26 Януари, 2023 14:49 2 835 41

Димитър Гърдев: Русия има автоматична система за изстрелване на ракети с ядрени заряди

  • война-
  • ядрени оръжи-
  • русия

Разработвани са различни модели – ситуативни анализи, и всички са стигали до пълно унищожение, казва експертът по международна сигурност

„В момента, в който има война с ядрена държава и в момента, в който тя губи, тя няма да се ограничи с тактически ядрени оръжия. Симулации постоянно се правят. В резултат на тях са разработени автоматизирани системи за управление, които са извън намесата на човека. Такава система работи в Русия. Отчитайки определени удари на територията на Руската федерация и отчитайки, че военното и политическото ръководство са унищожени и няма възможност човек да се намеси, тя автоматично започва изстрелването на всички ракети”.

Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев по NOVA NEWS.

„Колкото и парадоксално да звучи, дългогодишният мир след изработването на тези оръжия е именно страхът от ответния удар”, допълни той.

По темата за преместването на стрелките на Часовника на Страшния съд на 90 секунди от края доц. Мариана Тодорова - футурулог от БАН обясни, че човечеството трябва винаги да знае колко близо е до ядрения апокалипсис.

„Съветът на учените, които се занимават с ядрена енергия по наука и сигурност се основава от Алберт Айнщайн през 1945 г. и други учени от Чикагския университет, които работят по проекта „Манхатън” за ядреното оръжие”, каза Тодорова.

„Още тогава предвиждат и решават, че човечеството трябва винаги да знае колко близо е до ядрения апокалипсис. Тази година преместиха часовника видимо. Имаше застой, но сега се придвижиха стрелките напред. Това не е само заради непосредствената ядрена заплаха, заради използването на тактически ядрени оръжия, заради обстрелването в украинските области Запорожие и в Чернобил – и на двете места има ядрени централи, които биха могли да доведат до ядрена катастрофа”, обясни доц. Тодорова.

„Взриви се глобалният правен ред”, категорична е футуристът.

Димитър Гърдев каза, че това е един образен символ. „Както Айнщайн и Оперхаймер, от съветска страна Сахаров също изказват огромни опасения, че това е апокалипсиса – няма връщане назад. Разработвани са различни модели – ситуативни анализи, и всички са стигали до пълно унищожение. И от двете страни сме чували за тактически ядрени удари, но всяка една симулация е стигала до пълна размяна на ядрения арсенал”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 31 Отговор
    Русия имаше и първата в света армия, та не знам тази система дали работи.

    Коментиран от #14

  • 2 Ъхъ

    44 3 Отговор
    Системата се казва "Ръката на мъртвеца" и е от времето на Студената война!

    Коментиран от #10, #23

  • 3 Това значи

    15 9 Отговор
    .. че никой нЕма да бара ядрените оръжия :)))) Така войната е и си остава конвенционална.

    Коментиран от #9

  • 4 Има гаши само за "специална" операция

    16 40 Отговор
    Путин е интелектуален инвалид, милиционер с треторазряно образование. Ще сдаде властта, првшед това да води война, за която няма гащи

    Коментиран от #22

  • 5 да бе

    12 35 Отговор
    ако е правена от ватници, сигурно няма и да литнат, а ако литнат ще паднат в мочирущата около мацква
  • 6 Биг дик

    13 5 Отговор
    На слави капацитета как мисли дали американците знаят за това!?
  • 7 !!!?

    16 11 Отговор
    За какво ни е Россия, ако Човешката Цивилизация е пред гибел !!!?

    Коментиран от #39

  • 8 Джаф джаф

    26 5 Отговор
    Мъртва ръка - обхваща и неядреният потенциал, неща по страшни от ракетите! Дано военолюбците да се кротнат, въпреки, че Борел намекна неотдавна за кампания сравнима с тази на Наполеон /Хитлер...
  • 9 Браво Величков

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Това значи":

    Ти прозря истината
  • 10 Сандо

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ъхъ":

    След края на СССР я изоставят като част от тоталното представителство.Сега се смята, че е възстановена и усъвършенствана.
  • 11 Летищата и тунелите в Украйна

    20 6 Отговор
    Ще бъдат унищожени и започва още по - жестока и мащабна война
  • 12 Деций

    24 5 Отговор
    Това не е новина.Системата "Мъртва ръка" е създадена за ответен удар, дори и да не остане жив човек който да задейства и изстреля ракетите.
  • 13 Минувач

    32 7 Отговор
    Разбира се, че има такава система. казва се ПЕРИМЕТЪР. Ако ще и последния руснак да умре при ядрен удар, системата директно изстрелва всичко налично по предварително зададени цели. Ясно е къде! Отделен е въпросът, че и стратегическите подводници винаги държат определен брой на бойно дежурство в райони, които се знаят от шепа хора. Могат да легнат на дъното за няколко месеца и стават неоткриваеми. Като им свършат ресурсите се връщат, а друга подводница поема дежурството. При тотален атом навсякъде по сушата, те също ще изстрелят всичко по САЩ и то от голяма близост, което прави почти невъзможно свалянето на ракетите.
  • 14 КОНТРАТА

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Русия има 50 ядрени подводници които НАТО не знае къде са Руската ядрена триада ще атакува първо от вода време за реакция на мишените под 2 минути. Руснаците имат им нсй модерното ПВО шанса за успех им 100 % при ядрена война!

    Коментиран от #33

  • 15 Равносметката

    22 6 Отговор
    Руснаците имат 8000 ядрени ракети което прави по 100 на ден в продължение на 80 дни , а НАТО общо има 6000 ракети което прави по 100 в продължение на 60 дни. Руснаците имат + 20 дни + отлично ЗРК които на запад нямат аналози. НАТО доста трябва да внимава ако иска да оцелее.

    Коментиран от #27

  • 16 Никой

    5 13 Отговор
    Айде, русофилската кохорта отиде зян от своите.И да ги питаш защо крадоха тогава? Защо така Москва ? Недей така матушке !
  • 17 Апостол Апостоловс

    7 15 Отговор
    Много знае този русофил.Явно добре заработва от путьовите рашисти.Много предател в тази малка държава,ейййй.....
  • 18 За съжаление

    8 3 Отговор
    на военнолюбците, човека е напълно прав!
  • 19 Антипутлерист

    10 18 Отговор
    Ядрените заплахи на отчаяния кремълски г-н-о-м не са нищо друго освен демонстрация на висша форма на безсилие.Тази система не е нещо ново, Дали работи и в какво състояние е съвсем отделна тема. Обаче местоположението на всички стратегически ядрени установки е добре известно на всички отдавна и преди и да пострада и един човек първо ще бъдат унищожени те и то с прецизни не ядрени удари. Това за всеки един човек с елементарно понятие от стратегия му е кристално ясно. Но така или иначе никаква система или оръжие няма как да спаси Путлеристан, както не спаси и СССР поради простата причина, че никой не смята да напада територията на Путлиристан още по малко пък с ядрени окръжия. Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.

    Коментиран от #26, #36

  • 20 Никой

    4 15 Отговор
    Малей ,що идиотска русофилска надъханост. Абе нещастници ,чели " руски огоньок " с фантасмагории.Всичко се наблюдава от сателитите,кой излязъл от пристанище,кой път хванал ,в кой квадрант се е потопил,за колко време. Всичко се вижда като на длан. Виждам само едни невежи глупаци да дращят у форумите простотии.
  • 21 Умен по цялата глава

    4 10 Отговор
    Дълбоко се съмнявам в техническата изправност на аналоговия им ядрен потенциал,отпреди 75 години..Има видео от руски активисти на изоставени ракетни силози навсякъде по територията им....Колко са годни за употреба ,само те си знаят,обаче е време за унищожаване на Всички ядрени оръжия по Света...Всички!!!!
  • 22 Нов Евроатлантик

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Има гаши само за "специална" операция":

    Не е учен, като нас !
  • 23 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ъхъ":

    КЗВА СЕ МЪРТВАТА РЪКА И ИМА АТОМНИ ЗАРЯДИ ПО ЦЯЛОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА АМЕРИКА . ТАКА ЧЕ КРАВАРИТЕ ЩЕ ВИДЯТ КАК НА МЯСТОТО СЕВЕРНА АМЕРИКА СЕ ПЛИСКА ОКЕАНА
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 11 Отговор
    Не знам дали знае ...иксперта.тези системи при сегашното развитие на Микросистем техниката не са сигурни.Много вероятно е да бъдат неизлетаеми или блокирани !това не е безаналогово,а е по-добре да не разчитат на него и да вземат овреме да.........кремълските плъхове!путинофили не се плашете,като ниииксперт се изказвам....вчера снимах държавни служители.....единия вика що снимаш ,беееее...Спокойно човече той фотоапарата ....не работи,аз така си щракам....Ако знаете какви хубави снимки прави този неработещ фотоапарат....Ум да ви зайде....
  • 25 БСП на Бунището

    3 8 Отговор
    Време да кажат "Сбогом на Оръжията" и като е толкова отворен Путин да застане срещу Кличко и който победи .....

    Коментиран от #38, #40

  • 26 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Антипутлерист":

    АЛОО СЪРВУЛ А ЗНАЕШ ЛИ КАКВО БАМ ...ТОВА Е ЖЕЛЕЗНИЦА ПОСТРОЕНА ЗА РАКЕТИТЕ ВЪВ ОБИКНОВЕНИ ВАГОНИ ....СИГУРНО ЗНАЕШ КОЙ ВАГОН КЪДЕ Е В МОМЕНТА ???ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РАКЕТИТЕ В ОБИКНОВЕННИ ТРАНСПОРТНИ КОНТЕЙНЕРИ КОИТО СЪЩО СА МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИ И НЕ ЗНАЕП НА КОЙ КОРАБ СА НАТОВАРЕНИ...//

    Коментиран от #29, #41

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Равносметката":

    Преди ги бе броил до 7000,сега на 8000 ги преброи.......и двете имат по 5300.Разликата е само,че тези на америка падат точно в целта ,а руските падат от ГРавитацията!Виж,младеж.Аз карам съветска кола на 35г и не ме е оставяла......Но тя има малко ,но ужасно опасна електроника .......трябва да се подсигуряваш,както аз умея.Вероятно има и други,но са единици.Когато имаше нон стоп съветски коли,аз зе возех в БМВ 1800,анадъмо......
  • 28 Сашко

    1 6 Отговор
    Америка има автоматично измтрелване на пакетик с ядрени бойни глави
  • 29 Антипутлерист

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО":

    Всичко се знае къде са и двата ядрени влака и подводниците. Това не студената воина през която се разчиташе само на шпионски самолети. Сега има сателити и те следят зорко всяка педя земя и всяко движение на всичко. Но остави това по важното е, че не е това стратегията, а тази която описах.
  • 30 гост

    2 2 Отговор
    В русията нищо не става автоматично, само когато пуtя каже!
  • 31 Русия

    4 3 Отговор
    ще ви млати до 101 и обратно, батенца. Не дърпайте Мечката за опашката, че ще види главата чудо.
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Тоя току що откри крана с топлата вода ❗
  • 33 По правописа се познават

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "КОНТРАТА":

    Копейка !
  • 34 0010

    0 1 Отговор
    Обесени го на Тодор тъпанарев и кумеца му шашмаланов
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 111122223333

    1 1 Отговор
    Нарича се "мъртва ръка". Няма да разбереш дали работи. Дотогава и ние ще имаме мъртви ръце
  • 38 Тери

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "БСП на Бунището":

    Срещу зеленото човече имаш в предвид. Ако е стрщу Кличко да е Фьодор.
  • 39 СЛАВА РОСИИ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Путин за ядрен сблъсък: За какво ни е свят, ако в него я няма Русия.
  • 40 ПП на Бунището

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "БСП на Бунището":

    А защо срещу Путин не застане наш Кирчо простото или кокорчо които веднага ще се обърне с задник към Путин и ще каже"Бий Владимире бий"
  • 41 Антипутлерист

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО":

    Въобще не се знае къде са и 37 ядрени влака и подводниците. Това не студената воина през която се разчиташе само на шпионски самолети. Сега има сателити които не могат зорко да следят всяка педя земя и всяко движение на всичко дори и в безоблачно време,слепи са. Но остави това по важното е, че не е това стратегията, а тази която не описах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове