Last news in Fakti

26 Януари, 2023 13:47 1 739 19

Брюксел ни съди за липса на промени в политиката за ВЕИ и биоразнообразието

  • брюксел-
  • веи-
  • биоразнообразие

Директивата, приета през 2018 г., е трябвало да бъде въведена в националното законодателство на всички европейски държави до 30 юни 2021 г., припомнят от ЕК

Европейската комисия даде под съд България в четвъртък за неприлагане на европейското законодателство в областта ва възобновяемата енергия и на биоразнообразието.

Стъпката, която заплашва България с глоби при осъдителни присъди, е последната фаза от наказателни процедури, започнати от Брюксел, по които София не е предприела с години действия, за да приспособи националното си законодателство с европейските стандарти, съобщи dnevnik.bg.

В мотивите, с които дава България на съд Европейската комисия пише, че въпреки, че е оказвала "непрекъсната подкрепа" за прилагане на правилата, България досега не е изпълнила задължението си да уведоми Брюксел, че изпълнява дори една мярка за въвеждане на европейската Директива за насърчаване използването на възобновяема енергия.

Директивата, приета през 2018 г., е трябвало да бъде въведена в националното законодателство на всички европейски държави до 30 юни 2021 г. Само две страни - България и Словакия все още не са го направили.

Затова Комисията моли Съда на ЕС, който ще гледа иска ѝ, да определи и глоба, която България ще плаща за нарушението.

Наказателната процедура срещу София е започнала през декември 2021 г. и 13 месеца по-късно не е предизвикала никакви действия от страна на българските власти, пише Комисията.

"Към днешна дата България и Словакия са единствените две държави-членки, които не са уведомили за нито една мярка за транспониране. Поради това Комисията предявява иск срещу двете държави членки пред Съда на Европейския съюз", се казва в съобщение от Брюксел, разпространено в четвъртък.

Еврокомисията добавя, че възобновяемата енергия е ключов елемент от Европейския зелен пакт, както и централен стълб на плана за намаляване на енергийната зависимост от Русия - REPowerEU, посочва Комисията, добавяйки, че е задължена "да гарантира пълното и правилно транспониране на правото на ЕС в националното законодателство".

Директива за енергия от възобновяеми източници, предвижда властите да отворят схеми, с които да подпомагат бизнеса да развива чистата енергия, така че тя да достигне поне 32% от потребяваната в ЕС енергия.

За постигането на целта в директивата са заложени различни мерки, които да направят производството на чиста енергия рентабилно, за опростяване на административните процедури за проекти за възобновяема енергия и за включване на гражданите в енергийния преход, като им дава възможност за собствено потребление и създаване на общности за възобновяема енергия.

Европейската директива изисква и залагането на конкретни цели за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в секторите на отоплението и охлаждането и транспорта до 2030 г., където напредъкът на възобновяемите енергийни източници е по-бавен, отколкото в сектора на електроенергията.

Съдебна развръзка ще има още една наказателна процедура, водена от Европейската комисия срещу България. Тя се отнася до прилагането на регламент за превенцията и управлението на разпространението на инвазивни чужди видове. Това са растения и животни, които са въведени случайно или чрез човешката дейност в райони, където обикновено не се срещат.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    10 25 Отговор
    За да бъде в крак с европейското законодателство, България ще трябва да повиши възрастта за пенсиониране и да увеличи максимално разходите за помощи за Украйна.
  • 2 ЖЕКО

    16 27 Отговор
    ВЪН ОТ ЕВРОСАЮЗА КОИТО НИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЯДЕМ БРЪМБАРИ

    Коментиран от #3, #7, #14, #15, #17

  • 3 Ганчо трудно прокарва

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЖЕКО":

    добри закони Ще ни съдят пък ще дойде и време да станем хора а после и да имаме хубава държава
  • 4 Ганчо трудно прокарва

    26 5 Отговор
    добри закони Ще ни съдят пък ще дойде и време да станем хора а после и да имаме хубава държава
  • 5 Само

    36 0 Отговор
    Да питам,кой е бил отговорен за това?Политици,комисии разни с лопата да ги ринеш.Да глобят този който е взимал високата заплата и не си е свършил работата.Защо България?
  • 6 Истината:

    9 26 Отговор
    Брюксел ни съди за това, че Бедна България не дава БезвъзмезднаПомощнаУкрите!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истина

    27 8 Отговор

    До коментар #6 от "Истината:":

    България е бедна заради малoyмието на такива копeйки като теб
  • 9 Гориил

    26 0 Отговор
    Но какво да кажем за мечтата на българите за щастие и просперитет в семейството на европейските народи?От деня на независимостта българският елит се стремеше да стане европейски.
  • 10 Бгг

    6 22 Отговор
    Референдум за излизане от гейсъюза.

    Коментиран от #11

  • 11 Иван

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "Бгг":

    Референдум за изритване на копейките от България
  • 12 Гориил

    3 11 Отговор
    Това беше мечтата на малкия селски елит на Украйна.
  • 13 Това го могат

    6 12 Отговор
    За Брюкселските бюрократи е ежедневие да санкционират, да наказват страните от ЕС, нали Урсула трябва да дарява щедро украинският шут. От къде другаде да ги вземе, няма да дава от своите я. Но спокойно може с тези техни шашми да напълнят личните си сметки. Крадци и подвластни на Америка са ръководителите на ЕС и ЕК. Тези отчаени и неадекватни пенсионери ни вкараха в добре изиграният от Байдън и Зеленски театър, който ще затрие ЕС и страните му. Няма ли кой да ги спре и да ги прати зад решетките или всички си гледат личният интерес.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Демократ

    16 2 Отговор
    "Харизматичната" мутра бойко и Герб загробиха България по много направления. Нека да четат тези ,които забравиха,че гроб управляваха 12 години включително и през този период,когато е приета директивата през 2018 г.Добре би било някой да си направи труда да изчисли каква е стойността на наказателните глоби,които България е платила през тези 12 години,да прибави сумите от откраднатите от Герб евросредства, да добави сумите от спечелените дела срещу България в Страсбург и така общата сума, която ще е огромна, ще докаже какво е причинила на България Герб. Да се пресметне също така, ако тези пари бяха вложени по предназначение в земеделие, инфраструктура,наука,култура и образование ,какви технологии и проучвания щяхме да имаме. Щяхме да сме по-добре от Румъния.Но ние си имаме крадлива мафия и някой хора не искат да се отърват от нея.И безсрамно говорят за България.
  • 17 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЖЕКО":

    Дaно ти приcеднaт бpъмбаpитe )
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ивaн

    5 0 Отговор
    Moдератopчe, няма ли да се сетиш най-после какво трябва да направиш ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове