Last news in Fakti

31 Януари, 2023 08:38 2 188 14

Икономист: Хората опряха до спестяванията си за обслужване на кредити и сметки, не сме готови за еврото

  • спестявания-
  • кредити-
  • сметки-
  • евро-
  • готовност-
  • пламен иванов

В България стабилизирането ще дойде малко по-бавно, защото, ако глобалните процесите ги виждаме след 6 месеца до 1 година, сега заради политическата криза ще ги видим след около 2 години, коментира Пламен Иванов

Икономист: Хората опряха до спестяванията си за обслужване на кредити и сметки, не сме готови за еврото  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си. За това алармираха от БНБ.

"За никого не е приятно и не е нормално, все пак това са спестявания, които са с определени цели или на съхранение. Това е процес, който тече вече повече от година. Продължаваме да сме в абсолютна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България следващите месеци и съвсем рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората", заяви икономистът Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че в момента населението изпитва трудности да си обслужва кредитите и ежедневието като прибягва към спестяванията, ако има такива.

"Финансовите пазари, капиталовите пазари показват стабилизация, прогнозируемост занапред. Има ясни процеси за възстановяване на икономиките. Когато и Китай отново влезе на икономическата и на капиталовата карта на света, нещата в глобален аспект започват да придобиват по-нормален вид, сякаш излизаме от тези нестабилности, пандемии и непредвидимост", посочи Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че за съжаление, в България стабилизирането ще дойде малко по-бавно, защото, ако глобалните процесите ги виждаме след 6 месеца до 1 година, сега заради политическата криза ще ги видим след около 2 години. А инфлацията дори и в България вече е овладяна на ниво растеж, въпреки че личното оцеляване все още е нестабилно.

"Вдигането на лихвите е нормален процес, който вече се наблюдава от половин година и в Щатите, и в Европа, съответно в България поради политическата нестабилност ние действаме по-късно. В България също вдигнаха лихвите с 3-4 месеца по-късно от ЕЦБ и нивото за вдигане е малко, така че да не се усети директен ефект върху контрола на инфлацията и на инфлационните процеси, защото инфлацията само с вдигане на лихвите няма да я преборим", каза Иванов.

Според него инфлацията в България се използва повече за политическо говорене, отколкото за проследяване на случващото се, а на пазара има огромна спекула, която не може да се контролира поради неефективна администрация. Иванов добави, че потребителят изпитва трудност да си обслужва ежедневните покупки, да планира почивки, камо ли да планира някаква инвестиция и допълнителна доходност.

"По-голямата стъпка е направена, че инфлационните процеси вече спряха да подскачат драстично, за да могат да тръгнат цените, ако не да падат, то поне доходите ни да растат до такава степен, че да можем да се справим на ежедневна или месечна база", изтъкна Иванов.

Притесненията на икономиста са свързани с въвеждането на еврото и закръглянето на цените, защото хората ще обвинят въвеждането на еврото с търговска спекула. "Виждайки, че от юни-юли трябва да започнем да показваме двойните цени, ако искаме 2024 г. да въведем еврото, ние не сме готови за този етап. Потребителят изобщо не е готов за този етап. Той ще тръгне да сравнява доходите, цените. Ще настъпи страх, което ще бъде за сметка на приемането на еврото", категоричен е Иванов.

Той обясни, че от различни институции още преди година е изготвена ясна програма как да се случи целият процес за преминаване към евро, но политическата ситуация в България не позволява плавен преход.

"Трябва да има ясна институция, която да отговаря за това как ще се закръгля, кой носи отговорност. В противен случай става спекулативното говорене на база страховете на хората", подчерта Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    28 2 Отговор
    Кой ни пита дали сме готови!?Ние сме колония!😎🐂🥳🤡👍

    Коментиран от #14

  • 2 Пич

    29 5 Отговор
    Майцепродавците от ПП и ДБ не се интересуват от това , че народа не е готов ! Защото те са готови да гепят паричните потоци от Европа СЕГА , защото после може да ги няма в играта !
  • 3 Немо

    27 5 Отговор
    Бе ,добре ,че "Променкаджиите" бяха само седем месеца на власт - и вижте ни дереджето ... ми ,ако бяха управлявали четири години ?! Сигурно на местото на България щеше да има дупка .Ама ,който гласува за телевизионна реклама ,обикновено си плаща за простотията .
  • 4 А бе,

    13 2 Отговор
    закръглянето при смяната с €вро ще става по Трънския курс ! Решено !!!
  • 5 гост

    20 2 Отговор
    Икономиста не е питал Дай България и промянаджийте. И тази сутрин не спряха да им дават трибуна, Енрозона,та Еврозона...а Шенген ?
  • 6 фен

    6 3 Отговор
    Е стига де! Тъкмо под юмрученцето на Радев промяната победи и се наложи, тъкмо Украйна размазва Русия, всичко е ток и жици, а вие, криза, та криза!?
  • 7 Истината

    2 5 Отговор
    “За една година депозитите са нараснали с над 14,5 млрд. лв.

    Жилищните кредити за домакинствата продължават бързо да се увеличават

    Гражданите имат над 72 млрд. лв.

    Хората и фирмите спестиха рекорди суми през миналата година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е рекорден ръст с 14,5 млрд. лв., или с 14,3% спрямо същия месец на предходната година”.
  • 8 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    2 5 Отговор
    Поредната кремльовска четирихилядничка!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 глоги

    2 1 Отговор
    и ИНФЛАЦИЯТА съвсем рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората"
  • 11 завод

    9 0 Отговор
    Не ни трябва евро,имаме си лев(лъв). Айде, стига вече сте грачили за това евро!

    Коментиран от #13

  • 12 колю

    1 0 Отговор
    Като влезе еврото в България, цяла Европа ще види колко струва бутилка олио тук, и в Европа...върви доказвай после, че не се краде.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "завод":

    Безспорно е хубаво България да си има национална валута, но проблемът е, че левът е неизлечимо болен, по точно финансовата ни система. Най-пресният пример е фалита на КТБ, СЪЩАТА ГОДИНА банката беше наградена като финансовата институция с най-добро корпоративно управление. Е-е-е???
  • 14 лечение

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    1...С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    2...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    3...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... .копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол