Last news in Fakti

13 Март, 2023 21:15 1 197 33

Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките

  • гълъб донев-
  • таван-
  • цени-
  • надценки

"Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние", добави той

Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките - 1

Няма да има таван на цените, а на надценките. Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края на церемонията на наградите „Икономика на светло“ за 2022 г.

"Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние", добави той.

Премиерът Донев изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.

Служебният министър-председател обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига – от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.

Трябва да има обществена нетърпимост към сивата икономика във всичките ѝ проявления, коментира още Донев.

"Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери от обществения, икономическия и най-вече на социалния живот на държавата. Тя оказва негативно въздействие и има своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, бюджета на държавата и общините, условията на труд, качеството на работните места в българските предприятия", изтъкна служебният премиер.

Според него всички нелоялни практики, както и нелоялната конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за развитието и нарастването на благосъстоянието на обществото. Служебният премиер добави, че рецептата е обществена нетърпимост, прецизно законодателство и стриктен контрол на проявленията на сивата икономика.

"Сивата икономика е като хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права и с недобрите условия на труд, при които се трудят българските работници, обхванати от сивия сектор", коментира още Гълъб Донев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спекулант

    14 2 Отговор
    Нема проблеми. Тогава ше дигнеме цените.
  • 2 ???

    24 2 Отговор
    Какво стана с отстъпката за горивата, пъдпъдък?
  • 3 честен ционист

    8 3 Отговор
    Нормално, като не можете да спрете галопиращата инфлация. Пускай купоните, не дръж народа на гладомор.

    Коментиран от #6

  • 4 ЕС фен

    20 2 Отговор
    Гълъбите винаги оцвъкват всичко с добри намерения.
  • 5 квс

    20 1 Отговор
    да вземе да сложи таван и на надценките на лукойл, че при цена 53 долара на барел уралс цената ва бензиностанциите не трябва да е повече от 1.80 лева

    Коментиран от #25

  • 6 Ей вардарски циганин

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Виж си Скопията, там инфлацията ви е разказала играта! Бомби по училищата, и цяла скопия без обществен транспорт! Гледай у вас кво става, че и албанците не искат вече да возят промитите ви български кратуни!
  • 7 отшелника

    9 0 Отговор
    ГЛУПАВО ,МНОГО ГЛУПАВО
  • 8 Гаглей

    14 0 Отговор
    Еййй комундета..... Как точно ще определите на един търговец каква да му е надценката??? Това си е лично негов избор, пазарна икономика щом Тошо е решил да прави дубъл на доматите, а гошо 50 % тогава гошо да му вземе клиантелата, друг е въпроса, че при Тошо пак ще ходят баламите. А ако Тошо има 3 дечица, 10 работника всичко е супер чисто и подредено, обслужването Топ защо пък да не вземе по голяма надценка. Ако при гошо е мизерия и мирише. То за тва се казваш гълъб щот си гълъб
  • 9 Емигрант

    11 0 Отговор
    Пак ви скроиха шапка стадооооо, стадо ! Таван на надценките ха ха ха нова схема на корупция, сега цените дори могат и да се вдигнат още, браво ГЪЛЪБЧЕТА мамини добре ги прекарахте, измамените ще са "по-измамени" ! Знае ли клиента на колко си купува стоката търговецът, ако имаше таван на ЦЕНИТЕ клиентът знае на каква цена трябва да е продуктът който иска да си купи, а сега за клиента среден пръст, за търговеца възможна нова по-висока цена ! Тези още година и ще се окажат по-майстори от ГЕРБ в измамите, да му мислят бедняците.......

    Коментиран от #23

  • 10 Въпрос

    2 0 Отговор
    А война ще има ли господин гълаб?
  • 11 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    0 10 Отговор
    Това наистина е интелигентно решение. Някои държави отдавна го въведоха !!! Например за лекарствата....и функционира
  • 12 Божеее!

    12 1 Отговор
    Гълъбът е достоен конкурент на Беров за най-безпомощен и безидеен български премиер! Абсолютно управленско дъно с цялото му "правителство" от което България ще търпи негативни последици с години!
  • 13 Гладомор

    2 0 Отговор
    И какво ще правим когато възможен сценарии направи банковата криза до месец два световен проблем? Къде мислите, че отива стоиността на спестяванията? Тогава какво ще регулирате? БВП от външните пазари в сценарии в които са нереална възможност- какво правим? Въвеждаме услужливо CBDC тестово естествено!
  • 14 ¹19008е

    9 0 Отговор
    Гълъбе кога ще отлетите от Дондуков 1 че всичко нацвъкахте, нищо лично другаре
  • 15 Пак само прах в очите

    17 0 Отговор
    Че то големи надценки като такива няма. Има само един куп такси и тях ще продължи да си ги има, а официалната надценка ще бъде много под тавана и въпреки това цените пак ще са си толкова високи. Не е работа на държавата и правителството да се занимава с цените и надценките. Простотия като намеса на политици в определението на цени чрез измислени регулатори изобщо не трябва да има. Работа на политиците е да задават рамката в която да функционират всички играчи на свободния пазар и колкото техния брой е по- голям и колкото са по-малки толкова е по конкурентен този пазар и всичко се само регулира. За целта обаче трябва да не си допуска никакъв монопол нито на подавачите нито на купувачите и именно тук е мястото за регулация, а не при цените. Но политиците удобно пропускат това и допускат 5 вериги да държат 90% пазарен дял, а после обясняват глупости за тавани цени и надценки вместо да създават истински конкурентен пазар, който е напълно само регулиращ се.
  • 16 Гугутката отново говори несвързано

    15 0 Отговор
    Тези не спряха с лъжите си, как изчислиха инфлацията на 13 % кажете къде са вашите цени да ходим там на пазар?
  • 17 Ятото начело с Гълъба

    4 2 Отговор
    да пусне купонна система. Няма нищо лошо в това. Ситуацията е такава, че изисква и непуполярни временни решения.

    Коментиран от #20

  • 18 Тъмни времена

    2 0 Отговор
    Всеки сам може да изчисли колко ще му се обезценят парите в банката по правилото на 70-те...
  • 19 байХЪ

    2 0 Отговор
    не е врат ,ам шия
  • 20 Глупости

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ятото начело с Гълъба":

    Достатъчно е да се приеме антимонополно законодателство което забранява да има фирма и ли собственик с фирми притежаващи повече от 2% от даден пазар в която и да е сфера и всички проблеми ще бъдат разрешени. Друг е въпроса, че това не е изгодно за крадливите български политици, защото те много лесно могат да рекетират едрия бизнес и да си получават своето работейки в комбина с него, но с малкия не могат. Точно и това е причината в България малкия и средния бизнес който се беше появил през 90-те години бавно и постепенно да беше задушен и унищожен в интерес на едрия. Този процес беше желан и подпомаган от политиците по всякакъв начин, а последствията от това днес са налице и всички страдаме от тях.
  • 21 Хохо Бохо

    5 2 Отговор
    То така беше и при комунистическото ни минало..
    Стоките бяха МНОГО евтини, само където стоките ги нямаше по рафтовете, а ги копувахме на черно ПАК по пазарни цени..
    И комунизмът си отиде, защото фалира..

    Коментиран от #29

  • 22 Вървете си бе

    8 0 Отговор
    Хора вие съсипахте страната такава некадърност и некомпетентност няма никаде по света.Нали и вие живеете в тази страна да бяхте платили на икономисти да ви кажат кокво да правите а вие само наблюдавате вече 7 месеца сте зрители
  • 23 Ел падрино

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Емигрант":

    Я пътувай с вяръра
  • 24 Това правителство е

    4 1 Отговор
    Много удобно за спекуланти защото е некомпетентно.Спекулантите си правят каквото си искат защото държавата е разграден двор
  • 25 Не те на

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "квс":

    Лукойл ходят на крака да им се молят
  • 26 Ясен

    1 4 Отговор
    Таван на принадената стойност или прогресивно облагане на принадената стойност има навсякъде в Европа.
    Браво.

    Коментиран от #27

  • 27 Глупости

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ясен":

    Проблема не е в това, а в липсата на конкурентен пазар. Това не се решава с прогресивно облагане, а с антимонополно законодателство. Ако нямаше 5 големи вериги, а хиляди малки магазинчета нещата щяха да изглеждат по съвсем друг начин защото щеше да има истинска конкуренция, а не картрелни споразумения между няколкото големите вериги, които са си поделили практически почети целия пазар .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ¹19008е

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    кОпувал си трици за прасето
  • 30 Един

    10 0 Отговор
    Само няколко въпрос към тоя оръфлек. Надценка на коя цена? На производителя ли? На прекупвача ли? На сумарната цена включително и разходите за транспорт и обработка ли? Ей фатмак, прибирай си глупендерите и кажи на ония другите в порномента да правят правителство, че работата е много зле и отива към безнадеждно.
  • 31 Браво

    7 1 Отговор
    Не влъзайте в Кауфланд, Лидл, Била, Метро, Фантастико, Т-маркет, СВА и подобни - искат да ни ограбят даже когато искаме да си купим ХРАНА! Огромна скекула и надценки! Алчни ИЗМАМНИЦИИИ!! Бойкот!
  • 32 браво

    5 0 Отговор
    Ма така нищо не правиш бе приятел :).
    Таван на надценките - по-добре да няма нищо. Как ще сложиш таван на нещо дето не му знаеш доставната цена.
    Аз мога да ти пусна фактура за 8 това кашкавал на 20лв килото, а всъщност да ти го продам на 10лв. и после ти да си ги продадеш на 25лв килото, без да слагаш хич надценка, но само по документи >.. ей не се научихте това политиците, дали сте толкова ограничени или нарочно го правите, нас да изкарате ограничени... подразних се като прочетох това честно!!! По-добре нищо не правете отколокото глупости да правите!
  • 33 Аз,врачанката

    1 1 Отговор
    До коментар31-Браво.

    Това,което го пишете за големите хипермаркети е самата истина.
    Живея в кв Дъбника гр Враца и много близко до блока се намира Т-Маркет(ние сме си го кръстили, Смрад-Маркет,понеже няма кой да изчисти).
    Доста често съм засичала несъответствие в цената на стоката и цената отбелязана на касовата бележка. Цената отбелязана на касовата бележка е винаги по- висока. Славка цел го правят за съжаление не зная.
    Да не говоря,колко стоки с изтекъл срок на годност съм засичала и като направя за бележка,то отговорът е "ми не го купувай".Трудно подвижна съм и не мога да ходя по другите хранителни магазини.
    Друго се питам-дали и в другите магазини от веригата Т-Маркет е такава ссмрад,както при нас?...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове