20 Февруари, 2023 10:59 861 7

Бившият шеф на Сметната палата: Даренията за партиите са само 12% от разходите им по изборите

  • избори-
  • дарения-
  • сметна палата

Изборният кодекс позволява участници в изборите да продължават да получават дарения и след като са минали изборите, обясни Цветан Цветков

Бившият шеф на Сметната палата: Даренията за партиите са само 12% от разходите им по изборите - 1

Несъстоятелни са обвиненията към Сметната палата за неефективен контрол на финансирането на политическите партии. Това заяви пред БНР Цветан Цветков - бивш председател на Сметната палата.

Изпълнявали сме отговорно нашите служебни задължения за контрол, категоричен бе той. По думите му когато е било установявано нарушение на изборното законодатество, виновните са били санкционирани. "А когато сме констатирали случаи със съмнение за престъпление, сме сезирали прокуратурата", добави Цветков.

"Силно се надявам следващият парламент да има политическата воля да вземе тези важни решения за българското общество и да гарантира независимостта на Сметната палата - конституционно да гарантира независимостта ѝ, а също така и финансовата независимост. За финансовата независимост се налагат няколко изменения и допълнения, промени в Закона за публичните финанси - не е толкова сложно.

Няколко парламента, които бяха сезирани от нас, не предприеха тези решителни действия и затова бяхме свидетели на това, което се случи с мен и бях освободен по един незаконосъобразен начин. Не само незаконосъобразен, но и Конституцията беше поругана. Крайно време е да се уреди конституционно независимостта на Сметната палата, за да не може следващите председатели на Сметната палата да бъдат изложени на този риск и на тази съдба, която аз имах като председател - да си тръгнат по този начин. Това е рекорд в историята не само на България, може би и в света - в рамките на 4 часа председател на върховна одитна институция беше освободен", коментира бившият председател на Сметната палата.

Според него новите декларации искат прекалено много информация и е много вероятно да откажат дарителите на нови участници в предизборните кампании, които нямат акумулирани средства от държавна субсидия или членски внос и които ще разчитат основно на приходите от дарения. С част от тази информация се съмнявам дали дарителят разполага с нея, добави той.

Относно правилата за дарения към партиите Цветан Цветков посочи, че не са засичали сериозни разминавания или нарушения.

"Освен физически лица извън предизборните формации, извън участниците в изборите, дарения могат да се правят и от участници в предизборните кампании, кандидати за народни представители, за кметове, за общиснки съветници. Те могат да влагат свои средства в тези кампании. Те по същия начин декларират произхода на тези средства, трите имена и размера на дарението", отбеляза той.

Даренията са пренебрежително малък относителен дял от общия размер на средствата, които използва един участник в изборите, смята Цветков. По думите му за партиите размерът на дарението е около 12%, а за коалиция - 21-22%. В една кампания участницте разчитат основно на собствени средства, каза той.

Цветков подчерта, че в Изборния кодекс няма крайна дата за финансирането на предизборната кампания. Изборният кодекс позволява участници в изборите да продължават да получават дарения и след като са минали изборите, обясни той и добави, че са имали предложение към НС - да се определи крайна дата за финансиране на предизборната кампания. "Не знам защо не искат да въведат такава крайна дата".

Предлагали сме също да се уреди начина на съществуването и функционирането на инициативните комитети, припомни също бившият председател на Сметната палата:

"Те се създават само за участие в предизборните кампании за определени избори, след това те се разтурват. Ние като Сметна палата сме срещали сериозни затруднения относно контрола върху тях".

Той даде пример: "Инициативен комитет приключва предизборната кампания, той отчита към нас неразплатени плащания към различни доставчици. Кампанията е приключитела, те нямат средства да се разплатят с тези доставчици, изтича срокът на погасителната давност, който е 5 години и след това се явява, че тези неразплатени плащания се явяват скрита форма на дарения и то от юридически лица".

Третото предложение през годините е за детайлизиране на необходимите разходи на политическите партии. Те също могат да правят дарение - с пари от държавната субсидия, обясни Цветков. По думите му те са искали да се определи на какви разходи има право една политическа партия.

Тези неща не намират решение в новите образци на декларациите, изказа мнението си той. Според него не се налага да се променят образците на деклрациите, защото правната рамка не е променена. Вероятно новите образци има някаква връзка със скандала NEXO, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Предлагаха ми да ме включат в листите срещу 100 000 лв плюс още толкова за кампанията ми.
  • 2 Иван

    7 1 Отговор
    И от къде имат пари тия партии? От членски внос? Не ставайте смешни!!!

    Коментиран от #3

  • 3 що бе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    я виж как 6 щедри нексаджийки са предостатъчни хъ хъ хъ
  • 4 ДО МОДИ

    2 0 Отговор
    На най милото ти на цяло ,пък и навсякъде!
  • 5 Перо

    3 0 Отговор
    Тоя некадърник трябва да бъде съден, за нанасяне на щети на държавата или за злоупотреба със служебно положение, щом не може да прихване дарения на партии от престъпни организации!
  • 6 Вие господине

    1 0 Отговор
    Тези дарения не идват от партиите а от държавата
    И възлизат някъде 89% от всичко декларирано да ли си водят отчет някъде 👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤👤💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶
  • 7 насаме

    0 0 Отговор
    така наречения експерт от върховна одитна институция бръщолеви общи приказки по маловажни теми. типично за него още от времето когато беше доскачащото пуделче около бившия шеф на държавния финансов контрол.
    голяма болка му е, че му духнаха под опашката от сладкото добре платено местенце но това е нормално, нека да свиква, че не може цял живот да похапва наготово.
    а по въпроса за партиите ---- да беше казал поне нещо свястно и конструктивно по най-очевадния и тежък проблем на така наречените политически партии у нас: държавната субсидия.............................. за какво им се дават пари от нашите джебове!? какво са направили и по време на кампания и след избори за своите подчертавам редови гласоподаватели.....................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове