Last news in Fakti

16 Март, 2023 12:04 1 250 28

Йотова: България не е пред фалит

  • илияна йотова-
  • сигнали-
  • министър на финансите-
  • предупреждение-
  • политическа класа

Сигналите, дадени вчера от служебния министър на финансите, са предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който се подготвя проектът на новия бюджет, коментира вицепрезидентът 

Йотова: България не е пред фалит - 1
Снимка: БГНЕС

България не е пред фалит, няма нужда да се взема нов заем от Международния валутен фонд, нито да се променя споразумението, както и да се тегли нов дълг. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова след официалното честване на 30-ата годишнина от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София. Честването е под патронажа на вицепрезидента, съобщават от БТА.

Тя отбеляза, че сигналите, дадени вчера от служебния министър на финансите, са предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който се подготвя проектът на новия бюджет. Надявам се, още в първите дни, когато заработи новото Народно събрание, този бюджет да бъде приет, каза Йотова и добави, че цялата държава има нужда от това.

Вчерашните реакции на политиците са показателни, коментира Йотова. По думите ѝ, те не са били нормални, но са обясними в предизборна обстановка. „Всеки изтълкува тези сигнали, така както на него му беше добре и го използва като инструмент и оръжие срещу политическите си опоненти“, коментира вицепрезидентът.

Относно използвано определение за всяване на паника в хода на предизборната кампания, Йотова каза, че подобни квалификации не правят чест на нито един политик, още повече, когато са били изречени от бивш финансов министър.

Вярвам на служебния кабинет, че докато те работят и финансовият министър е Росица Велкова, нито ще има фалит на държавата, нито ще има нужда от нови дългове, заяви Йотова.

Нашата позиция, на президентската институция, винаги е била за това в една парламентарна република да има редовен кабинет. Силно се надявам, че след 2 април ще има редовно правителство, каза още вицепрезидентът.

Служебният кабинет ще подготви проект за бюджета, но Народното събрание трябва да го приеме час по-скоро. Нека тогава всички с разум да приемат новите текстове и да не се оправдаят мрачните прогнози, апелира Йотова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    24 6 Отговор
    Украйна източва милиарди от бюджета ни.Нормално е да сме пред фалит.

    Коментиран от #19

  • 2 Дрън дрън та пляс

    12 9 Отговор
    Наглите телевизии всяха тая паника като извадиха 3 изречения от хипотетичен сценарии в доклад на финансовото министерство, не вярвайте на медии
  • 3 И тая

    21 1 Отговор
    замяза на доволно прасе..

    Коментиран от #4

  • 4 Сила

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "И тая":

    СЕЛСКА ПРЪЧКА...... по точно сливнишка, класика в жанра
  • 5 Министър на магията

    12 2 Отговор
    Вервам на всяка ваша дума.Да теглш всеки месец по милярд заеми за да съществуваш въобще ама хич даже не е ФАЛИТ.
  • 6 Ван дер Любе

    14 3 Отговор
    След като финансовият министър пуска официално лъжи, не е ли редно да бъде уволнен и да му се потърси наказателна отговорност за пускане на лъжлива информация. Финансовият министър не е продавачка на Женския пазар, нали?

    Коментиран от #7

  • 7 Чеп

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ван дер Любе":

    Кой разбрал какво е казал финансовия министър,РАЗБРАЛ.
  • 8 България е пред фалит

    4 3 Отговор
    от 30+ години. До момента се задържаше от заемите, грантовете ... на ЕС. Но инфлацията, парите за Украйна и бежанците, финансирането на западните фирми ... взе да идва в повече.

    Коментиран от #9

  • 9 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "България е пред фалит":

    Кои пари за Украйна бре.Ние изкарахме милиард от продажби

    Коментиран от #14

  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 0 Отговор
    ДРУГАРКАТА ПИГИ , ПАК ЛЪЖЕ ....... ТЯ ОТРИЧА ЗА ФАЛИТ , ЗАЩОТО ТЯ ........ И НЕЙНИЯ ПАТРОН(ШАРЛАТАНИН) СА ......... ПРИЧИНАТА ЗА ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ ...... ФАКТ !
  • 11 гост

    7 1 Отговор
    Типично, хем е така, ама май не е така.Излиза че Кокорчо е ПРАВ. Той какво каза ? Днес всички са на неговите твърдения, ама и си поплюват едновременно.Типичната жалка българска картинка.
  • 12 може

    7 0 Отговор
    Ако нямаше интернет и хората не знаеха чужди езици , защото вече всеки нормален човек чете и се интересува
    какво става по света и у нас
  • 13 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 2 Отговор
    Не знам на фалит ли мирише, но като гледам на какви скъпи возила се вози обикновенния човек, как купува пре-скъпи жилища, защото е модерно, за какъв фалит може да се говори
    Или да купува с насмешка домати по 4-5 лева килото, или дини и пъпеши над 10 лв/кгр, с призумцията нека да ги е яд душманите, че купувам скъпи неща
  • 14 Нещо бъркате

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Търговското салдо на България с Украйна за периода януари 2022-2023 е -1161.6 милиона лева. Най-вероятно не влизат в тази сума оръжията които са продавани през Полша, с която търговското ни салдо ни е също много зле: -1474.8 млн. лева. А заемите за Украйна които са били гарантирани и от България ... ? Цялата работа с Украйна е едно огромно набутване, не само, че нищо не сме изкарали, а продължаваме да нанасяме вреди и щети на икономиката ни ...

    Коментиран от #22

  • 15 Абе щом деменциите

    2 3 Отговор
    са казали в САЩ, значи Е!
    Те така обявиха и ПЛАНдемия и цял свят затвориха, за един обикновен грип... Вече няма нищо нормално с тях!
    Можем да живеем нормално пак, АКО се откажем от всякакви техни "съюзи", "алианси", военни бази... Да се откажем и от ЕС и от всичките "международни организации", които са пробити от ФАЩ отдавна...
    Само независима България има някакво бъдеще!
  • 16 Павел пенев

    4 0 Отговор
    На кого да вярват българите,като всички са лъжци и крадци. По добре да бръкнат в джобовете си за да разберат че са празни.

    Коментиран от #27

  • 17 Минева

    3 0 Отговор
    Кой е по- по- най - Йо или дебелата. РР ще ви дърпа ушаците
  • 18 безпартиен

    3 0 Отговор
    На международните пазари сме конкурентни единствено с износа на зърнени храни и работата на ишлеме в леката промишленост!Никакви високи технологии и производство на стоки с голяма принадена стойност!А и как да е след като сега имаме над 2.3 млн.пенсионери,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 1 млн.не грамотни,без професия и трудови навици ц. гани!

    Коментиран от #21

  • 19 Пример

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Дай един конкретен принцип как точно става това източване, кой го урежда и какъв е размера. Ако може с документи и факти, които да може да се проверят. Някак си две от жените на Радев твърдят различни неща. Не е лошо някой да поеме отговорност за общите приказки.

    Коментиран от #23

  • 20 НЯКОЙ

    5 0 Отговор
    Замазваме, замазваме ...., ама "казана дума хвърлен камък" и е поредният камък по психиката и спокойствието на българите, след камъка за газа и студа, камъка за участие във войната, а да не говорим за камъчето хвърлено от придворния Копейкин, че българи ще бъдат мобилизирани и изпратени в Украйна ! Все камъни в българската градина, защото България може да бъде градина, но злосторниците трябва да се приберат на тихо място !
  • 21 ИТСектора

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    Най-бързо развиващия бизнес в България е ИТ сектора. Покрай мен всички младежи искат да стават ИТ специалисти, за зърнопроизводители не съм срещал кандидати. Освен това, ако не беше войната, Украйна не си ли продаваше зърното? Даже по-добре. И не е имало проблем.
  • 22 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Нещо бъркате":

    ALOOO МАТРЯЯЛ АКУУШЕРКАТА ЛАЙЙННЕН КАЗА ВСЕКИ ЖИТЕЛ НА ЕС ТРЕБВА ДА ПЛАТИ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ ПОНЕ ЕДИН ТАНК ЗА УКРАЙНА ..ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИИТЕ НА ВОЙНАТА .. СИ ИЗПРАЗВАЙТЕ ДЖОБОВЕТЕ
  • 23 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пример":

    БЪЛГАРСКА ФИРМА ПРОДАДЕ НА УКРАЙНА 14 САМОЛЕТА СУ24 КУПЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ЦЕНАТА НА МЕТАЛА В ТЯХ .А ДЪРЖАВАТА ГИ Е КУПИЛА НА 100 ПЪТИ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ ...АЙДЕ СЕГА ВИДЯХТЕ МАТРЯЯЛ КАК СЕ ИЗТОЧВА ДЪРЖАВАТА ОТ ЕДНА ФАШИСТКА УКРАЙНА

    Коментиран от #24

  • 24 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    И ТАЗИ СДЕЛКА Е НА КИРЧО И КОКОРЧО ...А ПАЧКИТЕ СА В КАНАДА
  • 25 Някой лъже

    1 0 Отговор
    Но кой? Може би след 800 дни ще се оправим или ще ни оправят.
  • 26 Да те няма пропаднала крадла и ортак

    2 0 Отговор
    На Гергов! Баба Илияна кога ще спре да краде и лъже, разкажи и обясни къде са парите на хората защо с 100 лева вече не можеш да купиш същото в сравнение преди година две? Вие с фатмака сте престъпници!
  • 27 Ти така си го написал

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Павел пенев":

    че всички българи са цвете за мирисане, а само политиците са виновни хаха. А бре ей, повечето от българите са си крадци, далавераджии, не спазват никакви закони, лъжци и непукисти. Стига ревахте и сте се правили на най-праведните.
  • 28 Zвяра 🇷🇺

    0 0 Отговор
    При демокрацията България винаги фалита ...

    Това е от доброто управление на едни евроатлантически джендър хора ...

    Русия този път да не спасява България...и след време пак България да е друг Русия ...

    Време е България да отиде в канала на историята ....

    Много държави са изчезнали...Времето на България идва и това н прави изключение ...

    България не е нещо по специално...Една обикновена държава ...без никакъв принос към света....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол