Last news in Fakti

9 Декември, 2022 13:20 1 007 26

"Галъп ИБ": 55% от българите искат гласуване с машини

  • машинен вот-
  • хартиена бюлетина-
  • електорати

Машинният вот е предпочитан от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане", показват данните

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на България в Шенгенското пространство, макар засега да не личи особен интерес.

Изводите са от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“. Тази вълна е проведена сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември.

На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС пък са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот. Разбира се, данните за тези групи имат най-вече ролята на ориентир, а не на представителна за всяка една от групите картина. Също, вторично влияние оказват и самите позиции, които партиите изградиха в текущия политически дебат.

Свързано с това, отражение върху нагласите на респондентите видимо имат и различни демографски показатели. Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Обратното, най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

46,2% от интервюираните смятат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен важно. Една трета са повече или по-малко на обратното мнение. Присъства и немалък дял – 21,3% – от респондентите, които не могат да преценят.

От демографските профили очаквано личи, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

Като цяло личи, че в България отсъства достатъчно ясно мнение по темата. Назад в годините, в изследванията винаги е личало, че въпросът е сравнително далечен за масовия вкус. Преди седем години, например, когато този въпрос отново беше зададен, темата дори е показвала по-голяма важност за масовото съзнание в сравнение със сега. Тепърва ще се разбере влиянието на започващата нова политизация по този проблем. Данните от настоящата вълна на изследване са все пак от времето преди решението от четвъртък. Оказва се, че и по двете теми, възрастта всъщност е от съществено значение, но върху нейното влияние се наслагва и влиянието на посланията на партиите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    21 14 Отговор
    Глупости. Стига вече. Смешни сте.
  • 2 Грешка

    28 18 Отговор
    От българите 100 процента искат машина. Останалите не са българи. Те са индианци от гетата, престъпници или русофилски предатели.

    Коментиран от #6

  • 3 Гербер

    10 9 Отговор
    Значи аз съм от тези 37,5!
  • 4 ГЕРБ

    22 24 Отговор
    Пълна лъжа аз не познавам човек който да иска машините.

    Коментиран от #7, #11, #13

  • 5 Исторически парк

    20 11 Отговор
    Останалите 45% са герботуркоциганския електорат...
  • 6 Забравихме

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "Грешка":

    амуджите. Къде без тях. Даже у нас ги карат на изборен туризъм, за двойно гласуване.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тошито

    16 2 Отговор
    Ще е интересно да се види след изборите, колко от избирателите на партиите за машини са гласували с хартия? хехе
  • 9 55% искат машини

    17 7 Отговор
    а близо 40% искат хариени бюлетини.

    Значи, трябва да има избор и за едните, и за другите.

    Няма какво да се умува повече!

    Коментиран от #12

  • 10 Българин

    9 10 Отговор
    Всички 650 000 амуджи гласували за бойко българоубиеца трябва да бъдат разстреляни!
  • 11 Защото живееш в Турция или

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    си бандит. Затова.
  • 12 Русофил

    11 10 Отговор

    До коментар #9 от "55% искат машини":

    Индианците дето не могат да боравят с техника трябва да им се забрани да гласуват!

    Коментиран от #21

  • 13 Българин

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    Нормално на вас герберите обкръжението ви е само от мутри
  • 14 ЛИЛИ

    17 5 Отговор
    КЪДЕ ГИ ПРАВЯТ ГАЛЪП ТЕЗИ ИСЛЕДВАНИЯ НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, НАРОДА В ПРОВИНЦИЯТА ЗА НИЩО НЕ ГО ПИТАТ

    Коментиран от #15

  • 15 ГАЛЪП

    12 8 Отговор

    До коментар #14 от "ЛИЛИ":

    ИСЛЕДВАНИЯТА СА ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА КОЗЯК И ПП
  • 16 9876

    8 2 Отговор
    Това със сигурност не е вярно,но дори и да е така останалите 45 процента също имат правото на избор.
  • 17 Незаинтересован

    3 5 Отговор
    Аз не гласувам никак 😛
  • 18 Хахахаха

    11 9 Отговор
    Машините са най-евтиния начин да се манипулират изборите. И най-трудно за хващане. Купени с пари от бюджета(платени от народа) и после със софтуера си нареждат гласовете. Иначе който си е неук и с хартията не се оправя. Затова има и толкова невалидни бюлетини.
  • 19 Ха,ха

    9 0 Отговор
    На изборите ще стане кристално ясно ,колко искат и обратното.
  • 20 Избирател

    7 2 Отговор
    Нека сравним това "иследване" след следващите избори,без емоциите и хонорарите на социолозите,но даже и 45 % стигат за да се даде право на избор.
  • 21 Индианци не ме интересуват.

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Ние сме в България, където е демокрация и трябва да се уважават всички гласоподаватели, български граждани.
  • 22 ХА ХА ХА

    5 5 Отговор
    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА, 35% ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТИЯ МОШЕНИЦИ, А 55% ИСКАЛИ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ИЗБОРИ ПИСНА НИ ДА НИ ЛЪЖАТ И ПОДИГРАВАТ, САМО ИНТЕРЕСЧИИ И ГЛУПАЦИ ГЛАСУВАТ !!!
  • 23 Чекмеджан ефенди

    3 3 Отговор
    По-скоро 90% искат с машини.
  • 24 Дневникът е подправен

    1 2 Отговор
    Много ясно, тези които сте изброили са в парламента благодарение на машините на Мадуро😂😂😂
    Не манипулирайте така грозно, бай Пешо от Сусурлево ич не го е еня за вашите нагласени машини!Той ще си гласува с хартия, както правят в Германия, Франция,Италия и останалите цивилизовани страни! А сега се сетете кой е по в крак с времето- копейката ли, кирококорчовците ли, маджовците или бай Пешо от когото зависи брутния вътрешен продукт на България😂😂😂
  • 25 бай Ставри

    1 1 Отговор
    Само измамниците около ПП И ДБ искат машини, останалите измамници препочитат хартията. Изходът е всички измамници в панделата.
  • 26 Сух

    1 0 Отговор
    Галъп къде ви е статистиката колко българи одобряват изпращане на оръжие за Украйна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове