Last news in Fakti

29 Декември, 2022 15:44 1 042 35

Столична община призова: Посрещнете Новата година с любов, не с гърмежи

  • нова година-
  • фойерверки-
  • санкции

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства могат да се използват само от 18.00 ч. на 31-ви декември до 2:00 ч. на 1-ви януари

Да не се използват фойерверки в новогодишната нощ по повод предстоящите тържества за новата 2023 г., заявява председателят на Столичния общински съвет, цитиран от пресцентъра на СОС.

"Отново апелирам да посрещнем Новата Година с любов, а не с гърмежи", заявява Георгиев и припомня, че от 1-ви март тази година влязоха в сила промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община.

"Безконтролното използване на фойерверки се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните заради силния шум от гърмежите. Те замърсяват въздуха и могат да причинят редица материални щети. Затова фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година от 18.00 ч. на 31-ви декември до 2:00 ч. на 1-ви януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация", припомня Георги Георгиев.

Глобите за нарушителите са от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лв.

"Затова и празничният Новогодишен концерт, организиран от Столичната община, ще премине без фойерверки, а със светлинно шоу", каза председателят на Столичния общински съвет, по чиято инициатива бяха приети ограниченията.

"Вярвам, че не със забрана и принуда, а с убеждаване можем да станем истински толерантни и добри", отбеляза Георгиев и пожелава весело посрещане на Новата 2023 г.: "Нека най-силният шум в новогодишната нощ да е от тапата на шампанското!"


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 9 Отговор
    Фойерверките и панелките останаха единствения спомен от комунизма.
  • 2 Русофил

    19 0 Отговор
    Само забрани и кражби може да сътвори Столичната община, под ръководството на Баце.

    Коментиран от #24

  • 3 Хаха

    12 1 Отговор
    Тия съвсем ни взеха за джендъри ще дучкаче яката 💪🏿
  • 4 Фандупкова

    13 0 Отговор
    Софеанци да си покрият колите с родопски одеала да не стане бела.
  • 5 тая

    8 1 Отговор
    Столична община призова: Посрещнете Новата година с любов, към гърмежите... хахахахахахахахаа
  • 6 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Убава е Рекламката на пиратки. Значи само минометен огън няма да има.
  • 7 Някоя си

    17 1 Отговор
    "Вярвам, че не със забрана и принуда, а с убеждаване можем да станем истински толерантни и добри".....
    Е не...за всичките ми съзнателни 40 години от живота ми....за пръв път сега разбирам че не съм била "толерантна" и "добра" щото обичам новогодишните гърмежи и фойерверки....🤣🤣🤣 Абе смешни ставате вече наистина 🤣🤣🤣🤣
  • 8 От люлин

    8 0 Отговор
    А ще има ли безплатна любофф?? Може би с фандиту?
  • 9 На Иван брат му

    7 6 Отговор
    Нимои! Ганьо иска да пука и да пуца. Това му осмисля жалкото съществуване.

    Коментиран от #27

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    нека да видите какво е европейска демокрация, нали скачахте с два пръста по площадите? , на ви сега демокрация , ама има и банани

    паметник ще искате да направите на тато във всеки град ама е късно
  • 11 София Запад

    12 2 Отговор
    Живеем на последнио етаж на панелка у Люлин и съм напазарил ракети и бомби кат за война къ ша ма запрът да ги неподпалим ве?
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 9 Отговор
    глоби до дупка на всеки софиянец, видиш ли го по улиците все има за какво да го глобиш, дори за това че мирише и не се къпе пак глоба нека да има , щото всички там са мизерниции
  • 13 подкрепям

    4 6 Отговор
    на 1000% апела на г-н Георгиев, но при масовото пиянство и ниския интелектуален багаж, апела едва ли ще бъде чут от някой които си е наумил да остане без пръсти на ръката, а може би и без цяла китка, дано в Пирогов успеят да спасят всички безумци, а аз ще се опитам да спася децата и кучето от тази масова бузумна практика навсякъде по света, да се гърми за нещо което с всеки изминал ден ти съкращава живота.

    Коментиран от #25

  • 14 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Ще падат огнени кълбета върху софийските брички 🧨💣🔥
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Момите тогаз да са по дашни на Опразници

    4 0 Отговор
    Столична община призова: Посрещнете Новата година с любов, не с гърмежи
  • 17 Когато

    10 0 Отговор
    общинарите спрат да крадат, тогава и язе нема да пуцам.
  • 18 Еурогеей демократ

    7 0 Отговор
    Няма да вдигате шум на чорбаджийте от ДБ и Герб, ще гърмите, а и ще карате разни стари таратайки.
    Я в обществения транспорт и на работа. И от 2029та без печки. Като нямате пари за термопомпи и чилъри на студено. Важното е да работите.
  • 19 Зеления клоун

    3 1 Отговор
    София на Нова година може да се сбърка с Донецка, Луганска област и други размирни точки в едно.

    Коментиран от #20

  • 20 Русофил

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Зеления клоун":

    И с Масква тоже.
  • 21 пфууууу

    4 5 Отговор
    Хубаво, забранено е, ама като няма кой да хване тинейджърите, които още от здрач пукат пиратки по улиците? Вчера тамън се унасях към 00,00 час и бам една пиратка под прозореца ми. И край със съня, а дечурлигата избягаха със смях. Какво да направя?! Викала съм им преди, само за смях ставам. Сега си трая, че на Хелоуин ми обсипаха балкона с яйца....Въобще нормалния гражданин, който иска тишина и спокойствие е тоталния губещ.

    Коментиран от #23

  • 22 мани мани

    7 0 Отговор
    Столична община призовава: Посрещнете Нова година с масивни гърмежи!
  • 23 Синя софийска кръв

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "пфууууу":

    Да си беше мирна седяла да не са те нарочили.

    Коментиран от #30

  • 24 БАЦО

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Така си искам ... С мен да легате , с мен да ставате ..
  • 25 Някоя си

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "подкрепям":

    Ми ай да спрем и да празнуваме....белким по-ителектуални да станем🤣🤣🤣🤣 па да не говорим че преяждането и препиването също съкръщават живота...🤣🤣🤣🤣 И най добреей тъй по "интелектуалски" да си легнем на 31-ви в 8.00 часа 🤣🤣🤣 щото на някой префарцунен ентелектуал не му се слуша празничен весел глъч и празнични гърмежи ....🤣🤣🤣

    Коментиран от #28

  • 26 Пешо

    6 1 Отговор
    разни н по та си налагат вижданията и всички трябва да им играят по свирката ,няма ли кой да ги забрани тези
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 681 година

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Някоя си":

    Колко се жалка и празна! Хората сме различни и не всеки трябва да се съобразява с вашите безсмислени гърмежи и пиянски веселия! Като е Нова година или една обиколка на Земята около слънцето какво? Да не се превръщат в безсмъртни или по-млади! Напивайте се и преяждайте колкото искате, но без да нарушавате спокойствието на останалите, които не искат шри не празнуват по този начин. Леле колко сте "велики" като изпъкнете. Вместо да си давате парите за безсмислени гърмежи, помогнете на нуждаещи се. Това е смислено дело!
  • 29 Залпове

    1 1 Отговор
    Пуцай куме. Ще се гърми на воля от сърце и от душа, а евроатлантиците ще треперят защото очакват режима им на господстване да падне. Там едни момчета от БНО Шипка са им вдигнали мерниците.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    4 0 Отговор
    Всичко забранено е най сладко. Значи ще гърми е с голям кеф.
  • 32 Столична община

    3 0 Отговор
    Имате зелена светлина да метате бомбички на центъра във София празничната нощ 📢 🌃🎇🎆💣💥
  • 33 Емо

    0 2 Отговор
    Значи какво излиза, че гърмиш пиратка и фойерверк е символ на мъжество и героизъм. Сигурно защото е опасно за живота на този който гърми и на околните. Помислете за хората около вас, не може човек да се прибере изморен и отдолу да почнат пиратки, или тъкмо тръгне да заспива и някой в градинката долу да реши да си прави заря с фойерверки. С това не съм съгласен. И така, от това произлиза, че съм гей, може би. Защото искам тишина и спокойствие , и да не дишам барутен прах. Бил съм на няколко метра от танкове и гаубици, при реални стрелби, с истински снаряди. Но смятам, че продажбата и употребата на пиротехника, особено на безразборната й употреба по всяко време, трябва да бъде строго регулирано или напълно забранено.
  • 34 Човешка ценност

    0 0 Отговор
    Аз кога ще живея ИСТИНСКИ добре?
  • 35 Дух на хан Аспарух

    0 0 Отговор
    Защо някои хора искат аз да бъда убит?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове