Last news in Fakti

30 Март, 2023 11:46 478 14

Крум Зарков: Съдебните закони са ни абсолютно необходими, за да се отлепим от дъното

  • крум зарков-
  • съдебни закони-
  • правосъдие-
  • реформа

Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като тези, които бяхме внесли. Те не са продукт на импровизация

Крум Зарков: Съдебните закони са ни абсолютно необходими, за да се отлепим от дъното - 1
Снимка: БГНЕС

"Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като тези, които бяхме внесли. Те не са продукт на импровизация. Те са продукт на дълбок размисъл и доста дълга работа преди това и са съгласувани с широк кръг институции в страната и извън нея". Това заяви пред БНР служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той обясни, че и двата законопроекта са прегледани още веднъж, като са нанесени правно-технически и стилистични поправки, преди да бъдат внесени отново.

"Конституционният дебат сам по себе си нито пречи, нито е с нещо страшен. Не е имало дълбока реформа и големи промени, а тези са такива, за които да не са се поставяли въпроси от такъв характер. Когато те се приемат, има Конституционен съд, който ги отсъжда. И за двата закона - доколкото много хора говорят за противоконституционността на предложените от нас промени в НПК и ЗСВ, нека да кажем, че по отношение на самия механизъм за разследване на главния прокурор, предвиждащ върховен съдия за определено време да изпълнява функциите и да има статута на прокурор, за да извърши разследване и евентуално повдигне обвинение - не може и няма нищо противоконституционно. Въпросите се поставят по-скоро по отношение на начина на функциониране на ВСС, където ние сме се опитали в рамките на сегашната Конституция да изпълним отдавнашни препоръки на Съвета на Европа, според които прокурорите не трябва да имат фактическа възможност да бъде защитен по какъвто и да е начин. Той ще мине през КС най-вероятно. От друга страна големият дебат за конституционна промяна също трябва да бъде поставен точно на тази плоскост", коментира Крум Зарков.

Според него логичният начин на действие е да се приемат законите и да се върви напред. Ако конституционният дебат се състои, той отново е концентриран върху начина, по който се конституира, избира и функционира ВСС, каза той. По думите му няма общо с механизма за разследване на главния прокурор, нито с органа, който ще разследва корупцията по високите етажи на властта:

"Въпросът не е или или, а докъде и кога. Приемането на тези закони с нищо не противоречи на други по-амбициозни идеи. Тези закони са ни абсолютно необходими, за да се отлепим от дъното".

Констатирането на политическа воля за промяната на тази тема ще е сигурен знак, че народното представителство има достатъчна сила за необходимите промени. По думите му това ще отпуши процеса и във вътрешен и външен план.

В предаването "Преди всички" министърът обясни закриването на спецправосъдието:

"С времето специализираните съдилища и прокуратури се превърнаха в такива, които вместо да разбиват организираната престъпност, влизаха в хрониките и политическите коментари с най-различни арести, от които не помня нещо да е произлязло. Те се превърнаха в символ на това, което много хора наричат злоупотреба с власт и то с най-мощната част на властта - репресивния апарат. Оттогава насам от прокуратурата непрекъснато предявяват претенция, че това е довело до някакъв срив за системата и пречи на преследването. При последните преброявания - в България работят повече от 1500 прокурора. Не мога да разбера с какво 20 специализирани щяха да направят разликата, още повече че когато работиха, не съм останал с впечатлението, че решихме въпроса с корупцията по високите етажи на властта, а напротив".

Той призова който има становища по определен законопроект, да ги изразява в пленарна зала или в публичния дебат. "Прокуратурата изпълнява, а не пише закона", категоричен бе Зарков и добави: "Тя не бива и не може да търси извинения в отмяната на специализираната прокуратура, за да си свърши работата".

"Понятието "завладяна държава" е публицистичен изказ, който не отива в устата на онези, които държат Наказателния кодекс в ръцете си и които ако имат такива данни или съмнения, имат далеч по-ефективни методи да освободят "завладяната държава" отколкото да се оплакват по телевизията", коментира той и допълни:

"Ако някой е завладян от някого, това се доказва от прокуратурата".

Според него за да има разследвания по високите етажи на властта, се налага да направим още усилия в реформирането на нашите структури. По думите му тези усилия са в това да създадем институция, която да се съсредоточи именно в разследването на високите етажи на властта и която да е в достатъчна степен отделена от тези високи етажи, така че да не може да се влияе.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    10 1 Отговор
    И БКП чрез Кацамунски ще ви отлепят от дъното ? Хайде , стига !
  • 2 Алооо

    9 1 Отговор
    Не те разбрах какво говориш, Джендърче.
  • 3 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 0 Отговор
    КАЦАМУНЕ , СТРУВА МИ СЕ , ЧЕ......... ПАРТИЯТ "ЛЕВИЦА" НА ........... ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ....... СЕ Е ЗАЛЕПИЛА ЗА ДЪНОТО ........... ФАКТ !
  • 4 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Дъното няма Дъно бре смешен! И Господ да слезе сме приключили Вчера.
  • 5 !!! Внимание !!!

    6 1 Отговор
    Крум Зарков - враг номер 1 на българските котки!
  • 6 Не се хаби

    5 1 Отговор
    алчността и простотията ще те затрият.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дежурния

    4 1 Отговор
    И що ми махна коментара, нещо лъжовно?Смешници и роби!,😂😂😂
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 на др. кацамунски ляволибераcткaтa унука

    5 1 Отговор
    знае ли от кой точно пол е?
  • 11 Трябва

    1 2 Отговор
    Конституционна промяна.Да няма главен прокурор и тази йерархична структура да бъде разбита,иначе тази измишльотина за съдия и т.н. звучи несериозно.А с кои следователи ще работи?Следствието трябва да е отделно от прокуратурата.С една дума предлага се мижава поправка.Въпроса е да има сериозни промени и за мандата,да е 4 години.На ВСС също да се направят сериозни промени с мандат4 години и по-малка бройка.Дтигс само запладжии и безрезултатна работа.
  • 12 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Мислехме, че ЗЛОДЕИТЕ са Борисов и Гешев, но сме били излъгани, имало прикрит още един ЗЛОДЕЙ - по-опасен, защото служи на друг ЗЛОДЕЙ, който плаши децата ни с бомби, а света с ядрено оръжие !
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Ние сме здраво залепени за дъното. "Понятието "завладяна държава" е публицистичен изказ,.....”
    Тя и корупцията е публицистичен израз от който в българската практика нищо не следва в правен смисъл. Нали затова крадците по високите етажи на властта и техните медии употребяват това отвлечено понятие в публичното пространство. Едни са престъпници, а други са корумпирани - едните ги наказва закона, а други са порицавани „публицистично” и така е до следващите избори. Такива са отдавна създадените условия за възникването на устойчива клептокрация в България. А клептокрация означава управление на крадците. Публицистичен израз е и грандиозната тъпотия „политическа класа”, което упорито се пробутва и на брифингите на различни структури в ЕС. Да се сещат избиращите, че избират някаква си класа, която си има собствени интереси.
  • 14 пенко

    0 0 Отговор
    НАЙ- ПРОБУТАНИЯТ ОТ БАЩА СИ В ПОЛИТИКАТА ------ ОТ КРИВОЛИЦЕВИЯТ МУ БАЩА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове