15 Март, 2023 18:12 3 869 44

Започна строежът на завода за български бронирани машини

  • international armored group-
  • iag-
  • бургас-
  • бронирани машини

На място в Бургас бе показана Рила 4x4, тествана на българския военен полигон Змейово по стандартите на НАТО

Започна строежът на завода за  български бронирани машини - 1
Снимка: IAG

Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия International Armored Group (IAG) ще инвестира в още два завода за бронирани автомобили в България. Това обяви собственикът на IAG д-р Антон Стефов по време на официалната церемония за старт на строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света по стандартите на НАТО именно в България - Бургас.

„Вярвам, че заводът, който започваме да строим днес, ще ускори още повече ръста на българското индустриално производство. Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Ще допринесем за увеличаване на износа, ще въведем иновации в българската отбранителна индустрия и ще създадем български специалисти в област с нарастващо значение в цял свят. И ще работим, за да помогнем на България да има силно мнение на картата на европейската отбрана като водещ производител на военна техника - рамо до рамо с много други местни производители. И това е само началото. Вече работим усилено по проектите за още два нови завода на International Armored Group в България, като разглеждаме възможности в Пловдив и Благоевград”, каза собственикът на компанията д-р Антон Стефов.

По време на официалната церемония за старт на строежа в Бургас изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции /БАИ/ Богдан Богданов връчи сертификат за „Инвеститор клас А“ на International Armored Group и пожела успех на проекта.

Настоящият сертификат се връчва на инвеститора, за да отбележим следващата важна стъпка в развитието на дружеството като водеща компания в глобалната отбранителна индустрия. Сертификатът се връчва за стартирането на реализацията на проекта им за изграждането на един от най-големите заводи за бронирани автомобили в Европа и 8-и поред за компанията. Оценяваме изграждането на завод от такъв мащаб като стратегическа стъпка във военната индустрия с национална и европейска значимост, каза Богдан Богданов и допълни, че благодарение на своето инженерно ноу-хау, д-р Стефов е в основата на създаването на школа за обучение на инженерни и технически кадри за проектиране на машини с насоченост производство на военни автомобили от последно поколение.

Важността на инвестицията в региона отбеляза и кметът на община Бургас Димитър Николов.

„Благодаря на д-р Антон Стефов, че избра да осъществи тази сериозна инвестиция тук. Благодаря и за неговия импулс и силна енергия, която вложи за бързото реализиране на първата копка. Това е структуроопределящо предприятие, което ще даде тласък за развитието на града, отваряне на нови работни места и привличане на съпътстващи производства. Затова съвместно с държавата правим всичко възможно да съкратим максимално сроковете за реализиране на проекта, каза Николов.

Щастливи сме, че този завод се реализира именно на терен, част от Национална компания Индустриални зони. Пожелавам успех на IAG, която неминуемо ще подпомогне бизнес средата в региона, каза изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони д-р Антоанета Барес.

На място в Бургас бе показана Рила 4x4, тествана на българския военен полигон Змейово по стандартите на НАТО.

„Само след 1 година, Рила 4х4, както и цялото ни портфолио, заедно с новата ни бойна машина на пехотата Рила 8х8, ще се произвеждат на българска земя, от български специалисти“, отбеляза още д-р Стефов.

Във връзка с плановете си да разшири производството в България с още два завода, International Armored Group депозира инвестиционно намерение за купуване на земя в Благоевград и Пловдив. Първоначалната инвестиция за всеки един от двата следващи завода се оценява на приблизителна стойност от 25 000 000 лв. Очакванията на инвеститора са съвсем скоро да придобие съответните терени в двете населени места.

Повече за завода в Бургас:
За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция 20 млн. лв. от страна на IAG, a община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв.м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации. Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Завършването на фабриката ще създаде най малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи - носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    58 34 Отговор
    Демокрацията унищожи всички заводи купиха ги за по 1 лев и после ги нарязаха за скрап сега завод щели да строят голям смех
  • 2 новости

    44 17 Отговор
    Досега подлогите повтаряха че пройзвеждаме само чушкопеци

    Коментиран от #5

  • 3 селак

    41 18 Отговор
    Първите 240 коли да са за депутатите ни, защото с РПГ- та ще се отстрелват.
  • 4 ссос

    21 18 Отговор
    Ще си купя една такава за да мога лесно да си проправям път в софийските задръствания!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да е

    16 24 Отговор
    Няма да има мобилизация, честна дума.. Честна скаутска, сежса?!
  • 7 калитко калитков

    4 27 Отговор
    Може би ще местят Путин в България да крият и трябва да пратят кола да го докара, затова са отворили завода...
  • 8 Правилното и пълно заглавие

    18 17 Отговор
    "Започна строежът на завода за български бронирани машини.....за 404"
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тези

    9 22 Отговор
    ако са с качеството на хувър никой няма да ги купува
  • 11 Чичак

    42 22 Отговор
    150 декара в новата индустриална зона на Бургас при Девети километър - продадена на 14 лв на квадрат как ви се вижда? Някой в затвора трябва ли да влезе а? Плюс цялата инфраструктура безплатно ? Питам ?

    Коментиран от #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Малееее

    11 25 Отговор
    Трябва здрави каски и бронежилетки за екипажа , защото , докато набутат магарето в пущината , дето ще влачи , много чифтета ще отнесат !
  • 14 Чичак

    24 21 Отговор
    150 декара в новата индустриална зона на Бургас при Девети километър - продадена на 14 лв на квадрат !!!!!!!! Повтарям го ! Корупция НЕ, ами корупция !

    Коментиран от #30

  • 15 Мда

    23 22 Отговор
    Не ни трябват руски трошки, вече ние ще произвеждаме за партньорите ни от НАТО.
  • 16 Кал по ушите прах в очите

    12 24 Отговор
    Ако е тази на снимката е висока и с гуми. Това е лесна подвижна цел. Не виждам въоръжението. Ако е 7,62 мм пулемьот Калашников от завод 10, ясно каква и е огневата мощ.
  • 17 Турско арабска

    16 19 Отговор
    Далавера ! И на нашите мушенгии !
  • 18 Чичак

    19 26 Отговор
    Не Инвестиция, а грабеж е това за прокурор.

    Коментиран от #34

  • 19 Госあ

    20 22 Отговор
    Евала !!! Първата инвестиция от запад от 2007 до сега. И пак българска 😄 Пародия. Браво на човека !

    Коментиран от #22

  • 20 спиро картечара

    11 14 Отговор
    Ако ви требе картечар за отгоре на картечницата аз съм вашия човек
    20 000 евро на месац.
  • 21 14 лв на квадрат !!!!!!!!

    17 17 Отговор
    Най малко десет пъти под реалната цена ! .........12....
  • 22 инвестиция от запад, ама дръжки

    12 19 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Турско арабска далавера
  • 23 Нито една стотинка от тези

    17 18 Отговор
    В бюджета няма да влезе никога ! Никога !

    Коментиран от #33

  • 24 Срам за Бургас

    15 19 Отговор
    Съд за общинският съвет.
  • 25 Това е платен репортаж

    9 17 Отговор
    Нямащ нищо общо с реалността !
  • 26 Булпсихопат

    8 15 Отговор
    Всичката Мара фтасала....
  • 27 Милен

    10 13 Отговор
    Бива да ги пуснат в свободна продажба да можем да си джиткаме по "магистралите" с тях, че иначе лоша работа 😂
  • 28 Наблюдател

    13 15 Отговор
    Навремето бяхме съюзници с германците те ни снабдиха с някой бронирани машини и авиация юнкерси и други видове самолети
    След това им обявихме война и използвахме тази техника която ни дадоха срещу тях
    След това съюзници ни бяха руснаците в момента предлагаме техника по техните стандарти която воюва срещу тях
    На какво разчитат американците като ни снабдяват с тяхна техника как са сигурни че няма след време да го обърнем това оръжие срещу тях
  • 29 комунист ☆

    17 19 Отговор
    На кой му трябват тия ковчези бе ? Направете завод за трактори,багери и комбайни .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ихааа

    15 10 Отговор
    Чертежите и спецификациите вече са в московиата на бюрото на путарляка любезно предоставени от бгпутлерастията.
  • 32 Развийш ли

    22 10 Отговор
    Най после качествена техника по стандартите на НАТО и то най съвременни технологии Който е против завода е явен враг на България
  • 33 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Нито една стотинка от тези":

    Това да не ти е "Лукойл " !!!
  • 34 Госあ

    9 15 Отговор

    До коментар #18 от "Чичак":

    Що ? Аве целта е постигната…такова разединение един домат не мое да роди ! Факт ! Какъв ви е проблема ? Едните слуги на краварника, другите - слуги на Русия. Абе изобщо, слуги ! Човека се връща в България и прави инвестиция ! Е не е като АЕЦ или другите ни руски придобивки, които още работят и движат икономиката, но 100х добре от била, кауфланд и лидъл (западните инвестиции от 2007 до сега). И понеже не е руско, треа да го плюем !
  • 35 Търновец

    4 14 Отговор
    Коментар - за да правиш бронирани машини освен много висока квалификация в няколко различни инженерни направления, якостна умора на удар и термални товари, механика на композити, химия, металургия, а основно изискване е да разполагаш с по-голям от футболно игрище изпитвателен полигон. Освен това тъй като говорим за Канада човекът трябва да има добри адвокати - 300 долара на час - технически свободен Английски и милиони долари начален капитал. Че откъде този млад човек има всичко това. Ще дам пример - най богатия Българин е Чикаго имаше собствена строителна фирма с която купуваше стари сгради и извършваше основно реновиране дори с обзавеждане на готови жилища под ключ, и спечели купища пари, само че за да стартираш такъв бизнес трябват много милиони начален капитал, а преди да дойде в Чикаго човекът беше зам. генерален директор на Кремиковци. Друга богаташка Българска фирма в Чикаго беше Мултигруп - бяха купили 2000 товарни камиона. Има и други примери. Колкото до бронирана техника някои Руси конструктори напуснаха Русия, имаше талантливи хора и те създадоха Израелския танк Меркавс
  • 36 Студопор

    8 19 Отговор
    Ще ми разровите хубавата, българска, обработваема земя, да строите за укрите по нареждане на западните господари. Как не ви е срам?!
  • 37 Да, да

    7 15 Отговор

    До коментар #11 от "Чичак":

    Това, ако продължи, ще бъде измамата на десетилетието.
  • 38 Студопор

    6 16 Отговор

    До коментар #30 от "Морски":

    А да ти минава на теб през ума, че това превръща Бургас във ворна цел? Утре като падне някоя ракета и изтрепе работниците, да не се чудите.
  • 39 Тони

    4 13 Отговор
    Монтира само бронирани стъкла и олово на серийни автомобили.Не вярвам да комплектова двигатели и ходова част.
  • 40 Поредната

    5 14 Отговор
    Форма на висше малоумство в БГ.!!!!!!
  • 41 Мдаа

    4 13 Отговор
    Скоро че ручаме оръжия.
  • 42 Човече... ....

    6 12 Отговор
    Опаааа .... Продукция която никога и никак няма да се изнася за Украйна?
  • 43 бай Даньо

    9 3 Отговор
    дай боже повече такива новини!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове