Last news in Fakti

30 Март, 2023 12:51 1 087 36

ЛЕВИЦАТА!: България трябва да наложи вето върху безмитния внос на украинското зърно

  • мая манолова-
  • левицата-
  • вето-
  • внос-
  • украинско зърно

България може и е длъжна да предприеме тези мерки, за да защити родните земеделски производители, това заяви Мая Манолова

ЛЕВИЦАТА!: България трябва да наложи вето върху безмитния внос на украинското зърно - 1

„Първото решение, което ще внесе ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент ще бъде за задължаване на българското правителство да наложи вето върху продължаването на безмитния внос за украински храни. България може и е длъжна да предприеме тези мерки, за да защити родните земеделски производители.“, това заяви Мая Манолова днес.

Според нея е необяснимо страхопочитанието на българските власти към европейските чиновници. Правителствата на Полша и Румъния вече са предприели необходимите действия и призовават да се ограничи количеството на украинското зърно, което влиза през Европейския съюз, защото дестабилизира местните пазари. Те са поискали от Европейската комисия да използва регулации и призовават за налагане на всички възможни мерки, включително квоти и защитни мита, които да ограничат вноса на украинско зърно.

Българските зърнопроизводители също са обречени на фалит заради безмитния внос и ниските цени на зърно, царевица, жито, слънчоглед, които се внасят от Украйна. Мая Манолова напомни, че през 2021 г. са внесени 20 000 тона слънчоглед от Украйна, а от започването на войната през 2022 г. до сега вносът е скочил на 900 000 тона.

Предстои да бъде удължен регламентът за вноса на украински стоки, който първоначално е имал съвсем други цели – да спаси от загуби украинските производители и да спаси от глад хората в страните от Третия свят. Вместо България да бъде транспортен коридор, българските зърнопроизводители са поставени в ситуация на нелоялна конкуренция от храни, за чието качество и безопасност няма никакви гаранции. Изискванията към българското производство са много различни и по-прецизни, а в Украйна се води война. Мая Манолова напомни, че Великобритания ще помага на Украйна със снаряди и муниции с обеднен уран, който попадайки в околната среда и при липса на контрол на храните, ще представляваща заплаха за здравето на хората.

Европейските компенсации към българските производители са на стойност 16 млн. евро, което Мая Манолова определи като „смешна мярка“, тъй като се равнява на около 1 лев за декар обработваема земя. „След като ние сме солидарни с европейските държави, сега е моментът Европа да бъде солидарна с българските зърнопроизводители и компенсациите да бъдат достатъчни.“, категорична е тя.

Тя напомни за заплахата от внос на огромно количество яйца и сухо мляко от Украйна, които също са със съмнително качество.

ЛЕВИЦАТА! предлага таван на надценките, за да защити, а не да се оказва натиск върху българските производители. Мая Манолова подчерта, че цената се увеличава не от производителите, а от търговските вериги, при това с до 50 – 70 %.

Затова ЛЕВИЦАТА! си е поставила ясни приоритети – без инфлация и спекула, без картели и без война. Като мярка за борба с картелите в хранителния бранш ЛЕВИЦАТА! предлага да се упражнява „драконовски“ контрол над търговските вериги, като първо се определят надценките, с които могат да работят. От коалицията предложиха 5 % надценка на десет стоки от първа необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде ,

    34 4 Отговор
    няма нужда да търсиш ниша за избиратели - балъци !
  • 2 Мисис кюстендилска джaнкa

    34 7 Отговор
    Тая смрад пак ли се развява по всички псевдомедии с надеждата да докопа 4%?

    Коментиран от #35

  • 3 фенче

    20 6 Отговор
    майче, къде си бе, къде се изгуби
  • 4 Козяка

    29 3 Отговор
    Хаха, сестра Галева обикаля по медиите като цветарка.
  • 5 гост от покрайна

    14 7 Отговор
    Левицата не пее в общия европейски хор.
    Как може мито да им налага

    Коментиран от #11

  • 6 Левицата

    23 8 Отговор
    Ще си остане винаги лява.Къде остава свободното движение на капитали бе Мая като наложите вето на вноса да могат местните дерибеи да продават олио по 4 лева.Добре че го каза да знаят хората за кого не трябва да гласуват
  • 7 Левицата

    11 11 Отговор
    Има качествени хора но подобни намерения миришат на севернокорейски комунизъм.
  • 8 фенче

    4 11 Отговор
    майче, нямате медийно присъствие, а можехте да изравните процентите на Нинова, забранени сте в медиите, разни маргинали ги гледаме всеки ден по телевизията, а вас ви няма
  • 9 ЧОЧО

    22 3 Отговор
    Майче,няма да гласуват за теб да знаеш не се напрягай.
  • 10 Инициативната Мая

    20 2 Отговор
    Толкова шум вдига че по добре да остане вън от парламента да акомпанира на Трифонов и да се превърне във фейсбук звезда
  • 11 русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост от покрайна":

    а кой пее най долните крадци ли
  • 12 С България

    11 7 Отговор
    е свършено. Кат доде новият началник и ви скърцне със зъби, ще си спомняте с умиление за Херо Мустафа. А истината е, че нищо не можете да направите, нито един от вас. Държава няма, бутафорни марионетки сте, и само вие си вярвате, че нещо зависи от вас. Драпате да се уредите на топли държавни служби или в Брюксел и това е. А целите са: премахване на държавите, цифрово евро, цифров портфейл, цифров концлагер, редуциране на населението, масови контрол и власт. Сал една енергетика имаше България и нея съсипвате. А целта е масово обедняване на средната класа. Като въведете автономни ел. автомобили таксиметровите стават ненужни. Като въведете електронно плащане, касиерките стават ненужни. Данчо от ДПС пръв фен на робовладелците и иска евро. Изкуствени продоволствени кризи. Изкуствени водни кризи. България загина, вие си логорействате по медиите.

    Коментиран от #19

  • 13 фенче

    3 1 Отговор
    ние Херо Мустафата да не я мислим, нейната кариера върви нагоре, Египет 110 милиона държава, стар приятел и на САЩ, и на СССР, добре си е тя, и какво стана накрая, пито платено, никакви реформи, нищо позитивно не се случи в България за годините на нейния мандат, мижи да те лажем
  • 14 НЯКОЙ

    15 2 Отговор
    Има ли едно нещо, което Мая е направила в полза на обществото и да сме видели резултат ??? Не може да си намери мястото - много енергия и все в грешна посока !
  • 15 Няма

    2 7 Отговор
    Да има кой да ви плаща високите пенсии и заплати, които си гласувахте. Този ще е резултатът от цифровият концлагер. Идват 16 г. бустерирани деца, които няма да имат поколение, тази беше целта на пЛандемията. Цонев от ДПС, горкият мечтае за евро и Шенген. Какъв Шенген, какво евро, когато целият свят става цифров концлагер, че и повече банки ще бъдат закрити с вашето евро, остава ЕЦБ. Хонорарите в офшорки ще бъдат осветени и усвоени от Големия Брат. Вече има закон при съмнителни преводи банките да докладват. Енергията на приятелчетата ви от Уестинг ще бъде толкова скъпа, че населението ще се отказва от ток и парно. Същото ще стане с водата. В храната вече ви слагат бръмбарчета и скакалци. В царството на слепите, еднооките се мислят за водачи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Добре де

    16 0 Отговор
    Да приемем,че са внесени огромни количества слънчоглед.-900 х тона.Но защо бе, Майче цената на олиото почти не мръдна.Житарите им пращят складовете от зърно,отделно вноса от Украйна,но хляб " Добруджа" -800 гр/ брой от цена 2 лева, ( уж беше закована) вече масово стана 2,20 лв / бр.Или реално килограм хляб става 2,64 лв. Ето това го обяснявай.А не да търсиш предизборно тяхната подкрепа.А яйцата- няма нормално яйце ( нямам предвид онези,от гугутка) под 55 ст.И там ли търсиш подкрепа? Яйчарите,птичарите,зърнари,маслари ги друса треска,че им се изплъзват огромни печалби,защото към момента диктуват цените както им изнася.Да внасят и поляци,и украйнци.Така се регулира пазара .Не ми харесва твоята витиевата позиция.По същия начин ,лично ти,с твоята подкрепа в правна комисия,наложи и защити узаконяването на чси и техниия м,трен ски закон.След това, уж започна да им скачаш.
  • 18 не на украинското, да на руското зърно

    6 7 Отговор
    Рублофилите са смешни :))))
  • 19 Безпристрастен

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "С България":

    Поздравления! Но съотношението на трезвомислещите като Вас, и останалата зомбирана с,б,р щина е 1:900. Те дори няма да усетят,на какъв електронен синджир ще го вържат.И не само,че няма да се усетят,но се радват и чувстват значими, като плащат безконтактно,пазаруват онлайн,работят онлайн. До електронната кошара е само крачка.
  • 20 Тома

    12 1 Отговор
    Мая добре се е ориентирала кого да защитава защото там са парите при зърнарите.А левицата са старите к.... които ще правят нов бардак
  • 21 Наивник на средна възраст

    7 0 Отговор
    Тъй и тъй си почнала,къде ти е ветото за безмитния внос на плодове и зеленчуци от Турция.Да се забрани и вето на депутатските заплати - само растат а файда - йок!Вето на износа на евтиния бг ток,да се изнася само скъпия!Защо нашата икономика да страда,а от там и обикновения човек.Чудо - произвеждаме евтино,а си го купуваме скъпо! Защото имало цени на някакви борси.Я референдум по въпроса!!! Икономиката ще е по-конкурентна,цените по- ефтини.Да се направят законови промени и който печели тук - тук да си плаща данък печалба,иначе - айде къш. В Европа не можеш се наместиш,тук преференци(дали безкористно?),граби и данък не плащай.Егати управленците!Вето и на 240 депутати!!!Референдум по въпроса,120 стигат за тази гигантска "държава"! И на края - ВЕТО на безполезното наблюдение - всички на избори!!!
  • 22 Братя Галеви

    14 0 Отговор
    Спрете вноса на зърно от Украйна за да могат нашите момчета да си карат джиповете и въртолетите.
  • 23 Веселяк

    2 5 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 24 Последния Софиянец

    3 8 Отговор
    Майчето заслужава гласа на комунистите повече от КурНелия. Майчето бе пред мен на протестите, такава с едни прилепнали дънки, впита тениска...леле щях да експлоадирам
  • 25 Никой

    10 0 Отговор
    Там където се зароди протест се пръкват първи или Мая Манолова или Кастадин Кастадинов. " България може и е длъжна да предприеме мерки да защити родните зърнопроизводители " да продължат да усвояват милиарди евро преки европейски субсидии. КОИ наричаха хората с БЕНТЛИТАТА ? Нали именно тях.ПРеди 12 години шепата зърнопроизводители нали навлязоха в София да изнудват държавата ,че тя пренасочва 3 лева от субсидията на ЕС към други земеделски производители. Държавата клекна и ТЕ продължиха да изнудват българския народ с цени угодни на тях. Същата тази госпожа не настрои ли един зърнар да говори в парламентарна комисия срещу останалите зърнари как изнудват държавата и си купуват протекции. Същия избяга - оттегли в Румъния ,защо ли ? И сега ,ега ти лицемерието да защитим същите изнудвачи,които скриха зърното и зачакаха цената му да скочи.Само ,че съдбата им обърна гръб като цените паднаха и алчността им се спихна.
  • 26 Не, не трябва

    8 0 Отговор
    Цената на зърното в Европа пада съответно брашното и хляба не поскъпват. Какво лошо има в това.Причината е голямото предлагане на регионално ниво поради затруднения морски транспорт. Това натиска регионалния пазар и смъква цените, а това е идеално за всички други освен за тези които отглеждат зърно и не искат да го подават с минимална печалба, а отчаяно се надяват, че ще могат да реализират печалби които са имали до миналата година. Крайно време е нашите производители на зърно да приемат, че ще трябва да се приспособят да работят в новата реалност на висока конкуренция или да се откажат да се занимават с това в което не са конкуренти .
  • 27 Минева

    3 0 Отговор
    " Кокошка край хамбара, ко ко ко..."
  • 28 Това е левицата

    7 0 Отговор
    Тая пак иска да се добере до кокала!
    Това е мързелив човек,който не е по работата.
    Основната и работа е непрекъснатото лаене на лъжи и много популизъм!
  • 29 МАЯ МУТРАКЕСАТА

    7 0 Отговор
    Как ни харчи крадените от нас пари превеждани и от Дубай.
  • 30 АДВОКАТКАТА НА МУТРИТЕ

    6 0 Отговор
    ВИС ГАЛЕВИ БОЖКОВ.
  • 31 Мая оправачката

    5 0 Отговор
    С Дубайските пари на олигарсите.
  • 32 Цензура

    3 2 Отговор
    Не знам защо са тия отрицателни коментари. Какво искате, нашите производители да фалират ли, само и само да се мазним на укpoподивaците, които тероризираха братята ни в Бесарабия, оскверняваха български паметници и гориха български знамена? Що за русофобски мазохизъм е това? Който укpoпия му е по-мила от България, да се маха, да върви в Бахмут - а оттам руснаците ще го въдворят в Сибир !!!
  • 33 Леваците

    2 0 Отговор
    Леваците първо да влязат в Парламента, пък после да видим кой какво ще внесе.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 да да

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мисис кюстендилска джaнкa":

    ако остане бахур от големите ,за леваците ще остави дреболийки....
  • 36 Нещо за Костинброд

    3 0 Отговор
    Няма ли да излъже пак тая.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове