Last news in Fakti

2 Януари, 2023 19:44 1 580 62

Утре е денят на втория мандат: Шансовете за правителство не са големи, казват политиците

  • правителство-
  • втори мандат-
  • политици

ГЕРБ виждат шанс в третия мандат, но с условието той да отиде при Демократична България

Нов опит за съставяне на правителство в 48-то Народно събрание предстои утре. Президентът Румен Радев връчва втория мандат на "Продължаваме промяната". Празничните дни приключиха и започва гореща политическа седмица. Утре номинацията за министър-председател на "Продължаваме промяната" академик Николай Денков ще дойде тук на "Дондуков" 2, за да получи от държавния глава втория мандат за съставяне на правителство, съобщи Нова телевизия.

Още преди ваканцията той започна разговори с останалите партии за изготвяне на декларация по приоритети, която да бъде гласувана в Народното събрание. Идеята е така да стане ясно има ли подкрепа за правителство на малцинството с Демократична България. Очаква се преговорите да продължават в следващите дни. Засега е категорично ясно – ГЕРБ и Възраждане няма да подкрепят.

Първите задачи пред депутатите също вече са на хоризонта. Сред тях се заформя и темата за Газпром, като се появиха опасения, че може да се наложи страната ни да плаща сериозни неустойки, а фактурата да дойде още в края на януари.

Часове преди връчването на първия мандат подкрепата остава неясна, а шансът за успех под въпрос. Според Ивайло Мирчев самата декларация е почти уточнена. "Приоритетите са ясни. Не мисля, че крайъгълния камък е декларацията. Важна е политическа подкрепа и състав на МС", каза той. Десислава Атанасова пък определя шанса за кабинет като невисок. "Според мен е абсолютно недопустимо тези приоритети да бъдат гласувани в пленарна зала при условие, че няма управленско мнознство, което да стои зад едно бъдещо правителство", смята тя.

Методи Байкушев от ПП споделя, че мнозинството в лицето на ГЕРБ и ДПС е отказало да води разговори, така че не вижда как правителство на млацинството може да работи.

От „Възраждане” също изпратиха позиция, която остава непроменена: ”Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори".

Преди този сценарий обаче, ГЕРБ виждат шанс в третия мандат. Но отново заявиха, че той трябва да отиде при Демократична България. "Третият мандат е в много голяма степен хазартен, той е кризисен, затова нашата цел е втория", коментира Мирчев.

Разговори за министри все още не е имало, категорични са от Демократична България. В същото време друга тема излезе на дневен ред, след като руският президент Владимир Путин издаде указ за възможност за плащане към "Газпром" във валута различна от рубли.

За Делян Добрев този указ няма отношение към нашата страна. "Издал го е сигурно защото иска да увеличи продажбите на газ, които за тази година са спаднали наполовина", предположи той.
Според ГЕРБ обаче остава в сила опасността да получим фактура за неустойки за сума от 1 млрд евро. Като това по думите им се очаква на 27 януари. А за това обвиняват правителството на "Продължаваме промяната".

"Имаме странно и безпрецедентно поведени на български политици. Говорят, че българско държавно дружество ще загуби арбитраж с чужда страна. Аз такова нещо никога не съм чувал. Такова поведение показва пълна некомпетентност и безотговорност. Няма вариант при който недоставени количества да бъдат платени, няма такава логика", смята Байкушев.


Демократична България са на същата позиция.

"Трябва да спре политическото говорене, защото това може да навреди на интересите на България. Ние сме длъжеи да защититим нашия национален интерес. И нещо много важно - не България спря доставките на газ, а Русия", заяви Мирчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мавтинчо

    17 6 Отговор
    "... Преди този сценарий обаче, ГЕРБ виждат шанс в третия мандат. Но отново заявиха, че той трябва да отиде при Демократична България...."
    ......... КУЛ ЗА ГЕЛП!
  • 2 Жълто джудже

    22 1 Отговор
    Американците няма да ви позволят да сложите всичките си яйца в една кошница.
  • 3 Последния Софиянец

    22 25 Отговор
    Радев да не се ослушва а да разтури този бардак в парламента и да обяви Президентска република.
  • 4 Петър

    41 4 Отговор
    Какъв мандат, какви 5 лева, всички политици са боклуци, през 2023 година България няма медицински хеликоптер, а хеликоптер може да си позволи всеки среден български бизнесмен който е откраднал маса пари от същата тази държава България, от обществени поръчки и еврофондове. Стига глупости, мандат.
  • 5 да да

    36 3 Отговор
    Да си ходят.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тото 2

    25 8 Отговор
    Шанса за шарлатанаджиите е не една,а две 00.
  • 8 хммм

    10 27 Отговор
    Шансовете не са малки. Вече има 4 партии заявили че ще се включат (ДБ, ПП, БВ и БСП). Не са лоши шансовете. Да видим какво ще стане..
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    защото ВСЕКИ драпа ПО интереси ТОВА СА алчни ПОЛИТИЦИ
  • 10 Баба Зоя

    17 8 Отговор
    Лежат в леглото комунист и социалистка.
    - Дай да почваме, а?
    - Почакай още малко, децата не са заспали!
    - Бе тихичко, те няма да чуят нищо?
    - Не, нека изчакаме!
    - Бе те още нищо не разбират!
    - Не, притеснявам се.
    След малко:
    - Да почваме, децата май заспаха...
    - Добре ама, тихо.
    - Нас чер-ве-но-то зна-ме ро-ди ниии...
  • 11 Не ни и трябва

    28 5 Отговор
    правителство от жалки лъжци и слуги на мафията.
  • 12 карамфила

    29 3 Отговор
    Самовлюбени нещастници повярвали че са политици и от тях зависи дали ще се върти земята и от къде ще изгрее слънцето.
  • 13 Абе вие не разбирате ли че ще има нови

    14 6 Отговор
    Избори докато българите не премахнем ДПС турците служещи и даващи информация на Турция БПС която е агент на Русия това са продажни политици нат 12 г оправляват България ГЕРБ също Бойко лъжеца а и подигравач на колежа щяла да се играе свтовно назначи Зиков за кмет на Пловдив той ограби българите с схеми на инсинератори и подобни фирми като ПИМК служещи на Борисов нат 12 г лъжи и потъване Красен Краев пък каза че 2018 г стадиона Варна щял да бъде завършен поредна измама и лъжа това са продажни парии продава народа на чужди държави за да получат пари за да обслужват чужд интерес България трябва да получава минимална заплата 1400 лева като развитите държави с контролирана корупция
  • 14 23532

    17 2 Отговор
    нов бардак със стари ... знаете, ама в мъжки род, не става ;)
  • 15 без имена

    18 3 Отговор
    най-вероятно подмяната няма да продължава . както кирчо и кокрчо подкараха далаверите ....чак и баща им в политиката ги разкара. шарлатани .....
  • 16 Българи при следващи избори нека

    2 13 Отговор
    Довършим това което започнахме да свалим от власт вече оправляващите ни партии нат 12 г ГЕРБ ДПС БПС те обещаха магистрали които няма а годините минават няма здравеопазване България си е същата пропаднала работа няма инфраструктура стадиони футбол нищо няма, има крадливи политици, крадливи няма и заплата 12 г не са вдигнали заплатите нито пенсиите добре че народа гласува за ПП че вдигна частично пенсиите и заплатите а ДПС освен да агитира на турски и да продава територията на Турция друго не е направила за България и българите те са коалирана мафия а българина нека мизерува в дупките по магистралата и смешната пенсия и минимална заплата в чужбина ще взимат двойно а в България и лекари няма дори и те станаха крадливи като политиците
  • 17 МИЛЕН ОТ ПП

    4 20 Отговор
    УСПЕХ МОМЧЕТА ДА ПРЕБОРИМ МАФИАТА ДАНО ИМА РАЗУМНИ ХОРА ПАК КАКВОТО САБИА ПОКАЖЕ

    Коментиран от #19

  • 18 Я Я Я Я ДА

    4 5 Отговор
    ТОЗ ГОВОРИ КАТО ЖЕНА .....................................................................

    Коментиран от #26

  • 19 Коя мафия

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "МИЛЕН ОТ ПП":

    На доган или тази зад кирчо лъжеца, на прокопиев? Гледам пак е платила на деца да се излагат. :)))

    Коментиран от #24

  • 20 Зевзека

    11 5 Отговор
    С Киро министър на икономиката, а Асен на финансите? Това шега ли е?
  • 21 МИЛЕН ОТ ПП

    8 5 Отговор
    ИМА НМОГО ГУМЕНИ ГЛАВИ ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
  • 22 Пичатар

    10 4 Отговор
    А тоалетна хартия с текстовете от Конституцията да печатим ли? Да му е по-удобно но Кирето, когато се изхожда?
  • 23 Какво направи Бойко и ГЕРБ заедно с

    7 1 Отговор
    БПС и ДПС нат десете години оправляващи България. Да има магистрали? Нещо да се е подобрило в здравеопазването лекари,болници? Да са построили някой стадион? От комунистическо време всичко е направено а те дори немогат да довършат дадено нещо.Армията подобриха ли я? Населението нараснали? От тях се чува само че нямало пари защо не гласувате при следващи избори за да си платят за бездействието и грабежа само така ще ги накажем и България ще има шанс да се подобри от към депутати,инфраструктура,здравеопазване,пенсии,заплата,стадиони футбол няма никакви успехи,образование,население и туризъм
  • 24 МИЛЕН ОТ ПП

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "Коя мафия":

    НА ТЕБ ВСЕ КИРИЛ ПЕТКОВ ТИ ПРЕЧИ КОИ Е ПО ЦВЕТЕ ТИ КАЖИ

    Коментиран от #27, #30

  • 25 Няма и ленти по магистралите нито

    9 1 Отговор
    Осветление това е благодарение на агитиращите на турски език депутати от ДПС заедно с ГЕРБ и БПС
  • 26 МИЛЕН ОТ ПП

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Я Я Я Я ДА":

    КОЛКО СИ ВИСОК БЕ МЪЖКАР
  • 27 Всеки ден едно

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "МИЛЕН ОТ ПП":

    и също ли ще питаш! По цвете е всеки който не лъже като кирил петков и не плаща за лъжи на деца като теб.

    Коментиран от #29

  • 28 Жорж

    14 3 Отговор
    Тея от Пълни Предатели едвам ги махнахме те обаче са Нагли и пак искат да властват. Не, че Б.Борисов е по- добър но тея са до един чужди агенти.
    Избори.

    Коментиран от #58

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 карамфила

    14 4 Отговор

    До коментар #24 от "МИЛЕН ОТ ПП":

    Какво означава това ПП,Проста Пу тка ли???

    Коментиран от #32

  • 31 Хихи

    5 1 Отговор
    Как да не направиха герб, построиха си кооперация, бяла в балкана на високо, да не ги кацат мухите хихи. Бедна ви е фантазията дпс гербсп хихи. Прости ми бойпе
  • 32 МИЛЕН ОТ ПП

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "карамфила":

    КОЛКО СИ ВИСОК КАРАМФИЛЕ
  • 33 хихи

    6 2 Отговор
    олигарха се усети че е направил губеща инвестиция и на слдващите избори ПП ППодмяната/измяната са под чертата
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шайка

    3 2 Отговор
    Направете кабинет че мафията иска пак да лапнат властта...ние сме загубени и ПОТЪВАМЕ КАТО ДЪРЖАВА МЛАДИТЕ ХОРА ИЗПЕЗВАТ ТИХО И СТРАШНО...

    Коментиран от #37

  • 37 Коя мафия

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Шайка":

    На догам или на прокопиев, която създаде тези лъжци от ПП и ДБ? Че аз не съм толкова глупав да искам да заменя една мафия с друга.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Зеленият чорап,

    4 4 Отговор
    рдна година мандати ли ще раздав?
  • 40 Шшшшш

    8 2 Отговор
    Шмекери
    Шарлатани
    Штатски лакеи

    Това са ПъПътата, сър!
  • 41 007

    5 1 Отговор
    Преди 33 години се тръгна "на чисто". Години трябваха да се наситят бившите а сега младежта направи същият гаф, унищожи надеждите за чистота, за професионалност. Оказва се, че за мошенниците възраст няма. Опорочена е идеята за промяна от училите и работили в чужбина, и че те са чисти личност. Нито са чисти, нито са личности още по-малко добри професионалисти. Подобно е и с Радев. Трябваха му 4-5 години да стане нещо като президент без да му се пише какво да говори. Израстна малко с опита да си признае някои грашки. Няма да се извини с това его, което има. Това, че той е основен виновник за бъркотията не помага, дори не е добър пример какво не трябва да се прави. Нова година, нова бъркотия.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ПълниПомияри

    3 2 Отговор
    УТРЕ ГО ВЗЕМАТ, ДРУГИДЕН ГО ВРЪЩАТ!

    Коментиран от #59

  • 48 Нов мандат

    1 0 Отговор
    нов късмет
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 НА ТИЯ ИЗРОДИ КРАДЦИ ТЪПАНАРИ ПРЕДАТЕЛИ

    3 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СА ДВУНУЛЕВИ КАКВИТО СА И ТЕ !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 я виж ти

    1 0 Отговор
    Аз тови в средата не го знаех че е мутра
  • 54 778

    3 1 Отговор
    Политиците ни са срам и позор!
  • 55 ВУТЕ

    3 1 Отговор
    Герб и ДПС са мафия ограбили държавата и народа си ! едните разпределят порцийте на народа другите спят до шкафчета пълни с пачки от 500 евраци също от народа !
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 дидо тира

    3 1 Отговор
    Борисов Пеевски и Доганя заминат ли при Бай Ставри България ще се оправи за една две години
  • 58 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Жорж":

    Ми предложи някой, кажи кой? Не само да критикуваш и правиш вятър на ченето.
  • 59 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "ПълниПомияри":

    И после какво правим? Кажи нещо де? Накрая Народа пак ще го отнесе.
  • 60 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    ДНЕС ЩЕ СА ........... ШАНСОВЕТЕ НА ........ "ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ ШАНС" ДА УПРАВЛЯВА ......... ФАКТ !
  • 61 Опаа

    2 0 Отговор
    Бсп не е с Русия а с Окрайна и Кравария запомнете го добре.Модела в България е копие на окраинския модел 1 към 1
  • 62 Как кой

    0 4 Отговор
    Само Възраждане
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове