Last news in Fakti

29 Декември, 2022 22:56 8 585 75

Ивайло Мирчев е бесен на софийския КАТ

  • кат-
  • опашки-
  • граждани-
  • министър

Безкрайни опашки, изнервени граждани и никаква дигитализация на работата-това е всекидневието на така важната за хората служба

КАТ - София, 29.12.2022 г. - Малко след 7:30 часа сутринта. нареждам се на опашка за смяна на голям талон (безумна услуга). Какво заварвам - огромна опашка (зад мен имаше още толкова хора), хаос (свършва термохартията на машините за издаване на номера за ред и 30 мин. служителите не могат да намерят нова ролка), мръзнещи хора, неадекватно работно време. Това написа във фейсбук Ивайло мирчев, депутат от "Демократична България".

Той заключава- Какво е КАТ днес - Изключително слаба организация, почти нулево наличие на електронни услуги. Неработещи машини за издаване на номер за ред. Поне час се чака за елементарни услуги, които трябва да са налични онлайн.

Нищо не се е променило в КАТ, в сравнение с преди 5, 10, 15 или 20 години. Същата липса на организация, хаос, всеки казва, че от него нищо не зависи и той не е отговорен, а отговорника го нямало.

"Преди години бях предложил на КАТ с колегите ми безплатно да им разработим софтуерна система, за да си оптимизират работата. Нулев интерес. 7 месеца участвахме в управлението на страната - предложихме всички възможни промени, за да преминем към бърза електронизация. Получихме тотален отпор от МВР администрацията и от "10 реки вода защо не могат да се случат нещата", неколкократно вкарваме в парламента промени в законите, с които бюрокрацията да бъде значително намалена - "мижав интерес". Божидар Божанов създаде работна група за оптимизация на процесите по регистрация на автомобил заедно с КАТ и МОСВ. След като правителството беше свалено, напредък няма", пише още Мирчев.

Според него, нужна е тотална дигитализация на всички процеси. Не само това - нужно е да няма процес, който да се решава по аналогов път. За целта е нужна воля и силно управление, а не само добри намерения и законови предложения.

"Затова, заедно с колегите ми ген. Атанасов и Божидар Божанов стартираме серия парламентарни инициативи:

1. Изслушване в НС на МВР министъра, шефа на КАТ и всички отговорни за това процесът на дигитализация да се случи.

2. Иницииране на изменение на наредбата за платено паркиране на Столичния общински съвет с цел отпадане на нуждата от смяна на талон на автомобил при смяна на адрес в рамките на София. В момента наредбата не отговаря на принципите на електронното управление.

3. Публично обявяване на всички наши законодателни инициативи, които отлежават "на трупчета" в парламентарни комисии и търсене на отговор от отговорните защо това буксува.

4. Организиране на серия срещи с неправителствени организации за максимално форсиране на тези процеси.

5. Срещите с администрацията, която обикновено спъва процеса по дигитализация ще бъдат отворени за медии, граждани и НПО.

За резултатите регулярно ще даваме публичен отчет.

Голямата ни цел - в рамките на 12 месеца всички услуги в КАТ да бъдат електронни, да не се налага хора да висят по опашки, да се редят на гишета и да се стига до абсурди някой 30 мин. да не може да намери ролка термохартия. Махане на всички талони, хартии, разхождане на граждани по гишета, абсолютно автоматизиран процес по смяна на шоф. книжка и плащане на глоби", завършва Мирчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 145 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зъл Катажия

    59 57 Отговор
    И в Украйна е така.Трябва да сте съпричастни.По—добре на опашка в КАТ София ,отколкото без ред в моргата на Бахмут.

    Коментиран от #6

  • 2 Много работи могат да се направят.

    105 5 Отговор
    Ама специално в МВР като че ли назначават с конкурси най-негодни и неподготвени хора. Колко ли човекочаса са загубили на България?

    Коментиран от #59

  • 3 Антидържавата

    101 12 Отговор
    А добрутру. То цялата държавна администрация работи така, не само КАТ.
    А твоите приятели комсомолците от ПП пак искат да вдигнат МОД-а, за да напълнят касичките на администрацията. Гоните читавите хора с високи доходи на вън като ги правите индиферентни към данъците и осигуровките тук и в Германия. Тук остава сивия сектор... да издържа администрацията.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пиои

    103 23 Отговор
    Да, за 7 месеца ваше управление- резултат в дигитализация (май като българи трябва да използваме "цифровизация") в дейностите на КАТ- НУЛА!! То не беше махане на сини талони, махане на екостикери нищо. Та и сега така само приказките ви -бля, бля. Ама не си имислете, че някой ви вярва Лъжатае вашста стихия.

    Коментиран от #30

  • 6 да питам

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Зъл Катажия":

    А кво стана с тия , дето ги не бросаем ?! Размръзнаха се вече .. Ток нема
  • 7 За малко

    12 4 Отговор
    Успех.
  • 8 Помня времето, когато единствените гтп

    69 4 Отговор
    се правеха в кат. Един ден отпуск взимаш и висиш като сопол по канали, пожарогасители, намусени катаджии и прочее. От раз почти не се минаваше. А и нямаше сервиз, който веднага да ти помогне. Трагедия. Сега поне това, откакто стана частно, се реши. Ама всичко друго си е както преди 40 години.

    Коментиран от #23

  • 9 Открихте Америка

    57 4 Отговор
    на комунистите щерките всички са на такива мноооогодоходни нищоправения 33 г нищоправещи, и необразовани!!
  • 10 не не

    43 28 Отговор
    Джен дъра бърза да ни вкара в дигиталния концлагер. Службите могат да работят добре и без цифровизация, марионетка.
  • 11 Роки

    86 9 Отговор
    Томислав Дончев, дето майка му даваше разрешения за вкарване в България на храни с изтекъл срок на годност, тъкмо взе 1 милиард лева за дигитализация на администрацията и ГЕРБ падна от власт. Не че върна парите, де...
  • 12 Миризлив пор

    65 3 Отговор
    И как така да се намалеят опашките и всеки от вкъщи за 15 минути да свърши нещо, което обикновено се свършва за поне 2 дена? Знаете ли колко кат-аджии ще останат без препитание?
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 3 Отговор
    О, и ние сме бесни , ама не сме деПУТИтати ‼️
  • 14 Циник

    48 8 Отговор

    До коментар #4 от "Я глей ти?":

    О, я стига, в КАТ е все едно си в бананова република. Не се излагай, човекът е абсолютно прав
  • 15 Анонимен

    55 11 Отговор
    Не е за вярване, че този "демократ"по някаква случайност се наредил на опашката в КАТ и на нея открил топлата вода, т.е. решил да стартира една камара парламентарни инициативи, за да замаже ролята си в оръжейната помощ за Украйна.
    А и новите парламентарни избори наближават и човекът се надява и по друг повод да бъде забелязан и пак да го включат в кандидатския списък за народни представители!
  • 16 Малко статистика!

    59 6 Отговор
    Количество милиционери на 100 000 жители:
    Германия- 192
    България - 630
    Ако се направи дигитализация всичките тези излишни милиционери отиват на борсата!

    Коментиран от #50, #52

  • 17 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРеМЯНАТА

    50 12 Отговор
    КАТ НЕ МОЖАХТЕ ДА ОПРАВИТЕ, ПЪТИЩАТА СЪЩО, ИНФЛАЦИЯТА, ЕМИГРАНТИТЕ, ЕЛ. КОЛИ, ГРАНИЦАТА, ТУНЕЛИ, МОСТОВЕ, КОРУПЦИЯТА - НИЩО! А КАКВО ОПРАВИХТЕ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Канур

    61 5 Отговор
    Тая принцеса на кухоглавите вчера ли падна от Марс при нас простосмъртните? Идат ми наум само нецензорни слова
  • 21 Васил

    30 8 Отговор
    Аз пък съм бесен на Ивайло Мирчев. Колко суджук щях да направя за Коледа, а той ми се разхождал в КАТ .
  • 22 Станислав

    22 6 Отговор
    О, Боже!
    Простомъртни, Полубогове и Богове!!!
    За какво се пише тази статия?
    Неразбирам!
  • 23 Да дааа

    41 2 Отговор

    До коментар #8 от "Помня времето, когато единствените гтп":

    От преди 40 г с разликата че се превърна в часна роднинска фирма с държавно участие, Ако се се въведат електронни услуги трябва да се съкращава голяма част от родата.
  • 24 Маймуна между хората

    46 8 Отговор
    Нискочелестото павианче слязло между нормалните хора . Павианчето няма ли да се извини за новината за холандските Ф-16 дето щяха да ни ги подаряват ? Защото ние помним .
  • 25 Токсик

    46 7 Отговор
    Демократична България нали бяха ортаци на бандата на герб, защо тогава не им правеше впечатление?! Христо Иванов нали беше вицепремиер на мафиота Борисов , защо не си мръдна пръста по въпроса? Нали затова скачахте като клоуни по площадите и свалихте с преврат Орешарски?
  • 26 донети

    36 4 Отговор
    ама мирчев и програмист ли се бара вече та щял да разработва софтуер и т.н... жив да не бях

    Коментиран от #42

  • 27 Весо

    25 4 Отговор
    Да внимава с нервите, че от тях много се слабее
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 редник

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пиои":

    "То не беше махане на сини талони, махане на екостикери нищо. Та и сега така само приказките ви -бля, бля."

    Taka e - много обещаваха...
    Поне да бяха махнали ПСЕВДО еко стикерите и нямаше мъдреците от СОС да забраняват влизането в центъра на по-старите коли!
    Нямаше и да ни скубят с 10 лв...
  • 31 Писна ми от

    32 7 Отговор
    ДъБили. Нали Рашков беше министър повече от година. Нали лижете гъ за на ПП-тата. Защо не беше бесен тогава, а сега. Пол лога дебела.
  • 32 ФАКТИ :

    29 2 Отговор
    Отдавна(от 20г. поне !) стана ясно, че сегашния капацитет на КАТ-София е крайно недостатъчен за нарастващата столица с хора и автомобили, но и така не се направиха на ПОДХОДЯЩИ места 3-4 пункта за регистрация на МПС !? През всичките тези години слушаме само празни приказки от политици, като този чувал с л...на...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор
    33 ГОДИНИ е вече ТАКА
  • 35 Иво "МОЧА"

    27 2 Отговор
    написал

    "...група за оптимизация на процесите по регистрация на автомобил..."

    9 думи, 4 от тях служебни, още 4 - чуждици!

    Наречи го тоя полуграмотен чуждопоклонник и не го псувай!
  • 36 НАЧИ ВИЕ УПРАВЛЯВАХТЕ А ТЕ НЕ РАБОТЕХА

    28 2 Отговор
    НИЩО - Е КАКВО СТЕ УПРАВЛЯВЯЛИ ТОГАВА БЕ НЕКАДЪРНИЦИ - ЩО НЕ ГИ УВОЛНИХТЕ ВСИЧКИ ? ВСИЧКИ СТЕ ПАРАЗИТИ И КЪРЛЕЖИ !
  • 37 Детските градини

    32 3 Отговор
    Друго си е Иво МОЧА да уреди с 2 телефонни разговора децата си в общинска детска градина по 2-рия начин.
    Ей тва е "дигитализация", "модернизация", "оптимизация".... абе - пълна демикрация!

    А днес г-н (с извинение) МОЧА, трябвало да почака на опашка с простолюдието да го облужат по нирмален ред. И орева орталъка!

    Типичен либерален демократ и евроджендър, сър!
  • 38 Иво

    19 3 Отговор
    КАКВО ПРЕЧИ КОЛИТЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ОТ РАЙОННИТЕ УПРАВЛЕНИЯ ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ ЗА ДА НЯМА СКУППВАНЕ НА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ В КАТ СОФИЯ ОБЛАСТ ?
    СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО РУ СЛЕД КАТО Е МИНАЛ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД И СВЕРКА НОМЕРА НА ДВИГАТЕЛЯ,ОТ НЯКОИ ПУНКТ ЗА ГТП..

    Коментиран от #54

  • 39 Да,ама-НЕ...!

    20 5 Отговор
    Та нали ако всички услуги в КАТ (а и не само там...)станат електронни,много калинки ще останат без работа ...!Как се изтърва такава връзкарска и сладка службичка...!Та затова е неистовият отпор и вой това да се случи ...!
  • 40 Що му пишете името с малко ,,м"...?!

    11 8 Отговор
    ,,Ивайло мирчев, депутат от "Демократична България"..."

    Коментиран от #41

  • 41 малко"м"...

    29 1 Отговор

    До коментар #40 от "Що му пишете името с малко ,,м"...?!":

    Очевидно до там го е докарал с налагане на "афторитета" си, тоя нагъл джендър дето първата му работа като депутат беше да уреди децата си в общински детски градини по 2-рия начин, демек - с връзки и злоупотреба със служебно положение.
  • 42 IT сектор

    20 2 Отговор

    До коментар #26 от "донети":

    Не, бе, Божанката. Геният при киберпрестъпленията. Явката Колев беше същата смет. От неговите палаши имам съученик. До ден днешен пише "сладолет".
  • 43 На тъмно

    30 1 Отговор
    Мирчев, твоят любим министър Рашков, кадА че е извършил реформа в МВР на 98%! Бъди така добър да го попиташ от трибуната в парламента, какви реформи е направил, този така успешен министър, според вас!
  • 44 Верно ли

    22 4 Отговор
    Ха, тоя бивш шо.ар да не пада от Марс? Нещо явно господарите са го озорили за цифровизацията, та сега се оправдава с КАТ! Не мога да ги дишам тия!!!
  • 45 Име

    37 1 Отговор
    Тези от "Демократична България" за първи път ли си сменят книжките? Досега не са ли се сблъсквали с държавната администрация в България?!
  • 46 Да отиде…

    24 5 Отговор
    ….във Варненския и ще заобича Софийския КАТ.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Неосведомен

    27 3 Отговор
    Кой беше тоя Ивайло Мирчев бре?Тоя с два пръста чело ли....колкото е ръстът и на съпредседателят му....Дребният Мук....,,генералът":)))Взех вече да не ги различавам....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Некой си

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Малко статистика!":

    Каква борса бе бате..ти видял ли си милиционер морен вОда да пие..аз не. Тая пасмина е директно в подземния свят. То не че и сега не са..ама да чакаш милицай да бачка..а стига бе. Това бе вица на годината...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аааааа

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Малко статистика!":

    Не сте прав! Ако се извърши въпросната дигитализация, най-накрая ще видим Катаджии и по кварталите, по тротоарите, магистралите.....
    Уж са много, а почнеш да обикаляш Софето, за цял ден я видиш някой, я не!
  • 53 Анонимен

    6 9 Отговор
    Всичко тук в зелено е върхът на българската простащина, най-известното "постижение" на нацията !
  • 54 ама защо

    18 5 Отговор

    До коментар #38 от "Иво":

    си мислите, че само в КАТ София е така? Елате в Русе. Тук да видите какво е! 2 години отлагах регистрцията на ремърке с надеждата, че ще пооправят работите и няма да се налага да чакам 5 часа. Е и накрая ми костваше 7!!! 7 часа за едно ремърке, туристичеко, чисто ново, с всички необходими документи! Точно от 39 години съм шофьор. Никаква промяна в КАТ Русе. Даже същите "каки" и "лелки". Сега вече ба..., т.е. възрасни жени на следпенсионна възраст. И млади, които са прехванали същото поведение от по-възрастните си колежки. Как не можахме да мръднем поне милиметър в посока на дигитализация!
    И не са прави някои от пишещите във форума, че навсякъде в държавната администрация е така. Не, не е в много администрации се вижда промяна, но не и в КАТ. Там струва ми се трябва да се реже до "кокал". От долу до горе. Всички го знаят! Но никой не смее да ги мръдне. Който и да е дошел на власт не бута МВР и КАТ. Просто защото е от техните среди, от същото котило. Изключение бяха ПП, но не им дадохме възможност да продължат.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Малчо

    8 9 Отговор
    Поредната ОВцъ тръгнала да върши работа по празниците. Видиш ли взимаме два дена между празниците и вършиме работа. Да ама НЕ, защото и тези по администрациите и те са отпуска, и ето ти опашка от ядосани хора, особено в "столицата". Овце с овчи акъл, това са хората и е много зле щом и една елементарна сметка не могат да си направят
  • 57 Пловдив

    21 5 Отговор
    Тази структура,състояща се от изключително прости и нагли същества,трябваше отдавна да бъде разформирована!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бай Ганя

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Много работи могат да се направят.":

    Напротив, нищо не може да се направи.Аминистрацията в КАТ и паспортна служба е от женски пол,ТЯСНО свързани с брачни договори и други роднински връзки с по визшия пагон в МВР.ДИгитализация значи те(женорятя) да загуби сигурната държавна работа със всички права на МВР и понеже те са елемент от държавата , няма да допуснат друго положение колкото може по дълго.А пък вие си чакайте и мърморете!!!
  • 60 Ний ша Ва упрайм

    8 6 Отговор
    патриция слязъл при плебейте и се възмущава че не му се кланят?! Къф си ти Бе?
  • 61 дебела кратуна

    9 8 Отговор
    Точно па тоя нискочелия ли излязал да ръси акъл. Да звънне на приятелчето си от ПП Ицката, той нали има "човек във КАТ"... Байдъуей, аз съм висял на доста опашки и в западна Европа.
  • 62 дядото

    11 4 Отговор
    я го виж.колко бил възмутен.а с какво е по-различен от гражданите- в кат,във влака,в училище или болница.но те живеят в измислен свой свят и не познават ситуацията в държавата,която упорито съсипват от 30 години
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Приятел

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Я глей ти?":

    ти очевидно не си опирал до "услугите" на КАТ, особено софийския, за това глаголиш по този начин! От много години си задавам въпроса защо в най-големия град в страната, където ежедневно се регистрират десетки автомобили, а хиляди граждани се редят на безумни опашки за всякакви "услуги", ИМА САМО ЕДИН КЛОН на КАТ? При това изключително първобитно организиран! Ходене по мъките е да отидеш там за нещо! И да не пропсуваш орталъка за организацията, загубата на време и мрачните милиционерски физиономии на служителите от двата пола и различните охранители!
  • 65 Мемфис

    12 3 Отговор
    МВР е сбирщина на наследствени некадърници и връзкари, което не допуска промяна! За съжаление не е единичен случай.
  • 66 надявам се

    11 1 Отговор
    Господина да декларира придобитото МПС в декларацията пред КОНПИ за 2022 г. и впише реалната цена за годината на производство, а не застрахователната оценка за кола без двигател и гуми
  • 67 Лукреция

    7 3 Отговор
    Тази полицейска структура за София трябва да се изгради от нулата на голям терен в покрайнините на София. Всяка услуга трябва да е дигитализирана с информация към нея. Физически контрол само при разминаване на номера от двигател и шаси от първоначална или заводска регистрация. Подаване на документи за дейности и услуги от КАТ по пощата или чрез куриер. Връчване на глоби електронно като всеки е длъжен при промяна на задължителните адрес, телефон и имейл адрес да уведоми в 7 дневет срок. Бас държа, че половината администрация ще отпадне, а системата ще заработи три пъти по- бързо.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 НикогаПовечеСДС-Чума

    10 2 Отговор
    Пак ли и от дек на дек точно на този ден отново ще ни занимавате с този тлъст Ше Бек?!
    Той за какъв се мисли!?
    Ще стои и ще чака по опашките като всички простосмъртни! Къде е дремал като простинал конь,та в последния момент се е сетил да ходи в КАТ тая долна и продажба Гад!?
  • 70 Васил

    6 2 Отговор
    КАТ е деградирала институция!
  • 71 35232456426

    6 1 Отговор
    Ей го още един ,човека дето прайл снимките и се възмощавал ,радвай се че не те са нашамарили ,с твоите права човешки и като на клиент.
  • 72 АнадолскиМанафин

    3 0 Отговор
    Бих го клатил,после - млатил.
    От кАдя на кАдя и от дЕк на дЕк точно по празниците ще ни диосаждате с тоз ше.бек?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 една снимка

    0 0 Отговор
    с отрязана горна част на главата на мирчев да бяхте сложили. То не че има нещо съществено там - може би с право я режете
  • 75 Варна

    0 0 Отговор
    Аз съм доволен от частните фирми обслужващи гражданите по компетентни са от самите служители ,плащаш 50лв регистрират ти автомобила и ти не се занимаваш с нищо ,лично аз предпочитам да отида да цепя дърва отколкото да ме правят на маймуна в КАТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове