29 Декември, 2022 13:11 1 516 27

"Галъп": 44% от българите са песимисти за предстоящата 2023 г., само 20 на сто са оптимисти

  • галъп интернешънъл-
  • българи-
  • песимисти-
  • 2023 г-
  • оптимисти

27% пък мислят, че 2023 г. ще е същата като тази. Българите запазват традиционния си песимизъм в сравнение със средното за света ниво, сочат данните от проучването 

"Галъп": 44% от българите са песимисти за предстоящата 2023 г., само 20 на сто са оптимисти  - 1
Снимка: Галъп

44% от българите са песимисти за предстоящата 2023 г., сочат данните от „Глобалния индекс на щастието“, изследване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Едва 20% от българите смятат, че ни очаква по-добра година, а 27% пък мислят, че 2023 г. ще е същата като тази. Българите запазват традиционния си песимизъм в сравнение със средното за света ниво, съобщават от bTV.

Продължаващата политическа нестабилност и несигурност в последните години доведе и най-високите нива на негативизъм в последните десетилетия.

Надеждите за икономически просперитет също не са особено високи – 9% очакват по-добра година за икономиката, 60% очакват трудности, а 23% очакват същата година.

Щастието у нас се запазва на почти същите нива като миналата година и сякаш следва своя собствена, различна логика. Тази година 43% у нас казват, че са щастливи, а 11%, че са нещастни. 42% споделят, че са някъде в средата – между щастието и нещастие. Минимален дял не могат да преценят. Щастието у нас е осезаемо по-ниско от това по света, но страната ни тази година поне не попада в топ нещастните страни по света.

„Галъп“ са попитали участниците в изследването и какъв е рискът от използване на ядрено оръжие в света. Българите са умерено притеснени от риска от употребата на ядрено оръжие. Данните са близки до световните и най-вече до тези на повечето държави от ЕС, които реагират и по-умерено на перспективата от такава заплаха. У нас 31% виждат висок риск от употребата на ядрена бомба, 41% оценяват риска като умерен, а за 13% риск няма.
По света

2023 г. идва с по-скоро песимистични очаквания. По-малко от една трета (31%) от респондентите вярват, че 2023 г. ще бъде по-добра от 2022 г. 34% споделят противоположното мнение, а 27% вярват, че 2023 г. ще бъде същата като предишната. Резултатите показват ръст в песимизма в сравнение с последните години, а картината сега много наподобява нагласите през 2008 г. – която беше и годината с най-високи нива на песимизъм по света в новия век.

Най-оптимистични сред запитаните са хората в Нигерия, Пакистан, Казахстан, Филипините и Индия. Топ 5 песимисти включва само държави от Европа: Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия.

Очакванията за икономиката по света също са в сферата на песимизма. Сега 21% от хората очакват икономически просперитет за страната си през следващата година, близо половината (48%) са подготвени за икономически трудности и една четвърт мислят, че 2023 г. ще бъде същата като 2022 г. в икономически план. Останалите не могат да преценят.
Надеждите за света и икономиката може да са в упадък, но личното щастие по света все още преобладава. Мнозинството (54%) от хората от различни нации по света смятат себе си за щастливи или дори много щастливи. Над една десета се смятат са нещастни или много нещастни, а една трета не са нито щастливи, нито нещастни.

Отново, страни на Изток и на Запад са сред топ 5 най-щастливи нации: Филипините, Мексико, Малайзия, Афганистан, Еквадор, Япония и Казахстан. Европа е по-посърнала, но най-нещастните страни са разпръснати из целия свят: Армения, Кения, Хонконг, Аржентина, Турция и Молдова.

В края на годината 38% виждат висок риск от употреба на ядрено оръжие в нашето съвремие. Други 38% смятат, че има умерен риск от това, а само 14% не виждат риск от употреба на ядрено оръжие скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 9 Отговор
    Ако изгоним слугите на Козяк от парламента годината ще е добра.

    Коментиран от #11, #15

  • 2 Индийски БИВОЛАР

    7 4 Отговор
    ЧИСТА СТЪКМИСТИКА--ЗА ПРОЦЕНТИТЕ ДУМАМ

    Коментиран от #19

  • 3 Адам Хилтън

    21 1 Отговор
    В превод: 44% от българите са останали без парите, които знаете кои 20% са им присвоили.
  • 4 Зипо

    21 2 Отговор
    За да сме оптимисти трябва да се сравняваме с африканците

    Коментиран от #18

  • 5 Софиянеца

    23 1 Отговор
    Как да сме оптимисти като последните 30г демокрация и чалга-капитализъм от олигарси с връзки в политиката разграбиха държавата и съсипаха де що има!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Чудно как ДЕВЕТ от ДЕСЕТ човека се оказват в тези 44% 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #12

  • 7 Не виждам

    5 1 Отговор
    реалисти ?!
  • 8 Сирене

    7 0 Отговор
    56% учтиво за излъгали или живеят в чужбина...
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    Песимистът:
    - Е, от това по-зле не може да стане ❗
    Оптимистът:
    А, може , може ❗
  • 10 Менте заглавие

    16 1 Отговор
    А тия 27% що не ги отчитата към песимистичните? Щото 2022-ра беше една чудесна година, ама ако се казваш Рундьо, Кирчо, Кокорчо или Лорерчо, нале?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами така по мисирски

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    44% песимисти + 27% (с отговор "като сегашната" т.е. пак ужасна година) прави над 2/3 и това е силно занижена поръчкова нагласистика.
  • 13 Българин

    5 7 Отговор
    ДО ТОВА ВОДИ ВИСОКО ВДИГНАТИЯ ЮМРУК НА РАДЕВ
    ВИСОКИ ЦЕНИ И ВСЕ ПО ТРУДЕН ЖИВОТ ЗА БЪЛГАРИТЕ
    И САМО ЗА ИНФО ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО ЗЛЕ
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 5 Отговор
    ЗАЩО НЕ СТЕ ПОКАЗАЛИ ........ РЕЙТИНГА НА ........ "ПОЧТЕНИЯ" ШАРЛАТАНИН И КРЪСТНИК НА МАФИЯТА ......,. ДРУГАРЯ "(П)РЕЗИДЕНТ ФИГУРАНТ ? ? ?
  • 15 Тиква

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    СофияНец, първо осъди тези които скапаха България и после ходи към Козяк. Или си гербово ….

    Коментиран от #17

  • 16 реалиста

    7 0 Отговор
    94 % са реалисти нищо добро не ни чака нито тук нито в европа слагайте на воля минуси тролове.
  • 17 Волжка България

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тиква":

    козяк не можте ги бутнете с нищо...ще им слугуват бг политиците през 2023та ...само авганците успяха да ги прогонят и кво стана талибаните дойдоха там.
  • 18 Китаец

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зипо":

    То вие сте по-зле от тях даже ;)
  • 19 Аз съм ОптиМмяга !

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Индийски БИВОЛАР":

    Оптимич съм!
  • 20 12"12

    4 1 Отговор
    Забележете къде се месят фондации и НПО от рода на БХК, ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО, АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ и подобни бокори– месят се в медиите, в културата и в образованието. Както се казваше в една древна поговорка – ако искаш да унищожиш врага си – образовай децата му.

    Тези фондации и тинк танкове налагат у нас безапелационно евроатлантическите ценности, изразяващи се в джендър културата, унищожението на човешкото разбиране за различни раси, полове, вяра и нации, унищожение на духовността и създаване на култ само към парите и личния комфорт. Те правят точно това – зомбират децата ни и които успеят от нас.

    Те знаят, че само така ще ни доунищожат. Всъщност, това не са никакви фондации ами са съвсем чистокръвни щабове на армията, която трябва да доубие България и българите, а най-лесно, бързо и сигурно това става чрез телевизии, сайтове, радиа и прочее.

    Шефовете в медиите са свързани с тези щабове. Няма национална медия, в която да не са намесени западни компании, фондации или мозъчни тръстове. Комфортът на бокорите, които зомбират милиони българи е осигурен и от управлението в страната ни и то на всички нива.

    Само забележете – всичко, що е свързано с някаква проява на национализъм и патриотизъм, всичко е представяно като простащина. Ерго – най-простите хора са националисти, традиционалисти, консерватори. Национализмът, според тях, задължително е обвързан със слушането на чалга, а културните, образованите и възпитаните се прехласват пред неща като дженд
  • 21 върхушка

    5 0 Отговор
    Напред, към "клуба на богатите и щастливите"! България - Конго на Европа!
  • 22 Иван

    0 0 Отговор
    Песимизъм и винаги някой друг е виновен за това. Класика.
  • 23 Врачките изскочиха

    0 0 Отговор
    на светло, да "изпросят" някой лев, че от мършаво стадо овце вижда се хаир няма, медиите са им като "медиатори" ! Според мойте пък "врачувания" сред родата и приятели тези нищо не познават само ментирльосват баламите !
  • 24 Никой

    0 1 Отговор
    По презумция българина е невеж т.е. прост индивид. НЕ ! Ми тогава що настъпвате една и съща мотика 12 години, някой да ви ограбва. Ама щото не ограбвал само лично вас ,ами и комшията,комшията дето го мразя,началника ми също, най вече и жена ми,щото и тя ме ограбва.Те ни ограбваха и преди това,ще рече песимиста.Да, ама поне се опитвахме да ги сменим с други белким по малко ни крадът.Ама щот сме прости и пак у дуваря.Всеки ,който ни обещае нещо и лап въдицата и после ВЪХ що стана,Той бил като предните,че и по алчни и безкрупулни мекерета имал.Ние вкупом обичаме да ни лъжат.Искаме ,някой все да ни дава.Ама няма,няма. Ще крадат само за себе си и шайката.

    Коментиран от #26

  • 25 Коментар

    2 0 Отговор
    Като гледаш какви ги вършат продажните политици е нормално да те обхване направо нихилизъм.Важното е,че не се отчайваме лесно и сме щастливи.В анкетата се чудят каква е тази "своя собствена, различна логика",а отговора е толкова лесен...ние не измерваме щастието в пари.Парите не са най-важното нещо на света.Мир да има,а всичко друго с времето само ще си дойде на мястото.
  • 26 ........

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    По презумция не съди за всички българи по себе си!Ти ако си такъв това не означава,че и другите са като теб.
    За който си искаме ще гласуваме и каквато си искаме музика ше слушаме като ти не си човека,който ще ни командва!Искате да махнете ГЕРБ,за да захапете вие кокала ама сте некадърни...С некадърност,пропаганди и лъжи не става.В интерес на истината не са грабили от държавата и все бяха на плюс докато едни шарлатани за няколко месеца ни оставиха дългове за поколения напред да плащат.
  • 27 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Това е оценка за управлението ,бе,то е изродило постепенно в еднолино на радев.На пръв поглед може да изглежда случайно,падат правителства ,служебни правителства,размотаване с проучвателни мандати,връчване,изчакване.А през това време ситуацията в страната се усложнява,говори се иза вдигане на принудителния данък задължителна застраховка за мпс.Това последното е абсолютно престъпно отношение на държавата към бедстващите граждани и пладнешки грабеж.Ако има управия,би трябвало всичко това да отпадне и да остане само автокаско,който има желание,да си застрахова собственото мпсТакъв грабеж са прилагали само османлиите,десятък и др. данъци,беглик и юшур,и авариз,терор на ента степен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол