Last news in Fakti

27 Март, 2023 20:48 1 706 42

Бизнесът у нас плаща с над 30% по-скъп природен газ, отколкото в Западна Европа

  • природен газ-
  • цена

Тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари-април, пишат от БТПП

Бизнесът у нас плаща с над 30% по-скъп природен газ, отколкото в Западна Европа - 1

Бизнесът у нас изрази ясното си несъгласие с цената на природния газ. Това става ясно от писмо на БТПП до институциите в страната, които имат отношение към това. И посочват, че у нас се плаща над 30% повече за природния газ, в сравнение с цените в ЕС.

Ето и целия текст на писмото:

Съгласно договора за доставка на природен газ по свободни цени за 2023 г между „Булгаргаз“ ЕАД и клиенти, присъединени към газопреносната система, доставната цена се образува като сума от предложената от обществения доставчик за утвърждаване от КЕВР цена и премия, възлизаща на 11,64 лв./MWh.

Предложената за утвърждаване цена за м. април 2023 г. е 103,08 лв./MWh, съответно очакваната цена за индустрията е 114,72 лв./MWh или 58,66 EUR/MWh. Същевременно към 22 март 2023 г. фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лв./MWh). Прогнозната разлика, която ще надплати бизнеса за април възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лв./MWh) или 38,6%!

Сходна е ситуацията и през текущия месец: цената за промишлеността е 118,38 лв./MWh (60,53 EUR/MWh). Средната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 45,31 EUR/MWh (88,62 лв./MWh) – разлика от 33,6% не в полза на българския пазар! За февруари – цената за бизнеса е 135,99 лв./MWh (69,53 EUR/MWh), а средната цена на ТТF spot – 53,64 EUR/MWh (104,91 лв./MWh). Разликата е 29,6%!

Отчитайки дългосрочния договор на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани“, обвързан 100 % с петролна компонента и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма обяснение за формираните от „Булгаргаз“ ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината.

По наши оценки, тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари-април!

Ясно личи, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец!

Също така, няма никаква яснота дали са предприети мерки за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, който основен генератор на високите цени.

Нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж.

Същевременно не е налична и реална обосновка за размера на премията, начислявана от „Булгаргаз“ ЕАД от почти 12 лв/Мвтч, която също допринася за оскъпяването на доставките.

Настояваме за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 1 Отговор
    НЕ! Нас ни щави бизнеса, собственост на партийци от всекви боички. После кво стана, че нищо нема а? Ми те го те, 5 уж изборчета за 2 годин. Половин Милиард струват до са. Изключвам партийните субсидии и Кражбалъка, щото е още по голяма цифромания. Нани нани!
  • 2 Бонев

    36 1 Отговор
    Искат да са равнопоставени с бизнеса в западна Европа, обаче като чуят за увеличаване на заплатите реват на умряло.

    Коментиран от #31

  • 3 честен ционист

    21 1 Отговор
    Поправка, Ганчо плаща тока на бизнеса с компесаторките. А Ванчо трябва да го убеждава, че хиперинфлацията е в рамките на нормалното.
  • 4 Чудо

    11 21 Отговор
    Руските мекерета в служебното правителство са виновни и още много други,ама на каскета му дреме.

    Коментиран от #12, #26

  • 5 ха ха

    29 1 Отговор
    бизнеса нищо не плаща , плащат работещите за мафиот бизнесмените
  • 6 Демократ

    14 8 Отговор
    Нали за това Иванов е несменяем изпълнител на енергийната ДС-КГЦ мафия и шефката на Булгаргаз е с фамилия Златева, дясна ръка на кремълския роб Борисов. Всичко това за сметка на народ и държава.- лъжи и кражби от всички и забрана за развитие, пълен застой.
  • 7 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    Заводите се изнасят в Румъния и Турция.
  • 8 Да, бе

    21 2 Отговор
    Тая зима си спрях газта, че да има за бизнеса. Викам ще се за сити, но не.. Български бизнес, когато и да го утрепеш, все си закъснял. Пазарна икономика по комунистически.
  • 9 Тома

    22 1 Отговор
    А защо бизнеса в България плаща 10% данък печалба батко къде криете милиардите а
  • 10 един

    8 14 Отговор
    Нали затова Радев и правителството му, обърнаха света наопаки само и само да внасят руски газ,за да могат да крадат,да купуват избори и да са несменяеми на власт!Американския газ бил ненадежден и скъп според Радев,а сега микса като е по-скъп от холандската борса,мълчат,щото им влизат едни пари в джобовете които са за наша сметка!Защо смениха шефа на Кевр и върнаха Иван Иванов/уж лош беше преди/,нали идеята беше цената на газа да е приемлива за бизнеса и домакинствата,а сега бизнеса реве!

    Коментиран от #25

  • 11 СталиН

    19 7 Отговор
    Сбогом Газпром-здравей мизерия
  • 12 Анонимен

    23 5 Отговор

    До коментар #4 от "Чудо":

    Къде видя руските мекерета...От ЕС и краварника казаха че не трябва да плащаме с рубли газта и първи в Европа послушахме напътствията и Путин врътна крана. Някой от европейците не се съгласиха с напътствията и все още продължават да имат евтин газ
  • 13 123456

    14 3 Отговор
    Само така - и по-скъп да стане - да ни дойде акъла барем !
  • 14 Даниел Немитов

    18 1 Отговор
    Така е в страната където мафията си има държава!
  • 15 Тръци

    13 5 Отговор
    Викнете си Кирето пак, той знае как да ви уреди! Веднъж го игра, пак ще ви издокара!

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гласувайте за Киро Шприца,

    9 8 Отговор
    Той ше подкара евтините кораби от сащ.
  • 18 Иван Иванов КЕВРтози мултимилионер

    15 2 Отговор
    Трябваше да е отдавна в затвора, явно е на мого Хранилки и е Удобен за много мафии, Картели и ОПГ!! Този е Престъпник с бела Якичка!!
  • 19 оня

    13 0 Отговор
    Бедните ги клатят най лесно:))
  • 20 Пенчо

    14 1 Отговор
    Е тоя ного ефтин манипулатор ... Нема как цената ттф на терминал в Холандия да е същата като тука. Балъци да го прекарат за без пари нема. А той да ми каже как кило млеко в Холандия е 30 процента по-евтино от от при нас
  • 21 един

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Тръци":

    Ще го викнем,аман от комунистически мошеници и крадци!Как стана така, че при Кирето цената на газа у нас беше по-ниска от цената на ТТФ борсата?Значи тогава можеше а сега при комунистическата мафия не може!За да не ви крадат комунистите повече,на 2 април с бюлетината е №12!
  • 22 Анонимен

    8 2 Отговор
    Ти като много знаеш що не вземеш да поръчаш един танкер газ от САЩ да теглиш чертата и да спечелиш милиони Знаеш ли преди 2 години колко струваше руският газ в Европа за домакинствата ? А знаеш ли колко струваше руският газ за промишлеността в Германия?? Виж цените сега и преди 2-3 години и тогава говори.Виж и цените на американския втечнен газ колко е бил и колко е сега
  • 23 Гуджо

    7 1 Отговор
    Що пък Кирето. Тиквеника Боко - Асфалт Паша си е слънце ненагледно.
  • 24 Анонимен

    0 0 Отговор
    Отговор 22 се отнася до 10
  • 25 Пенчо

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Ако гледаш борсовите цени на газа, преди винаги са били равни в Европа и САЩ; сега при нас е двойна. Познай кои стоки ще са по-конкурентни ... В един индустриален продукт горе-долу половината производствена цена се формира от енергията
  • 26 Тъпан

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чудо":

    Що баща ти не те е метнал на килима.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Коментар

    4 4 Отговор
    Кирчо е виновен.
  • 29 питащ

    5 0 Отговор
    Този пенсионер кога ще бъде премахнат от тази система.
  • 30 Реалист

    7 5 Отговор
    Промяната им го каза и по времето на ГЕРБ и сега в РБЪЛГАРИЯ се продава по скъп газ от бордовите цени. Само при правителството на Кирил Петков за съжаление само 164 дни се продаваше по евтин от борсата газ а имаше и компенсации за хората. Иначе слушайте лъжите на Борисов и Гроб.

    Коментиран от #36

  • 31 един

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Не може да даде заплата която на Запад работодателите дават по-много причини!На Запад държавите имат средна заможна класа която може да си позволи да купува и потребява повече стоки,там няма такова разслоение на супер богати и супер бедни каквото има у нас!Държавите им са богати и устроени,стотици милиони туристи ги посещават,това движи икономиката напред,освен това изнасят много повече стоки от нас,и т.н. и т.н.!
  • 32 Този

    6 0 Отговор
    Кърлеж на снимката що милиони е профулал ей така без нищо да свърши!
  • 33 Име

    3 0 Отговор
    Но плащат едва 300 евро заплата -и така.
  • 34 Да са живи и здрави да си харчат парите.

    6 0 Отговор
    За никого не е тайна ... Да не се окаже, че и стойността на газа е на различна цена в зависимост от кръга в който е фирмата ти? Целия бизнес е шуробаджанащина - ти на мен ,аз на теб с правилните хора в БГ!...
  • 35 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    кой го интересува какво става със бизнеса важното е ЧАО! Газпром!
  • 36 реалиста

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Реалист":

    тези ги приказвай на хора дето не плащат газ. например - август 22ра правителство на петков цена МВт/ч без ДДС -297,89 лв. юли 22-ра 186,17 лв къде го виждаш по-евтиното, компенсация ич!
  • 37 Гост

    4 0 Отговор
    И милиарди компенсации за енергоносители. А и аз плащам 40% по-скъпо мляко отколкото в Германия, ама компенсации нямам.
  • 38 Кой разбрал, разбрал!

    3 0 Отговор
    Ами бизнеса като е компетентен и е в състояние защо не предостави по евтин газ на себе си и на останалите потребители? Така ще има възможност не само да недоволства от действията на другите, а да демонстрира друг подход и да докаже правотата на своето становище. Всички се научиха да искат, а никой не ще да дава!
  • 39 Бизнесът ни е солидарен.

    4 1 Отговор
    Хич да не му пука, че утре-вдругиден ще изчезне!

    Важни са ценностите! Евроатлантическите...

    Всяка мизерия си има своята цена.
  • 40 Кир Пара5ков

    3 0 Отговор
    Добре че с любовничката ми ви уредихме осем безплатни танкера с американски газ!
  • 41 Читател

    1 0 Отговор
    Бизнесът не е субект на Конституцията! Конституционни субекти са Народа/гражданите, Властите (Законодателна, изпълнителна, съдебна, президент) и техните органи. Бизнесът не съществува като конституционен субект и няма конституционни права. Всички органи в които участва бизнесът под една или друга форма, техните предложения и решения са противоконституционни!

    Коментиран от #42

  • 42 РазМисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Читател":

    Въпреки, че конституционната клетва, която всички са длъжни да полагат повелява че се "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на НАРОДА. Заклех се.", всички не се ръководят от интересите на НАРОДА, а от интересите на бизнеса! Стига с тоя бизнес бе, той не работи, не ражда деца, не гласува, не боледува, не гладува, не го боли, не страда ЧОВЕЦИТЕ, ХОРАТА са важни в живота, не бизнеса.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове