Last news in Fakti

14 Март, 2023 21:30 950 36

Васил Велев: Таван на цените не работи добре, той води до дефицит, до черна борса, до изчезване на стоките от рафта

  • васил велев-
  • таван на цените-
  • дефицит-
  • черна борса-
  • стоки

Цените ги определя пазарът, а когато има монополи, ги определят регулаторите. Комисията за защита на конкуренцията е, за да не допусне картелни образувания, които да разполагат с голяма пазарна сила и без да са естествен монопол да имат картелни или монополни цени, коментира председателят на АИКБ 

Васил Велев: Таван на цените не работи добре, той води до дефицит, до черна борса, до изчезване на стоките от рафта - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Цените ги определя пазарът, а когато има монополи, ги определят регулаторите. Комисията за защита на конкуренцията е, за да не допусне картелни образувания, които да разполагат с голяма пазарна сила и без да са естествен монопол да имат картелни или монополни цени. Ние сме подавали неколкократно сигнали в Комисията и никога не са се разглеждали по същество", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му забележките към КЗК са основателни, а в момента търговските вериги имат значителна пазарна сила. "Дали има или няма картел, е трудно да се определи, затова има регулатори. За нас е важно да има по-голяма прозрачност", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма сериозни предложения за таван на цените. "Таван на цените не работи добре, той води до дефицит, до черна борса, до изчезване на стоките от рафта. Ако за определен артикул, който най-нискодоходните слоеве ползват, се въведе такъв таван на надценката, съответните разходи, които няма да могат да покрият този таван на веригите, може да се прехвърлят върху други артикули. Така хората с по-високи доходи ще поемат тази разлика", обясни председателят на АИКБ.

Ако сравним инфлацията за януари, не сме страната с най-висока такава, на мнение е Велев.

"Вярно е, че е значително над инфлацията в Еврозоната, към която се стремим, но е по-ниска от всички страни на изток и североизток около оста София-Берлин. В Унгария е 28%, 15% в Словакия, ние сме на 14%. Тази инфлация не е малко, причината за нея е значително по-висока от средноевропейската. Българските причини са прекомерните харчове, които се изсипаха от популизъм за сметка на увеличаване на задлъжнялостта на страната. Втората причината са закъснелите компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията", посочи гостът.

В студиото Велев обяви, че е създадена работна група, а решение се очаква следващата седмица.

"За да вървят устойчиво цените надолу, трябва да имаме устойчиви публични финанси. Важно е бюджетът за годината, който ще разгледа следващото НС, да бъде според насоките на ЕК", каза още гостът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    14 2 Отговор
    Я дигнете лихвата на 10% и да видите как мигом ще поевтинее всичко
  • 2 Приземен

    29 2 Отговор
    Айде и тоя номенклатурчик взе да ръси акъл, който му е дефицитен! Ама то от назначен бизнесмен какво друго да очакваш?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ще се появи ли

    26 0 Отговор
    поне веднъж един ИDИОТ който да не защити корумпиран екземпляр ?
  • 6 Дада

    32 3 Отговор
    А с тея мизерни заплати от 1000-1500 лв как хората да се прехранват другарю от ЦК на БКП и ДС Велев бо-клук ?? Я кажи що плащаме като НЕМЦИ за стоки като храни лекарства текстил техника и т н а взимаме заплати като в Уганда ! Кажи бе мутро БКП крадлива

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    36 0 Отговор
    Всичко,което пречи на богатите да стават още по-богати - не е добре.Те и затова на всичко,което им пречи веднага му лепват етикета "комунизъм".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Джипко бибитков

    25 0 Отговор
    Иначе 100-200% надценка е много добре.Айдуци такива
  • 11 позорнаикономика!

    20 2 Отговор
    Таван на печалбите - това трябва да стане! Не беше ли пазарно печалбата да идва от оборота при стоките от хранителната и леката промишленост? Кое му е пазарното в държавните помощи за бизнеса? Пазарна икономика, друг път! Оляха се!
  • 12 разкарайсе

    21 0 Отговор
    Този човек е винаги против всичко. Я, спрете парите за енергийни помощи за бизнеса! Докога "бизнесът" ще лежи на гърба на държавата?
    Таван на надценката няма да доведе до дефицити или черна борса. Който продава храни с фиксирана надценка, ще печели от оборот, а не от надценка. Ще се купуват точно тези стоки. По- евтините стоки ще се продават в по- големи количества. А тия с надути цени ще залежават по рафтовете.
  • 13 Име

    11 2 Отговор
    Ама то хората ще почнат да сравняват бай Тошо със сега - навремето на лютеницата пишеше - 0.72 стотинки и - толкова и струваше в магазина. Нещо изстрещела е и пазарната икономика - както се вижда.

    Първо - "За бога братя не купувайте!", после това-онова, ако има нерви някой - само да ни вдигат цените - че и то как да не хапнеш, става неприятно. Освен това хората имат и домакинства, жълъди ли да ядем.
  • 14 ганев

    14 1 Отговор
    АКО ПОСМЕЕТЕ ДА СЛОЖИТЕ ТАВАН НА НАШ ТА ДАЛАВЕРА И ОТ МИЛИАРДЕРИ ДА НИ НАПРАВИТЕ ЦЪРВУЛИ ТОЕСТ МИЛИОНЕРИ ЩЕ СПРЕМ ВСИЧКО И ЩЕ ЗАПОЧНЕ ГЛАД МИЗЕРИЯ КОМУНИЗЪМ ЗАПЛАШИ ВЕЛЕВ ОРГАНИЗАЦИЯТА МУ С АБВИАТУРА К Р И Б ЗНАЧИ КРАДИ РАЗУМНО ИЗЧЕЗВАЙ БЪРЗО ТОЗ ПЛАЧЕ ЗА НАРОДЕН СЪД
  • 15 Бау бау

    9 1 Отговор
    Грешиш дълбоко Васко, тук веригите регулират цените и в това е основния проблем, ама ти не чаткаш това... Яко внос през 2% надценка, а родното от 70% до над 100% надценка... и така средно претеглена надценката по отчет излиза 25%... чатиш ли сега или пак се услушваш?!
  • 16 Тома

    12 1 Отговор
    От този разбрахме само приказката дръж ме свате за.............да се преобуя
  • 17 М.м.м

    7 0 Отговор
    Таван на цените защитава хората от глад.Цените в Англия са нараснали с по 1 паунд за 20 години не виждам нито черна борса, нито изчезване на стоките от рафтове .
  • 18 Лакомия до шия

    8 1 Отговор
    Таван на доходите на собствениците на търговски обекти, на търговци, пропорционални данъци и да видите рев от 1% и смях от 99% от населението
  • 19 Име

    3 0 Отговор
    При социализма така правеха дефицита - уж - че нямало - пък сега - насила скъпи стоки - то да ти писне.

    Знаят - че без храни не можем. Нещо - Китай накрая ще ни купи, за жълти стотинки, като сме загубени.

    Само дето - при социализма има милиардери в Китай, обаче - ако не слушкат, не е така - безкраен купон.
  • 20 Гордостта на Тарра

    5 1 Отговор
    Спираме да купуваме от картелите .. лесно е .. те сами ще намалят цените .. и хора като видиш цената не купуваш..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Първи закон на Боко :

    6 0 Отговор
    Този преди години беше казал, че работещите били търтеи.
    Време е този търъей да вземе да поработи нещо, вместо да дава акъл!
  • 23 Бойко Борисов

    6 0 Отговор
    Велев, боклук нагъл къш .Да събираш жълти стонинки, като просяк за да живееш- амин!
  • 24 ТНТМ на ДКМС

    4 0 Отговор
    Може да му се вярва на бившия номенКЛАТУРЕН ,,комсомолско-комунистически" кадър-израстнал от Ръководител на ТНТМна ДКМС до Председател на Асоциацията на Индустриалният КАПИТАЛ в България....
  • 25 Уса

    4 0 Отговор
    По-добре един рафт,но с качествена стока отколкото 10 рафта с боклуци на високи цени.Най-добрия вариант беше при социализма
  • 26 Васил Велев!! АМАН от Лъжци и Слугинаж!!

    6 0 Отговор
    Вечния Тунеядец на Хранилки! ВЕЛЕВ? В Швейцария, ФРАНЦИЯ, Унгария, Сърбия има въведен таван на, цените!! У НАС НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, А ЦЕНИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ Картели, ОПГ Счекуланти, Мафиоти и Слугинаж Лобисти като теб!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе Велев

    1 0 Отговор
    Трябва да се ограничи надценката на прекупвачите-спелуланти, толкова ли е трудно да го проумеят тъпоглавцикатотеб !
  • 29 хайде

    1 0 Отговор
    И къд ще ги продавате тия стоки, че ще изчезнт бе? В чужбина ли където е по-евтина храната? Какво само ни плашите. Ние ще изкараме големите известно време без кашкавал и сирене и мляко, и без това не бива да ядем много млечни продукти, младите имат коли, който му трябва за детето ще запали колата и ще си купи от близкото село за седмицата. Вие какво ще правите, като няма да има кой да ви купува боклуците преработени?
  • 30 Язън

    1 0 Отговор
    Цените на стоките от първа необходимост не ги определя пазарът. Трябва да си ги купиш. Оттук и спекулата. Затова трябва таван.
  • 31 Боко Тиквата от Банкя

    0 1 Отговор
    Това комунистическо ЛАЙН🤧О докога ще го търпим? Също така и причините за всички злини на българския народ ХАРТИЕНАТА КОАЛИЦИЯ-КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЛОНИНГИ ПАРТИИ (ГЕРБ-БСП - ДПС-ВЪЗРАЖДАНЕ ) Дайте на 2 април да ги изчегър🙏🙏таме
  • 32 40% ДДС И ПУТИН ДА ДОЙДЕ Е НАЙ - ДОБРЕ

    2 0 Отговор
    ДА КЛОНИРА КРАДЦИТЕ КАТО ВЕЛЕВ КИРО И БОЙКО ТА ДА МИРНЕМЕ МАЛКО , ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ПАРТИИТЕ И ЗЦА КРАЖБА РЯЗАНЕ НА РЪЦЕТЕ И КРАКАТА !
  • 33 За да вървят устойчиво цените надолу,

    2 0 Отговор
    трябва да имаме устойчиви публични финанси. Важно е бюджетът за годината, който ще разгледа следващото НС, да бъде според насоките на ЕК", каза мошеника ВЕЛЕВ !
  • 34 ВЕЛЕВ , МАХНИ СИ КОСМИТЕ ОТ УСТАТА БЕ !

    2 0 Отговор
    ИМАШ И ПАРЧЕ ПАМПЕРС !
  • 35 И ТЕЗИ ИЗБОРИ СА ЯСНИ - СЪЩИЯ БОКЛУК

    1 0 Отговор
    ЩЕ ВИ ИЗЧИБАМЕ НА 03 04 2023 ........................ МЪРШУЛЯЦИИИИИ ! ГУБИТЕ СИ ВРЕМЕТО ГАДОВЕ !
  • 36 ганев

    1 0 Отговор
    ТАВАН НА ЦЕНИТЕ НЕ РАБОТИ ДОБРЕ ДА ПРАВ СИ НОООО НАРОДЕН СЪД РАБОТИ НАЙ ДОБРЕ КОЖОДЕРИТЕ ИЗЧЕЗНАХА ОТ РАФТОВЕТЕ И ВЕЧЕ СЕ УЧАТ НА ТРУД МНОГО ОТЖИВЯЛО Е ТОВА И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХВАЛИМ С НАРОДНИЯТ СЪД НО ТАКАВА Е БИЛА ВОЛЯТА НА 78 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ И СЕГА Е МНОГО АКТУАЛНО ДОРИ САМО ЗА СПЛАШВАНЕ НА ОБЕЗУМЯЛИТЕ ПЕЧАЛБАРИ КОИТО ДАВАТ РОДИТЕЛИТЕ СИ В СТАРЧЕСКИ ДОМ ЗАЩОТО ИМ НОСЕЛИ САМО РАЗХОДИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове