Last news in Fakti

12 Януари, 2023 09:32 1 003 17

Атанас Славов: Решенията в правителство с мандат на ДБ няма да се вземат от ГЕРБ

  • атанас славовя-
  • мандат-
  • правителство-
  • дб

Ние имаме и формулата, и плана как да действаме, ако получим мандата

Атанас Славов: Решенията в правителство с мандат на ДБ няма да се вземат от ГЕРБ - 1

"Ние имаме и формулата, и плана как да действаме, ако получим мандата."

Това каза в интервю за БНР Атанас Славов от ДБ преди връчването на третия мандат. ДБ предлага да се създаде управление с кратък хоризонт, напомни той и допълни, че освен експертиза, едно такова управление трябва да има и политическа легитимност и подкрепа.

По думите му се предлага "формула на служебно правителство, избрано от парламента, т.нар. техническо правителство, което да се фокусира върху тези приоритети" и това няма да е "традиционната коалиционна формула, която покрива целия спектър от въпроси".

"Риск има, особено когато трябва да се договаря подкрепа или да се получава подкрепа от политически сили, които са известни със своята последователност. Гаранцията, че няма да се стигне до поредното финтиране на очакванията и надеждите на голяма група български граждани за промяна, за реформа и за европеизация, са, че ако се блокира важна реформа, това правителство ще подаде оставка и отиваме на избори. Гаранцията ще е в личностите, които ще бъдат номинирани за премиер и за министри, така че да не се огънат лесно пред натиск от различни страни, нито да се изкушат толкова лесно от различни блага, които се предлагат на хора, заемащи тези постове", коментира депутатът от ДБ.

"Решенията в едно такова правителство няма да се вземат от ГЕРБ, а ще се вземат от мандатоносителя", обобщи темата Славов.

Разглеждането на двата законопроекта за промени в НПК – на Министерския съвет и на Надежда Йорданова, които предвиждат ефективно производство за разследване на главния прокурор, ще покаже "дали изобщо е възможно някакво мнозинство около съдебна реформа в този парламент", смята той.

Славов нарече разглеждането на законопроектите "тест доколко този състав на парламента може да се ангажира със сериозна съдебна реформа".

Заместник-министърът на правосъдието не очаква този парламент да приеме Закона зa cъдeбнaтa влacт и механизма за разследване на главния прокурор

И двата законопроекта дават възможност да се направи максималното със закон, без да се променя Конституцията, отбеляза депутатът.

В предаването "Преди всички" той изрази мнение, че ако не искаме да чуем гласовете за съдебната реформа, сме обречени да останем в периферията на ЕС.

В действащата структура и система на прокуратурата независимо разследване на главния прокурор не може да бъде осъществено, подчерта депутатът.

Предложената формула ще издържи теста за конституционосъобразност, изтъкна Атанас Славов, запитан всичко в предлаганите промени ли е в синхрон с Конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви американски

    23 4 Отговор
    ДБ вече няма да е в Народното събрание - еднодневната партийка продажна си зааминава завинаги!!!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Иван Тушев

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    Аман от ясновидци!
  • 3 Българка

    11 11 Отговор
    Не вярвам Румен Радев да даде третия мандат на ДБ, които кремълския слуга нарече военнолюбци. Радев предаде избирателите си, протестиращите повече от 400 дни. Но по-страшно е, че предаде България и националната ни сигурност. А това е престъпление . Радев е отмъстително злобно същество и говорител на Кремъл. Той не можа да прости на ПП и ДБ, че миналата година му отнеха едоличната власт и съставиха редовен кабинет. Той не можа да прости на ПП , че имат гръбнак и не му позволиха да ги ползва като марионетки. Това е причината да ги етикира. Това е една от причините да се съюзи с мафията, да е в отбора на мутрите ГЕРБ-ДПС и да спомогне за свалянето на редовния кабинет. Не очаквам президентът да даде мандат на ДБ. Но от друга стра, за да обслужи ГЕРБ и вклини раздор между ДБ и ПП може пък да направи точно това. В понеделник ще разберем.И не разбирам защо вече не е връчен този мандат. Може би Радев иска още разправии и делигитимиране на партиите
  • 4 приказки

    17 2 Отговор
    под шипковия храст. Какво стана с концесията на Росенец? ДБ искат да отнемат концесията, ама внезапно се отказват от намерението си. Дали няКОЙ не им е повлиял да променят намерението си, а?
  • 5 приказки

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    Ако ДБ направят кабинет с ГЕРБ, наистина повече няма да видят НС.
  • 6 зеленчук

    11 2 Отговор
    "Ние имаме и формулата, и плана как да действаме, ако получим мандата." Ще варим ракия и ще я дарим на здравното министерство.
  • 7 оня с коня

    8 5 Отговор
    Ама ОТКЪДЕ НАКЪДЕ тоя Пич намесва ГЕРБ при вземане на Решения на едно бъдещо Правителство на ДБ,след като "ГЕРБ умре",а "мощната" Партия на Промяната е плътно зад него?А толкова се радвах че ще ни управлява ДБ,но с тая Неадекватност ме разочароваха...ма МНОГО!
  • 8 Кокорчо Кирев

    10 0 Отговор
    За пет пари работа не е свършил през живота си, а дава акъл. Няма ли други ? Едни и същи.
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    АТАНАС СЛАВОВ Е ........ СЛУГА НА ........ КРЪСТНИКА НА МАФИЯТА (ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП) ....... ФАКТ !

    Коментиран от #15

  • 10 Дочоолу

    8 1 Отговор
    Нищо не направиха. Един файтон хора са, а искат да управляват.Само харчат парите на данъкоплатците. Сега пак избори.Те помежду си не могат да се разберат, пък ще оправят държавата!
  • 11 Слави Атанасов

    8 0 Отговор
    Славов, хвани се и напиши някоя книга, нали си "конституционалист", уж. Или така е по-лесно- депутат, привилегии, празни приказки, залъгване на хората, нищо съзидателно.
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ЩЕ ........ ДАДЕ ТРЕТИЯ МАНДАТ НА........ НАЙ ВЕРНИЯ СИ СЛУГА ....... ДРУГАРЯ СТЬОПА ЯНЕВ ....... ФАКТ !
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    АТАНАС СЛАВОВ: РОДЕН В гр УСОГОРСК (СССР) ......... КРУШАТА НЕ ПАДА ПО-ДАЛЕЧ ОТ ДЪРВОТО ......... ФАКТ !
  • 14 Боко ли си ТъПо ли си

    3 0 Отговор
    Значи толкова и решения ще вземете. Само ще крадете и ще си обновявате автобиографиите.
  • 15 Боко ли си ТъПо ли си

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Кръстника е тиквун, не се заблуждавай!
  • 16 9876

    2 0 Отговор
    Ще ,ще ама друг път.
  • 17 слаб

    0 0 Отговор
    Оценка слаб, Слабов! Научи ли поне на нещо студентите ? Едва ли, като те гледаме колко струваш....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове