Last news in Fakti

12 Декември, 2022 07:40 2 766 26

МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млн. лева

  • мвр-
  • кат-
  • наркотестове

Вътрешно министерство се оборудва и със 150 апарата за установяване на употреба на дрога от шофьори

МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млн. лева - 1

Министерството на вътрешните работи търси да закупи 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и още 150 броя анализатори за установяване на употреба на дрога от водачи на автомобили. Това става ясно от обществена поръчка на силовото ведомство, която е с прогнозна стойност 1 710 000 лв. без ДДС.

Наркотествете трябва да бъдат доставени на ГД "Национална полиция" до 150 дни след възлагането на поръчката. Според техническите спецификации с тях ще се установява наличието на минимум 7 групи наркотични вещества в слюнката: обикновен и дизайнерски амфетамин като екстази, опиати, кокаин, бензодиазелини, канабиониди и метадон. Освен това тестовете трябва да работят с индикатор за достатъчно взета слюнчена проба за анализ и да отговарят на необходимите изисквания на качеството с валидни сертификати.

Към тестовете ще бъдат доставени и 150 броя електронни анализатори за установяване на употреба на наркотични вещества от водачи на МПС. Става дума за апарати, които могат да се свързват с компютър и изследват наличието на дрога във взетата проба, като на дисплея изписват позитивна или негативна е за съответния наркотик. В предвидената сума за обществената поръчка влиза и теоретично и практическо обучение на 60 служители на МВР за работа с анализаторите.

"Сега" припомня, че през октомври се стигна до напрежение между вътрешното министерство и синдикалната федерация на служителите му заради зачестилите случаи на полицаи, хванати да шофират след въздействието на наркотични вещества. Зам.-председателят на управителния съвет на полицейския синдикат Генади Тенев каза, че техническите средства, с които се проверява, са неточни и често дават положителен резултат от редица медикаменти, приемани по лекарско предписание. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Според служебния вътрешен министър Демерджиев обаче наркотестовете на МВР са “изключително точни” и при поява на някакви съмнения, те се изясняват с кръвни изследвания. Като проблем той признава единствено недостатъчния брой лаборатории. “Ще се постараем да създадем много повече пунктове в страната, където да се взимат и обработват тези проби и това да увеличи скоростта на тяхната обработка, защото сега тя е забавена. Това създава редица проблеми, но създава повече проблеми на гражданите, отколкото на нашите служители. Ще направим необходимото тези проблеми да отпаднат и много бързо да излизат резултатите от кръвните проби”, каза Демерджиев.

В момента е и най-често използваното средство за проверка на шофьорите за употребени наркотици е Dreger DrugTest 5000. То се ползва в България от 2010 г., когато е определено за извършване на проверка за употреба на упойващи вещества от водачите на МПС със заповед на вътрешния министър. Въвеждането на Dreger DrugTest 5000 съвпада и с периода на драстично увеличаване на проверките за наркотици, извършвани на годишна база от МВР сред шофьорите. В края на 2020 г. тогавашният министър на вътрешните работи от ГЕРБ Христо Терзийски отговаря на парламентарно питане, че по данни на ведомството в периода 2012 - 2014 г. извършените проверки са били в диапазона между 250 и 500 за година, след което се увеличават драстично, за да достигнат до 8776 през 2019 г. и приблизително 6000 от януари до октомври 2020 г. От данните на Терзийски се вижда и ръстът на установените при проверките положителни проби - те се увеличават от 1550 през 2016 г. до 2111 през 2019 г. и 1516 от януари до октомври 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пари

    37 2 Отговор
    на вятъра и в нечии джобове !

    Коментиран от #19

  • 2 Някоя си

    31 4 Отговор
    От кои тестове... Дето наистина работят или????🤣🤣🤣
  • 3 На Иван брат му

    41 4 Отговор
    200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест - мисля че това казва всичко. Толкова за точноста на тестовете. Все едно да кажат: 200-300 безалкохолни напитки, дават положителен тест за наличие на алкохол. Фалшиви тестове и това е.

    Коментиран от #8

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор
    А наркотици купуват ли ❓
    / за една полицайка питам/
  • 5 Перо

    13 3 Отговор
    Това е една добра инициатива на МВР,стига обществената поръчка да не се опорочи с корупция и лошо качество на тестерите! Имаме лоши примери от гранична полиция!
  • 6 Мвр...

    15 0 Отговор
    Започват сами да се тестват.....

    Коментиран от #12

  • 7 Продължение на заглавието...!

    14 0 Отговор
    ...- за своите служители!
  • 8 Изключително

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "На Иван брат му":

    точен коментар. Единствено и само кръвна проба, анализ на урина или косъм може да даде точна представа за това употребяван ли е наркотик, какъв и в какво количество. Резултатите от дръг тестовете в повечето случаи не се потвърждават при кръвната проба. Вместо да увеличи броя на лабораториите, както обеща, министърът внася тестове.

    Коментиран от #18

  • 9 Гост

    11 3 Отговор
    Ей няма ни оставят по празниците да разпуснем малко. Рахат няма.
  • 10 пак фалшиви тестове

    24 1 Отговор
    а няма ли да направят тестове които да показват дали си под влияние а не само дали си употребявал последната седмица…!
  • 11 глоги

    2 0 Отговор
    бензодиазеПини
  • 12 ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мвр...":

    е то за тях требват 1 000 000 теста , пари хвърлени на вятъра , щото резултатите ще са засекретени
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МВР Е ОПГ

    10 3 Отговор
    Просто милиционери които ежедневно ЗЛОупотребяват с власт
  • 15 муцунка

    8 2 Отговор
    МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млн. лева.С НАРКОТИКС Е ТАКА. УДАРНО,УДАРНО И ОРАНЖЕРИИ С КАНАБИС ПОСЛЕ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Исторически парк

    8 6 Отговор
    МАЧ КАЙ НАРКОМАНИТЕ ГЕРБАВИ ДЖИГИТИ!
  • 18 уътрев

    1 10 Отговор

    До коментар #8 от "Изключително":

    Не бъркай двата щата- тестовете си трябват, те не се появяват от въздуха като свършат наличните...
    Няколко промени трябват:

    - да се увеличат лабораториите
    - да се гарантира, че лабораторната проба ще е готова до 3 дни
    - да се определи концентрация при която си "под влияние" и да ти взимат книжката + наказателна отговорност за употреба, пък била тя и условна присъда
    - при рецидив присъдата да почва от 5г. нагоре ефективно
    - автомобилите на рецидивистите с алкохол и/или дрога ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се конфискуват и унищожават, без оглед чия собственост е- щом си даваш колата на човек хващан с алкохол и дрога ставаш съучастник и си носиш последиците

    Коментиран от #20

  • 19 БЪЛГАРИН

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пари":

    Всеки който е дал положителна проба да заплаща 5 теста.
  • 20 5298

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "уътрев":

    Ако искаш направо да се режат глави,ръце и крака Круме ? Да прехвърлим всички закони от Саудитска Арабия и тук ! Естествено е,че след употребата на каквото и да било,НЕ ТРЯБВА да се сяда зад волана,но проблема тук е,че тези тестове са 100% неточни.Най-малкото,защото те НЕ показват дали в момента си под влиянието на нещо,а показват дали си употребил дадено вещество с дни назад,което отдавна не ти влияе.Това с тези тестове е начин да се източва хазната,а реалната цена на тази поръчка е не повече от 100-200 хиляди лева,но тук ще се дадат 1.5млн и то БЕЗ ДДС.Нали се сещаш в кой джоб отива разликата.

    Коментиран от #26

  • 21 МВР кадрите съсипаха държавата

    6 0 Отговор
    Начело С Б.Б. тръгнал от там и други такива заради които държавата потъва .Поздрави за майките им
  • 22 1944

    3 0 Отговор
    сега като са почнат едни преговори за комисионни .... не че в мвр има корупция.
  • 23 Вълк единак

    8 0 Отговор
    А кво става със тестовете на служителите в МВР? или за тях уредите са фалшиви.
  • 24 Попов

    5 0 Отговор
    Това за собствения ли персонал е?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове