Last news in Fakti

15 Март, 2023 13:21 1 836 22

Еколог за АМ "Струма": Избраното трасе през 2017 г. ще убива хора. То е най-опасното

  • ам струма-
  • еколози

АПИ готви незаконно строителство на автомагистралата през Кресненското дефиле, твърди Андрей Ковачев

Еколог за АМ "Струма": Избраното трасе през 2017 г. ще убива хора. То е най-опасното  - 1

Сдружението за дива природа „Балкани“ твърди, че АПИ готви незаконно строителство на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Еколозите ще поискат Европейската комисия да блокира цялата програма "Транспорт", ако започне работа по магистралния участък, съобщи Нова телевизия.

Андрей Ковачев от СДП „Балкани“, който е подал сигнала, припомни, че регионалният министър Иван Шишков е заявил, че строителството ще започне до края на май, за да не изтече срокът на решението по ОВОС от 2017 г.

"Невярно е, че то изтича през май. Решението е изтекло през октомври 2022 г. В момента се манипулира информация и това е ясен показател за крадене на пари. ЕК още през 2019 г. посочи, че има осем нарушения. Трябва да има нова ревизирана оценка. Сега ще се опитат да строят, само за да докажат, че решението по ОВОС действа. И когато има бюджетни пари - да ги откраднат пак, както се случи с АМ "Хемус". Не трябва да се раздават средства в нарушение на европейското законодателство, защото после ще плащаме всички", коментира той.

По думите му опитите да се крадат пари и нарушаването на законодателството пречат на строежа на "Струма". "Избраното трасе през 2017 г. ще убива хора. То е най-опасното. Всички други варианти бяха по-добри, но те избраха това, което отговаря на клиентелистки интереси. Преминават животни през трасето и то не отговаря на условията за безопасност. Не сме против изграждане на магистрала, но искаме да се спазва законът и да е безопасна", обясни Ковачев.

От своя страна Красимир Георгиев от Българска Асоциация на пострадали при катастрофи, експерт по екология и околна среда, казва, че час по-скоро тази магистрала трябва да се построи. "Общественият интерес обслужва нормативната уредба, а не обратното. В Гърция и Сърбия се строят магистрали и няма проблеми с еколози и археолози. Колчетата ще решат проблема до това лято, когато трафикът на автомобилите нарасне. Ако беше паднал много сняг тази зима, как щеше да се чисти? Нямаше да има колчета. Трябва да се доверим на експертите, които ще я строят", подчерта той.

Хората, живеещи в региона, споделят своето мнение за строежа през Кресненското дефиле. Според някои от тях е по-добре магистралата да мине високо на колони, за да има откъде да минават тировете. Местните разбират позицията на еколозите, но и осъзнават важността на пътната артерия за натовареността на движението в региона. Те обаче по-скоро подкрепят строежа на аутобана.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    29 1 Отговор
    тези еколози са против всякакво строителство в България. работата им е само да обжалват и пречат на всичко... трябва да ги забранят със закон. не може да се развива държавата без строителство.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Дарвин

    25 1 Отговор
    тези така самонарекли се еколози колко дървета са посадили до сега?

    Коментиран от #13

  • 3 Ще има

    15 1 Отговор
    Заровен еколог
  • 4 ггггггггггггггггг

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    те си искат само рекета . нищо друго. който им плати ще строи.
  • 5 погнусен

    20 1 Отговор
    Зелените рекетьор-мафиоти са за разстрел ! Що народец измря заради краставите жаби и дърдавците - не е истина !
    Айдуци и в червата ! Кресненското дефиле се превърна в човешка скотобойна докато тези мазни мишоци прибират пачки от "еко" програми и ОВОС-и !!!
  • 6 Имануел Кънт 😛

    8 2 Отговор
    Три пъти мери, шест пъти режи. Остатъкът от асфалта прибери.
  • 7 Продължаваме Промяната

    6 12 Отговор
    Министър Шишков е поставено лице на Румен Радев. Те искат да източат милиони. Спрете ги като гласувате за истинската промяна
  • 8 Жоро

    17 1 Отговор
    Алчната шайка "Зелени еколози", се опитва да спира прогреса и растежа в зависимост от кеша който и се дава. Така беше с Лифта на Витоша, свлачището на Варна , езерото в Бургас , където се твърдеше че изграждането на пътеки за посетители пречи на дългохуестия комар , да лети и той падал в езерото и се давел. Сигурно има още много такива. Ами що не ходят да пазят горите от цигански набези и сечове. Обичат чашката и парите ...най-вече.

    Коментиран от #12

  • 9 Сила

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    Простак да се наричам, първа радост е за мене..... БУЛГАР, БУЛГААААААААР

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Ауууу

    11 1 Отговор
    Тези еколози могат ли да си таковат майките ? Писна ми от тях !
  • 11 Зелен Демократ

    13 1 Отговор
    Респект и Поклон пред умственно недоразвитите ми зелени колеги, които ще подкрепят всяка мизерия стига да е в ущърб на хората, разбира се срещу скромно заплащане

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 За пет пари толкоз

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дарвин":

    Колко, колко, пет!
  • 14 Петър

    8 1 Отговор
    Подобни еколози и платени олигофрени също допринасят за изключително изостаналата инфраструктура в страната. Една ОВОС бави строежа на всеки един голям инфраструктурен проект с няколко години, а през това време сме принудени да минаваме с колите си през всевъзможни малки пътчета, които са ПО-ОПАСНИ!
    Не казвам, че не трябва да отдаваме значение на природата, дори напротив, но не толкова за сметка на липсващата инфраструктура в страната. Магистралите са изключително важни за България и бързото им построяване ще е само в плюс за всички сектори.
    Нека и да не забравяме, че фокусът е върху това да е удобно на столичани всичко, докато Северна България тъне в мизерия от много десетилетия. Вторият по големина град стои изолиран от всички останали, като няма нито една магистрала, нито една нормална връзка с останалата част от държавата. Ненужно е да пиша колко невероятно безумно е това, но едни 600 000 жители на Варна, а и още много хора от Североизтока стоят заклещени, докато в Пловдив се строи предприятие след предприятие поради по-добрата логистика заради наличието на магистрала.
    ВРЕМЕ Е!!!!!!
  • 15 Емил

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сила":

    Я, още един "еколог-рекетьор" се обади! Ти да не си Белев от "Зелени балкани"?

    Коментиран от #16

  • 16 Сила

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    😜Зелев съм... са по спокойно ли ти стана асфалтолюбителю..... АСФАЛТ И ЦИМЕНТ НЕ СЕ ЯДЕ..... ПАРИ СЪЩО

    Коментиран от #19

  • 17 БСП за България и Радев

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Сила":

    Ей, гербав ли си, от харвардските измамници ли си, все тая. Трябва час по-скоро другарят Путин да освободи и денацифицира всички вас, за да има светло бъдеще
  • 18 Гост

    3 3 Отговор
    В България магистрали няма. Има някакви подобия на широк път с кръпки и дупки, липсваща или неадекватна маркировка и пр. И тая няма да е изключение, важното е да се крадат милиони и милиарди. Пак ще мрат по това трасе, с или без "магистрала", ама някои по-равни хора трябва да пооткраднат.
  • 19 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сила":

    Коя нормална чуждестранна фирма ще предпочете да инвестира у нас при липса на пътища и най-вече магистрали, по които да минават тировете им? Сигурно биха искали да минават през Кресненското дефиле в сегашния му вид или през Айтоския проход, където детски колички трудно се разминават, нали така?
    Индиректно, асфалтът ще нахрани много хора.

    Коментиран от #20

  • 20 Сила

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Железниците са по евтини, бързи и превозват повече товари..... Но от тях по трудно се краде, а от асфалта видяхме какво става.... виж коментар 18

    Коментиран от #21

  • 21 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сила":

    Само с железници ли процъфтяват западните икономики? Особено в САЩ, където железниците не са така добре развити като в Япония или Китай, нуждата от пътища е била осъзната и отдавна са направени.
    За смъртните случаи по пътищата има решение да се ограничат драстично.
    В Англия има камери по главните пътища през много малко разстояние и постоянно обикалящи патрули, които следят за състоянието на пътищата и за "състезатели". То не е толкова сложно, просто винаги някои тука гледат да саботират и малкото, което имаме.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зелен Демократ":

    Вариантът с "дългия тунел" можеше да се строи само от една фирма, а за другите фирми нямаше да има лапачка . Тогава от КСБ поканиха двама италиански професори които намериха кусури на този вариант и предложиха вместо един дълъг да се направят 5 (пет) късички и така, че и другите фирми да се облажат...Този глупав вариант бе отхвърлен и се започна МЕДИЙНАТА война за магистрала Струма, като природозащитниците осребриха участието си в нея...Вариантът с източното трасе с поредица от виадукти и тунелчета е в изгода на фирмите за да има за всички тях от баницата....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове