Last news in Fakti

30 Март, 2023 11:16 499 5

Български институт за правни инициативи: Какво искат партиите за съдебна реформа и борба с корупцията

  • партии-
  • съдебна реформа

Почти всички кандидати за парламента предлагат мерки за ограничаване, намаляване правомощията на главния прокурор и ефективно наказателно преследване

Български институт за правни инициативи: Какво искат партиите за съдебна реформа и борба с корупцията - 1

Нова кампания, стари идеи. Така, в едно изречение, може да се обобщи сравнителният преглед на идеите на политическите партии по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и административната реформа. От Български институт за правни инициативи (БИПИ) следим внимателно какви са предложенията на политическите сили за установяване върховенство на правото и добро управление в България от 2009 г. досега. В тази кампания темата като че ли изпадна от политическите дебати.

Десет от общо 22 политически формации предлагат изменения в Конституцията, а 2 (ВМРО и БНО) предлагат приемането на изцяло нова Конституция.

Като цяло предлаганите мерки звучат общо и бланкетно, без да се посочват цели и механизми за тяхното постигане. В платформите на някои от партиите има откровено противоконституционни и антидемократични идеи (напр. забрана на партии, вж. „Глас народен“).

Други партии очевидно са пропуснали, че мерките им вече са реалност (напр. предложението на „Български възход“ за публичност на отчетните доклади на съдилищата или въвеждането на система за случайно разпределение на делата на НДСВ), но отделен е въпросът колко ефективно работят.

Трети залагат на въвеждане на пряко участие на гражданите в съдебната власт („Възраждане“ предлагат специализиран антикорупционен орган да се избира пряко, ИТН предлагат главният прокурор да се избира пряко, а от „Български съюз за директна демокрация“ предлагат главният инспектор и инспекторите в ИВСС да се избират пряко), макар този принцип да е отхвърлен, тъй като исторически се доказва, че съдебната система е по-ефективна и независима, когато се прилага принципът на професионализма при постъпване и кариерно израстване.

Почти всички кандидати за парламента предлагат мерки за ограничаване, намаляване правомощията на главния прокурор или механизми за контрол и ефективно наказателно преследване. Нито една партия например не предлага да се увеличат правомощията на главния прокурор или прокуратурата. Може да се твърди, че политиците отговарят на очакванията на гражданите с предложенията си за реформа на прокуратурата, като се има предвид критично ниското доверие към нея.

На база на това сходство в политическите намерения очакванията са, че следващият парламент ще пристъпи към приемане на съответните изменения. Допълнителна опора за бързи мерки за реформа по отношение на главния прокурор и прокуратурата дава и публичното наличие на няколко законопроекта, част от които са съгласувани и с международни партньори на България от Европейската комисия и Венецианската комисия.

Може да се предположи, че на тази база е възможно и постигането на коалиционно договаряне, което да доведе до създаването на редовен кабинет. Съдейки по заявките за промени в основния закон на страната, е възможно дори и формирането на конституционно мнозинство, което като първа стъпка трябва да избере ключови органи на съдебната власт, чийто мандат е изтекъл. България има огромен проблем именно със съставите на независимите регулаторни и надзорни органи, които се избират от Народното събрание.

Повечето от тях са с изтекъл мандат, неподновени състави и липса на удовлетворение от гражданите по отношение на работата им. В платформите на ПП-ДБ и „Левицата“ най-подробно са залегнали мерки за попълване на състава на тези органи, вкл. ВСС и ИВСС. От ПП-ДБ предлагат „Избор на компетентни членове на регулаторни органи (КЗК, БНБ, КФН), които да взимат независими решения“, но не става ясно как точно ще се направи такъв избор. Сред добрите практики, които могат да се приложат, са отворени покани за номиниране на кандидати или разделяне на правомощията по номиниране и избор сред различни субекти/власти или с участие на представители на гражданското общество; представяне на управленски концепции на кандидатите, задълбочени професионални дискусии за състоянието на сферата, подлежаща на регулиране и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закон за чуждите агенти

    3 1 Отговор
    БИПИ е поредното американско НПО
  • 2 да де

    2 1 Отговор
    У нас всякакви институти бол файда никаква.
  • 3 Кобрата на Пугачов

    1 3 Отговор
    Сега да ви обясня какво следва в близко бъдеще на партийните хрантутници нищоправци и предатели от всякакъв цвят. Жалко, че спряхте да квичите за импийчмант на президента, та да се ускори процеса.
    След приключване на дейността си като президент, Радев ще бъде министър-председател на Република България !
    Пригответе си четки, пасти за зъби и раирани пижами ! Тик-так, тик-так !
  • 4 Направете

    1 1 Отговор
    Конституционни промени и да няма главен прокурор и йерархическа структура в прокуратурата и мандат 4години и този ВСС има ли нужда да съществува ,като има един куп заплатаджи в КС, и един куп др с В.
  • 5 дом

    0 0 Отговор
    Искаме слугата на мафията да се разкара, за да може някой да обвини крадецът от Банкя за шкафчето, къщата в Барселона, милионите от Хемус и тн.

    Простично нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове