Last news in Fakti

12 Януари, 2023 05:58 1 036 12

Евдокия Манева: Протестите срещу технологиите за изгаряне на отпадъци са необосновани

  • евдокия манева-
  • технологии-
  • отпадъци-
  • изгаряне-
  • протести

Те трябва да бъдат внедрявани масово, заяви бившият министър на екологията

Евдокия Манева: Протестите срещу технологиите за изгаряне на отпадъци са необосновани - 1

Не само във Виена, а и в други градове в Европа има заводи за преработване на отпадъци и хората не протестират срещу тях, защото имат доверие в институциите и знаят, че проектите са подложени на внимателен анализ и контрол. Това каза в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" бившият министър на екологията Евдокия Манева. По думите и, процедурата за контрол и наблюдение е еднаква във всички европейски страни. Хората там знаят, че когато тези съоръжения се изграждат, те ще бъдат системно контролирани така, че обещаните параметри да се спазват по време на експлоатацията им.

Според Евдокия Манева, протестите у нас срещу изграждането на такива съоръжения са свързани с това, че често обещанията за изграждането на определените обекти и характеристиките им нямат нищо общо с реализацията им и оттам възниква недоверието на хората. А втората причина за протестите е безотговорното политическо говорене на представители на партии, които по време на предизборни кампании "тиражират откровени лъжи". Представяйки се за защитници на хората, те създават неоснователни страхове. "Няма как след това те да вярват на експертите. Това невежо говорене води до това, че България и досега е страната с най-голям обем депонирани отпадъци. Ние унищожаване природата си, разхвърляйки отпадъци навсякъде. Депонирането ни е проблематично. Безразборно се срещат какви ли не отпадъци, което говори за ниска култура на населението по този въпрос и за безхаберието на политиците за това да се разясни необходимостта от друго отношение към отпадъците. Този ресурс може да бъде полезен за нас особено сега, при енергийната криза", каза Манева.

"Ние говорим за туризъм и за това, че все повече ще привличаме туристи и то по-богати, а в същото време, ако се тръгне по български път и магистрали, ще се видят при отбивките камари от отпадъци и много често, сред тези бунища, красавици предлагат услугите си. Това е невъзможно за възприемане и трябва нещо сериозно да се направи по този въпрос. Така се рекламираме като примитивна и ниско културна нация. Отношението ни към природата, към света, в който живеем, това са местата, които ние обитаваме и те трябва да се поддържат чисти. Отпадъците трябва да са ни полезни. Това ние не го знаем, не ни стига до съзнанието, не забелязваме бунищата, в които се движим", каза Евдокия Манева.

Тя поясни, че в самото начало, когато започна да се говори за тези заводи за изгаряне на отпадъци, зелените са започнали да нагнетяват една погрешна представа у хората, да говорят за това колко вредни са емисиите във въздуха, колко са карциногенни. Тези тиражирания са продължили и от политически структури в предизборните кампании.

"И затова, в България се формира негативно обществено мнение и не знам как и кога това ще бъде променено. Технологиите за изгаряне на отпадъци трябва да бъдат внедрявани и това трябва да е масово. Винаги от този процес ще има полза за хората. Вероятно ще минат години преди това да стигне до съзнанието на хората и няма да спрат тези необосновани протести", обясни Евдокия Манева.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУДИ

    21 1 Отговор
    А за горенето на половината боклук на Европа нещо да каже? Като е толкова хубаво що не си го горят там, даже и от Виена ни карат!! Хората нямат ни най-малко предсава за колко много боклук става на въпрос
  • 2 ZАТЪРА НА ХАНА

    1 5 Отговор
    САМО РУСИЯ ИМА ТЕХНОЛОГИЯ
    ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ
    .... НА ЛЮБЛЯНКА - СГРАДАТА НА ФСБ И В РАН
    .....
    И АКО ЗА ЛЮБЛЯНКА Е ЛЕГЕНДА, В РАН ИЗПОЛЗВАТ
    ЕДНА ДЖАДЖА КОЯТО И НА МЕН МИ ДОЙДЕ НА АКЪЛА И ЗАТОВА НЕ МОГА ДА Я НАЗОВА
    ...
    АКО СМЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БИХ Я ДАЛ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДЖАДЖАТА :))
  • 3 Демократ

    13 1 Отговор
    Хората в България страдат от решенията на държавните институции и се борят срещу тях.Решенията на тези институции са в интерес на олигарсите и им осигуряват още повече печалби, не зелените са виновни .Държавата ги изкарва виновни,за да има винаги разделение между хората.Защо никой управляващ в България не въведе технологиите, които се използват в цивилизования свят,при които няма вредни отпадъци и боклука се използва за производство на енергия? Вие също бяхте министър,защо не го направихте? Тогава никой нямаше да протестира.Преди много години,когато Софиянски,вечно хилещия се кмет на София, отказа на френска фирма точно такава технология ,искаха да я въведат в Топлофикация -София?Ако беше станало цените на Топлофикация щяха да са ниски и нямаше да има проблем,ама как щеше да се краде и да има напрежение в обществото и да се тероризират хората.20 години минаха и положението е същото,защото целта е същата .Съдбата на хората е без значение за всички управляващи,важно е да се краде и да се тероризират хората.Докато мафията управлява,така ще е.
  • 4 Красимир Петров

    6 1 Отговор
    Червена пап-лач
  • 5 Абе...

    4 2 Отговор
    Самата България е един голям куп боклук.
    Най замърсена та и неугледна държава в Европа.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Евдокийо

    9 0 Отговор
    Протестите не са срещу технологиите,а са срещу вкарването на отпадъци от Европа! Всички от отпадъчната мафия сте за затвор!
  • 8 пфууууу

    4 0 Отговор
    Кривоустите са запазени марка на евроатлантическите лъжи и безценности.
  • 9 Бамби

    5 0 Отговор
    Питай Ковашки колко технологично гори отпадъци и как спазва европейските норми за показатели за чистота на въздуха!
  • 10 1111

    3 0 Отговор
    Протестите са напълно обосновани. Който гененрира планини от отпадъци да си ги преработва, няма да ставаме сметище на Европа! Водата, въздухът и почвата са на всички нас и няма да позволим да ги замърсявате!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове