугинаж за шепа зелени хартийки? От какво си "обладан"?
  • 49 Адолф

    1 1 Отговор
    Тоя Плефналиев е ясен. Президент, който Борисов пляскаше по врата по националната телевизия. Лошото е, че Радев предаде народа си и реши да кешира малко, в средата на втория и последен мандат. За всичко му е виновен Петков. За газа, за митници и за каквото друго се сетите. За шест месеца управление, тези момчета излязоха по - черни от толупа крал ни 12 години. Шест месеца, през които цялата наследена държавна администрация пречеше и правеше мизерии. Но шест месеца, през които секнаха далавери в митницата и банката за развитие. През които започна изваждане на светло на схеми с газопроводи и магистрали. И Радев спря това, за да влезе в схемата на Бойко. А сега Бойко ще си изпере нааканите гащи с великото предложение за премиер от спешната помощ и на пролет, бързозабравящия ни народ ще си има поредния кабинет Борисов! С помощта на Радев!
    Права е приказката: "Всеки народ си заслужава управниците", а в случая "Не народ, а мърша"!
  • 50 Плюнка

    3 0 Отговор
    Тебе пък кой те пита, плюнко!
    Това не е за вярване! Един никаквец да дава мнение!
    Плевелчо си плаща да го излъчват!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 __!__

    2 0 Отговор
    Некадърник до некадърника ,лицемер до лицемера,измамник до измамника и всичко за хартии които не стават и за ядене.колко ви е страх от господарите,че дори и до тоалетна питате може ли да отида.Срам и позор,че за пари продадохте душите си за да са добре вашите семейства,а милиони да са в недоимъка.Пожелавам ви някой ден вашите господари да ви вземат всичко и да ви захвърлят при обикновените хора да ви видя как ще оцелявате.историята ще ви запомни като престъпниците на прехода.
  • 54 Трифонов

    0 0 Отговор
    По твое време, бяхме много богати щото! Прислужницата се изказва. Айде нема нужда от толкова коленичене, за това сме на този хал. Защото се свалят на всички наше ученички( политици)
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Смотан,

    1 0 Отговор
    Ти още ли не си се прибрал в Карлуково бре? Отпуската ти свърши отдавна ....
  • 57 Ако проф. Габровски спаси България

    1 0 Отговор
    Ще се прибереш ли в психодиспансера бе Плевню? Чи колегити им е мъчно за теб
  • 58 ДаааааааА

    1 0 Отговор
    """""Ситуацията вика Плевню е такава, че всички досега управлявали трябва да дадат една стъпка назад""""" и да се върнем към социализма другари .... Ами дааа, категорично съм съгласен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове