Last news in Fakti

16 Март, 2023 11:07 4 491 42

Кузман Илиев посочи кога ще настъпи финансов Армагедон в България

  • кузман илиев-
  • финансов армагедон-
  • фалит-
  • българия

Този дефицит от 7-8% за мен дори е леко консервативна прогноза

Кузман Илиев посочи кога ще настъпи финансов Армагедон в България - 1
Снимка: Архив

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца, като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена икономика. По-малките имат много по-малко право на грешки от големите. И това е много важно да се каже сега, за да се събудим – грубо, рязко и да си дадем сметка, че така не може да се продължава."

Това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев.

Като "мини финансов Армагедон за България" той определи прогнозите, че има риск за валутния борд и може да се наложи вземането на заем от МВФ. По думите му "заем от МВФ е клеймо, което означава, че инвеститорите забравят за България и ще се финансираме много скъпо".

Добре е, че извеждаме валутния борд пред скоби, защото това е един от най-големите рискове за страната. Бордът ще е под въпрос, ако задлъжняваме с бурни темпове и няма да имаме средства, с които да поддържаме жизненоважните си системи и да си плащаме задълженията, отбеляза той и допълни, че когато се държиш финансово неблагоразумно в борд, бордът пада.

След случая КТБ БНБ би трябвало да са доста по-смирени, смята Илиев.

Относно идеята за облагане с еднократен данък свръхпечалба за всички юридически лица, които реализират такава за второто полугодие на 2023 г., Кузман Илиев коментира:

"Още не ми го побира главата. Това е най-страшното и неприятно нещо, което може на някого да му хрумне. Когато кажем – който има печалба, ние ще го накажем, това, което казваме, е ефикасните и ефективните – за вас ще има проблеми, а в криза именно те трябва да бъдат поощрявани."

"Ножът опря до кокала, да направим някакви реформи. Въпросът не е за стягане на колана. Въпросът е да не ни удари инсултът. (…) Много рязко трябва да се освестим, да си намокрим лицето със студена вода и да си кажем честно докъде можем и докъде не можем, а не постоянно да живеем назаем", изтъкна икономистът.

Нереалистично е дефицитът да стане 3% до края на годината, поясни Илиев.

"Този дефицит от 7-8% за мен дори е леко консервативна прогноза."

"Ако не направим това, което казва министърката, пенсии няма да има, но не по линия на това, че сме ги замразили, а поради това, че държавата няма да има текущо пари, с които да ги изплаща. Пазарите ще гледат на нас като на много опасна инвестиционна дестинация и ще искат много големи лихви, за да ни кредитират. Няма да има средства и България може да се окаже в ситуация на ликвидна криза, което си е чист фалит."

"Тези неща са реална снимка на финансовата ситуация в страната. Това не е крайният резултат. Не ни е ударил инсултът или инфарктът, но сме с много високо кръвно, склерозирали, подути и дишаме тежко. Можем ли да го променим? Можем. Франция може да има 130% дълг спрямо БВП, но ние с 40-50% можем да фалираме. Просто няма да имаме пари текущо, кеш. Тези неща са реалност", подчерта още Кузман Илиев.

Мерките на кабинета имат по-скоро политически оттенък, заяви икономистът.

"Няма как нищо да се направи в пазарна икономика. Когато цените на енергоресурсите са много високи, когато има трилиони налети долари и евро, няма как с някакви си мерчици в крайната цена да оправиш всичко по веригата. Ако таванът на надценките проработи, ще навреди, ще уплаши много играчи, много вериги, ще удари доставчици, производители. Ние трябва да помислим как да създадем добри условия за производителите, за да има повече стоки, а не да натискаме крайната цена, която като я натиснете, просто ще смачкате този, когото натискате и той ще излезе от пазара. Това ще засили инфлацията, защото ще останат по-малко играчи."

Задава се охлаждане на икономиката, посочи Кузман Илиев.

"Цяла Европа се забавя. Трябва малко да преминем на друг режим – по-консервативен, по-разумен. Да го видим това като изчистване, тази рецесия, която се задава, а не като проблем."

Падането на плоския данък ще стане модерна тема съвсем скоро, прогнозира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мафията нулира

    63 1 Отговор
    народа няколко пъти за 30 години, та очаква се пак
  • 2 Хаха

    38 24 Отговор
    Кузмича и от Гербаджийско котило.Гаварит Масква е работата.
  • 3 Русофилска власт плюс изолация

    29 36 Отговор
    от Европа е равно на Жан Виденовата катастрофа.
  • 4 Анонимен

    33 15 Отговор
    Кузман от всичко разбира. Какъв ум, каква брада.
  • 5 Не остана

    18 4 Отговор
    Тик-так-тик-так......
  • 6 КОЙ Е ВЕСТОНОСЕЦА , КИРО ЛИ !

    24 8 Отговор
    ЕЙ , МОШЕННИКОООООО !
  • 7 Последния Софиянец

    38 19 Отговор
    Кокорчо и Корнелия Нинова теглеха всеки месец по 500 млн за да поддържат бюджета.Сега служебното правителство работи с техния бюджет а няма право да тегли кредити.Нормално е да сме пред фалит.Заради поскъпването много фирми работят на загуба.А като няма печалба няма и постъпления в бюджета.Безкрайни заеми.

    Коментиран от #19

  • 8 Реалност

    33 5 Отговор
    Плаши за да се скрие срива в приходите през януари 23 спрямо януари 22 - (22% по малко приходи от мита, 10% от акцизи, 9% корпоративна печалба), министърът търси всякакви проблеми в разходите, за сплаши с финансов колапс. Спадът на събираемостта е в година с 16% инфлация, т.е по-висока данъчна база. (В разходите за 2022 влизат и платените 700 млн лв за и инХаус строителите).
    Сред предложените мерки освен 10% орязване на разходите на министерствата - срещу което те въстават - влиза и връщане на намаленото ДДС (това е ОК) и вдигане на акциза за тютюневи изделия. Но не и на горивата, които са с най-ниския акциз в ЕС при най-ниска цена на руския петрол.Аджеба, какво стана с онези 700 млн повече приходи от Лукойл ?
    Сплашването стана патент на този Радев кабинет и на самия Радев. Като се почне от самото му начало с потъването на държавата без руски газ, минем през влизането във война с оръжията за Украйна, абсолютния пас при развихрилата се пропаганда срещу еврото и стигнем сега до идващия финансов колапс.

    На принципа: “Клати държавата, за да гласуват хората за стабилност”.
    А стабилизаторът от Банкя вече загрява да ни стабилизира.
  • 9 Защо още обичате москва?

    16 14 Отговор
    Видим резултат е огромният ръст на търговските отношения с Москва през последната година. Вносът на Русия в България се е увеличил два пъти и от 5 и половина милиарда лева е станал 11 милиарда, при запазен размер на нашия износ. Увеличението на вноса е заради удвоени доставки на руски петрол веднага след началото на войната в Украйна. Благодарение на това, сега Русия е втория по важност търговски партньор на България и неин най-важен доставчик на суровини.
    В същото време, заради санкциите, в ЕС са замразени над 300 милиарда евро на руските банки и имущество за 20 милиарда евро на руските олигарси. Дори Унгария, която често защитава руски позиции в ЕС, е запорирала руски активи за 900 милиона евро. В България, в която живеят 300 000 руснаци, притежатели на 500 000 имота по Черноморието, санкционираните са четирима, като отговорните институции се оправдават, че не са замразили никакви руски активи, защото в българското законодателство терминът „замразяване“ липсвал!

    Коментиран от #13, #21

  • 10 Геша

    25 0 Отговор
    А същевременно разходите по издръжката на желани и нежелани, включително и на криминални престъпници маскирани като млади майки с бради продължават със страшна сила.
  • 11 САМО МАЛОУМНИЦИ

    41 14 Отговор
    КОЙТО ГЛАСУВАХА ЗА КОКОРЧО И ПРОСТИЯ КИРО ОЩЕ НЕ СЕ ОСЪЗНАВАТ НА КЪДЕ ОТИВАМЕ,НЕЗНАМ КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ПРОСТ ДА ВИЖДАШ ,ЧЕ ОТИВАШ КЪМ ДЪНОТО И ПАК ДА ИСКАШ ДА ГЛАСУВАШ ЗА ТЯХ.
  • 12 лило

    35 0 Отговор
    Ма къде отидеха паричкитеп бе Кузмане, нали икономиката ни била ок допреди неколко години висок БВП, строежи, повишаване на заплатите? Искаш да кажеш че кадърното ръководство на БГ е покривало кредити с кредити и се е занъртяло в порочна спирала или ... искаш да кажеш че паричките са потънали в някои дълбоки джоби и офшорки?
    Кажби бе как стана така изведнъж, кажи причината и направи анализ по години 10 години назад.
  • 13 Някой трябва да обясни !

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Защо още обичате москва?":

    Вносител №1 в България е Руската федерация, като прави впечатление, че заради високите цени на енергоресурсите вносът от страната е скочил рекордно – със 147% до над 6 млрд. лв. В края на юли сумата нараства до над 7 милиарда.

    България има сравнително малък износ за Руската федерация. От януари до юни той възлиза на 395 млн. лв., което е с 1.5% повече от същия период на миналата година.

    България продължава да отчита сериозен ръст на износа в условията на висока инфлация, пандемия и война. Експортът нараства с 41.7% за периода януари-юли 2022 г., става ясно още от данните на НСИ.

    Коментиран от #17

  • 14 Сталин

    38 8 Отговор
    България е в перманентен финансов Армагедон ,откакто сме колония на Сащ както каза Скот Ритер -висш военен от сАщ, всичко което не е бетонирано в земята се влачи и граби от западните мародери,злато ,мед ,цинк, олово манган,финанси ,търговия всичко е в ръцете на западните мародери

    Коментиран от #23

  • 15 Руzко-българска мафия

    17 12 Отговор
    Въпреки, че изпълнилата поръчката на мафията лелка сама си призна, че е говорила глупости, сега ще наизлезнат всички "капацитети", които слугуват на руската мафия, да обясняват колко сме зле. Ама почнете с това, че перушината на Радев не събира ДДС от големите фирми.
  • 16 Българин

    42 11 Отговор
    А крещете ся "слава ухрайна" и "сбогом гаСпром" Крещете ве жълтопаветни едноклетъчни
  • 17 Делю Хайдутин

    31 6 Отговор

    До коментар #13 от "Някой трябва да обясни !":

    Най големият ни износ е за Украйна а не получаваме лев.Нормално е да фалираме.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лъжи и манипулации!

    8 16 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    А цифрите говорят, че дълга е намалял с 2.3% , фискалния резерв от 8.8 млрд. е станал 16,6 млрд.
    Провери, всичко е публично достъпно.
  • 20 хигиенист

    28 8 Отговор
    Коментарът на К. Илиев е отчайващо правдив и само абсолютни слепци не виждат гигантската финансова яма ,завещана ни от А. Василев. Четейки коментарите тук в сайта ,стигам до извода ,че или има много слепци в България или има много тролчета на ПП.
  • 21 Делю Хайдутин

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Защо още обичате москва?":

    Този увеличен Петрол от Русия не е за нас а за Украйна.И не получаваме нищо за него.Нормално е да фалираме.
  • 22 Така ще да е

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Делю Хайдутин":

    Делю фактурата си ти, ама верно, че и той айдук .
  • 23 Чети, другар, чети, говориш

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "Сталин":

    наизуст. България продължава да отчита сериозен ръст на износа в условията на висока инфлация, пандемия и война. Експортът нараства с 41.7% за периода януари-юли 2022 г., става ясно още от данните на НСИ.
    По-висок е ръстът на износа към държавите от ЕС – 44.4%, докато този за трети страни е 36.6% за периода.
    Основни търговски партньори на България в ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 68.3% от износа за държавите - членки на ЕС.
    Износът към Германия през полугодието е нараснал например с 32.1% и достига над 6.8 млрд. лв. За Румъния растежът е 49.7%, като изнесените стоки са на стойност 4.5 млрд. лв. Следва Италия с ръст от 50.6% до 3.7 млрд. лв.
    В същото време вносът от Русия е 11 млрд.лева, а износът ни за русия е 790 млн.лева.
    Видя ли кой ни краде!

    Коментиран от #25, #28, #29

  • 24 Няма кадри

    12 4 Отговор
    в България, само някакви псевдо специалисти. Тоя тръгнал да дискутира икономически въпроси без изобщо да има понятие по темата. И как изобщо може да сравнява икономиката на Франция с тази на България ? Франция произвежда коли, машини, съоръжения ... дори атомни централи. България произвежда едно голямо нищо.
  • 25 Делю Хайдутин

    20 5 Отговор

    До коментар #23 от "Чети, другар, чети, говориш":

    Повишен износ на безплатно оръжие.А за Украйна храни ,горива и ток без пари.
  • 26 Сирене

    23 5 Отговор
    И кой се погрижи енергията да поскъпне? Киро Пикото, Асен Благото? Уви, прав е Кузман Илиев.. И с 1/3та соросоиди, от тия най - безработните хептем ше го гризнем..
  • 27 ДДРОнег

    6 8 Отговор
    Управление на ОПГ герПдпс , последвано от това на чорапа е пагубно за България !!!
    Доколко ще е пагубно, скоро ще се разбере ...
  • 28 Сталин

    20 3 Отговор

    До коментар #23 от "Чети, другар, чети, говориш":

    Абе хайванин,ако не искаш Русия да те "краде" спри да ползваш газ и нефт ,ими цитираш измислени статистики на западните мародери,колко данъци плащат западните мародери в България - нищо- всичките пари и злато изтичат към Лондон и Ню Йорк
  • 29 Хаха

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чети, другар, чети, говориш":

    Какво да чете като точно износа ни е свързан с оръжията и преработения петрол който отива за Украйна. Елементарно нещо което се проверява. А и другото е износа на ток, който се изяде от раздаване на компенсации на фирми за Ел енергия, като за някой това нямаше нужда и си ги прибавиха към печалбата си недалновидни политика на малка държавица е това е истината
  • 30 Скапана

    11 2 Отговор
    Държава
  • 31 666

    15 8 Отговор
    Истината вече е налице. Управлението на др. Радев доведе България до Апокалипсис това което Чалгаря носи на гърба си. И ако сега все още има желаещи да гласуват за бандата ПП ДБ това е самоубийство. Пенсионерите ще останат без пенсии.

    Коментиран от #35

  • 32 Орел

    14 2 Отговор
    Слушайте Хампарцумян и Хърсев! Те постоянно повтарят че сме Ок. Значи сме Ок.
    Какво разбира някакъв Кузман и министърката.
  • 33 Я стига!

    11 0 Отговор
    Плоският данък щял да стане модерна тема??? Е, много се плашите от това. Я покажете една европейска държава с плосък данък! И нали уж плоският данък гарантираше повишено плащане на данъците? Какво стана? Защо големите фирми не си плащат данъците? Ами освободете ги от всякакви данъци. Бедните ще плащат, нали?
  • 34 случаен

    7 0 Отговор
    ама къде бехте всички специалисти досега,къде гледахте,или затуй си мълчахте
  • 35 АААА НЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "666":

    УПРАВЛЕНИЕТО НА ПП И ДБ И БСП ДОВЕДЕ СТРАНАТА ДО КРИЗА НЕ СВ ПРАЙ НА УЩИПАН АЙДЕ ИЗБЕРЕТЕ ГИ ПАК И СЛЕДВА ЖАН ВИДЕНОВ 2

    Коментиран от #37

  • 36 ссс

    6 0 Отговор
    Финансов министър,в рамките на два дни,да изкаже теза и антитеза по проблема "финансов фалит" на държавата ни е уникат.Един от двамата е за заведението в Курило-или тя или този над нея,а най-добре и двамата.
  • 37 Орка

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "АААА НЕ":

    БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е В ПЪРВАТА ТРОЙКА ПО МАЛОУМИЕ НА ВТОРО МЯСТО Е МАКЕДОНСКИЯТ А НА ЧЕЛО Е УКРАИНСКИЯТ И РЕЗУЛТАТИТЕ НЕ ЗАКЪСНЯВАТ ЧЕСТОТО
  • 38 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Този брадат козел е против облагането на свръх печалбите на фирмите. Но какво да правим ако тези свръх печалби са в резултат на спекула? Тази спекула започна с Ковид мерките и се развихри със събитията в Украйна,където печелим от вноса на оръжия и боеприпаси. За каква инфлация говорим, като това е чиста проба спекулация?
  • 39 Йо Несбьо

    4 0 Отговор
    Смятам, че Георги Кадиев е прав за необходимите мерки. Абсурдно е да се помага на големи фирми, които нямат нужда от помощ. Не може да се раздават и пари на всеки, а реално сега всички са на държавна подкрепа. Не може и да се разпореждат, че пенсиите се увеличават и да няма яснота откъде ще дойдат парите.

    Ами раздутата администрация? В коя европейска държава от ЕС държавните служители са над милион и близо 20% от всички заети в икономиката?
  • 40 Това редно ли е?

    0 0 Отговор
    Има фирми с по един служител, които работят дистанционно и предлагат софтуерни услуги на фирми от Европейския съюз. Ако тези фирми са успели да преговорят по-високо възнаграждение през 2022, то реално свръхпечалба-данък им го отнема в полза на държавата. Това редно ли е? За какво тогава някой да си прави труда да развива себе си и бизнеса?
  • 41 13675

    3 0 Отговор
    Аз, не съм финансист, но да се върнем малко назад. Дойде падемята, ресторанти и заведения фалират-помощ от държавата, война във Украйна, газ, петрол скачат бизнеса фалира - помощ от държавата. Аз, ако на месец харча повече от колкото взема фалира. Та, държавата помогна, сега заведения, бизнес време, е да върне те жеста
  • 42 Тъпанари

    1 0 Отговор
    Кога ядохте кифтетата, беше добре. Сега било зле. Ами вие изплюскахте за нула време над 14 млрд. лв. бре, разсипници, изплюскахте без какъвто и да е ефект за държавата. Жалки крадци и мошеници сте. Никога няма да се вдигне държавата с алчни боклуци като вас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове