Last news in Fakti

30 Март, 2023 14:12 2 060 40

За левите ментета и оргигинала

  • бсп-
  • фракции-
  • избори

"Възраждане" гласуваха за актуализация на цената на онези изтребители Ф-16

За левите ментета и оргигинала - 1

Всяко ново е добре забравено старо. В нашия случай – не само добре, но и бързо, скоростно дори.

Вече три десетилетия от БСП се отронват фракции, движения и течения, регистрират се като партии или модните напоследък граждански платформи, силят се да влязат в парламента. И все уж в името на лявата идея, на по-съвременните ѝ варианти, на по-широкото ѝ представителство в Народното събрание, на по-големите шансове за реализацията ѝ. И все не успяват.

Елементарно е защо. Когато се разтури къща, може с оцелелите тухли да се направи колиба, дори две, че и повече, но никога сграда с мащаба на разрушената. Още по-невъзможно е това, ако се събори само част от постройката.

Елементарно е, но все се забравя. Не от напускащите - те са достатъчно наясно, че не това е пътят за оцеляване на лявата идея. А от онези избиратели, които се вдъхновяват от думите на спасителите, забравяйки за делата им.

Вече дори историците се затрудняват да посочат колко точно партии се нароиха от БСП. По-лесно им е да отбележат, че за толкова време единствено партията на Александър Томов успя през 1997 г. да влезе самостоятелно в Народното събрание, и то за един мандат. В два-три случая отломките се добираха до парламентарно присъствие, но само за по няколко месеца. При всички останали опити, а те бяха многобройни, произлизащите от БСП формации не само не минаваха 4-процентова бариера, но и с жалките си нула цяло и нещо процента от гласовете не можеха да се класират дори за субсидия.

Всичко това очертава безсмислието на подобни упражнения. Нито някой нюанс на лявата идея, на който толкова държи дадена политическа структура, смогва да завладее умовете на по-широчък кръг избиратели, нито пък модерните ѝ аспекти отнемат поне мъничка част от територията на традиционните възгледи. Новите формации се появяват като метеори и по същия начин изчезват или се спихват до жалки десети и дори стотни от процента. Резултатите на БСП се влошават, но се свива не само нейната парламентарна група, а и общият брой леви депутати. Сумарният ефект, всъщност - дефект, са намаляващите възможности да се отстояват интересите на бедните и средните слоеве.

Освен “Левицата!”, друга партия, прилъгваща част от избирателите на БСП, е “Възраждане”. Най-вече заради антивоенната риторика и заради приемливото за социалистите отношение към Русия. Но и гласовете за тази формация в крайна сметка ще отидат нахалост, защото тя върви по пътя на “Атака”. Партията на Волен Сидеров влезе неведнъж в парламента, лидерът ѝ беше трети на президентските избори през 2011 г., а това си е успех, депутатите ѝ държаха остри речи, имат и интересна телевизия, която не се вписва в мейнстрийма. Когато обаче се стигаше до важни гласувания, примерно при вотовете на недоверие, подкрепяха правителствата на ГЕРБ. Това противоречиво поведение постепенно понижи рейтинга им и те вече не могат да влязат в парламента.

Подобно лъкатушене демонстрира и “Възраждане”. На думи е против НАТО и войната, но на 27 юли м.г. гласува за актуализация на цената на онези изтребители Ф-16, които купихме през 2019 г. и все още не са ни доставени. Така с гласовете и на “Възраждане” тези самолети ще струват по-скъпо на България.

Формацията на Костадин Костадинов влезе за първи път в парламента благодарение и на риториката против ваксините срещу КОВИД. Имат право на такава позиция, разбира се, лицемерното е, че немалка част от техните депутати се оказаха… ваксинирани. Същото е и с активността им срещу въвеждането на еврото. И на това имат право, но когато депутатите им попълниха имуществените си декларации, се видя, че спестяванията им са в… евро. Наскоро Костадинов заяви, че вече са събрали 500 хиляди подписа за референдум срещу еврото и че ако получат по-малко гласове на предстоящите избори, това ще е сигурен знак, че вотът е манипулиран. Колко наивен трябва да е човек, за да повярва! Лидерът на “Възраждане” прекрасно знае, че няма как всеки, подписал се за референдума, да е привърженик на неговата партия, но го изговаря в публичното пространство. Тъкмо този манипулативен подход, както и разминаването между думи и дела, вещаят лоша перспектива на “Възраждане”. Ще бъде жалко, ако хората прозрат това едва след време.

На притиснатата в преса между “Левицата!” и “Възраждане” БСП ѝ предстои тежко изпитание на 2 април. Но тя е направена от здрав материал, повече от 130-годишен, и конкурентите ѝ в социалното и антивоенното пространство няма да успеят и този път да я смачкат. Надграждайки максимата, че новото е не просто добре, но и бързо и дори скоростно забравеното старо, те сами скачат в улея от скорострелната си поява до скоропостижното си изчезване от парламентарното пространство. Както се случи с всички подобни преди тях.

Иво Атанасов,бивш депутат и член на СЕМ


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселяк

    6 17 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆

    Коментиран от #4, #13, #29

  • 2 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    6 14 Отговор
    БСП откак си смени името и сложи розата на знамето, не е лява партия менте социалисти и капиталистическа партия. На тия избори се явява истинска лява партия, анти НАТО и анти ЕС всеки ляво мислещ, безработен и ограбен през тия 33 години на див капитализъм и геноцид нека да гласува в Неделя за:

    Социалистическа партия - Български път с номер 20

    Коментиран от #37

  • 3 Последния Софиянец

    8 16 Отговор
    Възраждане не са против ваксините,а против насилствената ваксинация.И имат разплащателни сметки в евро понеже фирмите искат да им се плаща в евро.
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяк":

    На миналите избори гласувахме за Русофилите, но сега там се намърда Болен с жена му и развалиха всичко. Иначе и там има истинска партия комунисти!
  • 5 Псевдоним

    20 6 Отговор
    Бсп е лява партия точно колкото аз съм Тина Търнър.

    Коментиран от #9, #12

  • 6 ццц

    15 9 Отговор
    ...Ивчо, на следващите избори "автентичното" ще е под 4 %...даваш ли си сметка за това?
  • 7 Браво Иво

    14 8 Отговор
    Иво Атанасов е почтен човек с авторитет. Вярвам му.
  • 8 Защо?

    19 9 Отговор
    За "Възраждане" и "Левицата" съм съгласен, но защо не си спомним кой предложи хартиената бюлетина?!Нинова и БСП. А кой предложи един недодялан миришещ на алкохол гербав индивид за председател на НС?! Отново Нинова и БСП. Тази партия мирише отвсякъде.

    Коментиран от #10

  • 9 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    БСП нито е лява, още по-малко пък социалистическа. Когато бяха тройната ламя НДСВ, БСП и ДПС клекнаха на турците и на мадридския мошеник и приеха плоските данъци и премахнаха необлагаемите доходи, не се пребориха за болниците да не са търговски дружества в пълна защита са на капитала и капиталистите.

    Коментиран от #35

  • 10 ХАХАХАХА

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Защо?":

    И ТО КАК САМО МИРИШЕЕЕЕЕ
  • 11 Това е

    1 10 Отговор
    Комуняга! Червив в същността си.
  • 12 ами то това важи и за

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    левицата на рундю и козяк16

    Коментиран от #20

  • 13 007 /агент/

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяк":

    Смени репертоара .
    Една и съща плоча въртиш , плюс това тя и превърта !

    Коментиран от #18

  • 14 Оги

    9 7 Отговор
    Нормално, Ивката Атанасов вечно е бил на хранилка в БСП. Просто си седи за пълнеж, взима си хилядарките и не му дреме. И това е стратегия.
  • 15 Копейкин

    7 7 Отговор
    Вече го разбраха и децата но наивниците които му вярват не свършват.Какво хубаво очаква страната ни ако излезем ог ЕС и съборим валутния борд а не приемем еврото въпроси на които ако нормален човек си отговори никога няма да гласува за тези болни хора.
  • 16 Тома

    5 5 Отговор
    Те възраждане бяха и против ваксините а всички бяха се боцнали.Много прости хора им се вързват на копейковци но ще го разберат късно както с волен златния пръст
  • 17 мдаааа

    9 4 Отговор
    Ами точен и обективен анализ...
    А иначе пуберните тролчета да си цункат тиквата, волен, копейката и кокорчо и да гласуват да ги спасят!!!
  • 18 Веселяк

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "007 /агент/":

    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 19 Съдията Дред

    2 5 Отговор
    Бившия комсомолец, колкото и да се мазни на леля Курни, няма да го огрее
  • 20 Ha 2 април

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ами то това важи и за":

    към 22:30 часа ще има много мераклии с мокри кърпи на челата, особено сред кандидатите за депутати на Янев, Манолова и Слави, както и за спонсорите и лобитата им от “Дондуков“ 2.
    Единствено доволни от тях ще са т.нар. социолози, врачки и баячки, които с радост им вземат парите и ги къпят до последно как били на косъм, милиметър и на една ръка разстояние от заветните 4%.

    Коментиран от #21

  • 21 Запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ha 2 април":

    Опиянени от тези социологически резултати, Стефан Янев и Мая Манолова вече разпределяли постоянните комисии в Народното събрание и бодряшки окуражавали благодетелите им, че не са похарчили напразно милиони левове за този дето духа.

    Коментиран от #22

  • 22 Ивайло

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Запознат":

    Действителният резултат на 3 април рано сутринта ще са си петте основни партии в парламента, като решаваща за съставяне на непартиен кабинет с подкрепа на ГЕРБ и ДПС ще е групата от около 19-20 души на БСП в новото Народно събрание, за чиято добра кампания единствено Корнелия, заместникът й Атанас Зафиров и няколко десетки местни кметове на малки общини имат заслуга.

    Радевите корупционери си работят активно с тях и по общини и на централно ниво. Лъжата с вдигнатия юрук срещу корупцията мултиплицира в башибозушко комисионерствате, рекет и кадруване, съвместно с “Дондуков“ 1 и 2 и старите мулташки схеми в енергетиката, ВИК сектора, земеделието, икономиката, екологията, а да не говорим за контрабандата и дедесарите.
  • 23 Илиева

    1 4 Отговор
    Ивчо Кюстендилски нещо се е побъркал…Брани не БСП,а Нинова,а то е все едно на 9.09. да си купиш фабрика😛Снима се с нея,ухажва я…..Нещо си е наумил и тя го лъготи,че като влезне във властта ще го уреди.Не стават така вече нещата Ивчо.С Нинова никой нищо повече няма да направи,защото тя лъже и,като спи!!!!
  • 24 Набора

    6 4 Отговор
    Най- накрая смислен анализ.Тук е важен анализът за Костадинов. Хората не чуват какви противоречиви глупости говори. И как от гетото в момента е милионер
  • 25 Иван

    4 4 Отговор
    Целият слугински апарат на “Козяк“ 18 е вдигнат по тревога в ролята на предизборен щаб, за да облъчват българските избиратели как т.нар. евроатлантическа дружба, е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
    Сам лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си призна от ефира на Би Ти Ви, че е бил три пъти за пет дни в американската амбасада.
    След няколкогодишното оплюване на всички български дати, свързани с Освобождението на България от турско робство, сега на дневен ред е тоталното промиване мозъците на раята, на която т.нар. “Свободен свят”, вече не е виновен за Берлинския конгрес, на който България е разделена на парчета под командата на Франция, Англия и Австро-Унгария, а САЩ отдавна не са виновни за бомбардировките над центъра на София през 1943 г.

    Коментиран от #36

  • 26 Наблюдател

    4 1 Отговор
    До 2 април и след това ще продължи този турски сериал с напъните в предизборния маратон, как да манипулираме изборите, за да връчим първия мандат на Кирчо, Кокорчо, Бойкикев и Гнома. Видно е и, че Бойко е в тежък цайтнот как да отиграе командата към него и ГЕРБ откъм Вашингтон, а именно - да полегнат барабар с неговите изборджии кметове, съветници и директори в МВР, за което и бяха привикани на инструктаж, заедно с Карадъйъ, за смесените райони и по морето.
  • 27 Анализатор

    3 2 Отговор
    Много софтуерни напъни ни предстоят в изборния ден, като виждаме, с каква убеденост и самочувствие, тези политически покойници - левицата, ИТН и БВ, се готвят да законодателстват и в следващия парламент.

    Социологическите врачки и баячки са добре подплатени да подгряват материала.

    Само завършени наивници и небългари могат да пуснат гласа си за протежетата на Сорос, Лондон и Вашингтон, каквито са Костовите и Прокопиеви сектанти, радевият еврозапъртък, Слави и несъстоятелният Янев!

    Коментиран от #38, #39

  • 28 Груйчо

    0 3 Отговор
    БСП за Русия,това е новото име на партийната на кака Кури,се смалява защото през Ковид 19 епидемията ,загинаха 35000 хиляди,не ваксинирани,очакващи ваксината на Путин.Освен това тези носталгици по комунизма са вече на преклонна възраст и увеличават периметъра на гробищата във всяко населено место.
    Останалите руски галоши от тази клика търсят джендъри и таласъми в България.Мисля,че ще е проблем за БСП за Русия да пребори и надскочи летвата от 4 %.В историята е известна като човеконенависчна и терористична партия.
    Ще празнуваме нейното потъване в руското блато!
  • 29 Груйчо уж

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяк":

    БСП за Русия,това е новото име на партийната на кака Кури,се смалява защото през Ковид 19 епидемията ,загинаха 35000 хиляди,не ваксинирани,очакващи ваксината на Путин.Освен това тези носталгици по комунизма са вече на преклонна възраст и увеличават периметъра на гробищата във всяко населено место.
    Останалите руски галоши от тази клика търсят джендъри и таласъми в България.Мисля,че ще е проблем за БСП за Русия да пребори и надскочи летвата от 4 %.В историята е известна като човеконенависчна и терористична партия.
    Ще празнуваме нейното потъване в руското блато!
  • 30 Готви се

    3 1 Отговор
    грандиозна фалшификация на изборите! Включени са всички врачки и баячки, гълъби, гугутки и други рожби на Политбюро отпреди 1989 г.

    Върви грандиозна офанзива на посолството на “Козяк” 18 за инсталиране на техните протежета ДБ-ПП-Слави-БВ и лъженови левици, като се привикват кметове, калинки от държавната администрация и преброителите.

    Коментиран от #31

  • 31 Кирчо

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Готви се":

    очаквал 130 депутата. Допреди месец нямаше врачка, която да им даваше повече от 50, поради 150 причини - кражби, газ, инфлация, “Нексо“, “Джемкорп“, унищожаване на българската армия, ток, вода и какво ли още не.
    Дойде някакъв Джими, а преди това извикаха на инструктаж Лаурел и Харди зад океана, и изведнъж ги докарахме до 100-130 депутата. Бойко и ДПС пък ги привикват на оперативки на “Козяк”, за да кротуват.

    Корнелия единствена се заинати и й пратиха либералните евромуджихидини от ПЕС със здрави чорапогащници да я зануляват.
  • 32 Запознат

    3 1 Отговор
    Готви се поредна машинна манипулация с броенето в “Информационно обслужване“ с подправени протоколи и оставката на заместник-министъра, отговорен за "Информационно обслужване“, е в потвърждение за такъв сценарий. Платените социолози промениха рязко врачуването, като изведнъж добавиха едни 10% на Козяк-коалицийката на Прокопи и Херо. Предупредиха и подопечните Борисов и Карадъйъ да не се напъват много-много в кампанията да не цъфнат в новата реколта по Магнитски и да накарат Гешев да събира багажа и да освободи терена за техен фаворит от партийните редици. Това беше и причината за посещението зад Океана на Кирчо и Кокорчо - изборните шмекерии и рекетьорският списък “Магнитски”, а главното - да се оплачат и извикат началниците да помагат.

    Коментиран от #33

  • 33 Припомням

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    По тази същата причина се излюпи новият евроатлантически запъртък, наречен гръмко “Левицата”.

    Той обединява “нови” милионери в стара свинска и агнешка кожа, които забогатяха стремглаво, бидейки с партиен билет на БСП, поради което бяха удобни за орталък за Костов, Кобурга, Доган, Пеевски и ГЕРБ - все сродни души евроатлантици, поддръжници на либералните и соросоидни ценности на многополовата физиология и ръкоделие, най-вече на принципа лява ръка десен джоб.

    Коментиран от #34

  • 34 Новите леви

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Припомням":

    евроатлантици не са нищо ново в българския политически фолклор, особено ако пишеш на листчета 500К, но не за качество и технология на телевизионни приемници особено, след като си обиколил целия полит пейзаж от “Мултигруп“ през БСП, до прегръдки и участие в кабинети на ГЕРБ, до кабинети с участието на костовите и прокопиевите сектанти и за завършек - с фалцетите на Хаджигенов и Арман - баш-майсторите на червения бояджилък пред руската амбасада.
    Все пак Дончева и Манолова явно са подсетили "Отровното дуо“ да сменят синята бака с боя с червена. Та тази нова лява муха щяла така да се окрупнява, че да погълне левия слон БСП, рече другарката Дончева, която пет пъти с пяна на устата повтори, че те са евроатлантическа левица, та да не би да не са ги чули от амбасадата на Херо и Джимката О’Браян.
  • 35 Фактопроверител

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Байно,
    Защо забравяш, че този "див капитализъм" се направи с червени пари и от бивши червени другари плюс съветска квалифицирана помощ.
    Болшевик = престъпник.
    СССР = НРБ = затвор.
  • 36 Фактопроверител

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Целият "Козяк" действа, ама решетников назначи президент.
    Целият "Козяк" действа, ама в парламента пак ще има "намагнитени" депутати.
    Целият "Козяк" действа, ама в парламента - трета/четвърта по големина партия ще е "Израждане".
    Да пиша ли двойка на целият "Козяк"? Не, пиша двойка на руските тролчета, които не смениха плочата.
  • 37 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    И половин процент няма да прескочите.
  • 38 Онзи

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Анализатор":

    Чупката мухлясали и плесенясали комунета!! Младите хора не искат ни да ви чуят, ни да ви видят!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Веселяк

    0 0 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове