13 Март, 2023 12:46 5 003 42

Фермер: Нашият кашкавал е 10,50 лева, а в магазините е за 24 лева

  • сирене-
  • мляко-
  • кашкавал

Едно време хранихме Европа с мляко, а сега се молим за родния кашкавал

Фермер: Нашият кашкавал е 10,50 лева, а в магазините е за 24 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Количества млечни продукти стоят в складовете и чакат реализацията си. Това сподели Димо Денчев, млекопреработвател от тутраканското село Белица, чиято мандра е с капацитет 60 тона дневно. В същото време е налице голям внос на прясно охладено мляко от Украйна, Унгария и Полша, предаде agro.bg.

„Няма ги животните, които се отглеждаха навремето. Ние сме събирали от всяко село по тон мляко, сега и 100 литра не мога да изкарам. Има ферми, които отглеждат по стотина животни или 50-60 животни, а още по-малките изчезнаха. Много мляко се е произвеждало в България.

Ние сме хранили Европа с мляко, а сега ние търсим мляко. Реализацията на продукта е по-слаба, защото продажбата опира до цената. Хората търсят по-евтиното. Кашкавалът вече стига до 30 лева/кг. Виждал съм цена от 48 лева за биволски кашкавал. Цената на нашия продукт е 10,50 лева с ДДС, а се продава в търговската верига за 24 лева“, възмущава се млекопреработвателят Димо Денчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 9 Отговор
    "Ран-Ът "
    ни такова ма ми ца та
    на "РАНЪТА"
    ‼️‼️‼️
  • 2 ДЕМОКРАЦИЯ

    41 6 Отговор
    СЛЕД 33 ГОДИНИ ПРОСПЕРИТЕТ Е ПО ИЗГОДНО ДА ВЗЕМЕМ ОТ УКРАЙНА.НАТУРАЛНО СТОПАНСТВО-НИЕ ДАВАМЕ СНАРЯДИ ТЕ НИ ПЛАЩАТ С МЛЯКО.ДА ЖИВЕЯТ ЕС, НАТО И САЩ.
  • 3 Опааа

    77 2 Отговор
    Така де!
    Не разбрахте ли,че в кочината БГ всичко е спекула,алчност и простотия!

    Коментиран от #25, #31

  • 4 хмм

    58 4 Отговор
    Производителя да си направи магазини за млечни продукти и да го пуска по-евтино.

    Коментиран от #8, #26, #42

  • 5 Да бе

    33 1 Отговор
    На добрите марки кашкавала е 30 и над а хубавите сирена към 20!А затриването на селското стопанство върви много години но последните 10 е нещо страшно! Никой не иска да се трепе и объканат ни държавица, не само че не помага ами яяяко пречи!Много жалко!

    Коментиран от #15

  • 6 Спекула на Търговците и Борсите, те

    54 3 Отговор
    Печелят повече от Производителите,!! Спекула, Спекула!! Държавните Чиновници Яко Корумпирани! Това ние Държавата в Момента! Борисов и Гешев са като Воденичния камъни на Шията на Народа!!

    Коментиран от #20, #33, #34, #35

  • 7 Никола Гешев

    24 23 Отговор
    При положение, че 1 кг. кашкавал се прави от 11 л. мляко, което се изкупува × 0.80 лв. плюс 20% ДДС не ми е ясно как цената е 10.50?! Веднага купувам 10 тона! Или май само си чешем езиците.

    Коментиран от #27

  • 8 А не е ли

    40 1 Отговор

    До коментар #4 от "хмм":

    Не е ли по-лесно да се санкционират спекулантите?
  • 9 Кога

    6 17 Отговор
    пък си хранилка Европа с мляко ?

    Коментиран от #14

  • 10 Малки подробности 🔅

    39 0 Отговор
    Сравняват сирена и кашкавали с италиански, френски, сръбски, гръцки и други, НО освен, че техните са по-евтини, те ползват и истинско МЛЯКО при производството им, а не с кокосови заместители. Също така, българските производители добавят много сол и химикали, за да поемат повече вода и да тежат.

    Коментиран от #40

  • 11 123

    19 3 Отговор
    ЛЪЖЕЦ. Сиренето на Белица е около 16 лв в магазина и е най-скъпото от местните, а кашкавала много повече.

    Коментиран от #18

  • 12 пожелание

    27 1 Отговор
    Влизайте да пазарувате в големите вериги с китки и бухалки, и след ден ще свалят цените.
  • 13 обективен

    24 2 Отговор
    Точно марката-Белица е едно от големите ментета.
  • 14 Хайде де

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Кога":

    И мен това ме учуди? Може и да е било така преди 9.09.1944г., но не и след създаване на ТКЗС-та. Малко е поукрасил нещата производителя. А защо внасяли от Украйна, Полша и Унгария? Ами, със сигурност, защото по-евтино продават продукцията си от тях. Сам казва, че няма животни- откъде да дойде това мляко? И да дойде, поради малкото количество, ще е на върхови цени. Намерили са си една ниша, дирекно да си го продават млякото от млекомати (не чрез търговски вериги)- да си я запазят.
  • 15 гаранция Франция

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе":

    И високите цени не са гаранция за "добро" качество. Скоро имаше извадки от "активни потребители"- една от фирмите продаваща на високи цени сирене и кашкавал, се оказа с най- много водно съдържание и ензими за задържането му, сол и дори немлечни субстанти (сигурно палмово масло).Изобщо вече не може да се съди за качеството по цените! По-добре купувай сирене от съседни държави, отколкото оттук. Дори да излиза на наши цени, поне е от мляко. Щом козето ми излиза по 20лв./кг, в тенеке по 5кг...а тук колко е? За мляко- от млекомат. Макар, че и 2лв /л е също висока цена, а и няма гаранция за качество и дали няма растителни мазнини? Но не е удобно и млякото от чужбина... Но поне става добре като се закваси, не съм имал проблеми. Абе, както и да ни притиска мафията, ще намерим изход. Да сме само живи и здрави, да няма война и земетресения...
  • 16 Айде и тоя преработвател на мляко,

    19 2 Отговор
    а не производител. Изкупуват млякото за стотинки и искат заробилите се да гледат животни да им го харизват. Хората по селата си произвеждат за себе си и го продават на тия, които нямат. Вече е за 2 лв. литър, ама пак е по-евтино и е истинско.
  • 17 Седесар

    21 6 Отговор
    Ние от СДС и по-специално гениалните Филип Димитров и Жельо Желев създадохме Ликвидационните съвети и ликвидирахме ТКЗСтата и всичкото селски стопанство на БГ. Върнахме кравите на хората, а циганите ги изклаха и ги изядохме на салам. Може сега кашкавалът да ви е скъп, ама банани има нали? Яжте банани и гласувайте за СДС!!!

    Коментиран от #22

  • 18 А изварата?

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Пак продукт от суроватката на млякото към десетина лева килограм.
  • 19 УРА,, УРА

    22 0 Отговор
    Държавата трябва да осигури сергии (без да търси наем),които да се разположат в близост до всеки супермаркет,където производителите да продават стоката си. Тогава няма начин да не се успокоят цените. Сегашните мерки няма да свършат работа и картелите ще си продължават по старите схеми.

    Коментиран от #39

  • 20 чичо стамат шумков

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "Спекула на Търговците и Борсите, те":

    Това ние Държавата в Момента! Борисов и Гешев са като Воденичния камъни на Шията на Народа!!.................. ........................................................................................................................................................................................... Ами той БОРИСОВ от две години не е на власт.ОТ ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЯВА ПРЕЗИДЕНТА С ПРЕКЪСВАНЕ ОТ СЕДЕМ МЕСЕЦА ЗАРАДИ КИРЧО И КОКОРЧО.Пак ББ е виновен други няма.
  • 21 Маджаров

    7 3 Отговор
    Туй е щото си прост селяк, дето не може да се пазари. И по-малко ще ти струва кашкавала, а ние ще дерем матряла
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Радев

    14 3 Отговор
    Стига сте отваряли тъпунгерите кое колко струва! Щом можем да ги дерем с 3 пъти по-скъпо олио и те пак го купуват, ще ги приучим да купуват всичко по-скъпо. Те са функционално неграмотни и не могат да преценяват реалните цени, а и за какво им е да имат пари в себе си?
  • 24 Дайте адреса на този фермер

    9 0 Отговор
    Ще паля колата и отида да си купя няколко пити за по 10,50 лв/килото...
  • 25 Аааа,не

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Опааа":

    Животновъдите и зърнарите са виновни за високите цени.Килограм жито 46 стотинки,литър мляко 90 стотинки.Гушат се яко при тези “високи” продажни цени.Нали все тях обвинявате!?А сега да разберем истината.
  • 26 Ти май

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "хмм":

    Не живееш в България.Кой ще го остави да си продава ей така.Търговските гилдии ще го смачкат,ако им подбие цената.
  • 27 Не видя това на снимката

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никола Гешев":

    колко утрепан вид има И тия 10,50 лева да не му е себестойност.Както и да е,оня скъпия кашкавал,дето го изкарват в Швейцария и Франция иска зреене дълго време.Това на снимката е директна продукция.И пак бива.
    Тука още нещо.Преди пет години в Русе купих сирене произв. в/от Силистра.Ама супер,ама мноо хубаво,ама...Ама сол,сол,мноо сол.Другия ден пак минах от там.Мноо солено сирене бе!Бакалката отвори една уста-все едно през едното ухо влезли,през другото излезли празните й приказки.Зле сме с кулинарията.Не струва си да се купува,или както един колега казва-купувай от съседните страни.Или по пазарите се намира овче сирене,краве и така,от селянките се намират вкусни продукции

    Коментиран от #32

  • 28 Хасковски каунь

    2 1 Отговор
    Кашкавал Маноле - 16 лева килото / от пита/.
    Кашкавал Рожен с. Давидково - 20 лв. кг блокче.
    Сирене краве по БДС с Кутела - 13,5 лева.
  • 29 Хасковски каунь

    3 1 Отговор
    Качеството - от времето на др Т.Живков.
    Без компромис
  • 30 Селянин

    5 0 Отговор
    И скъпия и евтиния кашкавал и сирене са менте. Правят се от сухо мляко и палмово масло. Резултатът от консумирането им е повишаване на холестерола.
  • 31 абе

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Опааа":

    Четох че директора на Била вземал по 90000 лева заплата, на Кауфланд и Лидал по70000, плаща ли им по толкова защото правели по един милион оборот на ден ,как няма да имплащат толкова, цените им хвърчат до небето ,в магазините опашки чакаш сумата време да ти вземат парите, Така че не е виновен който яде баницата а който я дава.За тези две години дьржавата истьрва управлението с управдание за Ковид иВойната ,а в тези мьтни времена можете да се сетите какво става..
  • 32 Добри

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не видя това на снимката":

    По пазарите и те се изтарикатиха, като видяха какви са цените по магазините ите започнаха да продават скъпо едно яйце на нашия пазар производителя дава по 0,60 стотинки,
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 магазин

    2 1 Отговор
    Земеделски производител съм, решихме да направим магазин за натурални фермерски продукти. Инвестицията в магазина е около 500000 лева /това за отговарящи на законодателството оборудване ,бои за безвредни за хранителни презприятия със сертификати , миещи се пана и т.н , Персонал за под 70лв. на ден няма да намерите/Започнахме да търсим доставчици /други земеделски производители/, оказа се че те продават на складове на едро и отказват да доставят директно, транспорта ги убива доставят във големите вериги обвързани с договори били/. Месопреработвателните предприятия ,предлагат и качествено месо на по висока цена и тумблирано /напълнено със соли/ такова на по ниска цена. Отказахме да купуваме тумблирано ,защото залагаме на качествени натурални продукти . Има и качествени продукти от земеделски производители ,които обаче имат нередности в документите, защото държавните органи са наложили непосилни за изпълнение изисквания/. Ако все пак някой реши да ги изпълни ще му е необходим заробващ кредит, който обикновено води до фалит , ако изобщо му го отпуснат. В същото време големите вериги или извиват ръцете на производителите или внасят от чужбина подобен продукт подбиващ цената на нашите производители, а хората търсят евтино четат брошури и тичат във веригите От тях няма български , и всички реализирани печалби се изнасят навън , не се инвестират в България. от всичко казано до тук ,за високите цени е виновно на първо място законодателството / решения
  • 37 Време е за Възраждане

    0 1 Отговор
    Време е да изхвърлим всички политически престъпници от обществения и политически живот на България !!!!!
  • 38 Иван

    2 0 Отговор
    Не че не се продава хора не останаха така че много търговци ама няма кой да копува всички в България искаме да сме бизнесмени
  • 39 И този

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "УРА,, УРА":

    Филм сме го гледали пак ще пада яко надлъгване
  • 40 Голяма подробност

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Малки подробности 🔅":

    Звънна ми грък да ми търси сирене на 12 лв кг за ТИР ,а как става това там като е много евтино
  • 41 лкйхг

    1 0 Отговор
    Димо да тръгне от магазин на магазин да предлага кашкавала си, без посредници. Тогава цената в магазина ще е 12-13 лв/кг. Докато има прекупвачи. търговци на едро, цената ще се оскъпява с по 50-100%.
  • 42 лкйхг

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "хмм":

    Има магазини на производителите- надути цени. По- скъпо, отколкото във верига или обикновен магазин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове