Last news in Fakti

13 Декември, 2022 22:09 3 307 31

Даниел Митов осъди прокуратурата за 25 хиляди лева

  • даниел митов-
  • прокуратура-
  • съд

Зам.-председателят на ГЕРБ е претърпял морални вреди заради незаконно повдигнатото му обвинение за престъпление, докато бе външен министър

Даниел Митов осъди прокуратурата за 25 хиляди лева - 1
Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов осъди прокуратурата на 25 хиляди лева обезщетение за претърпени морални вреди.

Това постанови на първа инстанция Софийски градски съд, като решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд, пише вестник "24 часа".

Митов заведе иска си за 100 хиляди лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди заради незаконно повдигнатото му обвинение за престъпление докато бе външен министър. През 2017 г. Спецпрокуратурата обвини Митов първо в престъпление по служба, а после бе преквалифицирано обвинението в злоупотреба с доверие. Поводът бе, че Външно министерство и Министерството на земеделието са сключили споразумения с туроператорска фирма за осигуряване на самолетни билети, хотелско настаняване и и др. при служебни пътувания, без обществена поръчка.

На три инстанции, през 2020 г. Митов окончателно бе оправдан и тогава заведе дело срещу прокуратурата.

Твърди, че воденото срещу него производство било широко отразено в медиите, което довело до злепоставянето му в обществото, опозоряване на доброто му име на гражданин и професионалист – политик и общественик. Изпитвал чувство на срам и потиснатост. През цялото време бил разстроен и чувствал психически тормоз, притеснявал се и как се отразява случващото се на семейството му. Влошило се здравословното му състояние, станал депресивен, не можел да спи, сънувал кошмари и започнал да получава хипертонични кризи. Дълбоко били накърнени честта и достойнството му.

Многократно бил ангажиран да се явява пред разследващите органи и впоследствие в многобройните заседания по делото.

Във възражението си прокуратурата пък твърди, че и към настоящия момент той е народен представител и зам.-председател на ПП ГЕРБ, което прави твърденията за срината репутация и накърняване на честта и достойнството за неоснователни. Във връзка с медийните публикации, прокуратурата смята, че обществото следва да бъде информирано и че именно заради заеманата от ищеца длъжност, същият е бил неминуемо обект на засилен интерес и е следвало да понася по-дълбоко вмешателство в личната си сфера.

Съдът смята, че наказателното производство срещу ищеца е продължило малко над 2 г. и 11 месеца, което е разумен срок, през който обаче безспорно Митов е търпял

силни негативни психически изживявания и стрес, тревога, потиснатост, депресивност. Трябва да се обезщетят накърняването на честта, достойнството, доброто име и професионалната репутация, смята съдът.

"Макар членовете на най-близкия му кръг, вкл. разпитаните свидетели, да не са вярвали в неговата вина и да са го подкрепяли, по-далечният кръг от професионални контакти, вкл. в сферата на политиката, са променили мнението си за ищеца в негативна посока. Това, както и неудобството на самия ищец от необходимостта да се уверява в подкрепата на хората, с които контактува, е довело до стремеж към социална самоизолация и е нарушило нормалното му социално функциониране", пише в съдебното решение.

Според магистратите обаче не е установено повдигането на обвинението да се е отразило върху работата му като политик в дългосрочен план. "Ноторни са фактите, че понастоящем ищецът е народен представител, като е бил избран за такъв и в последните три парламента.

Налага се изводът, че воденото срещу него наказателно преследване не е довело до трайни и непоправими вреди върху професионалната му кариера като политик", смята съдът.

Определи като справедливо обезщетение от 25 хил. лв., както и 5400 лв. разходи за адвокатско възнаграждение.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ставри

    33 5 Отговор
    Тоя е за мене
  • 2 Мими

    49 4 Отговор
    Лелеее колко гнусно е това нещо и кой ще плаща от моите данъци …..благослових го също и съдебната система и прокуратура
  • 3 Шайка

    23 3 Отговор
    Дани как беше в СССР.... хахаха
  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    25 3 Отговор
    То е женски
  • 5 Мда

    27 3 Отговор
    А сега да видим какво ще каже Гешо. Както винаги - нищо за подопечните герберасти, дето вече имат 25 бона за харчене.
  • 6 Народа гладува!

    32 3 Отговор
    А те се занимават с накърненото его на Къдравата Сю...!
  • 7 Гост

    23 3 Отговор
    Той (гешо ивАнов) ви пази, вие го съдите. Какво е това безобразие....
  • 8 За 25 000 лева дава его за накърняване

    17 1 Отговор
    Какво ли дава за 1000 лева?
  • 9 На този

    15 2 Отговор
    Кой ли му обръща хастара?
  • 10 ДАНИЕЛА КЪДРОКОСКА

    10 2 Отговор
    ИМАМ СИ КАСКЕТ , ЗА ГОЛЯМ КЪСМЕТ..........!
  • 11 Гарантирано от крадци гроб

    18 1 Отговор
    Много мазна и противна е къдравата сю . Къдравата сю е мата хари на 100% . Буцарино такива ги обича .
  • 12 безпартиен

    14 3 Отговор
    Къде е държавата да предяви иск срещу лицата причинили и умишлено или не материални щети на стойност 25000 лв.?Лицата са следовател и прокурор а заплатите им не са малки за да започнат да плащат щетите!!!Няма начин да няма начин!
  • 13 Смотан,

    19 1 Отговор
    Изпитвал си викаш чувство на срам и потиснатост и през цялото време си бил разстроен и психически тормозен..... То за тва ли хората те мислят за луд? Па що не се лекува бре а не закони и простотии да гласуваш. Ти си нямал право да си в парламента бе.....потиснат, разстроен и психически неуравновесен ти си бил заплаха за националната ни сигурност.....ъхъъъ
  • 14 Хм.... 25 000 лв

    13 1 Отговор
    За убит човек не дават !
  • 15 един

    10 0 Отговор
    Ще си ги делнат с прокуратурата,а ние ще ги платим!
  • 16 МИСЛЕТЕ МУ

    15 0 Отговор
    КАКДА НЕ СЕ ОТВРАТИ ЧОВЕК ОТ ТАКИВА ......"НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ"..........????????????????
  • 17 С думи прости

    9 1 Отговор
    Дълго време не е бил у ред човека. Не че сега е де.. навързват ми се нещата.
  • 18 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    Къдравата Сю и политика ха ха ха
  • 19 Божкеееее

    12 0 Отговор
    Сега тоя и ТЕЛК ще иска...
  • 20 ей значи

    8 1 Отговор
    тъкмо Гешев получи за пореден път голямата награда "Джовани Фалкони" и глей кво стана! Значи за Гешев награди, а за нас да плащаме на Гешев тарикатлъците.За Гешев наградите, за нас - милионите обезщетения, които трябва да плащаме за "героизма" на Гешев. А бе, нещо не е наред в тази работа, ама да видим.
  • 21 Меси

    6 0 Отговор
    егати каскето.
  • 22 бай Ставри и бабайтите

    6 0 Отговор
    Пратете ми го в бобовдолския булка ще го направим
  • 23 преса

    11 0 Отговор
    Герб и ДПС са мафия ограбили държавата гласувайте за тях да довършим държавата
  • 24 Гешев,

    13 0 Отговор
    И Коледни бонуси взе да раздава вече на депутатите. Браво!
  • 25 ТОЗИ Е ПРИМЕР

    12 0 Отговор
    КОЛКО НИ Е НИзКА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА......!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Данаил Лазаров

    5 0 Отговор
    Ама то всички гербаджии са ПРЕСТЪПНИЦИ, така че този и той сега, какво се прави толкова на обиден е засегнат, като си знае партийната обвързаност и партийната слава на ОПГ "ГЕРБ=ГРОБ".
  • 28 Мнение

    9 0 Отговор
    Сега с кеф ще си ги харчи за маркови питиета в столичния гейклуб.
  • 29 Дарявай моментално

    6 0 Отговор
    Тези пари на украинчетата подлогоооо....
  • 30 дядото

    3 0 Отговор
    колко удобен и полезен ви е този проклет закон за отговорност на държавата....всички циркове в скапаната ни държава приключват с едно и също наказание-бедстващия народ са наказва с още по-голяма бедност .ухилил се митов,доволен,че народа ще му плати обезщетение,вместо виновните прокурори.
  • 31 Машала

    1 0 Отговор
    И кой ще му ги плати? Народа! Това е правосъдието българско! Гешо да ги плаща от джоба си, като му е такава прокуратурата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове