Last news in Fakti

4 Април, 2023 10:36 2 208 28

Българският домат изчезва от пазарите

  • домати-
  • пазар

"Когато един бизнес не ти носи печалба, защо да го правиш? Затова ги дават тези помощи, за да не се отказват хората, но не са достатъчни. В съседните държави получават по-ниска себестойност на продукцията и затова имат по-добра цена", каза Здравко Златев

Българският домат изчезва от пазарите - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

Земеделският производител с насаждения в районите на Добрич и Варна Здравко Златев е на път да се откаже от производството на зеленчуци, поради липсата на работна ръка и масовото поскъпване на цените.

Златев смята да се възползва от схемата за финансово подпомагане "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и днес ще подаде документи. Поради кратките срокове за кандидатстване обаче, от 3 до 13 април, той е убеден, че ще чака цял ден на опашка и ще се наложи да ходи втори ден.

"Обикновено никога не получаваш толкова пари, за колкото кандидатстваш", коментира Златев. По негови груби изчисления от въпросната схема може да получи около 50 000 лева. Почти 80% от тях ще отидат за погасяване на кредити, които Златев е изтеглил, за да оцелее земеделието, с което се занимава и сега по спешност трябва да върне. С останалите ще купи торове и препарати за земята.

От години отглежда розов и червен домат, дини, пъпеши, сливи и орехи – всички полски насаждения, но е на път да се откаже от зеленчуците и да премине към житни култури – отглеждане на царевица.

"Когато един бизнес не ти носи печалба, защо да го правиш? Затова ги дават тези помощи, за да не се отказват хората, но не са достатъчни. В съседните държави получават по-ниска себестойност на продукцията и затова имат по-добра цена", каза още Здравко Златев, цитиран от БНР.

Най-вероятно идва времето, в което българският домат ще изчезне от пазарите у нас и ще купуваме само вносна продукция, коментира земеделецът, визирайки намерението и на свои познати земеделци да се откажат от производството им.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помощ 112

    42 7 Отговор
    Като заговориш за Бай Тошовите времена всеки ти вадеше като опорна липсата на банани
  • 2 ДА АМА ИМАМЕ....

    24 1 Отговор
    ШЕСТ
    ПОЛИТИЧЕСКИ
    ...С И Л И......😁.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    25 5 Отговор
    Ще ядете скакалци доматите са вредни още повече българските.
  • 5 за кого

    26 2 Отговор
    То и да го има, родните търговци спекуланти го продават по 7 лв/кг. Кой ще го купи? Мафията е завладяла всички сектори на държавата ни!

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пффф

    18 2 Отговор
    И тука военни троляци.Ужас.А за българския домат няма да ревете.Никога няма да изчезне в селата.И пак да си изберете пожарникар и аталай,да ви разпределят субсидиите.

    Коментиран от #18

  • 8 Гъбарко

    20 2 Отговор
    Не само доматите. Българите също изчезват.
  • 9 умен

    10 5 Отговор
    Ако отидете на пазара само български домати има. Някой лъже!
  • 10 Територията в пустиня

    11 2 Отговор
    това е мисията на ппдбгерб по заповед на ЕС и нато.
  • 11 Терминал 2

    15 3 Отговор
    След поредното гласуване за крадците ДПС и ГЕРБ, няма да я има независима България! Тя ще е рай за крадци и все по застаряващо население, младтте ще избягат!

    Коментиран от #14

  • 12 Матей преображенски

    12 0 Отговор
    щЕ ИЗЧЕЗВАТ ,АМИ,да ви обясня защо,първо знаете ли какви са семената ,уж сортови в луксозни пакетчета,пфу,изхабени хибриди ,които са под съмнение,особено пипера,абсолютно безплодни растения,загуба на време, труд и ресурси.После ,водата поскъпна тройно,а без ежедневни поливки,никакъв зеленчук не ще изкараш,а от друга страна по-добре ли е да купуваш вносния бок-лук?И не изглежда това да е случайно,по скоро е умишлено,виждате как системно се съсипва всеки дори и най-нищожен поминък на българина,изводите могат да бъдат най-различни,но все неприятни.Някои семена изобщо не покълват ,значи търговците се подиграват с купувачите,някои са съвсем различни по вид или от различни сортове в една опаковка.Пълна трагедия,резил и тъпня,подлъгаха преди години хората да си изоставят самофертилните сортове и сега се подиграват с тях като им пробутват всякакви бок-луци.

    Коментиран от #21

  • 13 Зельонска от ВОГ

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Лю дин радиоактивввв 🍉☢️... хапваш и 💡

    Коментиран от #24

  • 14 Няма амбициозен

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Терминал 2":

    абитуриент, който да остава да учи в България. Остават потомците на комунета, олигарси и мутри, както и тези, които се носят по течението на гърба на мама и тате. Сега като вдигнат ДОД, и балъците, работещи за чуждестранни фирми (едни от малкото, плащащи данъци) ще духнат.
  • 15 Рубладжийче

    5 4 Отговор
    Най-вкусните домати произвежда братска Русия, големи са като сини и червени като Червения площад. Ще искаме депортация от ЕС и ще внасяме от руснаците, Костя Копейкин ще уреди.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    В Природата Празно място няма...Ще го замести друг!
  • 17 Откровен

    9 0 Отговор
    Абе то българина и България изчезва,какво остава за доматите...
  • 18 Плевенски

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пффф":

    Българският домат изчезва, тъй като и семената вече са внос. А те раждат същата синтетика като вносните . Важното е да имат търговски вид. За съжаление цялото ни земеделие върви на там!
  • 19 Краставиците са важни

    3 0 Отговор
    Полезни са,но консумирам когато аз ги купя,а не жената.🤣
  • 20 Дядо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "за кого":

    Трябва да се организират хората и да премахнат прекупвачите. Повече фермерски пазари и такива мероприятия. В големите вериги доматите са по-скъпи отколкото в малките местни магазинчета. Поне това виждам аз.
  • 21 Знайко

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Матей преображенски":

    ...а в тъмното соц. минало имаше институт по семената и сортовете, какво и градини за изпитания на сортовете във всеки по-голям град и даже отделни сортове за отделните географски райони. Пример- домати който лежат на земята и не занръзват, нямат качества за салата , но са идеални за лютеница и за климата в североизточна българия!
  • 22 ДОМАТ БГ

    5 0 Отговор
    В България струвам 5лв килото....в Европа....5 евро....Къде ли ша мъ продадат....
  • 23 Кадир

    2 4 Отговор
    Да изчезва, кво ме интересува? Слабите и много хитрите еволюцията ги подминава нали знаете.
  • 24 Скрийй се

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зельонска от ВОГ":

    Звездочел олиг офрен...🤣🤣🤣
  • 25 ...

    5 0 Отговор
    Е как може ЧУЖДЕНЕЦА НА ЗАПАД с ПО-ГОЛЕМИ РАЗХОДИ ЗА ТРУД и за КОНСУМАТИВИ (като ток, дизел, торове и вода) да произвежда БЕЗ СУБСИДИИ (щото те са само за вътрешния пазар) и да изнася навън, плаща мита, транспорт и данъци в 2 държави. А нашия "земеделец" със субсидии, с евтина работна ръка, ток на 1/5 от този в Европа и завод за торове в родината му все нещо му пречи да конкурентно способен?
    Дали пък не е до способностите?
  • 26 Туй то

    3 0 Отговор
    Баба и дядо на село (за гражданите които си "имат село") ще спасяват положението 😉
  • 27 Тити

    2 0 Отговор
    То българите изчезват а какво ли остава за зеленчука.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове