Last news in Fakti

31 Януари, 2023 07:04 3 649 11

Задава се хаос с по-евтиния транспорт за децата и пенсионерите

  • хаос-
  • евтин транспорт-
  • деца-
  • пенсионери

Няма време общините да въведат новите отстъпки от 1 февруари

Задава се хаос с по-евтиния транспорт за децата и пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС

Гласуваните от правителството допълнителни субсидии за поевтиняване на градския и междуселищния транспорт за ученици, студенти и пенсионери са на път да породят хаос в общините. Кабинетът реши от 1 февруари децата до 10 години да пътуват безплатно – сега горната граница е до 7 години, а ученици, студенти и пенсионери да получават по-високи отстъпки от традиционните цени на картите. Почти сигурно е, че решението няма да влезе в сила навреме, защото общините тепърва трябва да организират целия процес по промяна на тарифи, връщане на надвзети пари, изменения на софтуер.

Това показа проверка на „Сега“ по повод одобрените от кабинета промени в субсидирането на градския и междуселищния транспорт за отделни обществени групи. Според промените отстъпките за учениците и студентите се вдигат от 30 на 70% спрямо редовната цена, а на пенсионерите – от 20 на 40%. За целта се отпускат 100 млн. лв. финансиране, като мярката е анти-инфлационна и засега се предвижда да действа до края на годината.

За да станат факт новите отстъпки, общините трябва да преработят тарифите си за превоз на пътници с градския транспорт. В много общини тарифите са одобрявани с решение на общинския съвет и сега тези решения трябва да бъдат изменени. Това е сравнително по-лесна процедура спрямо евентуално изменение на общинските наредби за обществения транспорт, ако тарифата е част от тях, какъвто е случаят в София.

Със сигурност тези изменения няма да са факт към 1 февруари и с издаването на преференциални карти за транспорта ще има проблеми. Някои превозвачи като „Бургасбус“ например пуснаха предупредителни съобщения, че поради нормативни ограничения ще могат да се зареждат само карти тип общ профил. Трябва да се изготвят образци и за новите безплатни карти за ученици до 10 години. Общините трябва да въведат механизъм и за изплащане обратно на суми по вече закупени дългосрочни карти каквито са едногодишните карти за пътуване. При тях трябва да приспаднат пропорционално цената на картата за съответните месеци до февруари и да преизчислят остатъка спрямо новата, по-висока отстъпка, като върнат горницата на съответния клиент. Това приспадане не е толкова просто, защото трябва да се отчете и през фискалните устройства на търговците съобразно изискванията на наредба 18.

Общините на теория са свободни срещу по-високата държавна субсидия да намалят своя дял на субсидиране на отделните групи, но надали някоя местна управа ще прибегне към подобно решение на фона на задаващ се местен вот. По-вероятно е ползването на мярката просто да се забави.

Заради организационните трудности около въвеждането на по-високите отстъпки за пътуване с обществения транспорт в транспортното министерство е имало извънредни срещи със сдружението на общините, за да се обсъди оказването на методическа помощ. Общините настояват в бюджета за 2023 г. и в средносрочната бюджетна прогноза да се търси трайно решение на проблема с гарантиране на по-високи субсидии, защото иначе нарасналите цени се прехвърлят върху гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    11 0 Отговор
    Нищо не се губи в природата, всяко действие има противодействие и ние викаме слава после разни го....
  • 2 7239

    37 1 Отговор
    Ако трябваше да повишат цените със сигурност щеше да им стигне времето. Боклуци нагли

    Коментиран от #3

  • 3 Ами

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "7239":

    Естествено че ще се забавят 1 месец, така хем ще гепат 100 милиона, хем ще приберат и печалбата от по високите цени поне още един месец.
  • 4 Мухаа,хаа!

    20 0 Отговор
    Когато е да повишават цените- действат ударно.Проблеми нулеви! Когато е да намалят лапачката- претексти на килограм.
  • 5 Ммм...да

    7 2 Отговор
    Царя дава,пъдаря не дава !
  • 6 ДО РЕДАКЦИЯТА

    7 0 Отговор
    Назначете си по-компетентни журналисти! "В много общини тарифите са одобрявани с решение на общинския съвет и сега тези решения трябва да бъдат изменени. Това е сравнително по-лесна процедура спрямо евентуално изменение на общинските наредби за обществения транспорт". Глупост на глупостите. Всички тарифи се приемат с решение на Общинския съвет. Не в "много общини", във всички. Няма значение дали е тарифа или наредба - всички се приемат от общинските съвети, процедурата винаги е една и съща. Общината изготвя проект на решение, който се разглежда от съответните ресорни комисии на общинските съвети и след изразяване на становище, влизат за разглеждане на заседание на ОбС. Технологичното време е наистина безкрайно малко.
  • 7 Момчил

    10 4 Отговор
    Типично за Г.Е.Р.Б. - корупция, некомпетентност и хаос във всичко. Ако могат ще бутнат и целия център с всички известни и неизвестни сгради ,за да вземат парички от бизнесмени,които да построят някакви недоразумения. Но кво ли пък да го интересува това човек като фандъчето,който дори не е от София,важното е в Самоков всичко да е наред.
  • 8 Сирене

    7 0 Отговор
    Тряжва да си прекръстим държавата на Антибългария
  • 9 Емигрант

    13 1 Отговор
    В Испания от 01.01.2023 г. пенсионерските карти за транспорт станаха безплатни и се издават от 01.01 за цяла година, не настана никакъв хаос, как в България настава хаос за нещо което е в полза на хората ? Избирате си безскрупулни престъпници да ви управляват защото не сте способни да мислите, свикнали сте да ви контролират бандити и измекяр....
  • 10 Не разбрах

    8 0 Отговор
    Откога се връщат едномесечните карти за една линия на градския транспотр и метрото?
    И откога няма да бъдем задължени да изпълняваме малоумното решение на СОС за валидиране на предплатена карта при всяко качване?
    Това е персонално проследяване (за което плащаме като данъкоплатци и като пътници) в чист вид и няма нищо общо със застраховката, както се мъчат да ни убедят. Застраховката важи от момента на сключването ѝ, т.е. със закупуването на карта, което е своеобразен договор със Градски транспорт и е валидна до датата на изтичане срока, за който е купена.
    Градски транспорт, няма законов интерес, както в записано в ЗЗЛД да събира данни за движението на хората, да ги следи с видеокамери, да събира данни за местоживеението им и данни от личните документи на пътуващите. Няма ли компетентен адвокат, който да се заеме с с този казус?!?
  • 11 Толкова могат

    1 3 Отговор
    Пълен хаос, благодарение на хората на чорапа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол