Last news in Fakti

16 Март, 2023 10:38 1 752 33

Георги Свиленски: Да запазим БДЖ да съществуват и да бъдат български

  • бсп-
  • георги свиленски

От 30 години в БДЖ чакат новите влакове, няма да допуснем да им бъдат отнети

Георги Свиленски: Да запазим БДЖ да съществуват и да бъдат български - 1
Снимка: БСП

"Да запазим БДЖ - да ги запазим да бъдат български, да ги запазим да бъдат държавни и да ги запазим да бъдат железници." С такъв призив се обърна водачът на листата на "БСП за България" в 24 МИР София и председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 48-ото Народно събрание Георги Свиленски на кръгла кръгла маса, посветена на състоянието на българските железници и политиката за тяхното развитие. БСП беше представена и от експерта Гергана Алексова.

"Винаги сме отстоявали това, че БДЖ трябва да бъдат стабилизирани. Досега се даваше приоритет на автомобилния транспорт, крайно време е държавата да си влезе във функциите по отношение на железниците", категоричен бе Свиленски, който припомни, че в парламентарната транспортна комисия БСП е подкрепила да се приеме решение, с което да се задължи правителство да не провежда процедура за обществената услуга, а директно да я възложи на БДЖ, както и закупените влакове да отидат за държавните железници, но това предложение не е събрало нужната подкрепа.

"Защото хората в БДЖ 30 години чакат нови влакове, 30 години работят при ужасни условия, за да ги вземат новите влакове някакви други железници. Това от БСП няма да го позволим", подчерта социалистът.

По отношение на условията на труд и заплащането, Георги Свиленски коментира, че БСП 42 пъти е предлагала повишение на минималната работна заплата, което касае заплатите на всички работници в железници. "Едва на 42-ия път, в последния ден на Народното събрание, ни подкрепиха, защото идваха избори, само че увеличението да е от 2024 г. Това, което ви гарантирам - ще предложим още от 1 юли минималната работна заплата да бъде определяна по европейската директива - да е 50% от средната заплата. В момента това е около 1000 лв.", посочи той.

По време на разговора Свиленски се обяви за приоритетно завършване на всички инфраструктурни проекти, но подчерта, че да се случи това, е нужно да има парламент и редовно правителство.

"Призивът ми към политическите партии е малко да загърбят тяснопартийните си интереси и да помислят малко повече за България и за това, че трябва да има правителство. Всички заедно трябва да спрем целенасоченото унищожаване на този сектор. По тази тема не трябва да има партийни разделителни линии", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не можете да ги запазите!

    16 1 Отговор
    Команчите пътуват без пари, и се заяждат с "простите" пътници които си плащат!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смешници

    12 8 Отговор
    Абе тия съвсем изтрещяха.Вчера дерайлира още един влак.30 години комунистическо управление до това водят.
  • 4 Български са Левовете!

    11 5 Отговор
    Който иска да ги Има и в Бъдеще,да не дреме като слънчасала кокошка на втори април!

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Айде, моля

    11 2 Отговор
    За 33 г. един АЕЦ не построихте? Всичките сте...
  • 7 гост

    16 4 Отговор
    Нищо няма да направите крадци и некадърници,пускайте китайците да построят линии и високоскоростни влакове
  • 8 Пенсионер

    13 3 Отговор
    Те щото са български затова са на това дередже
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 То какво запазите?

    10 0 Отговор
    Само Курнела щото сте на далавера .
  • 11 1212

    6 0 Отговор
    КАК КАТО НАПИША ОЦЕНКА 5 МИ ДАВА 3 .Е ГА ТИ СА Й ТА ОТ ЕДИН ОЦЕНИЛ. ЧЕ И ТРИ.
  • 12 Курмчия на влак

    9 0 Отговор
    Едни обувки и гащеризон в бдж са 800 лв по фактура. Обществени поръчки и всичко е ок. Каца без дъно как се налива????
  • 13 всичко за благото на Човека

    10 0 Отговор
    Що бе ,Свиленски ?! За кого "да запазим" БДЖ ?! Някой от червените олигарси да не се е меракландисъл за него ?
  • 14 ПОПУЛИСТ

    8 0 Отговор
    ТОЯОХЛЮВ КАЧВАЛ ЛИ СЕ Е НА ВЛАК!!!!!
  • 15 БОЦ - ко

    8 0 Отговор
    Един комуняга се изказа,
    И нищо смислено не каза !!!
  • 16 Ааааа

    8 0 Отговор
    Да отиде край някоя ж.п. линия и да види в каква кочина са превърнати чисто нови вагони, също така и мотрисите дезиро. Това поддръжката им от бедежето. Не могат 20 години да хванат 20-30 наркомани които драскат по влаковете.
    Да хвърлим милиони за влакове които няма да се поддържат адекватно и ще се ползват само от римляни?
  • 17 000

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Български са Левовете!":

    Теб май пипката те е хванала.
    /болест по кокошките, за не знаещите що е "пипка". /
  • 18 Ако цената

    5 1 Отговор
    Са старите вагони и грохналите локомотиви на по 40-50 години от времето на моето детство( а съм на 60) то какво по дяволите пазим!?
  • 19 Боруна Лом

    3 1 Отговор
    АБЕ БАДЖО, А КЪДЕ БЕШЕ ДО СЕГА? ПАРАЗИТИ
  • 20 Иво Христов

    6 0 Отговор
    Докато не се почисти НКЖИ от калинки и малограмотни чиновници така ще често дерайлират влаковете. Нали. Най- добре е такава структура НКЖИ да липсва, която се храни от БДЖ и държавата. В НКЖИ всеки шеф си има назначена любовница и джипка. Разделянето на две структури беше планирано за разсипване на стратегически важното предприятие - железницата, да се дообере и приватизират сладките неща от нея, а загубите да останат за държавата.

    Коментиран от #24

  • 21 ИНЖ

    3 0 Отговор
    Аман от добри пожелания!!! Трябват професионалисти!!! Конкретни планове, мерки и изпълнението им!!! Този Свиленски на влак качвал ли се е в живота си!?
  • 22 ПСР

    4 0 Отговор
    Ох,много смешен е този комсомолски дързък ентусиазъм от началото на 70-те години на 20 в.Същите величави призиви,постановления,речи от трибуната.Другарю,ти не си ли чул,какви луди пари направиха от БДЖ ,НДСВ,а после ГЕРБ?!Какви милиони се източиха по ремонтите на локомотиви и вагони?!Скандални Обществени поръчки,за които ККП награждава в куршум в тила,колкото пъти трябва.Пак ще се плаща он всички за това,че сто човека станаха милионери от БДЖ в годините....само Свиленски,вдига юмрука и вика"Напред,другари смело!"
  • 23 Крив макарон

    2 0 Отговор
    Вашите хора още преди 20 г обраха и съсипаха БДЖ. Имаше едни интересни схеми със старите вагони от ГДР.
  • 24 777

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иво Христов":

    Как да се прочисти НКЖИ като най-големите далавераджии там ги издигнаха до зам.министри. Целия железен път е в окаяно състояние, въпреки "усвоените" милиони по програми....
  • 25 Име

    3 0 Отговор
    Влакът е най-безопасният транспорт всъщност, жалко, че не го поддържат.
  • 26 от БДЖ

    3 0 Отговор
    Бдж за периода 19-21 имаше най-кадърния мениджмън от последните 30 години. Добри обществени поръчки пуснаха хората-включително купените 16 Сименса, реновирането на пътнически вагони в Дряново и много други, все със собствени средства-без да чакат на държавата..Спечеленото дело с ПИБ от което БДЖ излезе на печалба, също задвижиха те. Бяха внесли и го защитиха в тр.комисия на НС 5 годишен много добър план за възтановяване на БДЖ. Но през юни 2021 сл.министър Алексиев/които е и сега/ ликвидира този екип. Сега да си носи последствията. Имаше достатъчно време той да покаже уменията си да оздрави БДЖ, но.......той се опитва да оправи цените .....и това няма да му се получи, но от такива "капацитети" страда държавата
  • 27 Минева

    2 1 Отговор
    Защо прогнозните резултати на БСП са 7,6%? Все някой ви краде гласове и програми. Стига сте се пенявили. За да се случат добрите намерения трябва да сте фактор в НС, а вие не сте.

    Коментиран от #31, #32

  • 28 дАаМ

    1 0 Отговор
    По най- натоварената линия Варна- София межди 16:19 часа и 22:00 часа няма никакъв влак. Представете си 6 часа интервал и то в час пик без влак!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дидо тира

    1 0 Отговор
    ТИРАДЖИЙСКАТА МАФИЯ УНИЩОЖИ ЖП ТРАНСПОРТА СЪЩИТЕ ТИРОВЕ ЗАВЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА И РАЗРУШАВАТ ПЪТИЩАТА ПУСНЕТЕ ЖП ТРАНСПОРТА
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хаджигенов

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Минева":

    МАНЕВА ТИ НАДУВАШ ЛИ ГО РЕДОВНО
  • 33 Павел пенев

    1 0 Отговор
    От както сме в този идиотски ЕС нямаме енергетика,транспорт,образование,здравеопазнане, сигурни граници,отбрана,съобщения, селско стопанство,тежката химия. Какво имаме че ще го опазвате? Всичко е съсипано и най добре и вас да ви няма. Вън от НС докато не ни извадите от НАТО и ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове