Last news in Fakti

4 Април, 2023 16:35 3 360 44

Слави Василев: Изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен

  • партии-
  • избори

Но е факт, че между кюлчетата с пачките и некомпетентността - хората са избрали първото, казва политологът

Слави Василев: Изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен - 1

"60% от хората продължават да не гласуват. Това не е радостно. Обаче е показателно, че по-голямата част от българите разбират колко отегчителен е политическият процес в България. Хората не гласуват заради оскъдното меню, празните приказки на партиите и абсолютната безизходица. От една страна Бойко Борисов, от друга - ПП, както и техните сателити, карат хората да не желаят да участват в този политически процес".

Това каза пред БНР политологът Слави Василев.

И допълни, че това може да отрезви политиците и те да започнат да се държат по-сериозно, като осъзнаят тежката отговорност, която имат - да извадят България от незавидното положение, в което се намира.

"Доверието в политическата система е сривано с години. Хората не искат да участват в политическия процес, защото всичко е схема. Властта работи, за да може политиците да се настанят удобно в креслата в Министерски съвет и в парламента и да работят за собствените си интереси. Това хората го виждат".

Той не допуска, че българските политици са способни да се прегърнат в името на това да вземат сериозни решения за България:

"Парламентарната форма на управление, която се основава на консенсус, на диалог и на разбирателство, в условията на българската политика не може да работи. Политическата класа трябва да влезе в по-сериозен дебат и да види, че парламентът има своята роля и място в подредбата на българските институции, но тя не е, за да създава едно монолитно мнозинство, което да излъчва Министерския съвет. Ако не се навлезе в този дебат, ще вървим от избори в избори, ще произвеждаме неустойчиви коалиции, а хората ще ходят все по-малко да гласуват. Партии като "Възраждане" със сравнително елементарни слогани ще успяват да печелят все повече и повече кредит на доверие, защото политическият процес в България е фалирал".

По думите му изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен, но е факт, че между кюлчетата с пачките и некомпетентността - хората са избрали Борисов.

"Мнозинството от тези, които са отишли да гласуват, имат трезва оценка. Некомпетентността на Кирил Петков беше покъртителна".

Слави Василев коментира, че Борисов осъзнава, че има проблем в политическата класа, тъй като – "да произведем пет избора за две години и да няма адекватен политически хоризонт пред партиите е диагноза за политическата система. Затова не изключи да предстоят всякакви варианти за коалиране, за да се състави правителство, които едва ли ще бъдат устойчиви.

Според политолога партия "Възраждане" има потенциал да продължава да расте:

"Костадин Костадинов печели с прост аргумент - гласувайте за мен, за да не ни управлява посолството на САЩ. И с този аргумент той мачка наред. Това не е оценка за Костадин Костадинов, а това е диагноза за остатъка от политическия ни елит, който е толкова нефелен и некомпетентен, че не може да произведе валиден аргумент срещу това, което Костадинов казва".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак

    53 26 Отговор
    МНОГО СИ ПРАВ !!!

    Коментиран от #7, #36, #37

  • 2 Хаха

    49 12 Отговор
    Не е трагично, а е покъртително, че сме стигнали това ниво с хора който не стават ама грам за това да са политици и да водят нацията към нещо добро.
  • 3 Е сега

    30 18 Отговор
    Като се прегърнат Киро, Боко, Кокорчо и Радан, избора става лесен. Поне евроатлантите няма да се чудят кой е техният човек..

    Коментиран от #5

  • 4 Да да ама ...

    57 23 Отговор
    ГЕРБ купи 45 000 гласа. Шкафа беше разтоварен и за това победиха. Ако я нямаше хартията и шмекериите с протоколите щяха да са 20% таван.
    Така че хората няма да изберат мошеник от Банкя

    Коментиран от #18, #20, #38

  • 5 Евроатлантик

    30 9 Отговор

    До коментар #3 от "Е сега":

    Жална ни майка........!!!

    Коментиран от #10

  • 6 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    4 12 Отговор
    СЛАВА НА ЗЕЛЕНИЯ ЦВЯТ ,ДА ЖИВЕЕ ЖЕНСКОТО ЦАРСТВО ,СЛАВА НА ЖЕНИТЕ ......
  • 7 ТтТ

    29 19 Отговор

    До коментар #1 от "Пак":

    Смешен нагаждач от комунистически произход!
  • 8 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    5 4 Отговор
    ЩЕ ХОДЯ НА ВЕНЕРА......
  • 9 ТрампЛин

    15 14 Отговор
    Славчо, само ти ли не разбра, че Бойко се пенсионира и го направиха треньор на Националите по футбол за ветерани?
  • 10 Е то и досега

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Евроатлантик":

    Пак беше "жална ни майка"....Борбата е само кой да вземе кокала.
  • 11 НЯКОЙ

    29 18 Отговор
    Слави Василев - ти си бо......к, от най-мир......те !
  • 12 Четящ ....понякога

    29 18 Отговор
    Нещастен дърдорко....подпиран от друг......Спри се малко и....почини
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Есхач

    32 23 Отговор
    Един от малкото смислени политолози въпреки залитането му по президенска република.
  • 15 А твоят човек Пипи зеленото чорапче

    22 19 Отговор
    бе страхотен избор ! Този Василев е син на онзи милиционер Василев, дето вкарваше Пежото след 10 ноември и дето оцапа с мръсните си ръчички Апостола със своята фондацийка "Васил Левски"!
  • 16 Глей сига

    12 30 Отговор
    СЛАВЧО МАМИН САРА ОПОРКО ИМА ЕДИН МАЛЪК ПРОБЛЕМ ПАЧКИТЕ И КЮЛЧЕТА СА САМО В ГЛАВИТЕ НА ТАКИА КАТ ТЕБЕ А НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА Е НА АЧИКА И БЪРКА НА СИЧКИ В ДЖОБА СЕГА СХВАЩАШ ЛИ ЩО ПОДКРЕПАТА ВИ Е САМО НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ВЪПРЕКИ ПАЧКИТЕ НА ШОРОШ ЗАРАДИ ДЖОБА МАМИН СЛАДЪК И НЕ ЗАБРАВЯЙ ВЪЗРАЖДАНЕ СЪС ЗАКОН ЧЕТИ ЗА ЧУЖДИТЕ АГЕНТИ ТЕ ТОГАВА СЪВСЕМ ЩЕ ИЗТЪНЕЕТЕ
  • 17 Реалист1

    38 11 Отговор
    Бащата на този "политолог" открадна хладилния завод "Антон Иванов" и сега ще сме принудени
    да му слушаме словоизлиянията.
    А бащата се подвизава по Евроком със същата сюжетна линия.

    Коментиран от #35

  • 18 Миризлив пор

    22 11 Отговор

    До коментар #4 от "Да да ама ...":

    Какво купуване бе човек, не разбра ли статията? Народа видя колко е акъла на Киро и гласува срещу него както за Боко, така и за копейката! Такава подкрепа с никакви пари не може да бъде купена!
  • 19 !!!?

    17 22 Отговор
    Прокремълските проксита сега облъчват Народа по медиите, че Кабинет на първите две коалиции спечилшли изборити е "трагичен", защото съветските партии на Радев остават с пръст в уста !!!?

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 1950

    19 20 Отговор
    НЕ ДРАГИ ТРАГИЧЕН Е ФАЛШИФИЯ ИЗБОР НА РАДЕФ !!ВАСИЛЕФ ГОЛЯМА СИ МИШКА БЕ!!! ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА САМО С ХАРТИЯ МАШИНИТЕ СА ФАЛШ И МАНИПОЛАЦИЯ БЕ!!!
  • 22 Хаха

    8 7 Отговор
    Ти па си Ален Делон
  • 23 ГЕРБ

    14 12 Отговор
    По трагичен от тебе няма
  • 24 Тъй ще кажеш

    12 10 Отговор
    Понеже избираш радев
  • 25 Обикновен

    19 15 Отговор
    За американците нямам мнение. Колкото мизерия сме изтърпели, все е от кремъл.

    Коментиран от #34

  • 26 ИСТИНА Е

    13 3 Отговор
    Овцете заслужават чобанина си.
  • 27 нннн

    15 11 Отговор
    Трагично е, че от 21 партии и коалиции 60% от българите не можаха да намерят нито една, за която да гласуват. А от гласувалите, половината си харесаха двете най- рекламирани /и престъпни/.

    Коментиран от #30

  • 28 Да му повярваш

    9 6 Отговор
    Ако не беше на хранилка при Баце.
  • 29 Този същия лъжец го казал

    10 2 Отговор
    Следващият министър-председател няма да бъде Гълъб Донев, ще бъде Атанас Пеканов, коментира във „Фейсбук“ политологът Слави Василев, който беше главен експерт в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат (2017–2018 г.). По думите му вицепремиерът от служебното правителство няма да бъде само министър-председател.
  • 30 нюнюнюню

    10 6 Отговор

    До коментар #27 от "нннн":

    А предателите възражданеци къде ги скри.
  • 31 Наблюдател

    15 5 Отговор
    Василев, стига глупости. Как не ви е срам. Защо оставихте пенсионерите без Великденска добавка?
  • 32 Aми айде

    12 9 Отговор
    Политолога защо не е произвел нещо с което да обори копейкин че Америка ни управлява- Ами защото е истина!!! Америка управлява е ЕС...сега настоява да дадем едни 500 млн допълнително на Украйна ....то ние медицински хеликоптери нямаме но за зеления да намерим пари?!?

    Коментиран от #33

  • 33 Aми айде де

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "Aми айде":

    А ти какво искаш, путлеристите ли да на управляват пак ?????
  • 34 Хмммм.

    9 8 Отговор

    До коментар #25 от "Обикновен":

    А катастрофата след първата световна? Пак Кремъл е виновен? Загубихме армията и Беломорието. Тогава пак бяхме с Немците. Та не ни стигна, хванах е се и Вората световна с тях. Е, тогава добре че беше Сталин, та останахме цели, нищо не ни взеха. Какво имаме сега след като отново сме с тях? Пробит корито! Народа изтича от него, 3 милиона ги няма вече. Останаха само крадци, лъжци, пенсионери и някой друг патриот. Те това е истината.
  • 35 Хммм

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист1":

    Браво пич, много си точен. Всичко откраднаха, нарекоха го приватизация. Тези предатели. Пуснаха Американците в страната и сключиха сделка с тях да не ги пипат. И каквото имаше преватизираха. И сега пак са на власт, техните деца
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Пак":

    След шокът от победата на ГЕРБ, разни копейкаджии и трансджендъри се окопитиха и отново са на амбразурите...

    Коментиран от #41

  • 37 Пак да вдига юмрук

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пак":

    Какъв то президента такива и изборите Слави новото име на «посредниците» некомпетентност ли Инфлацията и скъпия газ - не казваш нищоПри Борисов 800кгр хванат наркотик а за 2 год 3 кгр от две митници / кои взема парите от разликата
  • 38 Селянин

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Да да ама ...":

    Друго си е с « флашка» без пари 70000- 80000гласа Къде отидаха 125-130 депутата че ще спечелят Коалиция ПП ВЪЗРАЖДАНЕ БСП Това стана накрая Мирака на Радев се сбъдна
  • 39 така ли

    2 0 Отговор
    Цапни-едния,халосвай-двугия ....Ние-60% вървим на горе....
  • 40 Вълк единак

    5 3 Отговор
    Хартиената измама Успя! Хартиената коалиция Успя! Коалицията Магнитски Успя! Герб си купиха 1 място, ИТН го вкараха пак за да имат опорки. Да видим кога ще се повторят Протестите от 2020г.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Именно

    0 1 Отговор
    "Обаче е показателно, че по-голямата част от българите разбират колко отегчителен е политическият процес в България."

    Нищо не разбират хората, просто не им дреме изобщо.
    Ако искат да не е толкова отегчителен при тази ниска активност е лесно да се налеят много гласове за една партия и да се види какви ще ги свърши за един мандат.
    Ако не стават за следващите избори няма да гласуват за тях и т.н.
    Отегчението идва от стагнацията, а с едни и същи стари куви по хубав бардак няма да стане.
  • 43 Мнение

    3 0 Отговор
    Борисов счупи България! Събори правителство без да може да състави по-добро! Ей така, да си начеше нарцистичното его!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове