12 Декември, 2022 07:18 1 715 14

ВСС предлага вдигане на десетки съдебни такси

  • всс-
  • съд-
  • съдебни такси

Средният размер на таксите в момента е подценен, аргументира се съдебният съвет

ВСС предлага вдигане на десетки съдебни такси - 1
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет предлага правителството да увеличи простите такси по делата и настоява в закона да се регламентира, че тези такси, събирани от съдилищата, се актуализират поне веднъж на 5 години, съобщава "Лекс".

Преди дни съветът реши да прати на министрите на правосъдието и финансите предложенията за промени в Закона за държавните такси, в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), в Тарифа №1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, както и в Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилища по ГПК. Дали те ще станат факт зависи от Министерския съвет, който приема двете тарифи, и от парламента, който трябва да измени закона, ако МС му предложи.

"С предложените промени се цели актуализиране на размерите на простите такси, събирани от органите на съдебната власт и привеждането им в съответствие с икономическите условия в страната и с разходите, необходими за извършване на услугата или за предоставяне на правото", мотивира се ВСС.

За тъжби, по които се образуват наказателни дела от частен характер (като за клевета и обида, например), се предлага таксата да нарасне от 12 лв. на 14 лв. За частни жалби по наказателни дела от частен характер в момента се дължат 5 лв., а ВСС предлага таксата да стане 6 лв. Също с лев е и заложеното увеличение по молби за реабилитация, по които в момента се плащат 6 лв.

С 10 лв. се предлага да се увеличи минималната такса за искова молба. Както е известно таксата е 4% от цената на иска, но Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, посочва, че се плащат най-малко 50 лв. Сега ВСС предлага да са 60 лв. Същата е и предложената минимална такса за гражданския иск в наказателния процес.

За делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди според ВСС таксата за граждани, еднолични търговци и юридически лица с нестопанска цел трябва да стане 12 лв. (сега 10 лв.), а за останалите юридически лица – 30 лв. (сега 25 лв.). По неоценяем иск да се събира такса до 90 лв. (сега 80 лв.), но не по-малко от 35 лв. (сега 30 лв.), предлага съдебният съвет.

По дела за развод за завеждане на исковата молба в момента се плащат 25 лв. и се предлага таксата да стане 30 лв. ВСС предлага при решаване на делото да се дължат 60 лв. (сега 50 лв.), но не по-малко от 23 лв. (сега 20 лв.). А таксата при допускане на развод по взаимно съгласие да е до 45 лв. (сега до 40 лв.).

При отхвърляне на молба за делба и при прекратяване на дело не по спогодба да се събира такса до 115 лв. (сега 100 лв.), но не по-малко от 30 лв. (сега 25 лв.).

С лев да се увеличи таксата по молба за издаване на изпълнителен лист и от 5 лв. да стане 6 лв., е друго от предложенията.

30 лв. да е и таксата във всички случаи на образувано гражданско дело, които не са изрично уредени в тарифата, предлага ВСС. Сега се дължат 25 лв.

ВСС предлага таксата за обезпечение на бъдещ иск да стане 45 лв. (сега 40 лв.), за обезпечение на доказателства – 23 лв. (20 лв.), а за налагане на обезпечителни мерки, когато акт на Европейския съюз предвижда това – 60 лв. (сега 50 лв.).

При подаване на молба за обявяване в несъстоятелност на едноличен търговец в момента се дължат 50 лв., съдебният съвет предлага таксата да стане 60 лв. За несъстоятелност на търговски дружества и други юридически лица увеличението на таксата е от 250 лв. на 290 лв.

Увеличение от два лева предлага ВСС на таксата за обжалване на административен акт, която плащат гражданите, фондациите и сдруженията и така тя от 10 лв. да стане 12 лв. Останалите юридически лица и търговците в момента плащат по 50 лв. за завеждане на административно дело и се предлага таксата за тях да стане 60 лв.

По делата за пенсионно, здравно и социално осигуряване и подпомагане за касация в момента гражданите и едноличните търговци дължат 30 лв., които съветът предлага да се увеличат на 35 лв. А таксата за всички организации е 200 лв., но според ВСС следва да стане 230 лв.

ВСС е изготвил анализ, който сочи, че средният размер на прихода от дело е паднал значително. Докато през 2010 г. средният размер на таксата, събирана от съдилищата по ГПК за едно дело, е бил 81,87 лв., десет години по-късно той е "паднал" на 64,56 лв. Общата сума на приходите от съдебни такси през 2010 г. е била 112,7 млн. лв., а през 2020 г. е 75,7 млн. лв. Същевременно разходите по едно дело нарастват. Така през 2010 г. те са били 71,65 лв. на дело, а през 2020 г. вече са 148,16 лв.

Според ВСС средният размер на таксите в момента е подценен спрямо темповете на нарастване на разходите, на промяна на дела на приходи и разходи, както и според динамиката на инфлацията и доходите. Затова според съвета средният размер на таксата трябва да бъде 74,76 лв., т.е. корекцията ще бъде с 16%. Ако това бъде възприето, се очаква приходите от съдебни такси по ГПК да се увеличат с 2,6 млн. лв., или с 3,5%.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо ли

    12 3 Отговор
    Ние достъп до правосъдието? Всъщност още по-добре, защото в РБ правосъдие няма…
  • 2 Ми къ

    15 2 Отговор
    Съдия, прокурор - всичките са първа категория труд, тежка работа еййй...

    Коментиран от #7

  • 3 Добре замислено, и без това

    16 1 Отговор
    за бедняците нямаше правосъдие, и те затова не го търсеха, но сега алчните гуши на съдиите ще се напълнят доволно. Дано се задавят от лакомията си.
  • 4 Няма

    14 1 Отговор
    пари за такси и излишни чиновници в най - бедната и най - корумпираната държава в ЕС !
  • 5 Геша

    14 2 Отговор
    Не се наядоха тези милионери.
  • 6 Перо

    18 0 Отговор
    Една държава,ако пълни хазната от такси и глоби, т.е.,от населението, а не от данък печалба на фирмите, това не е държава!
  • 7 177

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ми къ":

    Лъжеш нагло!
  • 8 ха ха

    4 0 Отговор
    инфлация , а ?
  • 9 факт

    11 0 Отговор
    За калпавото правосъдие, което получаваме, не само че не трябва да даваме пари, но и ВСС трябва да ни плаща. В съдебната власт нахлуха калинки, които изнасилват правото и съсипват живота на много българи. Идея си нямате какви пари събират съдилищата от такси, то това си е бизнес с огромни печалби, които нямат никакво покритие с качеството на "услугата". Правосъдието става все по-недостъпно - с високи съдебни такси, безумни възнаграждения на вещи лица и високи адвокатски възнаграждения. Обедняващият българин напълно ще спре да търси правата си в съда, защото не може да си позволи лукса калинките от свободните университети да му въздадат справедливост. А може и това да е целта - малко дела, но сигурни заплати за съдиите, а правосъдието кучета го яли.
  • 10 В СС, общини Държава,!! Данаци, данаци

    11 0 Отговор
    Такси, глоби, Душене на тоя Български народ!! Докато не излезе на, Улицата със, Сопите!! Дигайте заплатите на Чиновниците, Дигайте данаците докато мърда тоя народ!! Заслужава ли сме си Робията 500год!!Народа работи, за заплатите и осигоровки те на Чиновниците!! Срам Народе!!
  • 11 зелен петел

    6 1 Отговор
    Този ВСС стана като държавна банка.
  • 12 Нов евроатлантик

    6 1 Отговор
    Същите цифри после ще са в €вро !
  • 13 В СС, общини Държава,!! Данаци, данаци

    4 0 Отговор
    Такси, глоби, Душене на тоя Български народ!! Докато не излезе на, Улицата със, Сопите!! Дигайте заплатите на Чиновниците, Дигайте данаците докато мърда тоя народ!! Заслужава ли сме си Робията 500год!!Народа работи, за заплатите и осигоровки те на Чиновниците!! Срам Народе!!
  • 14 Неправомерно

    1 1 Отговор
    България отдавна е наказана от ЕС за неправомерно високите съдебни и други държавни такси и всички ние сме платили за този грабеж,а тези наглеци искат още.Никой не може да се справи с управниците на България. Вървим си по съветски образец,а плюем по Европа,която иска да въведем ред и законност и народа харесва Путин,а не Европа.Да плаща тогава и да не се оплаква,след като си харесва управниците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове