Last news in Fakti

17 Януари, 2023 21:25 3 378 49

Евгений Кънев: Не можем да налагаме под една или друга форма АЕЦ "Белене" вече 30 години. Отива се към ВЕИ

  • евгений кънев-
  • аец белене-
  • 30 години-
  • веи

"България няма нужда от толкова енергийно генериращи мощности. Това е стара идея - когато едно лоби, свързано с ядрената енергетика, влиза във властта, да си мечтае за огромни мощности. Има нови реалности в света, в енергетиката, в демографската структура на населението, в тенденциите", коментира макроикономистът

Евгений Кънев: Не можем да налагаме под една или друга форма АЕЦ "Белене" вече 30 години. Отива се към ВЕИ - 1
Снимка: NovaNews

"България няма нужда от толкова енергийно генериращи мощности. Това е стара идея - когато едно лоби, свързано с ядрената енергетика, влиза във властта, да си мечтае за огромни мощности. Има нови реалности в света, в енергетиката, в демографската структура на населението, в тенденциите. Не можем да налагаме под една или друга форма АЕЦ "Белене" вече 30 години. Българското население намалява, а ние сме най-големият износител на ток в Европа".

Това каза пред БНР макроикономистът Евгений Кънев във връзка с кръглата маса от днес за стратегията за развитието на енергетиката в период 2023-2053 година.

И подчерта, че не е против ядрената енергетика, докато потенциалът трябва да се съхранява и да се мисли как се вписва в съвременните реалности.
"Не можем, както някой е заявил, да бъдем ядрен фактор. Това е нелепо, защото, изграждайки ядрени мощности, България засилва своята зависимост от това, а не става по-независима. И по отношение на вноса на технология, и по отношение на поддръжката, и по отношение на ядрените отпадъци зависим от доставчика. Факт е, че се отива към ВЕИ".

В предаването "Нещо повече" Кънев допълни, че би се учудил, ако Европейската комисия се съгласи да предоговори с България Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика - да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% и продължаване на работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 година.
"Но дори и да се съгласи, ние ще изгубим много пари, много възможности за реформи. Има един негласен говор против реформите в България и голяма част от икономиката работи по начина, методите, условията на ХХ век. Крайно време е да има реформатори, които да мислят за всички в държавата, а не само за лобитата в нея".

Според макроикономиста от дерогацията печели "Лукойл", но българските потребители - не, "тъй като плащаме европейски цени на преработения петрол, който се купува от бензиностанциите".

"Очаквам да видим дали ще се изпълни обещанието за огромни постъпления в бюджета. Дълбоко се съмнявам в това".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    80 2 Отговор
    Продажниците ще ни набутат в каменоломната ей!

    Коментиран от #4

  • 2 Хахаха

    70 1 Отговор
    Безгръбначни бездарници.......
  • 3 Анонимен

    82 1 Отговор
    Достатъчни са първите две -три изречения и ако Тодор Живков мислеше като теб сега нямаше да имаме Козлодуй !!!

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тпшо

    55 1 Отговор
    Нужно е Въ3 раждане
  • 7 МарионеткоФ

    71 1 Отговор
    лобиста си Ти другарю говорител на олигарсите, инвестирали в ВЕИ !!
  • 8 редник

    62 0 Отговор
    Дава се място за изява на подобни мислители, но защо някой не го попита - ако бяхме запазили поне 3-ти и 4-ти блокове в АЕЦ " Козлодуй" и бяхме построили АЕЦ "Белене" - само за последните години от износ на ток щяхме да спечелим за още една АЕЦ!...
  • 9 ЕЛЕКТРИЧНА ТЕСЛА

    52 1 Отговор
    ТОЯ МУШМОРОК ЗАБРАВИ ЧЕ НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАРЕЖДАМЕ А ЗА ТОВА ТРЯБВА МНОГО ТОК
  • 10 Край

    70 1 Отговор
    "ние сме най-големият износител на ток в Европа" Човека просто не е със всичкия си или просто си е прост. Защо обаче му се дава трибуна това е въпроса. 50% от тока ни идва от ТЕЦ изнасяме 10% от добития в България ток. Като махнем ТЕЦ ще имаме дефицит на 40% от сега потребявания ток. Ядете масло с краварката в ъгъла френски лук и полски ябълки. Скоро ще си светите с вносен ток като ви е толкава акъла....
  • 11 Да бе

    67 0 Отговор
    Леле, и това е българин? Не е за вярване...да се затворят ененргийни източници в рецесия?
  • 12 Госあ

    62 2 Отговор
    Гледам всички циркулиращи соросоиди и си мисля, народ без бъдеще. Както е казал поета, като няма прокопсия, плюл съм в тая орисия. Кво изобщо да си хабим нервите ? Васали. Винаги сме били васали - на турците, на руснаците, на западняците. Е има разлика, че терците са вземали кръвен данък, а руснаците са ни дали професии, наука и индустрия. Западняците са ни използвали за пушечно месо през войните, а днес като потребители на нискокачествените им стоки.
  • 13 1111

    45 0 Отговор
    Не трябва да се отказваме от ядрената енергетика. Ако площадката на Белене не отговаря на изискванията, ще са нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".
  • 14 Павел пенев

    64 0 Отговор
    Ето още един мухльо като енергиен експерт.
  • 15 гост

    49 0 Отговор
    Видите ли името ЕвгениЙ знайте,че е нещо много гнило: Михайлов, Дайнов, Бакърджиев и новата "звезда" Кънев!
  • 16 Енергетик

    50 1 Отговор
    Всички "икономисти", които се изказват по въпросите за енергетиката хал хабер си нямат от базови, върхови и екзотични мощности. Колко "екологични" са ВЕИ-тата: на фотоволтаиците дават живот мах. 20 години/реално - 15/. О тях и ветрогенераторитеелектроенергията трябва да се съхранява в акумулатори, а след това да се преобразува от постоянен в променлив ток, което е доста скъпо, а всеки който има кола знае, че акумулатора му издържа мах.6-7 години. Така, (е да си зададем въпроса: Де е Илия- на кирия?

    Коментиран от #32

  • 17 12340

    28 0 Отговор
    Генчо Сероводорода
    се пусна по терлици
  • 18 Перник

    52 0 Отговор
    Олигофрени като този ще ни докарат до просешка тояга!!! В момента АЕЦ строят-Румъния 1 реактор,Унгария 2 реактора руски,Турция 4реактора руски!!!!!???? А ние сме готови да си спрем и това ,което имаме?!?!?От най големия износител на ток в източна Европа се превръщаме във вносител !?!?!Каква икономика ще развиваме без енергетика ???Или ни готвят само за кравари и овчари!!!!
  • 19 незнайко

    44 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ нямала необходимост от толкова мощност !!! Как да има необходимост от мощност като е затворен завода за тежко машиноктроене в Радомир , като е затворен завода Кремиковци за леене на метал , като са затворени още Н на брой заводи за машиностроене !!! Разбира се, че да ореш земята не ти трябва ток а НЕФТ !!! Даже и тук се провалихме , защото НЯКОЙ това иска, БЪЛГАРИЯ да стане КОЛОНИЯ !!! Това вече се случва !!!
  • 20 Че генерираш ток

    33 0 Отговор
    кат тичаш като хамстер в колелото в клетката омацан в уринъ и л.йна.
  • 21 долу ЕС

    35 0 Отговор
    баща му беше човек, този е бок лук
  • 22 долу ЕС

    32 1 Отговор
    според този бо клук, бъдещето е на перки измислени 8 век, а да топлиш вода от слънцето, хмммм , никой не знае от кога....
  • 23 долу ЕС

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    за това такива трябва да се изключат от ЕВН, а да се самозадоволява с ток както искат
  • 24 нещастник

    29 1 Отговор
    тоз нещастник първо да каже като не изнасяме ток, той ще компенсира износа от 6 млрд лева за 2022
  • 25 долу ЕС

    31 0 Отговор
    ей тез бо клуци съсипаха държавата за 33 г, които само обясняват как не може и да се закрива
  • 26 Кънев дай личен пример икономисте

    28 0 Отговор
    Има ли господина много имоти вили и апартаменти, и би ли ги подарил повечето на Европейския съюз като си остави само един, защото той "няма нужда от толкова имоти"? Питам защото, той очаква България да направи точно това, следователно очаквам същото от него. Айде сега да видим как се прави помен на чужда пита.
  • 27 Хохо Бохо

    19 2 Отговор
    Какво ще правим с двата реактора, които ги купихме от Русия за Белене?
  • 28 Макроblокук си ти

    21 1 Отговор
    Генчо.
    Отвсякъде.
    Никакво достойнство.
    Абе Меглена Кунева да не ти е неква рода?
  • 29 чужденец

    22 1 Отговор
    Ако се оставите на този да ви закрие енергетиката, много сте зле, по добре си закривайте държавата.
  • 30 Читател

    19 1 Отговор
    Ако ви напиша какво мисля за тоя ще ме изтриете и блокирате за това......... ........ ........
  • 31 СТЕФАН

    24 1 Отговор
    Изявленията на Евгени Кънев имат един резултат - увеличават привържениците на Путин в България.
    Оказва се, че Германия може да отваря въглищните си централи, но България в същото време трябва да ги затваря.
    Оказва се, че Франция може да строи АЕЦ, но България не трябва да го прави - вместо това ще строи ВЕИ на единствения си голям язовир, за да остане и без ток и без вода.
    България подписа договор за доставка на ядрено гориво от САЩ, но за господарите на Кънев това няма никакво значение - целта е България в Каменната ера, а българския народ (тук влизат и българските роми и всякакви други) - мъртъв!
  • 32 Що за

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Енергетик":

    енергетик си, а не знаеш за ПАВЕЦ. Имaмe три зaceгa - Чaирa, Бeлмeкeн и Oрфeй. Тoчнo нa тях нe e нужнo мнoгo вoдa - въртят eднa и cъщa. ПAВEЦ Чaирa c 865МВт, Бeлмeкeн c 375МВт и Oрфeй c 160МВт - 1,4ГВт oбщo.
  • 33 ГОГО

    27 1 Отговор
    Кой е Евгени Кънев, представен тук като макроикономист? Аз също съм макроикономист, но защо това ФАКТИ не публикува моето мнение, което е противоположно на това на Кънев?
    Трябва да има национална нетърпимост към откритото предателство за пари и грантове.
  • 34 ВЕЙПрепоръка

    16 1 Отговор
    Да се лекува. Спешно!
  • 35 Газдоф

    21 1 Отговор
    такива чички като този са директно за урановите рудници
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Румпелщилцхен

    19 1 Отговор
    От къде я изнамирате тази намазана флейта и защо я цитирате всеки ден? А, грантаджийчета?
  • 38 2334

    12 1 Отговор
    Б-О-К-Л-У-К !
  • 39 Жокера

    19 1 Отговор
    То от нищо нямаме нужда вече, дори от държава. Грантове да има!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Наркомандо

    15 1 Отговор
    Отива се към ликвидация на държавата, заради чукоглавци като този на снимката
  • 42 Атлантик плюс

    7 2 Отговор
    Кънев е макроикономистът - атлантист. Парите на БГ да отиват в НАТО, не за ядрена енергетика. България не се нуждае от износ на електроенергия - сега, в ЕС си имаме достатъчно пари - не сме като Беларус, които не зависят от никого и си запазиха промишлеността и земеделието. Без индустрия, БГ харчи малко ток - Водно-Електрическите централи стигат - при суша ще използуваме слънчевата енергия
  • 43 Бачо Кольо

    13 1 Отговор
    Тоя нали беше експерт по еврото, откога стана експерт и по ядрена енергетика?
  • 44 Факт

    5 0 Отговор
    Поредната битка Франция Германция в ЕС.Франция проядрена държава и Германция анти.В държави извън ЕС ядрена енергетика се развива без проблем например Китай Индия Южна Корея и тн.Но тъй като в ЕС Германция има водеща роля ядрената енргетика е забатачена
  • 45 Източна ромелия

    6 0 Отговор
    Този ако е спец по Ел. Енергията, то по -добре да си изяде дипломата която незаслужава
  • 46 Що за

    6 1 Отговор
    "експерти" се въдят по нашите земи, да се чуди чиляк? Ония от Брюксел натискат да затворим въглищните централи, след десетина години изтича животът на АЕЦ Козлодуй и щем-нещем ще се наложи да я затваряме... И тоя "макроикономист", а и не само той(!), се опитва да убеди народа, че няма нужда от нови мощности... И какво прайм като затворим ТЕЦ-овете и АЕЦ? Минаваме на перки, фотоволтаици и ВЕЦ? Е, хубаво, ама едни таквиз държави като Германия и Великобритания, дето нацвъкаха перки и фотоволтаици навсякъде и тази година изпищяха на умряло, че токът не стига, та решиха да отварят отново прибързано затворените централи... Та така с такива "експерти" и "макроикономисти"... От нетни износители на ток ще станем нетни вносители... Е, комшиите строят и няма да ни оставят на тъмно и студено, на "хубава" цена естествено...

    Коментиран от #47

  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 6 Отговор

    До коментар #46 от "Що за":

    това ,което си написал е Дълбока лъжа.Германия няма никаква нужда от Въглищни централи и от атомни.Тя си произвежда достатъчно електричество от зелена енергия!Бъдещето е на Слънчевата енергия,но това ще разруши идеята ви за вечно съветско енергийно присъствие в бг,което ежедневно рекламирате!
  • 48 Дон Хривон

    3 0 Отговор
    Този не можа ли да изцепи по-голяма тъпотия... След година, в която енергията стана доста скъпа и наистина се видя, че е стратегическа стока само ядрената енергия помага да се балансира цената. Тя много по-рядко се зарежда и договорите са по-дългосрочни. Сигурно е от лобито на ВЕИтата
  • 49 Яяяяя

    1 0 Отговор
    Богата държава сме. Милиарди се крадат ден след ден. То Белене ли не беше, Цанков камък ли не беше. КТБ ли не беше... Сега тоя пък ВЕИ. Ще гоним Михаля.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол