Last news in Fakti

30 Март, 2023 13:52 734 15

Тъжен рекорд на обществения защитник: 15 000 жалби са изпратили българите за година

  • омбудсман-
  • жалби

30% от жалбите са срещу ВиК и електроразпределителни дружества, мобилни оператори, банки, колекторски фирми

Тъжен рекорд на обществения защитник: 15 000 жалби са изпратили българите за година - 1

Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или помощ от институцията на омбудсмана през м.г., от които 31 900 са се обърнали с колективни подписки и жалби по конкретни
казуси. Това става ясно от Годишния доклад за дейността на националния обществен защитник Диана Ковачева за 2022 г., който бе внесен в Народното събрание.

Данните от доклада показват още, че 25 523 граждани са изслушани в приемните, организирани от омбудсмана и заместник-омбудсмана в столицата и цялата страна. А получените жалби през 2022 г. са над 15 000, което се явява
абсолютен рекорд в 17-годишната история на институцията.

„Тъжен рекорд, който ни показа ясно, че хората изпитват все повече трудности да посрещат дори и най-базисните си потребности – за храна, за лекарства, да плащат сметките си за ток, вода, отопление“, отбелязва в уводните си думи омбудсманът и допълва, че това показва, че институцията отдавна вече не е просто пощенска кутия за сигнали, а е извоювала авторитет, доверие и е разпознавана от гражданите като защитник на правата им.

Статистиката в Годишния доклад потвърждава трайната тенденция - традиционно най-много са жалбите, свързани с нарушените потребителски права – срещу доставчиците на обществени услуги и частноправни субекти – ВиК и електроразпределителни дружества, мобилни оператори, банки, колекторски фирми. Те представляват 30% от всички, получени в институцията.

На следващо място се нареждат социалните права, образование и здравеопазване, които са почти 20%, следвани от жалбите с нарушено право на собственост и икономически свободи – 12,35 на сто.

Институцията на обществения защитник през м.г. поставя акцент върху три нови кампании в подкрепа правата на уязвими групи граждани - Кампания за приемане на законодателни мерки за защита на правата на хората с увреждания, Кампания за подкрепа на бежанци и мигранти и Кампания за приемане на законодателни мерки за защита от домашно насилие.

Омбудсманът отбелязва, че в ситуация на непрекъснати избори и кратък живот на две поредни народни събрания, три правителства – две служебни и едно редовно, се е наложило да се използват и прилагат нетипични за омбудсмана мерки и средства, за да получат реална подкрепа гражданите. Посочва се, че такъв инструмент е косвената законодателна инициатива, която институцията разгръща в пълен мащаб.

„Ако 2021-ва е годината на уважените конституционни жалби – инструмент, с който омбудсманът защити стотици хиляди граждани от административен произвол и тормоз, то 2022-ра е годината, в която парламентът прие редица
важни закони, подготвени и внесени от институцията на националния обществен защитник“, пише в уводните си думи проф. Ковачева.

Сред тях са две законодателни промени, свързани с решаването на проблема на изтеклите ТЕЛК решения, заради които близо 700 000 души с увреждания са оставени на ръба на оцеляването. Тези промени, предложени от омбудсмана, са приети с абсолютно единодушие от депутатите от 47-ото и 48-ото Народно събрание. Друго важно
законодателно предложение на омбудсмана е свързано с подкрепата на семействата с деца и деца с увреждания. С промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица е въведена несеквестируемост на сумите, които работодателите възстановяват на работници и служители, ползвали данъчни облекчения за децата.

Пак след законодателна инициатива на омбудсмана и пак подкрепена с пълно единодушие е преустановена една абсолютна несправедливост – начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или глоба в размер на 300 лева за сгрешена винетка. Освен това уведомяването за натрупани глоби към АПИ вече става в рамките на 3 работни дни. Друга важна законодателна промяна, която предложи омбудсманът и която отново е приета с единодушие, е
забраната за предлагане, продажба, включително и онлайн, и употребата на райски газ от непълнолетни.

В доклада на националния обществен защитник се припомня и фактът, че борбата на омбудсмана с монополите отбеляза съществен успех – по сигнал и настояване на омбудсмана до министъра на финансите „Топлофикация София“ възстанови на 201 222 домакинства над 3 млн. лева надвзети суми за ДДС.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 2 Отговор
    Писмо до умрел. Заминали са у шредера.
  • 2 омбудсман - КПД 0%

    11 2 Отговор
    и като пратиха кво? файда точно 0

    Коментиран от #3

  • 3 Трябва да сме толерантни

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "омбудсман - КПД 0%":

    Понеже е уж жена да я наричам омбудсуоман.
  • 4 Тома

    11 0 Отговор
    Тези хора не разбрахали че държавата- мафия работи точно за тези фирми защото от там идват милиони в банковите сметки
  • 5 обективен

    12 0 Отговор
    В цялата ни държава живота е много тъжен, защото на политици и институции не им пука за народа. Всички гледат парата.

    Коментиран от #14

  • 6 Петър

    10 1 Отговор
    Дали Омбудсмана на Република България може да даде предложение да отпаднат нотариусите при сделки с МПС? Такова чудо нотариус да се занимава с покупки-продажби на МПС, няма никъде в Европа.
  • 7 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Вместо омбудсман ни трябва Арменски поп.

    Коментиран от #9

  • 8 Мдааааааа

    10 1 Отговор
    Щом не ползваш една услуга не трябва да я плащаш. Така е в ЕС, така трябва да е и у нас поради уеднаквеното законодателство. Да, ама НЕ! Още си плащаме такса сградна инсталация за парното. Десетки хиляди оплаквания са подадени за тия 33 години демокрация и нищо. При свалени радиатори плащаш за парно. Дали ще се оплачеш на омбудсмана или на някое дърво в гората, резултата ще е същият - НИЩО!
  • 9 Няма проблем

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Във Варна има една арменска църква, заповядайте там да се оплачете. Ще ви помогнат точно колкото гербавата омбудсман-ка.
  • 10 Преработили са се

    6 1 Отговор
    25 000 изслушани само в приемни в страната. И 250 работни дни в годината да е била извън София??????, смятайте по колко секунди са ги "изслушвали". Нататък няма да коментирам.

    Коментиран от #12

  • 11 И този,

    6 3 Отговор
    и тази защитничка,защитава себе
    си.Още от първият омби банец,
    никой не е защитен за една стотинка.
    Какви правомощия има? Може ли
    да арестува минпреда???
    В тази институция,всяка партия е
    наблъскала по пет- шест човека на
    хранилка.Има посрещач и две
    девойчета, приемащи хартията за
    шредера,както се писа.Тоалетната
    е заредена с хартиени орнаменти,
    по седалката на чинията.Ползва
    служебен автомобил.Може да ходи
    в събота и неделя,за едното кафе и съответно,
    извънредните.
  • 12 Ами има и общински длъжности

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Преработили са се":

    Общински омбудсмани - още безполезни паразити на държавна хранилка с народна пара.
  • 13 Асен Василев

    5 0 Отговор
    Моя бюджет, моята гордост...
  • 14 Ако

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    Само можехме далновидно да погледнем, от коя държава пък идва подобна селяния... Ех, пък дали не е САЩ бе?
  • 15 обществения защитник

    2 1 Отговор
    е пример за безмислената държавна администрация, която изяжда парите на хората
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове