Last news in Fakti

28 Декември, 2022 22:36 2 297 3

Важните новини във ФАКТИ на 28.12.2022 г.

  • горива-
  • осман октай-
  • бсп-
  • румен радев-
  • трамвай 20-
  • мая манолова-
  • радослав бимбалов-
  • български възход-
  • украински деца-
  • президентство-
  • костадин костадинов-
  • безработица-
  • христо грозев-
  • гешев-
  • стоки-
  • инфлация-
  • криза-
  • руски тайни служби-
  • русия-
  • турист

Отстъпката за горивата не решава нищо, хубаво е да платиш по-малко, но не е определящо, каза Кузман Илиев

Важните новини във ФАКТИ на 28.12.2022 г. - 1

Икономист: Може да имаме дизелова криза, това ще засегне индустрията и храната

Завършваме годината със сериозен политически хаос и несигурност в икономиката. Политиците правят безумни популистки разходи на фона на наближаващите избори. Има къс хоризонт на планиране, което е фатално в икономическия процес. Влизаме в 2023 г. в среда на несигурност по много линии. Това каза икономистът Кузман Илиев за Нова телевизия.

Октай: Причината Радев да напада ПП и ДБ, е че са му отнели едноличното управление със служебно правителство

Президентът Румен Радев е сърдит на представителите на "Промяната", защото му отнеха възможността да управлява със служебно правителство декември месец. Това каза в интервю за обзора на годината на Радио "Фокус" политическият анализатор Осман Октай.

И БСП коментира казуса "Грозев": Държавата да гарантира сигурността му и защитата на правата като български гражданин

И от Левицата също направиха коментар за случая с обявения за издирване от Руската федерация български разследващ журналист Христо Грозев.

Политолог: В новогодишното слово Радев може да изиграе лидерски ход, повдигайки въпроса за помирение

Чрез словото си за 2023 г. президентът може да изиграе лидерски ход, повдигайки въпроса за помирение, с поглед към бъдещето на България. Това каза в интервю за обзора на годината на Радио "Фокус“ политологът Атанас Радев.

Атака срещу трамвай №20 в София- резултатът е счупено стъкло

Нападение по трамвай № 20 в София. Превозното средство е било в движение, а пътници разказаха, че според тях по мотрисата е стреляно с пистолет. Резултатът е счупено стъкло. По чудо инцидентът се е разминал без пострадали.

Манолова за казуса с Грозев: Комисията по сигурност към НСО да предприеме действия за неговата защита

"Призоваваме парламентарните партии вместо да излизат с лицемерни декларации за подкрепа, да предприемат реални действия като да бъде създадена парламентарна комисия, която да изясни фактите и обстоятелствата свързани със заплахата към него спрямо дейността му. Комисиите да изслушат самия Христо Грозев..., а също и шефа на ДАНС, ДАР и съответните служби за сигурност. Парламентарните партии да не се държат все едно няма парламент, когато става дума за посегателство върху свободата на словото и правото на свободно изразяване, които са ценности, закрепени в Конституцията на България и Европейската харта за правата на човека."
"Срамно е за Левицата и парламентарните партии, които мълчат, да се снишават и да не дадат институционална защита на български гражданин и журналист."
Това написа лидерът на "Изправи се, България" и бивш омбудсман Мая Манолова във Фейсбук профила си относно казуса с обявения за издирване от Русия български журналист Христо Грозев. Тя призова още българските институции да не мълчат, а да му дадат закрилата, от която се нуждае - комисията по сигурност към НСО да оцени степента на застрашеност и да предприеме адекватни действия за неговата защита.
По думите на Манолова парламентарната ваканция не може да бъде извинение. Щом българските граждани работят, и парламентът следва да се свика, за да защити един български журналист.

Бимбалов за случая с Грозев: Това е заплаха срещу българин. Защо Митрофанова я викат чак след празниците?

"Христо Грозев е сред малцината български журналисти, които имат ясна представа какво се случва в геополитически план. Много от българските журналисти гледат доста отстрани на всички тези процеси, а той има възможност да ги следи отблизо. Това е заплаха срещу българин и срещу български журналист и реакцията ни на тази заплаха е много показателна за отношението по този много важен въпрос. Защо посланика на Русия Елеонора Митрофанова я викат чак след празниците?".

"Български възход" за случая с Грозев: Държавата трябва да пази своите граждани и да им осигурява адекватна защита

Коалиция “Български възход” осъжда всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа. Смятаме за недопустимо преследването на европейски гражданин без ясна причина или влязла в сила присъда.
Това се казва в официална позиция на партията на Стефан Янев, която бе изпратена до медиите. А повод за изявлението е случаят с журналиста Христо Грозев, обявен от Руската федерация за издирване. От формацията казват още следното:

Украински деца от най-горещите точки в Украйна пристигнаха у нас

81 деца от Украйна пристигнаха днес в България. Те бяха посрещнати от представители на няколко институции, местните власти и от БЧК, които им раздадоха хранителни пакети, съобщи БНР.

От "Дондуков" 2 : Взети са мерки за гарантиране сигурността на Христо Грозев, президентът следи ситуацията

На запитване на БНТ за случая с Христо Грозев от прессекретариата на държавния глава заявиха: "Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби".

Костадинов: В случая на Грозев става въпрос за българин, обвинен в работа за чужди разузнавания, говори се за МИ-6

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадин коментира на страницата си във Фейсбук информацията, че руското министерство на вътрешните работи е обявило българският журналист от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев за издирване по член от Наказателния кодекс.

Експерт: През 2023 година ще внасяме усилено работна ръка

Агенцията по заетостта отбеляза рекордна безработица от 4,2% през 2022 година. Малко над 20 хиляди представители на бизнеса са заявили свободните места в Бюрата по труда.

Бойко Ноев: Христо Грозев има контакт с нашите служби във връзка със сигурността му

Възникват много въпроси, свързани със случая "Христо Грозев", на които отговор трябва да дадат и българските власти.

Михаил Екимджиев: Главно заради Гешев ни беше хлопната вратата за Шенген

"Клептократското мнозинство в този парламент очевидно няма интерес от същинска реформа, която би намалила източниците за безнаказана корупция, с която те са свикнали, от която живеят и се хранят в продължение на целия мътен и кървав преход и до края на управлението на ГЕРБ. Това е в основата на нежеланието да се извърши съдебна реформа." Този коментар направи пред БНР адвокат Михаил Екимджиев.

Експерт: Цената на земеделските стоки ще скочи 2 пъти през 2023 година

"Няма да има промяна в ДДС за храните освен за хляба и брашното, детските храни, храната в ресторантите. Аз съм противник за изцяло намаляване на ДДС-то. Вярно е, че в ЕС повечето страни имат такава практика, даже се препоръчва от Комисията. 52% от приходите в държавата са от ДДС, само 26% са от данъците върху доходите. Имаме обърната структура в сравнение с другите европейски страни", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН

АЕЖ: Мълчанието на правителството и на президента по казуса "Христо Грозев" е озадачаващо

Не бях изненадана, че Русия обяви за издирване Христо Грозев, защото тормозът над журналисти е факт от десетилетия. Прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване. Това е изключителен акт на агресия над свободата на словото. Заплахата към него е абсолютно реална. Русия поради слабото си представяне във войната, започва да губи контрол над действията си. Това каза за Нова телевзия Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти.

Хампарцумян: Инфлацията изяжда доходите, точно това е нейната цел

Със сигурност стоките ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било 20 лева, днес е 50 лева. Не можем да очакваме цените да паднат, те ще останат високи, а доходите ще ги догонват. Това каза пред bTV Левон Хампарцумян.

Първан Симеонов: Ние сме оцеляващи същества и от 30 години скачаме от криза в криза

Доста неприятна година и във външнополитически, и в икономически, и във вътрешнополитически план. Това каза в интервю за годишния обзор на Радио "Фокус“ политологът Първан Симеонов.

"Годината може да се раздели условно на две – първото полугодие, доминирано от правителството на Кирил Петков, и следващото полугодие, второто, доминирано от политическа нестабилност. Но боя се, че основният знаменател на тази година, обединяващ и двете полугодия, беше за съжаление войната", заяви Симеонов.

Според него България остава в капана на чакалнята за "Шенген“.

"Въпросът е да не стават по-сериозни кризите. Ако се редуват, не е нещо, което не сме виждали. Както се казва, пак в добрите стари "Фейсбук“ мъдрости – живели сме в криза, не е нещо особено. Извинявам се, но ние сме българи в крайна сметка, оцеляващи същества и преди всичко в последните 30 години сме скачали от криза в криза. Т.е. въобще не сме изнежени и сме, струва ми се, подготвени, макар че може би вече поредицата от кризи носи умора. Та, ако е поредица – ок, обаче ако ескалира, е лошо", каза в заключение Първан Симеонов.

Стефан Тафров: Руските тайни служби "имат навика" да се саморазправят с "неудобни хора"

"Христо Грозев отдавна боде очите на руските власти с много смелата си журналистическа дейност. Това е опит за сплашване на този журналист. На него му е забранено да пребивава в Русия."Това каза в интервю за БНР Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН и в няколко европейски страни.

Христо Грозев: Трябва да внимавам да не попадна в страна, която е готова да услужи на Кремъл

"Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”. Това заяви пред Нова телевизия журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Грозев беше обявен за издирване от Русия.

Издирването на 69-годишния турист под връх Вихрен продължава

Продължава издирването на 69-годишния турист, който изчезна в планината. Пламен Христов е опитен планинар. Той е в неизвестност от понеделник, когато е тръгнал на разходка. По първоначална информация мъжът се е насочил към връх Вихрен, съобщи Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тоя не беше ли политик преди
  • 2 666

    2 0 Отговор
    Майко мила!!!! Кви са тия псевдо специалисти по всичко? За това сме на тоо хал.
  • 3 А бе

    0 0 Отговор
    тоа е гррбав
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол