14 Март, 2023 08:23 1 542 31

Тодор Ванев: Таван на надценките няма как да се сложи

  • тодор ванев-
  • мляко-
  • животни-
  • месо

Всички животновъди работим на загуба. В района вече затвориха 2-3 ферми, ще има и още

Тодор Ванев: Таван на надценките няма как да се сложи  - 1
Снимка: БГНЕС

Политика на ЕС е да се унищожава родното производство, за да може да има по-голям внос от други държави, изказа мнението си пред БНР Тодор Ванев - млекопроизводител.

"Няма кой да помисли за България. Субсидиите на големите държави са два пъти повече от нашите. Политиката на работа на държавите е много по-подредена от тази в България, самите държави подпомагат много повече животновъдите и държат на тях", коментира той в предаването "Преди всички".

По думите му нашата държава няма никакво участие в нищо. Според него няма как да се сложи таван на надценките, каквато намерение изразиха от служебното правителство за справяне със ситуацията:

"Никой не може да задължи никой търговец да продава нещо на цена, на която каже правителството. За да стане това, правителството трябва да даде някаква субсидия, т.е. да доплати разликата до това, на което търговецът е решил да продава. На пазарната икономика смятам, че няма как да стане тази работа".

Фермерът има около 500 животни. В последните 2 години разходите са огромни, подчерта той и добави, че помощта от държавата за изхранване на животните е нищо на този фон:

"В последните 2 години фуражите са скочили двойно, разходите са скочили двойно, да не кажа и тройно. Но продукцията ни е с 20-30% нагоре".

Ванев намира решението за себе си с млекомати. С това той се занимава вече 10 години. Качеството на млекоматите е много по-високо от това в магазините, млякото е прясно всеки ден, а цената му е 2 лв., изброи предимствата той. По думите му цената на млекомата не може да се качи, защото средностатистическият българин е на ръба да си покрива разходите. В магазина обаче цената е около 3,5 лв., а цената на мандрата на едро е около 0,80 лв., отбеляза фермерът.

"За последните 2 години не може да се говори за печалба. Въпросът е да се оцелее и да запазя фермата", категоричен бе той.

Големите вериги не са български, никой не защитава българския интерес, коментира още Тодор Ванев и добави:

"Всеки гледа да си продаде стоката. Наложиха се на пазара, вкараха суровините отвън, подбиха цените на българския производител. За мен това е умишлено".

Млекопроизводителят заяви, че в района вече затворили 2-3 ферми. И още ще има, предупреди той. По думите му всички животновъди работят на загуба.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИНОВА

    15 4 Отговор
    Що при твоето управление олиото стана 5 лв, а кашкавала...30....

    Коментиран от #3, #5, #12

  • 2 Абе...

    36 6 Отговор
    Всичко фалира е България, но важното е да има помощи за Украйна а ние да сме ЕВРОПЕЙЦИ.
  • 3 АМЕРИКАНСКА ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "НИНОВА":


    Американосите губят войната и ПРОПАГАНДАТА вие на умряло по всички фронтове. ПРЕДИЗБОРНО в България ще става страшно.




    В "богатите" САЩ защо ФАЛИРАТ БАНКИ? И то в "златния" щат - Калифорния?










    Коментиран от #8

  • 4 Ъхъ

    26 2 Отговор
    На снимката виждате фалшиво "сирене", направено по "европейски" стандарт- отпадъци!
  • 5 Коментар

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "НИНОВА":

    Олиото падна, в Русе в Плодекс има цени под 3 лв. Това, че някои ги мързи да обиколят магазините и искат само да ходят по веригите е друг въпрос. Иначе ако ще слагат таван на надценките – да сложат на всички - банки, куриери, строители ...

    Коментиран от #20

  • 6 Въпросче

    16 1 Отговор
    Абе защо в Гърция агнешкото е по-евтино,при условие че разходите за труд и фуражи са по-високи?Преди време имаше едно филмче и гръцкия фермер сподели че българите просто не са на научени да работят ефективно,а само се оплакват.

    Коментиран от #29

  • 7 Трак🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇦🇹🇧🇬🇮🇷🇺🇦

    18 3 Отговор
    Толкова брутално цинично и нагло изказване не бях чел от 2 г от както мутрата не е официално на власт . НЯМАЛО КАК ДУРЖАВАТА ДА СЛОЖИ ТАВАН НА НАДЦЕНКАТА НА ТЪРГОВЕЦА ЗАЩОТО ТРЯБВАЛА ДА ГО СУБСИДИРА ДОПЪЛНИТЕЛНО И ДА ДОПЛАТИ — ЗАБЕЛЕЖЕТЕ— РАЗЛИКАТА НА ТОВА КОЛКОТО ТОЙ Е РЕШИЛ ДА ПРОДАВА.!!!!?!?!?!? ЕГАТИ НАГЛОСТА! Ми то ти може да си решил и на 100 лв да сложиш кг сирене и Айде държавата с нашите пари да ти доплаща с милиарди разликата че видиш ли ти си решил да спекулираш АЛЧНИКА МРЪ-СЕН ?? От къде на къде с нашите пари ще ви субсидираме допълнително и ще ви плащаме разликата в тавана на търговците само щото на вас така ви е скимнало от алчност да си слагате някакви цени квито ви паднат без грам обяснение на цифрите. Какво налага в държава която СРЗ е 1200 лв кг сирене да струва 26 лв

    Коментиран от #23

  • 8 Коко

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "АМЕРИКАНСКА ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА":

    Не ги мисли ти Американците, те ще си оправят бакиите. За нас мисли, че тука 30 години няма оправия и още толко не се вижда как ще си оправим държавата!
  • 9 Трак🇮🇹🇩🇪🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇦🇹🇯🇵

    12 4 Отговор
    А да не стане така най накрая държавата да прецени че търговци прекупвачи не са нужни??
  • 10 За бога, братя, не купувайте!

    14 3 Отговор
    Докато потребителя купува скъпите хранителни продукти, цените няма да паднат! Цените зависят от покупателната способност на хората, а не от правителства!
  • 11 7237373737

    10 1 Отговор
    Има и винаги има и най-слабата държава може да ви затвори устата и да ви прати на принудителен труд за тия приказки,всеки спекулант заедно с вас даже и с камшици ще ви бият докато изкарвате наказанието против народа и държавата,даже никви съюзи нема да обърнат внимание на вас.Продоволствения и енергийния сектор държавата трябва да има монопол над тях и да не отпуска на никой,не всичко е икономика ,но и държавна мисъл и идеологията в нея.
  • 12 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "НИНОВА":

    Ще стане, когато хората вземат брадвите!
  • 13 хихи®

    2 4 Отговор
    Като бутате пазара най-много да докарате дефицити спекула!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Ярл фон Трън

    8 3 Отговор
    Никой не ти слага таван на производствените разходи и себестойността, като въвеждат икономически мъгливото понятие надценка. Проблемът е, че се опитват да ти ограничат печалбата, която е част от надценката заедно с търговската отсъпка към търговеца и стойността на нереализираната продукция. Себестойността на моята продукция например формира 1/3 от продажната цена, а това означава 200% надценка по логиката на икономически неграмотните управленци. В цялата държава шаш, демагогия и некомпетентност на управляващата клептокрация.
  • 15 хихи®

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "хихи®":

    Замислете се за производството. То страда от демографската криза. Няма консумация, няма работна ръка и няма стимул.
    от 1,5млн украинци останаха в България 50-60хил. Можеше да преборим демографската криза. Тъп и злобен електорат и ПолитицитеМу успяха да ги изгонят....
  • 16 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Винаги може и по зле! Това е само началото и ще продължи с години...
  • 17 Някой си

    8 2 Отговор
    Държавата може да ги респектира много яко,за укриване на данъци в огромни размери.Била работели на "загуба" от години!!!Бензинджиите монополисти и те.В Испания като ги хванат,вариантите са,или връщаш парите по три или при бай Ставри.И тогава ще има пари за субсидии за потърпевшите производители.
  • 18 Ком

    9 1 Отговор
    Когато нашите евро-идиоти ликвидира ха кооперациите, послаха чергата сегашния грабеж в България. Ако прочетете как е създадена веригата "Кауфланд", ще разберете, че първоначално е обединение(коопериране) на около 300 малки производители. Основен принцип е намирането на най-краткия път "от полето до пазара." Кооперацията включва производители, транспортни фирми, търговски фирми, преработвателни фирми и т. н.

    Коментиран от #31

  • 19 Абсурд

    4 0 Отговор
    Снощи гледах по телевизията един зърно производител - зърнар , " колко Му било тежко и трудно " . Защо този зърнар не започне да гледа животни или зеленчуци , чушки , краставици домати - щото там няма субсидия
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Няма нужда от обиди

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Ако имате коментар може просто да го представите. Нали ги виждам хората по веригите – пълнят количките ... малките магазинчета нямат клиенти ... Да Ви плащат заплатите Германските вериги, само дето те си изнасят печалбата в Германия и на никой не му дреме за Вас ...
  • 22 Тодор Ванев?? Таван на Цените има във

    4 2 Отговор
    Швейцария Франция Унгария, и Сърбия!! А тука Спекулантите, не искат и не дават!! Мафия!!

    Коментиран от #26

  • 23 Мнение

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трак🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇦🇹🇧🇬🇮🇷🇺🇦":

    Макар заглавието на статията да изглежда подвеждащо, в същност въпросната мандра продава млякото на около 2 лв/л, нещо което интервюирания в същност споменава. Т.е. доста по-евтино от големите вериги!!!
    ПРОБЛЕМЪТ Е В ПРЕКУПВАЧИТЕ (ТЪРГОВЦИТЕ, КОИТО НЕ ПОЛАГАТ ПОЧТИ НИКАКВИ УСИЛИЯ ЗА ТЕЗИ ПРОДУКТИ)!!!
    ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОЗИ ФАКТ!

    И да, наистина фермерите от страните в западна Европа биват ЯКО субсидирани, което ги прави ултра неконкурентни спрямо нашите животновъди!
    То там е и парадокса!
    Как за едните фермери в з. Европа може да им се дават субсидии, а в България са го забранили?!
    Европа на две скорости, очеизваден пример!!!

    Аз съм съгласен да се премахнат търговците (прекупвачите) от бг млекопроизводителите, а последните да си продават продукцията чрез млекомати, хладилни бусове, малки магазинчета и т.н.!
    Редно е да се даде ПРЕДИМСТВО на родното!!!
    Защото преди 89-та родното в магазина е било 80%, а сега е едва 20%!
    Сега ще попита някой, добре какво я правят свръхпродукцията от з. Европа?!
    Много просто, правят сухо мляко и пак по-евтино го внасят у нас, а нелоялните бг мандри, които имат малко или никакви животни, правят прескъпи продукти от тая и др субстанции!!!

    А който мисли, че животновъдството е лесна работа, да проба сам и ще се убеди в "леснотата"!!!

    Така, че не плюйте по родното, а влезте в положение и купувайте от такива хора, за да спасим този бранш в България!!!
    Щото ако евроглобалистите решат да подменят сухото мляко за нас с н

    Коментиран от #24

  • 24 Мнение

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение":

    ...Щото ако евроглобалистите решат да подменят сухото мляко за нас с насекоми на прах, тогава алтернатива не ще имаме!!!
    Независимостта е нещо много важно и ценно!
    Събуждай се народе, опитват се отново да ни заробят (дори повече от сега)!!!
  • 25 Ами

    2 0 Отговор
    Ако се сложи данък от 99% върху надценка по голяма от 10% дали няма да се ограничат свръхпечалбите??? Къде е записано при една пазарна икономика колко трябва да е данъка?? Например до 10% надценка 10% данък а после 99%
  • 26 Има много фактори

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тодор Ванев?? Таван на Цените има във":

    В началото на конфликта в Украйна Българските земеделците задържаха продукцията за да вдигнат цените и сега пищят, че имало евтин внос от Украйна. Интересен е въпросът какво става като на стоката изтече годността. Примерно има гауда с 3 месеца срок на годност, доставчикът я продава само на палет. Като изтекат тези 3 месеца – продукта става за боклука ... Т.е ако остане непродадена си е чиста загуба за търговския обект. При намаляващото население на България, ако тази година се продават примерно 100 кг. кашкавал, догодина ще се продават 95 кг. - стокооборота пада и т.н.
  • 27 Павел пенев

    3 0 Отговор
    От мошеници като Левон Хампарцумян не може да се очаква решение за инфлацията. Млекоматите ще продават вносно мляко,мекарниците-вносно месо, ще ядем вносни отровни домати и краставици по 5 лв.а инфлацията и демокрацията ще процъфтяват. Честито на всички идиоти с евроатлантически ценности.
  • 28 Гражданите на БГ

    3 0 Отговор
    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 29 333

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Въпросче":

    Субсидии се дават само на наши хора, другите се тормозят и фалират. В такива условия няма нужда да работиш ефективно. Ти имаш свръхпечалби, другите фалират, или едва оцеляват.
    Като видите кои са основните играчи на пазара, веднага ще ги познаете и ще разберете с КОЙ са свързани.
  • 30 Една Фалира 4 са на път да Фалират!!

    2 0 Отговор
    Това са средно голями Америкснски Банки! Даже и Стабилните Банки тея дни са претърпяли загуби в Размер на 25 %??? Санкци, Санкции Помощи десетки Милиарди за Зеления потник, Америкснците се гръмнсха и в двата Крака! Самолетите им возят Деннонощно Оръжие и Боеприпаси от Гърция, над България до Румъния?!! И оттам за Украйна По40- 50 полета на денонощие, минаат по носко от Север на София посока, Ръмъния,, навръщане на по висок коридор над София и Люлин планина обратно за Гърция! Диспечерите ни са се Насмели с Гражданските полети!! За Какво идва Румънския Президент(Немец) нее за добро!!! Тоя Еврокомисар който ще обикаля военните заводи, също нее за Добро!!! Ще ядеме Шамарите! МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА(НАШИЯ) Е ПРОДАЖНА ЧУГУНЕНА ГЛАВА, И ОТ НЕГО НИЩО ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА!!
  • 31 ама друг път

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ком":

    Един вид разрушихме създаденото преди 10-ти и сега ще се опитваме да го изградим на ново !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове