Last news in Fakti

13 Март, 2023 12:09 1 476 17

Георги Георгиев: Дали спестените пари от асфалта са отишли в джобовете на политици?

  • инхаус процедури-
  • асфалт-
  • политици

"Ин хаус" продължава, въпреки че стана ясно, че е в нарушение на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за устройство на територията, казва бившият депутат

Георги Георгиев: Дали спестените пари от асфалта са отишли в джобовете на политици? - 1

"Трябваше да бъдат направени повече ядки и да ни бъдат показани повече от тях, за да няма сега твърдения, че има и други ядки, в които асфалтът отговаря на проектните изисквания, но министър Иван Шишков не иска да ги покаже. Несвършената докрай работа доведе до спекулации. Министърът трябваше да излезе доста по-подготвен, когато показва тази ядка. По закон има минимален брой ядки, които трябва да се направят на определена квадратура, за да бъдат признати, когато се стигне до прокуратура и съд".

Това каза пред БНР инженер Георги Георгиев, депутат в последните 4 парламента, член на комисиите по регионално развитие в тях.

"Ин хаус" продължава, въпреки че стана ясно, че е в нарушение на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за устройство на територията. Бизнесменът Велико Желев каза пред журналисти, които заведе на Лот 1 от АМ "Хемус", където им каза, че има проведен търг и неговата фирма е избрана. Само че "Автомагистрали" ЕАД няма право да провежда този търг, тъй като тя е избрана точно заради "ин хаус" като държавна фирма строител. Да, има търг, но той е в нарушение на закона, защото има разлика между търг и обществена поръчка", обясни инж. Георгиев.

Той подчерта, че Желев е заявил, че строят чрез договор за доставка на материали и договор за наем на механизация:

"В сигнала, който аз подадох до главния прокурор (преди време), подадох и договори за наем на персонал - има и такива договори, но всички ги крият и се правят, че не съществуват. Сумата от тези три договора показва как се строи с три отделни договора, но се строи. Това са привидни договори и те са нищожни. Тъй като са нищожни, не трябва да бъде плащано по тях. Но по тях има разплащания и затова подадох сигнал до Иван Гешев, заради действията на служебния министър на регионалното развитие. И през февруари е имало плащане. Министър Шишков, който говори за гаранция и ходи и взема ядки от Северната тангента (2015 г.), където е изтекъл и гаранционният срок, и срокът по счетоводството, в който трябва да се пазят фактурите за покупка на материалите, за да се сравнят с т.нар. актове 12, където се записва количеството. Същият министър Шишков за Лот 1 плаща на фирма, която по документи не се води, че строи, и тя не носи никаква гаранция по Наредба 2".

Георги Георгиев изтъкна, че Европейската прокуратура разследва случаи след 2017 г.

Според него трябва да се запитаме защо в пътното строителство се разследват частните фирми, а не разследват държавната администрация и министър, зам.-министър, шеф на АПИ и т.н.

"Това, което нас ни вълнува, е дали спестените пари от асфалта са отишли в джобовете на политици. Това е работа на КПКОНПИ", посочи бившият депутат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 0 Отговор
    У Чекмеджета са отишли, кви джобове!
  • 2 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Вчера с Похода за мир бяхме пред парламента и като видях как са се разбягали жълтите павета дето ги редиха миналото лято направо ми се дорева . Фандъкова е за доживотен затвор.

    Коментиран от #11

  • 3 УРА,, УРА

    19 0 Отговор
    Грешиш приятелю! Тези пари от магистралите не са спестени, а откраднати. Като че ли има разлика,а?
  • 4 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    Абе, вие У тоя "сайт" виждате ли се, говорите ли си, гледате ли въобще кой какво пОбликува !?
    Вчера от името на ваша Мара също го четохме. Навик ви стана да пишете по 120 пъти едно и също. Тия от Бесарабския фронт ще ви се обидят ! 🚗
  • 5 Голям зор

    9 0 Отговор
    Тоя дето отговаря да тръгне от Яна до Джъмбо па го питайте после колко пломби са му останали.За парите има разследване.
  • 6 комунистче

    8 0 Отговор
    дали де, и ние това се питаме, дали служителите от АПИ и министрите, са били достатъчно съвестни да пазят нашия интерес, и са внимавали за всеки наш лев, къде се влага
  • 7 Георги Георгиев Много Умен от ГЕРБ???

    11 1 Отговор
    Спестени те Окрадени пари са в Овшорки и Чужди Банки на името на Поставени Лица на Борисов и Хиени ГЕРБ! С тях се строят ваканционни селища и хотели в Южните морета!! Пак на името на Поставени Лица!! Червата, в един момент ще са Скъсат и Разплетат, идва това време!!
  • 8 Боруна Лом

    3 2 Отговор
    ,,,,, ИЗОБЩО НЕ СА,,,,,! ВЕРВАЙТЕ МИ!
  • 9 Минева

    6 2 Отговор
    Имаше една дърта кошница, бивша служебна министърка пътищарка и нищо от нея по тоя тема. Сега тая си е намерила мястото в партията на бастуните и се готви пак за дупедатка с надежда отново да е министърка пътищарка.
  • 10 Край

    10 0 Отговор
    Не е сложно. Взима се ядка на "всеки километър" малко сметки и който е подписвал проемането на магистралата ако липсва асфалт - в панделата. Намалява му се присъдата ако каже кой го е карал да подписва и така стигаме до Баце.
    Не е трудно - но политиците не го искат, а народа ... народа яде "кебачета" от пилешки клюнове и крака и ги полива с "бира" от найлонови бутилки. Пускат му и Ергена. Като леко се освести го карат да се бори против/за някой паметник от памтивека.
  • 11 Лая

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Изчезнибедосадник.
  • 12 Глей сига

    2 1 Отговор
    ГЛЕЙ СИГА КОЛКОТО ШИШКОВ МИШКИВ И ПРОЧИЕ ДА ВРЯКАТ ПРОБЛЕМА НА ЕДНОПИСТОВИТЕ ПСЕВДОДЕМОКРАТИ НЕ Е ГЕРБ А ВЪЗРАЖДАНЕ ГЕРБ С АНТИРУСКАТА СИ ПОЛИТИКА ЗАГУБИ 10 % ТАКА ЧЕ ЗАД ЪГЪЛА ВИ ЧАКА ВЪЗРАЖДАНЕ СЪС ЗАКОН ЗА ЗАВИСИМИТЕ ОТ ЧУЖДИ АГЕНТИ МЕДИИ
  • 13 Любов голяма

    2 1 Отговор
    ее.. питах няколко пенсионери в квартала, никой нищо незнае.. Явно са се изгубили много просто какво толкова няколко стотина милиона.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ФОН

    5 0 Отговор
    Не, в шкафа на мафиоти.
  • 16 БОЙЧЕВИСТ

    3 1 Отговор
    ........... БЕЗ КОМЕНТАР............. ЗАРАДИ МЪДЕР-РАТОРА................
  • 17 Защо

    2 0 Отговор
    Шишков строи незаконно,щом тази фирма я няма в договора за строеж и после никаква отговорност за последващи злоупотреби.Нали целта беше да се премине към законно строителство с проекти.И после новото. НС ще го поставят в положение да се чуди как да оправдава плащането както в предишното.Шишков за тебе законите не важат ли,кого обслужващ?Между теб и Нанков няма разлика-закононарушители сте и трябва да отговаряте,като обслужвате мощната строителна мафия.Браво на Георгиев ,че показва истината.Такива хора трябва да са министри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове