30 Януари, 2023 22:45 2 485 22

Нели Куцкова: За всички е ясно, че много искаме да направим реформа, но нямаме желание

  • съдебна реформа-
  • правосъдие-
  • главен прокурор

Ролята на правосъдието е в една държава да има справедливост, казва председателят на Съюза на съдиите

"Не ми е много ясно какво ще стане, защото вместо един завършен проект, приет на две четения, в момента разполагаме с два различни законопроекта, приети на първо четене. До сега не си спомням в родното законодателство такова нещо. Очевидно на този етап реформа няма да има. И за неюриста е ясно, че много искаме да направим реформа, но нямаме желание". Това каза в обзорното предаване "Това пред Радио "Фокус" Нели Куцкова, председател на Съюза на съдиите и член на ВСС, бивш председател на Софийския Окръжен съд и бивш зам.- министър на правосъдието в коментар по темата каква съдебна реформа трябва да направим в контекста на два различни проектозакона, приети на първо четене.

Куцкова коментира темата как трябва да изглежда съдебната реформа: " Ролята на правосъдието е в една държава да има справедливост. Почтените хора да могат да работят спокойно, да си развиват професията, бизнеса, без да им се пречи, без да им се крадат фирмите. Ако има престъпления,те да бъдат своевременно разследвани и наказвани, без разлика кой е извършителят и кой стои зад него. В гражданските и търговските дела да не се допуска да се извършват множество далавери между фирми, злоупотреба с права и т.н. Да има един обективен и безпристрастен съд."

Нещата много закъсват по отношение на отговорността на главния прокурор, смята юристът.: " Тука не става въпрос за "Закон срещу Гешев", а трябва да се намери подходящ механизъм за разследване на главния прокурор, който и да е той".

"По Конституция нашата съдебна система е така устроена, във връзка с йерархичната зависимост на прокурорите, че не е възможно главният прокурор да бъде разследван от подчинените си. Идеята на Министерството на правосъдието е съдия да извършва разследването, ставайки за известно време прокурор, припомни Куцкова.

"Идеята на "Възраждане" е отново да бъде създадена самостоятелна следствена служба, което много хора го говорят, но въпросът е , че трябва да се "пипне" конституцията. Като гледам какви са взаимоотношението в парламента, мисля, че няма да се събере конституционно мнозинство, за да бъде даден отново самостоятелен статут на следствието", каза още бившият зам.-министър на правосъдието.

От думите ѝ стана ясно ,че не се вижда друг изход, освен някой човек, който не е от системата на следствието и прокуратурата и не е административно зависим от главния прокурор да бъде натоварен с тези функции, да разследва.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор
    КАК като всички ПАРТИИ ПОЛИТИЦИДЕПУТАТИ лъжете НАРОДА

    Коментиран от #13

  • 2 джипси

    7 9 Отговор
    "много исках да гласувам, но нямам желание!",или казано иначе- Абе, мразя корупцията,но ще гласувам за герб и хората им по върховете на местната власт!
  • 3 Бгг

    9 9 Отговор
    Тая, няма ли да се пенсионира вече ? Или тая длъжност е до живот ?

    Коментиран от #11

  • 4 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Реформа а! ВСИЧКИТЕ БЕЛЕНЕ. Няма да е, сътветно Последна национална катастрофа. Те го те.
  • 5 емм

    13 0 Отговор
    Ако имаха желание,нямаше да сме на тоя хал с тези мизерни заплати преди да ни вкарат в еврото
  • 6 Паралелен свят

    13 1 Отговор
    Нелка, няма кадри - никой не става за чеп за зеле! Ако посочиш поне един, ще си посипя главата с пепел! Са не ги коментирам поименно, че ме е гнус!!! Мога само да изброя няколко : Гоце, тиквата, Иван дървото, пастирката, пкп, алйо, импексовица, всички пасита, цялото дпс, болен сидеров, каскета, деси дуловска, цялото бсп, лъ1о мозъка и герб, всичките герджикови, и т.н.
    Писал съм с малки букви, не защото съм неграмотен, а защото ме е гнус!!!
  • 7 Ами да

    13 7 Отговор
    Това е истината! Герб, БСП и ДПС не искат промени в съдебната система! Може да се случи само ако се въведе крайна мандатност във всички държавни власти и цялата тази измет да се махне от властта! После, мажоритарни избори и разделение на властите! На този етап, българи, гласувайте за ПП! Всички други ви лъжат!
  • 8 Позиция

    10 1 Отговор
    Съдебната ни система е калпава защото такива като Куцкова я обслужват.Да си спомни за далаверите в СОС да се скрие някъде и да не се показва ако иска да направи нещо добро за БГ.
  • 9 Въйййй!

    5 0 Отговор
    Каква фаца 😧
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Моарейн

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бгг":

    Пенсионира се, разбира се, и много отдавна не е председател на ССБ. Впрочем тъкмо ССБ са в основата на тая чутовна глупост за съдията, който изведнъж се превръща в прокурор ad hoc, за да разследва главния.
  • 12 Зевс

    4 2 Отговор
    Ами вярно. Щеше да има реформа ако Тодор Живков бяха го застреляли, както направиха румънците с Чеушеско. Но ние сме разумни и по добре само закон за лустрация да се създаде и нещата ще потръгнат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хихихи

    2 0 Отговор
    Нели е Кърdzhaliйска снаха, а съпругът й е от заможен тракийски род. И си е права. Нещо се бе случило преди години с нейната мила свекърва отивайки в София при синчето си. Няма качествен материал в Бг. Те отидоха да учат право в Берлин, Германия и останаха. Имат семейства,деца.не им е леко, но тук е много зле да се живее в Бг, с прост ограничен народ, а юристи завършили в БСУ и ВСУ
  • 15 ЮЛИЯНА МАРЕВА

    2 0 Отговор
    Как да стане, като всички сте роднини. Мъжа й е роднина с Златка Митева Сиджимова, а Златето е приятелка първа на Цвета Караянчева. Живи и здрави да сте, то българи пебционер ва джанъм. Дпс от БСУ право, да ви разследват сите. Най еродит юристи ги убихте сдс бсп герб и всички около вас. Всички сте назначавани по политически причини. И всичко друго избяга навън.
  • 16 Цуца

    3 0 Отговор
    Идеи много, всичко е бля, бля,бляяяяя!
  • 17 ...

    0 0 Отговор
    Инж. Юлияна Марчева е братовчедка или приятелка на банкерката на буци от кредитна американска българска банка бе съкратена от София Кремиковци и бе назначена в град кърджали, закупено от нея Бентонит Ад, а тя марева е първа приятелка на инж Златка митева сиджимова от бкпдс, но са имали магазинче првди 1944 в града. И така с благословията на Златка Митева Сиджимова бяха съкратени много народ от фирмата. А Марева нямаме доказателства, уж имала хотел в град Варна. Всички са навързани като свински черва. А Нели бе от СДС и т. н. И днес българите са малцинство, но нямат пари, ако имаха един час не би стояли в тоя комунистически дс кгб град. И днес, кои останаха във гирмата, техните си хора, а предприятието т. е. Сградата където им бе минала младостта, днес е на дпс хотел. И ипон е в същата преватизирана фирма, но с друг собственик, превежда на инж ДД и той на пазачите и е на 72/73 г на бойкоборисов човек и пиле не може да стъпи както във фирмата, така и в мвр. Там всички българи са деца на бкпдс, можем и с имена, но, а другите са от селата с връзки на дпс.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 инж иванка костова

    0 0 Отговор
    Съпругът на нели и на златка митева сиджимова са първи братовчеди. Тракийци чадърлии, и всичко е рода, но злата е злобна и бог и отне мъжа, защото той направи зло на съдия по късно адвокат в града Пулева. Без образование висше бе преподавател в езиковата гимназия, сина на адв Пулева Горубсо адвокат вече не. Тъй като златка казваше пред някои си, че Пулева е комунист, а тя бе от СДС настрои мъжа си Митко, но към кого, към сина на адв Пулева и бе изключен, но адв Пулева не остана дкъжна и уволниха Митко, тя злато го назначи при нея, при инж Марева директорката и по цял ден клюклю. И борисов го каза ПКП, но се отнася за град К, прост да си и грозен, оправи си сина Златка в НОИ, всички да се оправят построиха й цяла жилищна сграда до пожарната, помогна й ПКП
  • 21 Анонимен

    1 0 Отговор
    Желанията са на народа крадците не искат
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове