Last news in Fakti

8 Януари, 2023 22:30 2 376 16

Важните новини във ФАКТИ на 08.01.2023 г.

  • бойко борисов-
  • кафе-
  • горива-
  • йордан цонев-
  • жълти павета-
  • румен овчаров-
  • корнелия нинова-
  • възраждане-
  • храна-
  • сняг-
  • димитър стоянов-
  • дпс

Винаги съм бил против това да се нападат децата на политиците

Важните новини във ФАКТИ на 08.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов към Христо Иванов: Да подпишем нов обществен договор

Младежите от ГЕРБ бяха несправедливо обвинени, че са вдигнали цената на горивата. Асен Василев ги заплаши с 5 години затвор. Но ние имаме памет, а медиите имат записи, не могат да ме опровергаят. Това заяви на брифиг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кафе с кроасан в Рим излиза по-евтино от София

Само за година цените на храните на България са скочили с 52%, предава БТА. Ето защо предаването „120 минути“ реши да сравни цената на живота ни у нас и в други седем европейски града. Какво откриха кореспондентите ни в Европа?

Добрев: "Промяната" е взела по 1000 лева от всеки шофьор

Над 3 млрд лева е загубата на населението от цените на горивата за времето от началото на войната в Украйна до края на 2022 г. Това твърдят от партия ГЕРБ, които представиха таблица с изчисления за всеки ден в този период .

Йордан Цонев: Най-логично е ДПС да получи третия мандат

Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС.

"Към този момент ми прави много неприятно впечатление - кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място", коментира той в интервю за предаването "Неделя 150".

Според него "в това има етнически привкус":

"Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора".

"Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден", добави Йордан Цонев.

Освен това, според депутата, ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Страната има нужда от кабинет с програмни цели, подчерта той:

"Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност - за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това".

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят, категоричен бе депутатът от ДПС. Той посочи, че главните цели ще бъдат Шенген и еврозоната. Освен това, такъв кабинет ще има задачата да направи качествена съдебна реформа. ДПС ще предложи този модел, който Европа иска от нас, категоричен бе той и добави, че четвъртото, което ще предложат, е в сферата на икономиката и финансите.

Цонев посочи, че ще участват в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата. "Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие - да не ни поставят разговорите под условие".

"Връщането на нормалността в политиката предполага първо да започне диалог между политическите сили, диалог между институции, диалог между всички политици, за да може страната да намира по-лесно решения и изход от кризите. Това е последователна наша политика", коментира още Йордан Цонев. Остротата ни е винаги, когато виждаме дефекти в определен тип политика, каза той.

Третият мандат е решителен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори, коментира Йордан Цонев. И добави:

"Демокрацията е избори. Ние никога не сме се страхували от избори и никога не сме смятали, че изборите са нещо лошо. /.../ Изборите са изход, но ако може да се намери по-добър изход, би било по-добре. По-добрият изход е да направим някакъв тип управление, което да започне да решава кризите. За нас решаването на всички кризи започва първо с решаването на политическата криза".

Според него ако сега се направи кабинет, вероятно той ще има временен характер и няма да може решава стратегически въпроси:

"Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се решават от служебен кабинет. Още по-малко стратегически въпроси могат да се решават в условия на перманентна политическа криза".

Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била много добра преди войната в Украйна, категоричен бе той и добави: "Но след като започна войната в Украйна, след като се изостри тази геополитическа криза, смятам, че такава коалиция няма да има никаква стабилност, когато парламентът и правителството ще трябва да вземат решения по отношение на партньорите ни от НАТО и ЕС".

Фандъкова: Ще редим жълтите павета по нова технология

Ново технологично решение, което да не допусне разместване на жълтите павета при пренареждането им, са изготвили инженери, проектанти и архитекти от Столична община, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет. В момента се нарежда тестови участък и когато всички се убедим, че това е правилното решение, ще започне пренареждане на участъка от бул. "Цар Освободител пред сградата на парламента". Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на съвместната проверка с министъра на регионалното развитие. Министър Шишков поиска да получи информация каква е установената причина за разместването на паветата и в какви срокове участъкът ще бъде поправен.

Овчаров: Президентът не е страничен наблюдател, а реди кабинет

„ГЕРБ изключително лековерно и доста самоуверено повярваха, че изборът на Вежди Рашидов за председател ги е върнало на политическата сцена и те могат да се върнат във властта направо през парадния ход на бял кон. Затова подходиха с лек макиаж, изваждайки напред проф. Габровски“.

Корнелия Нинова: Вървим към ключов момент - съставяне на правителство с третия мандат

Вървим към ключов момент за отговорност пред държавата и съставяне на правителство с третия мандат, при когото и да отиде този мандат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя заяви, че партията ѝ няма да подкрепи мандат с ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", както са казвали досега.

"При трети мандат, при когото отиде, свикваме, говорим, обсъждаме кризисната ситуация и решаваме. Ако тези три партии не са мандатоносители, въпросът ще е за решаване пред Националния съвет на партията", каза Нинова.

Тя допълни, че третият мандат се връчва на парламентарна група, а председателят ѝ отива и го взима. Тя обясни, че президентът Румен

Радев сам ще прецени на кого да го връчи и че от левицата не му казват нищо.

Според нея когато се връчи мандатът, трябва да има по-различен подход на разговори между партиите.

"Аз предпочитам да поканим председателите на лидерите на партиите на разговор. Това ще е малко по-различен подход от този, който приложиха колегите от "Продължаваме промяната". Трябва да говорим имаме ли желание да правим правителство, или някаква индикация, за да не се понесе вината за предстоящите избори от някоя от партиите. Ако лидерите декларират готовност за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите по една програма за управление, да се сложи срок и задачи и тези задачи да участват в оформянето на тази програма", каза още лидерът на БСП.

Костадин Костадинов: Парламентът е на командно дишане

"Очевидно е, че няма да има правителство и е няма смисъл да се удължава агонията на това Народно събрание. Румен Радев каза, че изборите през зимата са лош вариант за България и затова е добре да са в края на март или началото на април. Тази задача е изпълнена. Какво чакаме още? Парламентът е на командно дишане и въпросът не е дали, а кога ще бъде разпуснат". Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и добави: "Когато е ясно, че не може да се постигне съгласие в този парламент, отиваме на нови избори. ... Изборите са най-добрият изход от всяка една политическа криза".

За година цените на храните на едро в България са скочили с близо 52 процента

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи за две седмици с 0,61 на сто до поредния си рекорд от 2,316 пункта. Увеличението отчита поскъпването на хранителните стоки и за коледните празници.

Посрещнахме най-безснежния януари за последните 8 години

Страната ни преживява най-безснежната януарска зима от 2016 година насам. Това показва справка на NOVA в архивите на Националния институт по метеорология и хидрология. Най-сериозните притеснения са за реколтата в Добруджа - житницата на България.

Димитър Стоянов: Заради войната не можем да си приберем изпратения за ремонт Ан-30

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения преди време за ремонт самолет Ан-30. Това обясни служебнят министър на отбраната Димитър Стоянов. Самолетът не е засегнат от продължаващите военни действия. Но и не може да бъде върнат, предаде БНР.

Рамадан Аталай: ДПС очаква третия мандат

"33 години е сериозна и зряла възраст и сме си задавали въпроса дали партията ще продължи да съществува след смяната на лидерите преди години, но за момента ДПС върви разумно и балансирано и днес на политическата арена няма друга политическа формация, която да прави всичко от душа".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг умира

    16 0 Отговор
    За 33 години от 9милиона на 5.и от 33 място на 133 по жизнен стандарт бог да прости третата Бг държава
  • 2 Тулуп помним

    15 3 Отговор
    Как унищожяваше наред българите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мда

    10 3 Отговор
    Боко пак изтече във важните новини. Аман...
  • 5 Тъй де

    13 2 Отговор
    Диалог с гражданите също никой не предлага.
    Избираме едни-управляват ни други,
    обещават ни едно-правят съвсем друго.
    Никакви избори повече-да си се избират сами!

    Коментиран от #15

  • 6 Гражданин за Евро Развитие на Борисов

    2 10 Отговор
    Не четох статията но вождът е голям на снимката. Само той може да води България. унищожете промяната спасете Бойко

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ех Меси какви ги замеси

    9 2 Отговор
    Дядката няма ли да предложи контактна група, рестарт на прехода, нова конституция или някаква друга глупотевина от СИКаджийския си репертоар?
    Той последен ще разбере, че е пътник - голямо ЕГО, но не е за него!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Граня

    4 0 Отговор
    Факт и. Това ли са най важните толупа и дпс. Браво. Супер сте. Продължавайте само така. Това са нашите "спасители"
  • 13 4269

    2 0 Отговор
    Колко пъти на ден слагате снимката на "вожда" на сайта ви?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Наптотив

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тъй де":

    Напротив , ще гласуваме , напук на ББ!!!
  • 16 бягай бе

    1 0 Отговор
    тиква кьопек.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол