Last news in Fakti

8 Декември, 2022 12:04 1 096 9

Никола Янков: Социалното неравенство се засили от политиката на БСП и ПП. Отстъпката от 25 стотинки не е ефективна

  • никола янков-
  • социално неравенство-
  • бсп-
  • пп-
  • отстъпка-
  • 25 стотинки

"Държавата насочва оскъден финансов ресурс към най-богатите потребители, а най-бедните получават трохичките. Антисоциални са политиките, които субсидират цени, а не конкретни социални групи по определени критерии. Трябва да се остави пазарът да определя цените, а не държавата, а уязвимите групи да бъдат подпомогнати", категоричен е икономистът

Никола Янков: Социалното неравенство се засили от политиката на БСП и ПП. Отстъпката от 25 стотинки не е ефективна - 1
Снимка: NovaNews

Българските предприемачи не могат да изкарат толкова пари докато са живи, колкото ще загубят догодина, че няма да бъдем интегрирани в Шенген и Еврозоната евентуално. Това заяви Никола Янков, предприемач и бивш зам.-министър на икономиката за "Твоят ден".

"Популистките партии БСП и ПП настояват за по-високи държавни разходи, което беше тяхна теза и отпреди. Българският бизнес не е представен в парламента, а е добре да се чуе гласът на предприемачите. Подкрепата на държавата за иновациите в момента е 0% в държавния бюджет. Партиите в момента броят гласове, но това не е дългосрочно добра политика", посочи той.
Според него "Лукойл" може да бъде накаран да си плаща данъците и без да се минава през фаза национализация. "Това по-скоро създава усещане в големите компании у нас, че може да са следващите. Подготвя се закон, който да регламентира национализацията. Ефектът ще е охлаждащ ентусиазма на инвеститорите, защото никой не иска държавата да му вземе бизнеса по всяко време", смята Янков. И допълни, че по всяко време е могло "Лукойл" да бъде накаран да плаща данъци у нас.

По думите му отстъпката от 25 стотинки не е била ефективна, а за социалното неравенство е било засилено от политиката на БСП и ПП. "Държавата насочва оскъден финансов ресурс към най-богатите потребители, а най-бедните получават трохичките. Антисоциални са политиките, които субсидират цени, а не конкретни социални групи по определени критерии. Трябва да се остави пазарът да определя цените, а не държавата, а уязвимите групи да бъдат подпомогнати", категоричен е икономистът. И разкри какво ще се случи, ако България излезе от дълговите пазари.

"Ако никой не ни дава заеми, спираме да плащаме пенсии, всякакви социални плащания, ще трябва да уволняваме държавни служители. Влизаме в гръцкия сценарий на развитие, големите инвеститори ще гледат с много по-голямо притеснение към нас. Ако държавата фалира, банките ще затворят", алармира Янков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българка

    12 1 Отговор
    Да, да, сигурно са виновни и за глобалното затопляне, за размразяване на ледниците, за измирането на делфините, за опита за преврат в Германия и за всичко, за което се сетите, мерзавци !
  • 2 ха ха

    6 0 Отговор
    Българският бизнес не е представен в парламента, а е добре да се чуе гласът на предприемачите. / всяка партийна група си има бизнесмени които спонсорира срещу % от печалбата и им записва подходящите ;закони ; така че изявлението е повече от цинизъм , ако беше заявил че работещите не са представени е самата истина
  • 3 Малчо

    9 0 Отговор
    От 01.01.2023 с моите пари ще подпомагат циганите и хрантутниците дето не работят, пък тия дето пътуват по 100-200 км за работа до София и изкарват парите за тези помощи, кучета ги яли
  • 4 Вале-каро

    7 1 Отговор
    След като пазарът трябва да определя цените ,защо мастити бизнесмени вият на умряло и искат помощ от държавата?
  • 5 2+2=4

    4 0 Отговор
    Цинизмът и лъжата на българските настоящи и бивши управленци няма граници. Пазарната икономика е дъвка за балончета в устата на потребителите. Бизнесът и богатите са с най-защитени интереси в народното събрание - ниски данъци, държавно подпомагане на калпак, гарантирани печалби, всевъзможни екстри и привилегии, за сметка на 80%, които едва свързват двата края и просто съществуват, задоволяващи единствено основни жизнени потребности, и на всичкото отгора не смеят да си признаят бедността, защото веднага домораслите човекомразци ги нокаутират с обвиненията, че сами са си виновни. Без справедливост рано или късно ще се взривим. Така учи историята и няма никакво значение, че ни управляват слаби ученици.
  • 6 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Що е то социална политика при сви-реп американски капитализъм,при свръхтежка екс-плоа-тация?Трябва да се върнат под някаква форма социалистическите порядки,относително равенство в доходи и притежания.А за целта трябва да се извърши социална революция,раз-ку-лач-ва-не на милионери и вкарване в пан-ди-за за непомерни притежания.Навремето милицията точно по този елементарен способ ги ловеше тари-катите,който се фука с много пари и лукс,значи е крадец и само трябва да се изповяда и после в дрън-гол-ни-ка.
  • 7 глоги

    2 0 Отговор
    "Държавата насочва оскъден финансов ресурс към най-богатите потребители, а най-бедните получават трохичките.ОСНОВНИЯ ФИНАНСОВ РЕСУРС,А НЕ ОСКЪДЕН. ОСКЪДНО И ТРОХИЧКИТЕ Е ЕДНО И СЪЩО.
  • 8 Стар Тъп

    0 1 Отговор
    Точно така! Да направят по-голяма отстъпка за гориво, че мерцедесите ит AMG -тата повечко харчат!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол