Last news in Fakti

6 Декември, 2022 06:55 2 218 11

Христо Казанджиев: Малко вероятно е Русия да откаже да доставя петрол за България

  • христо казанджиев-
  • лукойл-
  • цени-
  • петрол

Забраната на ЕС доведе до ръст на цените на горивата, заяви енергийният експерт

Христо Казанджиев: Малко вероятно е Русия да откаже да доставя петрол за България - 1
Снимка: БНР

Сорт „Урал“ към момента струва малко над 67 долара на барел. Това е с около 20-25% по-ниска цена от сорт „Бренд“. Така че поставянето на таван ще ограничи с над 10% приходите от петрол на Русия, в случай, че цената се запази.

Това каза за Euronews Bulgaria енергийният експерт Христо Казанджиев.

Малко вероятно е Русия да откаже да доставя петрол за България, тъй като собственикът на петрола, доставян в „Нефохим“ е компания, собственост на „Лукойл“. Така че вътрешнофирмените отношения могат да бъдат направени по начин, по който да спазват санкциите, но в крайна сметка печалбата изцяло остава за Русия. Последствията за Русия от въвеждането на този таван по отношение на България ще бъдат минимални. За България също едва ли ще има някакви последствия, тъй като официално вносителят на петрола ще обяви цена от 60 долара. Но в крайна сметка ще продава дериватите на цените на петрол „Бренд“.

Поведението на правителството е смущаващо. Не може да се забраняват едни деривати, а да се разрешават други. Индиректно едно такова поведение означава нарушение на санкциите. Така че е много вероятно България да претърпи някакви санкции, ако не се преосмисли тази позиция.

Преди известно време Еврокомисията официално обяви, че реекспортът на деривати от руски петрол, във всички случаи нарушават правилата за забрана.

Надявам се на здравия разум на ръководството на рафинерията да не допусне спиране на работата или намаляване на капацитета. Това не би било в интерес на самата компания „Лукойл“. Друг е въпросът, че поемането на контрола от държавата на компанията би бил възможен, ако се позовем на закона за енергетиката от гледна точка на националната сигурност. Нещо, което вече се наблюдава в Германия и Италия. Не мисля, че компанията „Лукойл“ има интерес да предизвика такива последствия от страна на българската държава.

Общият капацитет на „Лукойл Нефохим“ е над 7 млн. тона преработен нефт, от които под 50% са за българския пазар, а останалите за износ. Последствието за Русия ще е намаляването на печалбата от износа при запазване на нивата на производство и доставка за България.

Не мисля, че това би следвало да повлияе върху цените на горивата в България. Последствията ще бъдат занижение на печалбите и повишаване на разходите. В тази връзка държавата трябва сериозно да помисли за въвеждане на компанията в регулация по отношение на цените.

Понижението на цените в последните дни се дължи на понижението на цената и на „Бренд“, и на руския петрол на международните пазари. Но след решението на ЕС за налагане на забрана от днес цената отново започна да се увеличава, което вероятно ще повлияе и цените в България.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА БИЗНЕС спазвания на ДОГОВОРИ
  • 2 трясъ

    15 0 Отговор
    Профанско е твърдението, че през Холандия на Рюте бил ни говорел самият ЕС.
    Когато Холандия си позволява да назидава високомерно Източна Европа за правата на човека и за демокрацията, е добре да се познава цялата картина
    „Холандия прилича на наркодържава“, заяви преди няколко години Холандската полицейска асоциация в доклад, получил широк отзвук в Европа. По данни на Европол контрабандата на кокаин в Европа ежегодно възлиза на почти 6 милиарда евро, като половината от този наркотик влиза през пристанище Ротердам в Холандия.

    Коментиран от #11

  • 3 Малко ли,Много ли

    16 0 Отговор
    не ти решаваш,а Вовата..
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    15 0 Отговор
    И АЗ МИСЛЯ ЗА КОМШИЙКАТА , АМА НЕ СЪМ Я ПИТАЛ ОЩЕ :))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така така

    11 0 Отговор
    А кой продаде нефтохима и разпродаде всичката индустрия, някой помни ли...
  • 7 цикйу

    15 0 Отговор
    Папагал Христо, ами какво ще правим ако Русия спре да доставя нефт бре? Ако на теб и такива като теб руснаците им кажат купете си на 60 $ от където искате, какво ще правим? Ще ти кажа трябва всички българи с тоягите да ви подкараме всички предатели. Вие си дрънкате и изпълнявате поръчките на козяк, от където ви плащат, ама ние ще купуваме по 5лв+. Тоягите трябва да играят.
  • 8 Сфсфсфсфсфсг

    10 1 Отговор
    Не разбирам ентусиазма на тия експерти. Арабите играят с руснаците. Не искат някой си да им определя цените. То уж и газа поевтиня , ама в топлото. Сега лека полека си тръгна нагоре с по 20% на месец. Руснаците ако спрат петрола за Лукойл и се хващаме за палците качествено. Тогава господа атлантици каква мантра ще измислите?
  • 9 Човече...

    6 1 Отговор
    Интересно ,ботовете на алтлантиците нещо ги няма в тая тема да пишат глупостите си , защо така бе пилета?
  • 10 Амет

    3 0 Отговор
    Сорт БренД?мисирска граматика
  • 11 кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "трясъ":

    Точно така. Защо да не влиза през Бургас и Варна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове