Last news in Fakti

14 Март, 2023 16:33 1 983 11

Станалата известна с "пръскалките около парламента" Евгения Щъркелова пак не можа да стане съдия

  • прокурор-
  • съдия-
  • всс

Съдийската колегия на ВСС за втори път отклони желанието й да бъде назначена за съдия в Софияски градски съд

Станалата известна с "пръскалките около парламента" Евгения Щъркелова пак не можа да стане съдия - 1

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отново отказа да преназначи бившата зам.-шефка на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова за съдия в Софийския градски съд, съобщи "Лекс".

Казусът с бившата спецпрокурорка се върна в СК на ВСС след произнасяне на Върховния административен съд. Щъркелова стана известна с "откритието" си през 2019 година, че пръскалките на вода за тревата около парламента могат да бъдат използвани за терористичен акт.

"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание, да бъде активирана, евентуално, поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система", каза наблюдаващият тогава прокурор Евгения.

В края на януари 2022 г. Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който към онзи момент гласеше: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

На 22 февруари м.г. СК на ВСС отказа да преназначи Щъркелова в СГС, защото тогава в спецпрокуратурата e имало 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем беше възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, беше мнението на кадровиците. По онова време свободни места имаше и в СГС.

Кадровиците коментираха и предвидения към онзи момент кариерен бонус в чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, като посочиха, че той се отнася до възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. „Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорa на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“, мотивира се СК на ВСС.

Щъркелова обжалва отказа да бъде преместена.

Междувременно обаче влязоха в сила промени в ЗСВ, с които от една страна бяха закрити специализираните съдилища и прокуратури, а от друга беше променен чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, който вече гласи следното: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител“. Т.е. отпадна опцията магистратите на административни длъжности да избират равен по степен орган, в който да бъдат преместени.

След закриването на спецпрокуратурата, Щъркелова беше преназначена във Военно-окръжната прокуратура в София, където да чака и решението на ВАС по молбата си да стане съдия.

През октомври м.г. тричленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия да преназначи Щъркелова и върна казуса отново в съвета. СК на ВСС сезира петчленен състав на ВАС, който обаче заяви, че жалбата е недопустима, защото е срещу съдебен акт, който не подлежи на обжалване.

Така днес СК на ВСС отново разгледа казуса с Щъркелова.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков заяви, мнозинството в КАК предлага заявлението на бившата спецпрокурорка да бъде оставено без разглеждане, защото ЗСВ е променен и беше премахнат т.нар. кариерен бонус.

Атанаска Дишева и Олга Керелска обаче заявиха, че в случая е приложима разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, която е била в сила към момента на подаване на заявлението от Щъркелова. Но при все това и те няма да подкрепят преназначаването ѝ в СГС, като се позоваха на мотивите, изложени миналата година при първото решение на СК, с което беше отхвърлено искането на Щъркелова. А именно, че е имало места в спецпрокуратурата, където тя би могла да бъде преместена, както и че когато прокурор иска да стане съдия, трябва да мине през конкурс.

Така СК на ВСС за втори път единодушно отказа да преназначи Щъркелова в СГС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо Келешо

    31 0 Отговор
    Още много ,, пръскалки,, ще яде докато стане съдия.
  • 2 А бе

    23 0 Отговор
    тая, като и гледам отвратителната физиономия, все едно щъркел я е кълвала по главата.
  • 3 Ммм дааа

    28 0 Отговор
    Евгения пръскачката.
  • 4 Браво!

    25 0 Отговор
    Някой би казал, че тази алкохоличка е дискриминирана, защото е гр... не-красива. Не!, не е затова, а защото е тъ.а:

    "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание, да бъде активирана, евентуално, поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система", каза наблюдаващият тогава прокурор Евгения."
    Каквато прокурорка е евгения, такъв прокурор е и каскета и цялата им сбирщина.
  • 5 бягай бе

    7 1 Отговор
    карабатак !.....
  • 6 1944

    4 6 Отговор
    и тая кат прокурор явно е одила на курсове в масква с каскета и цацата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФЕЙК

    12 0 Отговор
    ТАЗИ ПРОКУРОРКА МНОГО Е ПЛАШИЛА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ САМО КАТО Я ВИДЯТ !
  • 9 Пешо

    3 0 Отговор
    Ама тая баш на щъркел прилича. Да я назначат да чисти тоалетните в СГС.
  • 10 Стефчо

    9 0 Отговор
    Всичките й колеги я познават като изключителна некадърница! Къде е тръгнала в съда тая уморена скумрия...
  • 11 юрист

    4 0 Отговор
    Темата се изчерпва с първото изречение. Защо е нужно толкова обяснения, за едно нищо", Защо е нужно да се цитират параграфи и изменения на нормативната уредба, кому е нужно това, кой се интересува.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове