16 Март, 2023 10:43 1 182 35

Дацов: Трябва да се стремим към 3% дефицит. Ако е над тази граница, зачеркваме еврозоната за следващите 3-4 години

  • любомир дацов-
  • дефицит-
  • 3 процента-
  • еврозона-
  • зачеркване

"Ще дойде неизбежно момент, в който ще спрат да дават заеми и ще трябва да се преструктурира начинът на живот, същото нещо е и за бюджета. ЕК ще ни вкара в процедура за свръхдефицит, ако продължаваме с тази бюджетна посока", смята експертът

Дацов: Трябва да се стремим към 3% дефицит. Ако е над тази граница, зачеркваме еврозоната за следващите 3-4 години - 1
Снимка: NovaNews

Между 700 и 800 милиона средномесечно са дефицитите вече. Ако продължи тази тенденция с текущи разходи, а и с очаквания скок на капиталовите разходи заради изплащането на евросредства, ще има допълнителна тежест на дефицита. Сметката показва между 8 и 9 млрд. минимум дефицит, а трябва да бъде максимум около 5,5 млрд. 3% е дефицитът, към който трябва да се стремим, ако е над тази граница, зачеркваме еврозоната за следващите 3-4 години. Това каза за "Твоят ден" финансистът Любомир Дацов.

"Никъде не е казано, нито се споменава думата "фалит" на България. Валутният курс също няма да се сменя, казва се, че в дългосрочен план бюджетът, изведен от баланс, ще води до дефицити. Бюджетът има структурни проблеми. Нивото на пенсиите, заплатите и компенсациите са сред тях", коментира той.
По думите му дефицитът означава, че непрекъснато, за да си плащаш сметките, трябва да теглиш кредити. "Ще дойде неизбежно момент, в който ще спрат да дават заеми и ще трябва да се преструктурира начинът на живот, същото нещо е и за бюджета. ЕК ще ни вкара в процедура за свръхдефицит, ако продължаваме с тази бюджетна посока", смята той. И допълва, че политическите програми предлагат само разходи.

Според него до края на април трябва да бъде изпратена конвергентната програма - 3-годишната бюджетна прогноза за съгласуване на политиките. "Няма как да я направиш без базов бюджет за тази година. МФ финализира работата на база сроковете от ЕС и показва посоката. Бюджетът трябва да намери 4 млрд., за да балансира нещата до края на годината. В следващата година ще трябва да има ограничителна политика - преструктуриране и премахване на енергийната помощ", посочи Дацов


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    18 7 Отговор
    Правителството на Радев не събира ДДСто от големите фирми свързани с ГЕРБ и ДПС.А от друга страна излива милиарди в пътищарите на Бойко.С един куршум два заека.Хем държавата разсипват и го приписват на Киро хем правят яки пари.

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мнение

    29 5 Отговор
    Каква еврозона бе, хайдуци? Годишно се краде милиарди от невнесено ДДС, вие пак ще убеждавате народа да си стои прост, тих и беден!
  • 4 ТаУмВзе

    5 9 Отговор
    Никой от пишман експертчетата няма идея, колко е Реалната инфлация! Черния лебед рути банки наред, тия с некви стремежи били. Вече сме ФАЛИРАЛИ бре!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 8888

    20 3 Отговор
    Спрете да му давате трибуна на този провален човек.
    Той не говори като експерт, а като политик!
  • 7 Псевдоним

    25 4 Отговор
    Ето ги, изплюха камъчето. Няма еврозона - стойте си бедни и гладни. Има еврозона - плащайте масрафа на западните държави.
  • 8 Сегашната министърка на финансите

    15 8 Отговор
    трябва да бъде уволнена незабавно, а нейния патрон да направи публично изявление за да се успокоят хората. Съзнателно ли е създадена тази идиотия с лева, Борда или от простотия. Мисля, че е първото.
    Това, което направи Велкова е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, !

    Коментиран от #25

  • 9 Бесен- _Язовец

    17 6 Отговор
    Миячите като искат заплати в евро отиват на летището и си купуват билет за чужбина. В България се разплащаме с левове и в бъдеще ще е така!!!
  • 10 Българин🇧🇬

    17 3 Отговор
    Който иска в джендързоната марш от България

    Коментиран от #21

  • 11 Казуар

    7 3 Отговор
    Другарю Дацов, известно ти е, че инфлацията в източноевропейските страни като се започне от балтийските държави и се стигне до Румъния и България е голяма. Стига до 25 процента, в България е 16. Увеличени били пенсиите и заплатите, но те не компенсират цените изцяло. Как България ще има ниска инфлация като остров сред другите. Или се забъркваш в политиката.
  • 12 Лъжата

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Абе , я да те питам за ония 10 милиарда дето се крадяха всяка година от ГЕРБ ? Сега трябваше да имаме 20 милиарда лева в бюджета и оттам бюджет на + и построени поне няколко метра магистрала . А сега какво , бюджет на дефицит, нито километър магистрала и парите ги няма . Изводът е че ЛЪЖЕШ като дърт ром и дори и ти не си вярваш. За тези 2 години няма и лев капиталови разходи и оттам бюджета е на дефицит само 2,9 % , а ако ги имаше тези разходи ,отиваме на 4,9 дефицит , защото толкова го е заложил великият финансист Кокорчо.

    Коментиран от #32

  • 13 Тази

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    простотия от къде я измисли?
  • 14 Ганчу

    9 0 Отговор
    Шенген и евро през куково лято
  • 15 Чичак

    4 2 Отговор
    НЕТрябва да се стремим към 3% дефицит. А да зачеркнем еврозоната ! Другото ще е трагедия ! .....еврозоната не може да е самоцел на луди хора .... в момента в който света печата пари ние дефицит да борим. Абсурдно и вредно е ! Световна Инфлация а ние стоим и гледаме тъпо.
  • 16 Румъния

    3 0 Отговор
    Чекайте си реда първо сме ние
  • 17 Гошо

    3 0 Отговор
    Както върви макета преди нас и в Шенген ще влязат
  • 18 Филип

    1 1 Отговор
    С тия прииждащи Афганистанци сме за никъде
  • 19 Чичак

    4 0 Отговор
    Трябва да се стремим към поне 15 % дефицит. За да компенсираме американското и европейско печатане на пари !... ЕЦБ и САЩ отпечатаха почти 8,4 трлн. долари и евро, след това вдигнаха лихвените проценти поради инфлацията, която инфлацията се повиши още преди войната и санкциите, които наложиха на Русия, което доведе до колапса на редица банки.......„Кризата започна от времената на антипандемичните мерки, когато някои развити икономики злоупотребяваха с монополната си власт, по отношение на валутните монополи.Откриха печатницата в САЩ и отпечатаха 5,9 трилиона долара! Това съответства на 38% от всички пари в обращение!
    Те ги отпечатаха в продължение на две години, което е приблизително количеството, отпечатано през предходните 40 години.Същият процент в еврозоната, напечатаха 2,5 трилиона!
  • 20 Българин

    3 0 Отговор
    Каква е инфлацията в страните в Еврозоната? Еврото нищо няма да оправи, но ще дозабатачи всичко у нас и ще ни върже на къса каишка към брюкселския Титаник. Тоя съюз не е ясно колко години още ще издаяни, отвсякъде е пародия на късния соц. На всички постове службогонци, калинки и роднини. Това провали соца, това проваля и Европа в днешните времена. Нашите комсомолци не случайно се вписаха така добре в пейзажа - Станишев шеф на ПЕС, Бойкикиев е същият - и двамата нямат нито ден работен стаж. За Кирчовците и Кокорчовците там и прокуратурата и психиатрията ще имат много работа. Толупа си го знаем, той ни върна във феодализма.
    Евро, ЛГБТ и война - това им е в главите на днешните. Внимавайте за кого гласувате, защото цялата ни държава е пред разпад и сме на прага да бъдем въвлечени във война.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чичак

    2 0 Отговор
    Ако не се стремим към поне 15 % дефицит. За да компенсираме инфлацията ще станем не най бедните в Европа а в света ! ....... Категорично !
  • 23 Чичак

    3 0 Отговор
    Абе замислете се бре хора ! От отпечатаните от ЕЦБ и САЩ почти 8,4 трлн. долари и евро, колко се е увеличила паричната маса в България. С нищо ! Вие разбирате ли че със всеки ден България потъва и никакви антиинфлационни мерки няма ! Със замразяването на доходите по зле и от най бедните в Африка ще станем. БНБ са за съд ! Всички до един .......
  • 24 Чичак

    1 0 Отговор
    Луди хора ни управляват ей, опасно луди.
  • 25 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сегашната министърка на финансите":

    По комунистически да отстреляме вестоносеца. 7% дефицит натресени от Василев. Ама, невинни били давоските наместници. След това правителството било винпвно. След това правителството ги финтира и не внесе бюджет, а продължи да харчи със скоростта заложена от Четворната коалиция. И сега като е патова ситуацията на изборите, какво правим? Пак дефицит 7%? Прост Ганчо го четете по форумите. На него всички са му виновни - окрали го! Ами, нормално е да те крадат. Затова не се дават пари в ръцете на политиците. Дянков излезе прав - 2% дефицит в конституцията. Ама, за Баце, Доги, Курнеля, Костя и двойната коалиция конституцията е врата у поле.
  • 26 Чичак

    2 0 Отговор
    Ние сме "отличниците" на света, затова сме на това дередже ....... Пълна олигофрения, неописуема просто. Срам.....
  • 27 Кирчо

    5 1 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
  • 28 Чичак

    3 1 Отговор
    В момента политиците ни убиват ! И със замразени доходи как ще купувате примерно автомобили по над 100000 инфлационни евро ? Как бре ? ...... Как ще купувате хляб по 5 инфлационни евра със замразени доходи ? Мислите ли с главите си ?.......
  • 29 ЛиБеРаст

    2 0 Отговор
    Еврозоната да го дуууа! Еврозоната е пирамида. Еврозоната е със 98% задлъжнялост от БВП. Никога европейските правителства не могат да върнат заемите, което ги прави абсолютно подчинени на глобалния финансов олигархат. В близко бъдеще тези държави ще бъдат лишени от собсвеност срещу дълга си.
  • 30 Чичак

    1 0 Отговор
    отпечатаните пари в продължение само на две години, са приблизителното количеството, отпечатано през предходните 40 години в САЩ.Същият процент е и в еврозоната, напечатаха 2,5 трилиона евра !.........38% от всички пари в обращение! 38% инфлация и то без допълнителните фактори ! ........над 50% реално. И някакви недоразумения побъркани ни говорят за дефицит от 3%...........
  • 31 Изпълзяха

    1 0 Отговор
    Уморете го народа от глад! Тогава ще имате дефицит не 3%, а 0%. И ще можете да влезете в бленуваната еврозона, за да си направите схемите с милиардите, които гарантират борда. Пак вашите интереси над всичко.
  • 32 великият финансист Кокорчо.

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лъжата":

    Ако беше заложил по вече капиталови разходи /магистрали, ремонт на ремонтите, ремонти и рехабилитация на хартия/ или по народному инхаус, какво щеше да се случи ? държавата щеше да литне или тиквата щеше n броя чекмеджета да напълни ?
  • 33 Да, ама НЕ

    2 0 Отговор
    С тая охранена и още гладна администрация как се постига малък дефицит бе г-н икономист. Ми сетете се че трябва намаляване на този огромен и никому ненужен разход, ама не ви стиска, нали
  • 34 Да ви тъковам

    1 1 Отговор
    И еврозоната и дефицита. Побърканяци.
  • 35 предозиране

    0 0 Отговор
    Колко трябва да ти е повреден чипа, за да сравниш противниците на еврото с хора ,които не се къпят и не си мият зъбите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол