26 Януари, 2023 14:38 2 095 9

Експерт за енергийната стратегия на служебното правителство: Уникална глупост

  • енергетика-
  • ядрени мощности-
  • енергийна стратегия

Те са изсмукали от пръстите си едни проекти още от времето на комунизма, като водни централи по Дунав, казва Красимир Манов

България задължително трябва да построи нови базови мощности, в това число и нови реактори към АЕЦ „Козлодуй“, за да може да запази позицията си на нетен износител на електроенергия.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов. По неговите думи става въпрос за осигуряване на т.нар. базови мощности, защото рано или късно двата реактора в АЕЦ „Козлодуй“ ще спрат да бъдат годни за експлоатация и ще трябва в експлоатация да влязат нови.

Манов е скептичен към енергийната стратегия, представена от служебния кабинет.

"Това е една уникална глупост, която сътвориха. Те са изсмукали от пръстите си едни проекти още от времето на комунизма, като водни централи по Дунав. В тази т.нар. стратегия няма абсолютно никакви обосновки".

Според Манов причината за изготвянето на тази визия от служебното правителство е да послужи като довод за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, най-вече в частта за въглищните централи.

България трябва да има енергийна стратегия, но тя трябва да бъде подготвена от доказани професионалисти в сферата на енергетиката, отбеляза енергийният експерт.

Той смята, че въглищните централи не трябва да бъдат затваряни, защото енергията от тях е голяма част от енергийният микс и освен това създават буфер в случай на форсмажорни обстоятелства.

Според Манов е правилно да намалим вредните емисии и да инвестираме в зелена енергия, но това няма как да се случи толкова бързо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЯКОЙ

    12 1 Отговор
    Не е глупост, не е. Предателство е!
  • 3 А какво и е

    5 4 Отговор
    А какво и е на площадката в Белене. 40% построена и реактори налични и изплатени? При това ще създаде работни места в този кризисен момент.
    А така да се отремонтира ПАВЕЦ "Чаира" дето си е зелена та зелена? Що не се говори за това?

    Коментиран от #4, #7

  • 4 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "А какво и е":

    ОДИ ПИТАЙ МУТРОКОМУНИСТА ОТ БАНКЯ ФАШИСТКАТА СЛУГА
  • 5 Минева

    1 3 Отговор
    Службашите на РР са номер едно или както пее един фолкаджия: "шест, шест, шест"!
  • 6 Хмммм

    6 1 Отговор
    Каквото разпореди Мустафата , това става!
    Срива се всичко, за да се ползва НАШАТА територия за военни бази!!! На американците им е нужна бедна, обезлюдена, безсилна държава...тъжно е, че постигат целите си...
  • 7 От чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "А какво и е":

    НЕ, НЕ е 40% построено, а толкова БЕШЕ построен един блок и после беше бутнат до основи. Първо едно от правителствата би тупана, че почват да строят, а в същност го събориха. После дойде Б.Б на власт и отиде да види какво има там. Отиде точно след един силен дъжд и какво да види - едни камари с бетонни трошки и огромна локва вода - гьол. Естествено е попитал - Колко ни струва това до тук? И са му казали колко милиарда е... Та за това и Б.Б си каза, че сме платили много пари за един гьол. И който и да дойде на власт, там е такава мафия, че един друг се ядат и един друг се държат за да не изгорят. Трябва да дойде на власт някой с ОГРОМНИ ТОПКИ за да почне да сече глави и останалите бързо ще си кажат кой какви ги е вършил. Имаше даже и такова мнение, че ниой не иска да го построява Белене, а само разиграват тази карта. Така могат да крадат безкрай. Защо да не поръчат на руснаците още 2 или 10 реактора ако щете... Цената - колкото по-голяма толкова по-добре за комисионерите по веригата. И НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, че може изобщо да не се ползва, важното е едни хора да гушнат едни милиончета като комисиончета.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Това с приемането на 40% снижение на емисиите е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....
  • 9 Ами

    1 0 Отговор
    Видимо, този не е чак толкова експерт!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове